Zelfstandige worden ?? Of niet

Hey ,

Ik zit al langer met het gedacht voor zelfstandige te worden als tractor chauffeur (in België) maar heb een paar bedenkingen ? Iemand raad ? Waar moet ik op letten ? En als ik begin begin ik van nul dus niets geld of reserves , ik dacht aan leasing van een trekker en dumper kar (mits een jaar contract bij een aannemer ofzo) ik begrijp dat het geen rozengeur en maanschijn is , maar als het echt in je bloed zit ?? En je het zo graag zou doen ?? Alvast bedankt !! Grts

Deel dit topic

Reacties

Bert353
Volgens mij zijn er al meerdere die zo'n idee hadden en hier gepost hebben.
Ik geloof dat het verhaal in het kort was dat je je beter als persoon kunt verhuren aan iemand die je het materieel beschikbaar stelt?
dan heb je niet de lasten van eigendom en onderhoud.
fastrac3155
Zonder startkapitaal begin je niks, dus je zult of naar de bank moeten voor financiële diensten of iemand in je buurt met geld teveel die jou wat wil lenen. Maar ik vrees dat de bank niet akkoord gaat met de onderbouwing dat het bloed zit.

Zelfstandige is de eerste jaren gewoon keihard werken en na een poosje begint het zich terug te verdienen, maar je zult eerst wat op moeten bouwen
Mdbm
Zonder startkapitaal zo n grote investering doen is altijd risicovol. Zeker als je maar voor 1 opdrachtgever werkt. Hoe ga je namelijk je lening aflossen als je opdrachtgever tijdelijk minder werk heeft, verlof of weerverlet heeft. Of je enige opdrachtgever zijn facturen pas na 90 dagen betaald, voor een bepaald werk toch liever een tripple-asser inzet,...
Zoals reeds eerder aangegeven is jezelf verhuren zonder machines een veiligere optie.
Gavrie Willemsen
Ik heb zelf een grondverzetbedrijf, ik heb genoeg materieel. Ik huur amper machines in, wel regelmatig losse mensen. Let wel op hier in België, met trekkers heb je ook een CE rijbewijs nodig incl vakbekwaamheid. Anders kom je zowie zo nergens aan de bak.
Mdbm
@Gavrie Willemsen Vakbekwaamheid heb je niet nodig voor tractoren. CE wel.
Gavrie Willemsen
@Mdbm in België heb he vakbekwaamheid wel nodig voor tractoren in het transport. Ik ben werkgever, wij zijn met die materie dagelijks bezig
Mdbm
@Gavrie Willemsen Nee, dat dacht ik ook eerst. Een trekker mag officieel 40 (44km/h). Vakbekwaamheid is voor verkeer vanaf 45 km/h.
Gavrie Willemsen
@Mdbm dat is het eerste wat ik er van hoor. Maar wij hebben ook 3 vrachtwagens dus iedereen heeft het zowie zo nodig
nico_v_e
@Gavrie Willemsen das de grijze zone in belgie 😃 onder de 40 alles oke , boven de 40 ce en al de bij horende nest 😄
Gavrie Willemsen
@nico_v_e iedereen rijdt 40 hier
+1
erik9831
+1
@erik9831 geboren voor 1 oktober 1982 heeft het niet nodig.
Ik val er dus nog juist binnen 😄
mike_v
Quote Reactie van @nico_v_e:
onder de 40 alles oke

Betreffende vakbekwaamheid of CE? Want onder de 40 heb je ook CE nodig voor bepaalde transporten met een trekker ... Ligt er maar net aan wat er in je bak ligt.
nico_v_e
Hey ,
Allemaal al bedankt voor de reacties , momenteel was het idee dus om een nieuwe / 2dehands tractor te zoeken en een dumperkar te leasen ? het probleem is wel dat ik momenteel niet echt weet hoeveel pk's heb ik nodig ? ik zou het zonde vinden als men een dure tractor zou kopen en uiteindelijk de helft maar nodig hebt .
Het probleem bij me is , dat ik groot ben gebracht met ouders die altijd zelfstandige zijn geweest , natuurlijk kriebelt het dan om ook zelfstandige te worden , ik heb men ouders vroeger veel zien wenen omdat ze er niet zouden komen , maar toch kweet niet , ben echt een persoon als het me aan staat , er 100% voor ga , ik heb in het verleden al 7 jaar gewerkt voor een werkgever , op termijn is het de bedoeling om ook een beetje bosbouw , en landbouw werken te gaan doen (voornamelijk transport) , ook voor gemeentes klepelmaaien zie ik wel zitten , ik zou overal wel willen horen , maar wat zijn jullie verdere meningen ? zou ik het best bij een boekhouder gaan luisteren ? zou ik een business plan maken ? kan ik al eens gaan luisteren wat het materiaal zou kosten ? ...
Alvast bedankt , grts
+5
walker1
@nico_v_e als je nog niet eens weet hoeveel pk je voor grondkar nodig hebt, dan vraag ik me af hoe het verder met je kennis van mechanisatie en grondwerk gesteld is. Ga dan eerst maar gewoon in loondienst bij een grondverzetbedrijf werken en kennis opdoen.
+1
1046
@walker1 kan er beter nie aan beginnen. tip van een wijs man
Mdbm
@walker1 Dat is voor iedereen anders. Voor mij is 165pk voor een tandemas grondkieper genoeg, maar er zijn heel veel chauffeurs die denken dat ze met 220pk nog niet toekomen.
+1
1046
@Mdbm die kunne ook nie rijden
+4
walker1
@Mdbm Voor sommigen zijn er nooit pk's genoeg 😀 ik bedoel, als trekker chauffeur hoor je toch wel te weten hoeveel pk je minimaal nodig hebt als met bv een 20 tons kipper gaat rijden. Als je dat al niet kan inschatten moet je niet in zoiets voor jezelf gaan beginnen. Is net zo iets als zeggen dat je een eigen bakkerij gaat beginnen en op bakkerijfan.nl gaat vragen hoeveel meel je nodig hebt voor 1 brood.
+1
Bert353
@walker1 Ik heb zo het idee dat de man graag een eigen trekker heeft.
is ook niets op tegen, maar hij vraagt hier hoe hij dat het best kan aanpakken.
vervolgens word er gezegt verhuur je zelf kaal, zonder machines, en dat is niet wat die man graag hoort.
nou, dan koopt ie toch z'n trekker?!
Ben alleen bang dat dat hem dan wel zal tegenvallen...!?
Stel je nu voor dat ie een trekker koopt met te weinig PK, heeft ie wel onkosten gemaakt, en moet ie daarna lichter werk zien te vinden, OF zijn trekker zien te verkopen en een nieuwe zwaardere kopen????

Als ik dat zou moeten doen, denk ik dat ik eerst idd ervaring ging opdoen door mezelf kaal te verhuren, goed kijken luisteren en praten met mensen die dat vaker gedaan hebben, en als het dan nog zo jeukte kocht ik er een, niet eerder.
nico_v_e
@Mdbm Viola das een zinnige post ! Ik weet heus wel welke pk’s ik nodig heb , maar vroeger was ne tractor met voor tractie een “zware” tractor , tegenwoordig moet je echt al goed weten , welk merk , welk merk zijn pk’S verliest door zijn auto versnellingsbak enz. Daar mee ik weet ook da je met een 90pk geen kar moet trekken van 20 ton 😂
+7
DANOONTJE POWERR
Mijn persoonlijke mening;
Als je hier op tractorfan zulke vragen gaat stellen dan ben je er (nog) niet klaar voor.

Ik zou zeggen, begin klein, verhuur jezelf per uur en kijk dan eens rond wat bij je past.
+5
Loeideutz
@DANOONTJE POWERR Ik zou het nog een beetje anders willen zeggen. Als je met 7 jaar werken nog niet veel reserves hebt opgebouwd, dan moet je eerst eens naar je uitgavenpatroon kijken. Als je zelfstandige wilt worden, moet je rekening houden met wisselende inkomsten. Wat voor beroep je ook kiest, soms is het wat rustiger en moet je toe kunnen met minder inkomsten. Of iets achter de hand hebben om extra inkomsten te genereren.
Gavrie Willemsen
@DANOONTJE POWERR goed opgemerkt
nico_v_e
@Gavrie Willemsen heb jij ooit al eens voor een gemeente gewerkt ?? Ik bedoel arbeider voor een gemeente ? Ik ben begonnen aan 1200 euro netto , en na 7 jaar ben ik eindelijk op een 1600 euro net gestrand , fijn als ik en mijn vrouw bij de bank zaten en de bank diricteur zij ... we hebben een probleem ? Jullie verdienen evenveel en we zouden niet genoeg loonsbeslag doen (vrouwlief werkt voor het ministerie & ik voor een gemeente ) daar zitte dan , ik ne stoel 😞 weg zakkend ... dus a u b vertel me niet wat maar juist toe komen is op het laatste van een maand , want ik heb er al 7 jaar ervaring mee ! En oké ik heb een mooie nieuwbouw kunnen zetten met alles erop en eraan ... 😄 alleen is het nie makkelijk geweest ! En ligt het zeker nie aan mijn/ons levens steil !! 😉
+1
Gavrie Willemsen
@nico_v_e hoe oud ben je? zelfstandige worden moet je opbouwen. Ik ben begonnen op mijn 22ste in bijberoep. Heb dat 2 jaar gedaan. Dag en nacht 2 jobs gedaan. Op mijn 24ste heb ik dan mijn baan opgezegd en alleen als zelfstandige verder gegaan. Ik heb nooit over geïnvesteerd. Ik ben begonnen met een 2de hands minigraver van 13.000€. Ik had een lening bij de bank van 225€ per maand voor dat kraantje. Stilletjes aan kun je dan iets opbouwen. Elk jaar Kun je dan een machine bijkopen. Nieuw of 2de hands. Je moet ook zien dat je niet te afhankelijk bent van de bank. Ook eigen verdient geld terug investeren. Natuurlijk toen ik nog zo jong was had ik geen gezin noch huis dus kon alles terug in mijn zaak steken.
nico_v_e
@Gavrie Willemsen Viola , zo is dat en moet dat , je hebt gelijk ! Ik heb al veel verhalen gehoord van beginnnde aannemers die hun eerste jaren veel moesten betalen aan materiaal enzo , het is ook niet mijn bedoeling om direct er mee te gaan starten ! Momenteel is het een idee op papier , en op denkwijze , alleen vind ik het nogal raar als ik naar een verkoper zou stappen en zeg van hey kijk ik wil starten en ik wil eens een prijs van alles , dan kom je zo over van , wat kom jij hier nu doen ! sowieso begin ik er niet aan als er te veel Risico is , ben van 1989 , heb van mijn 5de al ervaringen met een tractor (wel de echte tractors van vroeger !) nie de nieuwe speelgoed tractors van tegenwoordig 😂 , ik ben jaar en dag opgegroeid tussen de boeren , en tractors , daar mee dat ik zo graag wil rijden met een trekker , ik heb in de zomer mijn huidige job onderbroken gehad om bij een grote firma te gaan rijden met een tractor met klepelmaaier , heb er amper 2 weken gewerkt !? Als je van dag 1 al aan je lot word over gelaten en dan ook nog een new Holland TD mee krijgt die dan om 3 uur smiddags gaat overhitte , omdat de “baas” hem niet goed verzorgt had (cool vinnen zaten echt pot dicht van het aangekoekt stof echt geen **** onderhoud gehad ;-)) waarop ik de baas belde en hij zij , ja maar probeer toch maar verder te doen , oké het was wel tegen de 30 graden en de trekker was opzig niet krachtig genoeg voor de klepelmaaier , maar kom als je dit al voor hebt op werkdag 1 ? En dan nog niet gesproken van de camion die ik mee kreeg ...... ach .... ja ja dan begin ik te dromen over mijn “eigen” bedrijf .... het is altijd iets bij die grotere werkgevers !! En nee ik ben geen moeilijke persoon 😉 D-D nogmaals bedankt voor de reacties !!
mf6290
Ik ben zelfstandige van 44j in belgië, ik zou het nooit meer doen, het risico en de investeringen zijn veel te hoog vergeleken met de inkomsten, en wat als de gezondheid niet meer mee wil? als zelfstandige val je wel uit de boot dan. ik kan nu al bijna 3j zo goed als niet meer werken door rugproblemen, uw werk moet toch gedaan worden, zoek maar iemand die uw taken kan overnemen, is niet zo simpel, ook de uitkering die je als zelfstandige krijgt is ronduit belachelijk, er van leven kan je zeker niet. zelfde verhaal met de pensioenen van zelfstandigen.
+1
1046
En niet op 1 paard wedden
jammermaarhelaas
Als je tot heden als werknemer bij een gemeente gewerkt hebt ben je misschien gewend om (bijna) elke dag op tijd thuis te zijn, (bijna) elk weekend vrij te hebben, en een vast aantal vrije dagen in het jaar. Uw vrouw heeft qua arbeidstijden een zelfde soort dienstverband als ik het zo lees?
Als zelfstandige zijn dit soort werktijden een grote luxe, naast de tijd die je dan aan het werk bent als chauffeur moet je voor werk zorgen, je administratie doen, boekhouding bijhouden, machines onderhouden, enz., enz..
En wat je aan het eind van een jaar overhoud voor jezelf (wat nu je inkomen/salaris is) kan ook sterk variëren, en heel goed lager zijn als nu, terwijl je (als het goed gaat, en je dus niet thuis zit te wachten om ingehuurd te worden) veel meer uren moet maken, en als het tegenzit, waar ga je de lening bij de bank dan van betalen?
Ik raad je niets aan of af, maar zorg wel dat je jezelf dit soort zaken goed realiseert.
nico_v_e
@jammermaarhelaas thx ! Heb je gelijk in , das momenteel men probleem , ik kan bij een wegenbouwer gaan rijden op zelfstandige basis , met trekker (die ik zou aanschaffen) maar zoals je al zij het is niet altijd zonneschijn (letterlijk) er zijn meer regendagen dan zomerdagen , dus zou ik voor die regendagen ook iets moeten doen , en ja das waar die “luxe” van men huidig werk , je start om half 8 en stopt om 16 u das mooi , maar als je (nogmaals) als kind bent opgevoed op het veld , en het laat thuis komen .... mij stoort dit niet !! Ken je dat gevoel als je savonds naar huis rijd met een trekker en de zwaailamp verlicht de hele buurt .... zalig !! Nie normaal 😃 en financieel is het heel zwaar , maar mijn bedoeling is ook niet om kwe nie wat materiaal te gaan kopen en uiteindelijk maar 500 euro over te houden , mijn ouders , die zijn zelf zelfstandige , ze hebben een bvba , omdat ze dan werden uitbetaald door se bvba , die mensen verdienen ocharme 1000 euro per maand ! Dus over zulke dingen weet ik als , sociale lasten die je amper krijgt betaald enz ... eerlijk gezegd , inderdaad zou een eigen trekker leuk zijn , maar ook de planning , en de “ik durf te doen” das waar ik momenteel aan denk 😄 .
boer
Ik zou dat verhaal van een trekker met een grondkar uit je hoofd gaan zetten dat is al zo een uitgeknepen handel zou het meer op de tour gooien van bussi kopen schep bezem en een stootijzer er in daar hou je eind van de rit meer aan over als je eigen trekker met kar
Gavrie Willemsen
@boer Idd, als je 20.000€ investeert heb je een mooi tweede hands busje vol met wegenbouw spullen zoals trilplaat, benzineslijper en allerhande werkmaterieel. Mits goede afspraken kun je 36 € per uur vragen. Je verbruikt geen diesel overdag en indien je je werk goed doet kan je hele projecten mee met een bedrijf ik de wegenbouw. Met trekker en grondkar krijg je amper 55 €. Als je dan de hele dag volop moet rijden dan rijd je de broek van uw gat af. Elke iet of wat trekker verbruikt 12 liter per draaiuur gemiddeld genomen. Er zijn niet alle dagen trekkers nodig op zulke projecten. Als je dan geen ander materieel hebt word je een speelbal voor zulke bedrijven.....
Kees2030
Het is duidelijk dat je veel met trekkers op hebt. Het lijkt me wel beter als je als zelfstandige wilt beginnen met eigen materieel, dat je eerst onderzoekt of het financieel haalbaar is en je er je gezin mee kan onderhouden. Een boekhouder of financieel adviseur kan je daarbij helpen.
Wat voor trekker je wilt is eigenlijk nog helemaal niet belangrijk. . Het gaat om euro's verdienen.
+1
nico_v_e
@Kees2030 jep das waar , het is nu momenteel ook maar een denk piste , men mag toch dromen , maar inderdaad het is een moeilijk iets 😉
+2
kerstrunner
@nico_v_e Misschien een stom voorstel, maar stel dat je nu een kleinere (goedkopere) trekker aanschaft. Liefst één die je kan betalen zonder bij de bank in het rood te staan, waarmee je in bijberoep wat gaat maaien, frezen, kleine pakken persen... bij hobby boeren en paardenhouders? Dan kan je je eigen trekker kopen en aankleden zoals je zelf wil zonder al de stress of je op het einde van de maand nog een pot choco gaat kunnen kopen... Je behoud ook je mooie werkuren van de gemeente en toch heb je je ontspanning! Of is dat geen optie?
nico_v_e
@kerstrunner ja , vind ik een goed idee 😉 ben alle sins al wel mee bezig , ik en men pa werken graag met machines , men pa heeft altijd binnen moeten werken (was zijn keuze) maar ik ben er vast van overtuigt dat hij ook een
Job buite wilde 😉 ten slotte was hij een boere zoon en ik een klein zoon 😉 , alsvast bedankt voor de nuttige reactie , gemeente werk is geen optie meer , ik werd er echt depressief van , 1 goede raad begin nooit op 21ste op een gemeente !! Ge roest er echt vast !! Waar ik werkte , kreeg ik nooit een kans om me te bewijzen , en als ik dan de kans zou krijgen was het maar voor een paar dagen , ik geef jullie een
Voorbeeld , 3 jaar geleden mochten ik en een collega voor ons rijbewijs C gaan , omdat we niet meer met een B camionet mochten rijden ... dus ze laten ons gaan , we halen ons C rijbewijs .... alles koste 2000 euro ..... en nooit iets mee geweest nooit mogen rijden met een camion , en zelden of nooit met een tractor , dus mijn gemeente cariere heb ik na 7 jaar adieu gezegd !! De gemeente waar ik werkte “looi” die wille nie vooruit , ouderwets , ondoordacht , en onlogisch te werk gaan !! En hun niet aan de afspraken houden ! Met niets ! Maar kom 😉 zeg maar wat jij zegt das wel oké ! Maar wij zijn bijna buren 😃 Herselt , Testelt 😂 grts
kerstrunner
@nico_v_e Oei, niet te dicht komen met je kleine pakken persen dan, want dat doe ik ook...
nico_v_e
@kerstrunner rij je met een Nh ? Slechte ervaring mee 😃 haha nee nee slecht onderhouden (bij een vorige werkgever) waar ik amper 2 weken had gewerkt , om een lang verhaal kort te maken ik reed met een TD , waar de koel vinnen vol stof en aangekoekt zand zat , als je dan van dag 1 al krijgt te maken met een warm lopende trekker , ik weet nog op dag 1 was hij dus warm gelopen , ik deed de motor kap open en de stoom spoot als een furieuze stier uit zijn bakje met water ! Nie normaal ! Bel je de baas zegt die trek u plan ! heb vroeger nog met een Nh TM gereden is me altijd bij gebleven , zij waren zo de voorloper van traploos rijden ! Het schildpadje en het haasje zalig ! Heb al veel gezien en gedaan , wij deden vroeger aardappelen uit , zalige tijd !! Op de machine zelf staan (avr Bunker) stenen uitrapen 😃
kerstrunner
@nico_v_e TD word gemaakt in Turkije, kwaliteit is niet te vergelijken met Nh van Engeland, Italë,Oostenrijk... En als er dan geen onderhoud gebeurt, krijg je elke tractor mee om zeep
Ritchie
Waarom per se als zelfstandige beginnen? Je geeft aan dat je graag met het boerenleven te maken hebt (hoewel je het toch behoorlijk hebt geromantiseerd vrees ik) waarom niet eerst beginnen met werken bij een grote boer of loonwerker? Daar kun je je uren ook wel maken en krijg je veel verantwoordelijkheid. Bovendien, en dat is in mijn ogen het belangrijkste, bouw je netwerk op. Als je direct begint als ondernemer en tis allemaal zo onzeker, dat houdt je ook niet lang vol. Als de mensen je beginnen te kennen in 'het wereldje', en je staat bekend om goed werk af te leveren, zijn ze eerder geneigd om je aan te nemen denk ik, mocht je later als zelfstandige starten.

Ook kun je dan kijken of het bij je past, ik denk dat het je ogen opent haha.
+3
valmet 605
Minimalizeer kosten maximalizeer opbrengsten.
Een grondkar en een trekker is dat helaas niet.
Maaien voor gemeenten in nederland is dat ook niet.
Zelf weet ik niet hoe ik een trekker moet rechtrekenen.
Ik heb er zelf 2 en ik laat ze wanneer het kan (ze zijn betaald en oud) in de hoek staan. Daar kosten ze het minste.

Als je iets wil zoek het in wat een ander niet doet. Kijk waar het werk nog lastig gaat waar liggen effecientie opgaven.
nico_v_e
Oké we zijn er uit , maar nu heb ik de keuze , ik kan bij een grondwerken beginnen , maar het kan ofwel in loondienst , ofwel zelfstandige basis ? Dus heeft er iemand ervaring met zelfstandige statuut ?? De do’s en de dont’s ???
+2
Mdbm
@nico_v_e De stiel leren in loondienst is het beste. Dat geeft je meer zekerheid dat je mag terugkomen.
+1
walker1
@nico_v_e Gezien je werkervaring, je kennis en je krappe financiële basis, zou ik er voor kiezen gewoon in loondienst te gaan. Kan je eerst ervaring opdoen en geld verdienen. Verder krijg je dan ook vanzelf contacten in het wereldje. Ook wel handig als je later alsnog zelfstandig wilt worden.
MF 2725
@nico_v_e Ik heb je een PB gestuurd. Wat daarin staat is misschien ook een idee.
+1
kerstrunner
In loondienst heb je niet veel per uur maar ook geen risico, de meeste loonwerkers hebben ook wel knap materiaal,dus daar mag je ook niet over klagen.
Ook kan je zo te weten komen of het echt iets is waar je in wil verder gaan. Als je bvb. 3 weken aan een stuk van punt a naar punt b moet rijden, en die liggen maar 500 meter uit elkaar, bestaat de kans dat je gaat denken,dat het toch niet is wat je je leven lang wil doen...
walker1
@kerstrunner Zeker met een grondkar kan je soms weken of zelf maanden op een grote bouw zitten. Grote kans dat je dat na een week al beu bent.
nico_v_e
@kerstrunner iemand een idee hoeveel een zelfstandige zou verdienen ??als ik in loondienst zou gaan zou ik 1800 hebben , De voor en na delen denk ik al te weten , alleen als je in loondienst bent ben je maar een nummertje , en kan je niets inbrengen van btw ofzo ? Dus kweet niet alvast bedankt
walker1
@nico_v_e Voor een werknemer is het redelijk bepaalt wat hij/zij verdient in een bepaalde functie. Voor een zelfstandige niet, ik neem aan dat je dat zelf ook wel snapt? Of hebben ze in Bels een cao voor zelfstandigen?
Als je als zelfstandige geen opdrachten krijgt, of een opdrachtgever betaalt niet, dan verdien je helemaal niks. Heb je een goede vaste opdrachtgever die ook verder kijkt dan enkel de laagste prijs, ja dan kan je wel redelijk verdienen, maar vaste opdrachtgevers heb je niet vanaf de eerste dag.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @nico_v_e:
als ik in loondienst zou gaan zou ik 1800 hebben

Er zijn er genoeg in eenvoudige banen die minder krijgen, en dan ben je ook reeds verzekerd enz., zoals de anderen al zeiden in hun reacties.
Mdbm
@nico_v_e Als zelfstandige ben je maar een nummertje. Je zal de eerste zijn die thuis mag blijven als er te weinig werk is. Je brutoloon als zelfstandige is wel hoger, maar je hebt geen sociaal vangnet.
+2
walker1
Ga eerst maar lekker paar jaar in loondienst op een trekker rijden. Kan je ervaring opdoen en geld verdienen. Zeker als je wat langere dagen kan maken zit je zo boven de 2000 per maand.
Ga je ook niet blind zitten staren op die zogenaamde vrijheid die je als zelfstandige hebt. Als je als zelfstandige voor een grote aannemer gaat rijden, dan verwacht die aannemer jou ook elke ochtend om 7:00 op de bouw, 5 dagen per week. En in plaats van een vrij weekend mag je zaterdag onderhoud doen en zondag de boekhouding.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
53
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0