Mc-Cormick D 219 - Vorstschade koelwater in carter

Door de strenge vorst is in een nacht de koeling bevroren. Oliepeil in Carter is veel te hoog. Bij starten (wat lukte) liep de olie in grote stralen door de overstort van de Carter linksvoor.

Toen ik voor het starten de koelvloeistof bij wilde vullen kwam ook door de overstort olie er uit stromen.

Is het een geval van lekke koppakking of is er een seal kapot gevroren?

Wat zijn dan de kosten? Geschat.
PeterD219

Reacties

Klein Rot
Peter219,

Dat ziet er niet goed uit, waarschijnlijk het motorblok of de cilinderkop kapot gevroren. Dat de olie uit de carterontluchting spettert komt omdat het nivo in het carter veel te hoog is doordat het water erbij in is gelopen.
PeterD219
@Klein Rot dat was ook mijn conclusie. Ondanks dat hij afgedekt in de schuur stond. Toch bevroren. Bedankt.
bas101
Ik denk eerder dat er een stuk gietijzer uit t blok gevroren is dan wel een scheur in t gietijzer ontstaan is , wordt een dure reparatie waarvan je nog kunt afvragen of zich dat loont.
PeterD219
@bas101 is het de moeite waard om er door een specialist naar te laten kijken of is afschrijven de enige optie?
bas101
@PeterD219 je kunt t door een specialist naar laten bekijken maar door een specialist t laten repareren lijkt mij economisch gezien niet interessant , als je t blok zelf kunt vervangen of repareren in de vrije uren dan is dat nog een optie .
stephan-inter
Plaats eens foto's?
Wimsumar
Beste PeterD219:

Quote:
Toen ik voor het starten de koelvloeistof bij wilde vullen kwam ook door de overstort olie er uit stromen.

"Meevallertje" is dat het dan waarschijnlijk geen vorstschade is maar 'gewoon' een geval van kop(pakking)rot.
Bij vorstschade komt er in beginsel geen olie in de radiateur.

P.S. voor de volgende winter: De afdekking in het schuurtje geeft nagenoeg geen vorstbescherming hoor!
PeterD219
@Wimsumar ik had koelvloeistof (water) in het Carter. Geen olie in de radiator. Overtuigd dat ergens iets de scheiding tussen olie en water niet hee kunnen houden in de vorstperiode.

Inderdaad volgende keer vorstbeveiliging er onder zetten.
Wimsumar
Beste PeterD219:

Quote Reactie van @PeterD219:
Geen olie in de radiator.

Waarom lees ik dat dan? Of bedoel je dat met het bijvullen van het koelwater (je gebruikt toch geen water hoop ik? ) de olie 'ergens' uit het motorblok stroomde (door jou de overstort genoemd).
Met (echt) water in het motorblok was het ook de goden verzoeken schade op te lopen. Koelvloeistof / antivries kost een paar euro per liter en je hebt er geen omkijken naar tot +/_ 35 graden vorst. A.U.B. geen 'vorstbeveiliger' eronder zetten. Met 'primitieve' kacheltjes is er de laatste dagen al weer veel te vaak brand ontstaan.
goeiedag eem
@PeterD219 heb je er wel goede koelvloeistof in gehad, die bevriest niet tot -26 , of heb je er een paar keer gewoon water bij op gedaan ipv koelvloeistof?
PeterD219
@goeiedag eem volgens de bedrijfsinstructies van IH moet er water in. Dat is het boekwerk wat ik op de site heb gezet. Alleen zeggen hun dat ik hem winterklaar moet maken, door de koeling leeg te laten lopen. Echter heb ik hem bijna iedere week nodig.
+1
goeiedag eem
@PeterD219 dan is het ook logisch dat hij bevroren is geweest, daarom hebben ze koelvloeistof uit gevonden, en een voordeel is dat het wat vettiger is waardoor het minder snel gaat roesten, en of de koelkanalen aan tast, tenzij je het er 30 jaar in laat zitten
Wimsumar
Beste Peter D219:

Quote Reactie van @PeterD219:
volgens de bedrijfsinstructies van IH moet er water in. Dat is het boekwerk wat ik op de site heb gezet. Alleen zeggen hun dat ik hem winterklaar moet maken, door de koeling leeg te laten lopen.

Hoe jammer de vorstschade dan al is, "hun'' van IH schreven ook in het boekwerk over vorstbeveiliging met een anti-vriesmiddel.

Pdf-pagina 10 paragraaf Vorstbeveiliging:

tip1.tractorfan.nl/pdf/6/…
+1
PeterD219
@Wimsumar helaas goede raad is erg duur. Voortaan gewoon antivries er in dus.
Bedankt
Peter
CormickWillem
Denk dat waarschijnlijk het blok gescheurd is. Maar je kunt er nu moeilijk iets over zeggen zonder het gezien te hebben. Kans is dus groot dat het motorblok vervangen moet worden.
Kosten, indien je ermee naar een mechanisatie bedrijf moet dan loont zich het niet. Maar ben je zelf een sleutelaar dan kun je nog wel eens een gebruikt blok opzoeken en gaan sleutelen.
Bij mijn eigen D-219 heb ik ook het blok vervangen.
Heb je tips nodig of enkele vragen laat het mij maar weten. Misschien dat ik jouw kan helpen.
PeterD219
@CormickWillem ik sta voor ieder advies open. Eigenlijk wil ik er niet vanaf, maar hik tegen de hoge kosten aan. Schat rond 1500€ totaal.

Alvast bedankt
Peter
PeterD219
Ik heb gekeken naar de prijs van een blok, deze komt rond de 750€.
Vraag mij af of dat wel de moeite waard is. Heb dan nog geen garantie dat hij loopt. Ik gebruik hem voor kleine karweitjes. Niet om hem te showen of zoiets.
Misschien dat iemand een idee hierover heeft. Ik ben geen echte techneut en blijf voor afstellingen etc afhankelijk van anderen en de daarbij behorende kosten. Op het blok na werkt alles dus wel.

Ik zie graag jullie adviezen hierover.

Peter
SjoerdHylke
@PeterD219 Het is maar net wat voor waarde je aan je trekker hecht. De trekker die ik nu heb heb ik ook gekocht in de hoop dat ie goed was, niet dus. Ik heb er al aardig wat geld tegen aan moeten gooien, maar dat komt omdat ik er waarde aan begin te hechten. Als je geen waarde aan je trekker hebt, kun je hem zelf voor onderdelen aan bieden of naar een sloper brengen, want voor 1500 heb je misschien wel een andere goede cormick.
Het kan ook zijn dat je zin hebt om hem zelf weer goed te maken om er zo van te leren. In dit geval met behulp van tractorfan en/of werkplaatsboeken. Als je de trekker weg moet brengen en de reparatie laten doen, gaat het je nogal wat geld kosten. En al helemaal als die naar een LMB gaat die circa 50 euro per uur rekenen.
ford3000case745
@SjoerdHylke valt het zo erg tegen dan?
SjoerdHylke
@ford3000case745 mwoah wel aardig, meer dan verwacht. Ding heeft hele tijd zonder olie gelopen terwijl de verkoper zei dat ie eigenlijk niet zonder olie had gelopen.
ford3000case745
@SjoerdHylke dus het hele blok is ook gaar?
SjoerdHylke
@ford3000case745 Dat valt mee, voornamelijk de achterbrug. Motor zat nog wel olie in.
Wimsumar
Beste PeterD219:

Quote Reactie van @PeterD219:
Ik ben geen echte techneut

Het kan geen kwaad dat je zelf met demonteren begint om ook concreter aan te kunnen geven wat er allemaal kapotgevroren is. Misschien valt het mee.
Er zijn trekkermerken die er bekend om staan zwakke plekken in het motorblok / koelsysteem te hebben waar (inwendige) lekkage optreedt als gevolg van 'simpel' doorroesten.
+1
stephan-inter
We hebben nog steeds geen foto's gezien van de schade.......
+1
PeterD219
Allen, ik zal vanavond even foto's maken.

Ik ga inderdaad zelf de boel demonteren, kijken wat ik er mee kan en of het de moeite waard is.
Ben er alleen welk achter dat de blokken voor een D-serie niet voor het oprapen liggen.
PeterD219
Ik heb de foto's geplaatst. op mijn profielpagina / foto

(klik om te vergroten)

Wimsumar
Beste PeterD219:

Quote Reactie van @PeterD219:
foto's geplaatst

Die is lek als een vergiet. Allemaal door de vorstschade?

Jouw fotoreportage:

tractorfan.nl/user/40838/…
PeterD219
@Wimsumar Nu je het zo zegt, hij lekte altijd wel wat olie, de kant van de vuldop was vaak vet, regelmatig met compressor met lucht droog geblazen. Zou het toch de koppakking zijn, of denk jij dat het blok echt verrot is?
ford3000case745
@PeterD219 als ik jou was zal ik de kop er even af halen en het blok en de kop even af laten persen als je geen lek ziet. Want het zal zuur zijn als je alles los haalt en er dik in investeerd en er dan achterkomen dat het helemaal niet nodig was.
PeterD219
@ford3000case745 dat is ook de reden dat ik nog niet ben beginnen met demonteren. ik kan aan de buitenkant niets zien, en vorige week lag er ook geen water of olie onder (motorblok), pas toen ik hem startte gutste het er uit via overstort carterdruk.
Wimsumar
Beste PeterD219:

Quote Reactie van @PeterD219:
Zou het toch de koppakking zijn, of denk jij dat het blok echt verrot is?

Daar is voor mij vanachter toetsenbord/beeldscherm natuurlijk geen zinnig woord over te zeggen. Ik heb aanvankelijk genoemd een lekke koppakking te verdenken maar toen later bekend werd dat er water in het koelsysteem zat vrees ik nu toch voor groter schade. Demontage van de cilinderkop zal uitsluitsel geven.

P.S.: Ga bij het demonteren zeer zorgvuldig schoon te werk. Met name het brandstofsysteem waar alleen gefilterde dieel door gaat (pomp, hogedrukleidingen en verstuivers) zijn uiterst kwetsbaar voor vervuiling. Plak (tape) leidingen en aansluitingen netjes dicht.
+1
856xlih
Kan je m niet beter afvullen met met water
En dan het systeem onder druk zetten met lucht van 0.5 bar druk
Dan kan je goed kijken waar die lekt
Zometeen ga je dingen los halen
Die achteraf niet los hoefde
This maar een idee
+1
PeterD219
Dat is wel de manier waarop ze druktoetsen uitvoeren. Nooit met lucht, altijd met water. Inderdaad een idee.
Bedankt.
PeterD219
Hallo allemaal

Ik wil gaan beginnen met het demonteren van de onderdelen van de motor, (uitlaat, luchtfilter etc.) wat kunnen jullie mij aanraden om te doen? Foto's maken voor ik iets los maak en merken of zo?

Ik zie de reacties wel.

Alvast bedankt.
SjoerdHylke
@PeterD219 als je duidelijke foto's maakt hoef je niet te merken, anders zou ik et wel doen
stephan-inter
Bij zo'n klein blokje wijst eigenlijk alles vanzelf.
Wel zou ik overal de bouten en moeren terug plaatsen waar ze uit en af komen.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Mc-Cormick D 219 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!