Tips lichte zaaicombinatie voor zaaien groenbemester

Beste tf'ers,

Ik ben op zoek naar een combinatie waar ik in een werkgang de grond kan lichten, zaaiklaar leggen en te zaaien. Dit om na de teelt van sperziebonen en vroege aardappelen (+/- 20 ha) een GOEDE groenbemester te kunnen telen.
Daarnaast wil ik met de woeler/rotorkopeg in het voorjaar land zaaiklaar leggen voor de maisteelt (+/- 20 ha). Inzaai van graan zou af en toe ook plaats vinden.

Afgelopen zomer geprobeerd om met een lemken voorzetwoeler, lemken rotorkopeg en kongskilde zaaimachine groenbemester te gaan zaaien. Helaas had de JD 6330 te weinig hefvermogen om de combinatie fatsoenlijk te tillen.

Ik ben op zoek naar een combinatie die niet te zwaar is voor onze trekker maar waarbij je wel in een werkgang alles kan inzaaien. Ik heb zelf het idee dat je het zaaizaad met een kouter in de grond moet brengen voor een betere kieming tijdens droge zomermaanden. Bij het oppervlakkig strooien van zaad is dit veel minder.
Daarnaast vaak te maken met oogstresten (aardappelloof, stroresten, etc.), vandaar dat mijn voorkeur uitgaat naar schijfkouters.

Ik ben benieuwd wie mij hierbij verder zou kunnen helpen!

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

+1
GerbertXL
Als die combinatie te zwaar word maar je bent er wel tevreden mij lijkt het logisch om een schijfkouter zaaibalk achterop te hangen met een zaadbak voorop de trekker.
Als de hefhoogte geen probleem is kun je ook een stel gaten erbij boren in de hefarmen. Maar aangezien deze trekkers nou niet echt bekend staan om de geweldige hefweg zal dat wel niet meevallen.
+1
Wimsumar
Beste IHPower:

Quote:
een GOEDE groenbemester

Welk gewas heb je daarbij voor ogen?
Wat is de grondsoort en bouwplan?
IHpower
@Wimsumar We telen nu altijd bladrammenas. Grondsoort is zand/zavel/klei
+1
mdoornekamp
Ik denk dat een 6330 sowieso wel wat aan de lichte kant is voor een voorzetwoeler met kopeg. Als je er toch niet diep door gaat met de woeler, kun je misschien een compacte 2 balks vaste tand cultivator in de front hef hangen en de woeler thuis laten.

Als je de grond wat dieper los wil trekken, heb je eigenlijk toch een 6830 nodig. Dan heb je meteen wat meer hef vermogen.
IHpower
@mdoornekamp Afgelopen twee jaar in het voorjaar gewerkt met een 6 tands SMS woeler (1100 kg) met daarachter een Pottinger rotorkopeg met packerwals. Daarbij is er voldoende vermogen, wel is het al relatief zwaar omdat de woeler zelf relatief veel weegt en te lange hefarmen heeft waardoor rotorkopeg ver na achter hangt.

Als je in fronthef cultivator hangt dan rij je met de wielen deze losgemaakte grond weer vast, dat wil je net niet...
mdoornekamp
@IHpower ok. Als je met een kleien trekker wil werken, moet je niet te lompe machines kopen. Zoek een wat lichtere woeler of maak de hef armen vd woeler korter. Gewicht van de kopeggen verschilt vaak ook nogal.
deJong
@mdoornekamp aldus probeert hij het met zo een combinatie.

tractorfan.nl/picture/1201193/…

wil dat wel beter met een iets zwaardere trekker die 6330 tilt maar 4500 kg tegenover de 7500 van een 6910 bv. je zou een iets zwaardere trekker willen aanschaffen om dit mooi te kunnen denk ik.
mdoornekamp
@deJong 6330 trekt ook niet genoeg om wat dieper los te maken. Woeler van 3 meter is sowieso niet niks
IHpower
@mdoornekamp De SMS woeler huren we nu bij onze loonwerker, dan ga je daar niets aan aanpassen. We werken altijd een 30 cm diep, dit gaat altijd mooi. Valt me altijd mee wat de combinatie aan vermogen vraagt. Het is natuurlijk ook geen zware kleigrond, dan wordt het een ander verhaal....
DANOONTJE POWERR
Zaaien met schijven en de grond goed lostrekken zal met die trekker gewoon niet gaan.
Dan moet je zeker 150 pk hebben.
+2
geerts 88
Of 2 werkgangen 20 ha is nog wel te doen
Adrianus
Beste IHPower;
Heb je een Agrisem woeler overwogen ? met 4 poten volledig los en iets lichter in gewicht en erg compact met vele aanspan verstel mogelijkheden. SMS is uitstekende machine , maar ik denk dat Agrisem net het verschil kan maken icm een kompacte /medium kopeg zodat je toch met 6330 kunt werken. Zaaibak voorop zowiezo handig.
IHpower
@Adrianus Zelf nog nooit met een Agrisem gewerkt. Jij hier wel ervaring mee? Werking is met de vlakke scharen natuurlijk totaal anders als dent-michel tanden van een SMS. Weet je hier meer van?
Adrianus
@IHpower Ik heb idd ervaring met diverse woelers , De Agrisem heeft een brede voet / oploop plaat dat geeft met name op lichtere gronden een mooi regelmatig woel effect over de gehele breedte. Frame is zeer degelijk zonder lomp te zijn. 2e aankoppeling tbv volg werktuig is prima. Ook op zware grond is het opbreek effect opvallend goed, maar lijkt weerstand wat groter dan 6 michel tanden.
JD 6430 The Best
Je zou gewoon in een aparte werkgang kunnen woelen, en kopeggen zaaien in aparte werkgang. Dan hoef je niet extra te investeren. En zomers is het land vaak wel goed begaanbaar, dan is het ook biet zo erg om met een lichte trekker zoals de 6330 over het gewoelde land te rijden om te zaaien.
IHpower
@JD 6430 The Best Denk dat een dergelijke combinatie achter deze 6330 het niet gaat worden inderdaad. Om daar een zwaardere trekker voor aan te schaffen vind ik ook overdreven. Scheelt natuurlijk wel veel tijd als dit in een werkgang kan, werk namelijk ook buitenshuis.
Werken jullie nog steeds met die 6 tands voorzetwoeler? of inmiddels al wat anders?
JD 6430 The Best
@IHpower Die 6 tands woeler mochten we een tijdje proberen, maar deze hebben we niet gekocht, omdat het gehakselde stro voor de tanden bleef haken. Wellicht dat dit met een 4 tands woeler beter gaat, maar sindsdien woelen we in een aparte werkgang met een 3 tands woeler die we al hadden.

Voor de groenbemester woelen we niet altijd. Alleen nog wanneer de grond het jaar ervoor tijdens de bietenoogst wat verreden is, soms ook alleen de kopakker bijvoorbeeld. We hebben sinds afgelopen jaar een Kverneland stoppelcultivator erbij, waarmee we de stoppel eerst lostrekken en dan in een aparte werkgang kopeggen en zaaien.
Achter de woeler een simpele cultivator met hef en met verkruimelrol, en dan zaaimachine in die hef? Of is dat een ‘zandboeren’ gedachte?
En zoals eerder gezegt eventueel lichtere woeler met korter opgebouwde hef?
zettelmeyer
Bij B Naaktgeboren Mechanisatie stond laatst op Facebook een mooie machine, een woeler en cultivator in 1. dit in combinatie met een zaaibalk achter op en zaaibak voor op de trekker moet volgens mij een 6330 het kunnen doen. Anders zou ik het in 2 werk gangen gaan doen, maar dat kost wat meer tijd.
IHpower
@zettelmeyer Ik zag het filmpje ook voorbij komen. Mooie combinatie om een groenbemester te zaaien. Maar die woeler/cultivator is niet te combineren met een rotorkopeg. Die hebben we in het voorjaar wel nodig om het land zaaiklaar te leggen
arjanvw
Kan de zaaimachine ook niet getrokken worden? Je ziet wel meer op lichtere grond dat men met bv een 'smaragd' met woelers ervoor en dan een soort brug over de culti heen gaat met een wielstel waar de zaaimachine aan hangt. Kan je alles doen in één werkgang met lichte trekker.
IHpower
@arjanvw Op grote (lange) percelen zal dat vast heel mooi werken inderdaad! Alleen hier veel te maken met hoeken en geren, dan is het niet praktisch
arjanvw
agrifoto.nl/nieuws/log/…

vanaf foto 20... het is maar een idee...
stannetje96
Met een fronttank voorop en enkele een zaaibalk icm met een lichte kopeg moet dit toch zeker te tillen zijn. Dus geen packerwals maar een kooirol, kopeg dicht op de voorzetwoeler en eventueel de druk van de pomp wat opschroeven waardoor de trekker het makkelijker tilt.

Bij niet te diepe bewerking en niet onnodig malen van de grond in de kopeg lijkt me trekkracht voldoende. Chippen zou ook nog een optie zijn. Echter hoeft ook niet de hoogste snelheid gehaald te worden bij het in 1 werkgang zaaien
IHpower
@stannetje96 Dat lijkt me misschien ook wel wat. Dieper dan 25-30 cm is niet nodig. Daarnaast hoeft de rotorkopeg ook niet diep te staan, als het maar een goed en vlak zaaibed is. Vermogen maak ik me dan ook geen zorgen over. Is vooral totaalgewicht.
Valt niet mee om een goede 2e handse zaadtank/zaaibalk te vinden...
stannetje96
@IHpower die vind je niet op elke straathoek nee en als je er een tegen komt zijn ze vaak prijzig. Vaste zaaimachine kopen en zelf ombouwen tot fronttank en zaaibalk misschien een optie? Zo hebben wij het wel gedaan toendertid
verwijderd
IHpower
@johndeerefiat Dat ziet er goed uit. Wat voor type zaaimachine is dat?
Heb je dit ook wel eens gedaan op aardappelland of tarweland? Dit i.v.m. stropen van gewasresten?
spotmelker
@IHpower Als je zaad goed wil laten kiemen moet je het via een kouter op een vast 'gesmeerde' strook grond liggen of je moet het in verse grond inwerken en stevig aandrukken. Zelf ben ik voor het inzaaien van grasland afgestapt van de 1 werkgang methode, het land wordt dan niet vlak genoeg of zakt onregelmatig na. Nu trek ik het los met een Evers vaste tand met 60 cm rol en daarachter een egaliserende flexicoil. Op de relatief vaste grond die deze combi maakt zaai ik met een 2 wd trekker met 3 m kopeg en opgebouwde Nordsten zaaibak met 33 uitlopen het gras breedwerpig achter het egalisatiebord, vóór de 45 cm kooirol met tussengelaste spijlen. Daarachter een getrokken cambridgerol van 3.10 m. Dat werkt hier op lichte zavel perfect.
IHpower
@spotmelker daarom wil ik graag met een schijfkouter werken, om het zaad ook echt in de grond te werken. Normale kouters gaan stropen bij aardappelloof weet ik uit ervaring.
Velen gebruiken een elektrische opbouwzaaimachine met ketsplaatjes op bijv een smaragd. Ik denk dat vaak het zaad hierbij onvoldoende in de vochtige grond komt om goed te kiemen?

Voor grasland is vlak en goed bezakt zaaibed erg belangrijk.
Komt het graszaad bij jou goed genoeg in de grond? Als ik het goed begrijp laat je het los op de grond vallen voordat de twee rollen er over heen gaan?

Wat voor rol heb je achter je evers hangen dat deze al goed aangedrukt bed achter laat?
spotmelker
Quote Reactie van @IHpower:
Ik denk dat vaak het zaad hierbij onvoldoende in de vochtige grond komt om goed te kiemen?

Dat systeem hebben wij hier ook geprobeerd, ik vind het waardeloos, het zaad komt te onregelmatig op diepte, op of onder de grond en de opkomst viel altijd tegen. Op zwaardere klei gaat het beter. Zaad moet aansluiting hebben op een vochtige ondergrond, dat is het principe van een kouter, net als je met je vinger door droge grond gaat en dan een donker spoortje trekt wat wel weer vocht opgeeft.
Ik heb eerst gezaaid met een standaard kooirol met 8 spijlen, bij opkomst leek het net of ik overdwars rijtjes gezaaid had. Dus waar het goed aangedrukt (aansluiting met ondergrond) wordt heb je de beste opkomst. Daarom er 8 spijlen tussen gelast. Omdat de zaaibak bovenop de kopeg staat was er ruimte voor een trekhaak. Daarachter heb ik een nieuwe HEVA cambridgerol van 55 cm diameter, 3,10 breed uit 1 stuk, dus geen tussenlagering waardoor er een onaangedrukt stukje zou blijven.
Ik denk er nog over om achter de kooirol van de kopeg een zaadeg te maken om het iets beter in te werken maar twijfel nog omdat ik altijd in een tulpen of aardappelstoppel zaai met (veel) loof en het moet niet gaan bulldozeren.
De getrokken rol achter de Evers is een dubbele flexicoil spiraalrol die alleen in de lossere grond voldoende diep gaat en een egaliserende werking heeft. Hiermee rijdt ik met 115 pk 6 km/u.
Het zaaien gaat dan heel makkelijk met lichte trekker op 650's met 12.4 dubbellucht = exact 3 meter breed en een bandenrol voorop. Rij 8 - 9 km/u. Door die snelheid werpt de kooirol ook grond over het zaad en het schiet lekker op.
IHpower
@spotmelker Jij laat nu zelf het zaad na het egalisatiebord en voor de spiraalrol van de rotorkopeg op de grond vallen? Komt het dan wel voldoende in de vochtige grond?
Die nieuwe rol loopt dus getrokken achter de rotorkopeg aan of zit die er aan vast?

Ik zat er zelf misschien aan te denken om een pneumatische APV zaaibak te pakken die bovenop de rotorkopeg komt te staan. Deze is niet zo zwaar waardoor ik woeler, rotorkopeg en zaaien in één werkgang kan uitvoeren met een lichte trekker.
Hierbij zou ik het zaad voor de packerwals laten vallen. Zou enkel deze rol het zaad voldoende in de grond werken?
Egtanden voor de packerwals zat ik ook aan te denken maar verwacht dat dit met loof gaan stropen.

Deze APV zaaibak zou ik vervolgens ook kunnen gebruiken om na de maisoogst op de Smaragd te gebruiken. Dan kan ik deze efficienter inzetten
spotmelker
Quote Reactie van @IHpower:
voor de spiraalrol

Nee, in de kopeg zit de buizenrol met 16 spijlen. De verse losgeëgde grond is wel vochtig maar het vastleggen/drukken is veel belangrijker. De Cambridgerol is getrokken, zit aan de trekhaak die ik op de kopeg gemaakt heb.

Hierbij zou ik het zaad voor de packerwals laten vallen. Zou enkel deze rol het zaad voldoende in de grond werken? Nee, je kunt het proberen maar zal zien dat er (te) veel zaad aan de oppervlakte komt te liggen en niet/slecht opkomt. Het zaad heeft dan onvoldoende contact met de vochtigere ondergrond.

woeler, rotorkopeg en zaaien in één werkgang kan uitvoeren met een lichte trekker.
Die combi's zie ik hier ook wel maar dan met 150+ pk ervoor en zaaien met pijpen/kouters. En dan rollen ze in een aparte werkgang na als het grasland wordt.

Mijn buren akkerbouwers/bollentelers zaaien hun groenbemester vrijwel allemaal met een zaaimachine achter de vaste tandcultivator. Werkt prima maar voor grasland is het dan lang niet vlak genoeg en ik wil het één en tweejarige grasland wat ik hier heb beslist breedwerpig zaaien zodat het meteen als haar op een hond opkomt.
IHpower
@spotmelker wat maakt het dan dat jou graszaad wel in de vochtige grond terecht komt? Door de cambridgerol die er achter loopt?

Bij ons is het niet voor nieuw in te zaaien grasland maar voor inzaai van groenbemesters (bladrammenas etc.).

In het voorjaar doen we nu relatief veel land zaaiklaar leggen met woeler+rotorkop. Dit gaat qua pk's en gewicht heel goed. Een opbouwzaaimachine er bovenop gaat het verschil dan niet meer maken.

Zou het ook geen optie zijn om het zaad net voor de egalisatieplaat van de rotorkopeg te laten vallen?

Zaaimachine achter een cultivator zie ik niet zitten omdat ik deze dan ook nog zou moeten aanschaffen. Dan wordt het allemaal te kostbaar
spotmelker
Quote Reactie van @IHpower:
wat maakt het dan dat jou graszaad wel in de vochtige grond terecht komt? Door de cambridgerol die er achter loopt?

De Buizenrol, deze drukt het zaad vast op de ondergrond. T.o.v. een dichte rol of packerwals (die ik ook uitgeprobeerd heb) heeft deze meer piekdruk en gooit door de snelheid grond over het zaad. Het zaad wat dan nog niet aangedrukt is wordt door de cambridgerol aangedrukt.

Het zaad voor de egalisatieplaat laten vallen heb ik in een heel droge tulpenstoppel ook een keer gedaan. De opkomst viel me niet tegen maar was wel onregelmatig. Dat moet je gewoon een keer proberen.
Verder heb je gelijk dat een zaaibak qua gewicht het probleem niet is. Het gaat echter om het resultaat en dat is bij breedwerpig zaaien moeilijker dan bij rijtjes zaaien omdat aansluiting op vochtigere ondergrond een pré is voor goede opkomst.
johndeerefiat
Met een zaaibak zaad voor een rol gooien etc. Haal je nooit 100% opkomst. Waar dan ook je het er voor strooit. Wat je ook probeerd. Een gewone zaaimachine komt altijd het verste.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
36
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0