New Holland TL90 - Aftakas schakelt te bruut in

Ik heb een probleem met een New Holland TL90 uit 2004. Wanneer ik de aftakas inschakel slaat deze direct zo bruut aan dat de machine achter de trekker direct door de slipkoppeling schiet. Is er een manier waardoor de aftakas rustiger inschakelt?

Ik schakel de aftakas in met zo’n gele knop op de zijkant in de kabine, gaat denk ik elektronisch.

Deel dit topic

Wjattel

Reacties

T6020 power
Heb je hem dan stationair? Onze slaat ook snel aan maar even gas los en aan en gaat altijd soepel. Maar bij bijna alle machines is het gewoon goed.
Staat de slipkoppeling niet te licht afgesteld?
casejxu
@T6020 power onze jxu met dubbelehark is ook net aan. Trap vaak de rem in en laat de koppeling iets op komen. Daardoor zakt het motortoerental iets en dan gaat het wel mooi
Wjattel
@T6020 power de motor loop stationair en is bij ons ook het geval @casejxu bij de dubbele hark. Vanmiddag net een nieuwe hark opgehaald en probleem blijft zich ook met de nieuwe hark voor doen. De motor eerst half laten smoren alvorens de aftakas in te schakelen lijkt mij niet echt de oplossing 😉. Zal vast wel een instelling voor zijn (hoop ik).
T6020 power
@Wjattel oh zo gek is het lang niet bij ons ik vind het eigenlijk altijd wel fijn.
nhmonteur
@Wjattel Bij de eerste series TL is dit inderdaad een bekend probleem. Ik heb eens ff gezocht en hier zijn in het begin modulatiekits voor uitgebracht. Bij de latere series TL zijn er bij de aftakas een aantal veranderingen gedaan waardoor de aftakas beter gemoduleerd inschakelt. Vaak zit er dan ook knop in de cabine om dit aan of uit te zetten.
Helaas zag ik dat de modulatiekits niet meer bij de fabriek op voorraad liggen. En als ze al wel ergens liggen dan is de prijs niet mals. Zo rond de 580 euro.
Wat eventueel nog een optie is, is om een grote accumulator tussen regelklep en het aftakaspakket te monteren. Deze zorgt er dan voor dat de druk geleidelijk oploopt en zodoende het pakket rustig aangrijpt.
Wimsumar
Beste NHMonteur:

Quote Reactie van @nhmonteur:
Wat eventueel nog een optie is, is om een grote accumulator tussen regelklep en het aftakaspakket te monteren. Deze zorgt er dan voor dat de druk geleidelijk oploopt en zodoende het pakket rustig aangrijpt.

Kan de leiding niet geknepen/ gesmoord worden zodat het koppelingspakket trager onder druk komt?
nhmonteur
@Wimsumar ja daar had ik nog niet aan gedacht.
Die optie van de accumulator heb ik wel eens vaker op andere types gezien vandaar.
Je moet alleen wel bij het smoren oppassen dat uiteindelijk wel de maximale lage druk op het pakket komt te staan anders brandt je je platen direct weg. Weet namelijk niet of er dan genoeg stroming door kan om de lage druk bij het pakket op druk te houden.
T6020
@nhmonteur Zit er geen regeltechniek op die meet of de aftakas wel draait na activatie vd schakelaar? Anders ga je foutmeldingen krijgen als de aftakas na enkele seconden nog niet draait bij koude olie en onder belasting inschakelen (volle voermengwagen oid)
Bij onze T5060 werk de knop van de soft start overigens niet noemenswaardig. De hark klapt er nog redelijk hard in.
nhmonteur
@T6020 er zit alleen een toerentalsensor op. Maar als deze kapot is of bijvoorbeeld weg zou halen dan nog gaat de aftakas gewoon aan. Daar zit verder geen veiligheid in
GROENEDEERE
@nhmonteur het systeem komt langzaam op druk met smoren.
Maar met het uitschakelen heb je hetzelfde effect waardoor de aftakas weer wat langer blijft dr aaien bij uitschakelen.
Dat lijkt mij niet de bedoeling.
Daarom is de accumulator of stikstofbol de beste oplossing met oog op veiligheid en behoud van de machines die aangedreven worden
nhmonteur
@GROENEDEERE klopt helemaal wat je zegt.
Alleen de weg van de olie naar de zuiger van het aftakaspakket is nooit helemaal 100% dicht waardoor er dus altijd een beetje olie blijft stromen. En weet dus niet als je hem gaat smoren of er dan genoeg olie door kan om de boel achter de smoring op druk te houden. Maar misschien is dit alleen als je hem heel extreem gaat smoren.
Maar goed daarom zou ik ook kiezen voor een accumulator.
bugo
Bij mijn tl 90 uit 2000 zit rechts naast het stuur een drukknop die, als je hem ingedrukt hebt, er voor zorgt dat de aftakas rustiger inschakelt, weet niet of die van jou dat ook heeft. Heb nog nooit gehad dat er iets bij het inschakelen door de slipkoppeling ging
Wjattel
@bugo Die knop heb ik inderdaad meer gezien bij collega boeren op NH-tractoren. Daar doelt denk ik ook @nhmonteur op. Helaas heb ik die knop niet 🙁.

(klik om te vergroten)

(Onderste knop is differentieel)
bugo
@Wjattel klopt, tussen de inschakeling van de voorwielaandrijving en differentieel zit ie bij mij.
Wjattel
@bugo @nhmonteur Ik heb de kap even open gehad en er zweeft nog een losse stekker. Zou het een kwestie van stekker aansluiten op een nieuwe knop zijn en mijn aftakas schakelt gemoduleerd in? 😊

De draadjes zitten wel aan de draden van het differentieel getapet, dat zou wel weer een beetje vreemd zijn misschien.

(klik om te vergroten)

bugo
@Wjattel Heb er niet zoveel verstand van maar misschien kun je meten of er spanning opstaat, als het past kun je de stekker misschien op die van de voorwielaandrijving zetten. Als het werkt kun je het horen aan het tikkend geluid als de aftakas inschakelt. Weet niet of dit kan, denk dat @nhmonteur hier meer van weet.
nhmonteur
@Wjattel nee dit is een verlichtings stekker. In de onderste knop kan een lampje en daar kan weer deze stekker op. Dit kan je ook zien bij de bovenste schakelaar.
Zo’n modulatiekit bevat wat bedrading en een soort van computer en nog wat losse dingen. Dus niet alleen een schakelaar.
keesflodder
Hebben wij ook last van bij de New holland T5050 maar wij doen precies het zelfde als @casejxu doet de motor iets laten smoren. Wij hebben er ook soft start op maar dat werkt ook niet.
Steyr thomas
De accumulator/stikstofbol tussen de leiding zetten werkt het beste. Goede ervaringen mee
Wilting NH
Ik heb er met onze tl 90 nog nooit problemen mee gehad, dat mij is opgevallen. deze is van 2001
kerstrunner
Onze T5050 schakelt eveneens vrij bruut in, ook al heeft die wel zo een soft start schakelaar.
Bij uitschakelen de rem op de aftakas zetten doet hij ook, ben ik ook niet echt fan van
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland TL ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!