Kleppenstellen. Guldner luchtgekoelde moter

Hallo wie weet de juiste volgorde om de kleppen te stellen bij een guldner A3ka. Luchtgekoeld ? En wat voor olie hoort er in de hef ?
ruinerdexta

Reacties

ruinerdexta
Wie heeft er informatie ?
+1
bas101
In de hefinrichting hoort gewoon motorolie , toendertijd werd sae20 voorgeschreven dat zal nu wellicht te dun zijn , kleppen stellen doe je per cilinder : als tuimelaar de uitlaatklep begint te openen stel je de inlaat en als de tuimelaar de inlaatklep net sluit stel je de uitlaatklep .
Landini 6500
In de hef toch geen moterolie?, word gloeiend heet
transmissie olie is toch beter
bas101
Toen werd toch echt motorolie voorgeschreven , transmissieolie zeker niet dat is weer veel te dik.
+1
Wimsumar
Beste RuinerDexta: Kleppenstellen GÜLDNER 3AKA:

Speling: 0,2 mm ( uitlaat naar eigen inzicht eventueel wat ruimer op 0,3 mm)

traktorhof.com/forum/viewtopic.php/…

Plan van aanpak:

traktorhof.com/forum/viewtopic.php/…

Voor wat betreft de hefolie: Heeft dit een apart reservoir of wordt de olie in versnellingsbak/achterbrug hiervoor gebruikt?
bas101
In de link van Wimsumar wordt geschreven dat je de kleppen moet stellen als ze beide dicht zitten maar bij een 2 cilinder is dat toch verrekt lastig want wanneer zitten beide dicht ? kijken wanneer de inlaatklep zich sluit en dan een halve slag verder draaien dan maar
Wimsumar
Beste Bas101:

Quote Reactie van @bas101:
dat je de kleppen moet stellen als ze beide dicht zitten maar bij een 2 cilinder is dat toch verrekt lastig want wanneer zitten beide dicht ?

Een 2-cilinder motor is juist een erg gemakkelijke om klepspeling af te stellen. Als bij de ene cilinder tuimelaarbeweging (mooiste bij de wisseling van uitlaat- naar inlaattuimelaarbeweging) is, dan kan bij de andere de speling gecontroleerd/afgesteld worden.

P.S.: De topictrekker heeft een 3-cilinder motor.
+1
bas101
@Wimsumar ik denk dat je hier toch een denkfout maakt , Duitsers bouwden de 2 cilinders zo dat de zuigers tegen elkaar in bewegen wat maakt dat de ontsteking kort na elkaar opvolgt , als de ene cilinder op tuimelen staat ( dus op ontsteken) staat de andere zuiger onderin waar de uitlaatklep dan juist nog iets open staat , en als de motor van vraagsteller een 3 cilinder motor betreft dan heb ik zelf ook een denkfout gemaakt en geld mijn bovenstaande uitleg daar niet voor.
Wimsumar
Beste Bas101:

Quote Reactie van @bas101:
Duitsers bouwden de 2 cilinders zo dat de zuigers tegen elkaar in bewegen wat maakt dat de ontsteking kort na elkaar opvolgt

Na een GÜLDNER 2-cilinder krukas te hebben gezien kan ik dat bevestigen.

Quote:
als de ene cilinder op tuimelen staat ( dus op ontsteken)

Men spreekt (in het algemeen én hier op het forum) van een cilinder die op tuimelen staat als bij betreffende cilinder bewegingswisseling is van de kleptuimelaars (uitlaatklepsluit en inlaat gaat open). Dit is niet het punt van ontsteken/inspuiting.

Klepspeling controleren/afstellen kan eigenlijk over het traject van driekwart van de cyclus van de nokkenas. Alleen bij het oplopen en aflopen van de nok kan dit niet. Over het overige deel van het nokkenrondsel zal overal de vereiste klepspeling moeten zijn te meten.

bas101
@Wimsumar klopt.is ook zo , als de cilinder op tuimelen staat dan staat bij de 4 cilinder juist de tegenoverliggende cilinder op ontsteken maar bij de 2 cilinder volgens beschreven principe ontbreekt die dus , alweer een denkfout maar dit.komt door verstrooidheid ik zal eens een vacantie moeten opnemen .
+2
valmet
Kleppen stellen gaat dan het gemakkelijkst door de kleppen op tuimelen te zetten en dan de motor 360 graden te draaien, dan staan namelijk beide kleppen dicht
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!