Strautmann Streublitz - Bodemketting loopt scheef, hoe kan ik dit voorkomen?

Beste forumleden,

Ik heb laatst een Meststrooier gekocht en deze opgeknapt.
Nu ben ik vandaag wezen meststrooien maar nu loopt de bodemketting scheef na elke vracht.
Kan het zijn dat ik hem niet goed aangespannen heb? Of zijn de nestwielen of de ketting versleten.
Het gaat over een strautmann streublitz VS 5 horizontale mestverspreider.
keesflodder

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Zijn deze nestwielen versleten?

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Typeplaatje (aardig vervaagd)

Reacties

+1
looman
Ik vraag me af of dit wel de originele type ketting is. Hebben links en rechts wel gelijk aantal schakels ?
SJB533
Quote Reactie van @looman:
Hebben links en rechts wel gelijk aantal schakel

Was mijn eerste ingeving
Welten
Zelfde probleem gehad. Een kant van de ketting is dan toch meer uitgesleten als de andere. En dan ga je ook fout stellen
keesflodder
Ik heb ook het idee dat de ketting aan de aandrijfkant meer te voortduren heeft waardoor deze uitgerekt is. maar hoe moet ik deze goed stellen om de ketting recht te laten lopen?
boeris
Eerst kijken of het aantal schakels li/re gelijk is, dan eens opmeten wat de werklengte is van bijvoorbeeld 20 schalmen. als dit erg verschilt zal bij de spanner een scheve stand ontstaan. dit hoeft voor tijdelijk geen groot probleem te zijn. de schalmen lijken echter ook niet echt goed bij de sprocketwielen te passen. genoeg te klussen dus.
Kees2030
Als je de meststrooier hebt opgeknapt, was het dan niet raadzaam geweest om de ketting en nestwielen tegelijk te vervangen?
keesflodder
@Kees2030 Achteraf gezien wel. Maarja dit wist ik ook niet van te voren, met een lege wagen loopt de ketting gewoon gelijk
looman
Als ie leeg wel gelijk loopt dan is aantal schakels niet de oorzaak. Bij onze Heidenia hebben we de nestwielen ingevet en ketting vrij strak gespannen. Toen werd het beter, toch kwam het soms nog terug. Toen bleek één bodemijzer Net te krom, en bleef dan net haken bij belasting. Recht gemaakt en sindsdien gaat goed
Ford 2000 Ruben
Wij hebben ongeveer hetzelfde gehad, de ketting begon scheef te lopen en je hoorde soms dat de ketting over de nestwielen heen draaide. Leeg ging het prima, maar zodra er wat mest in lag trok hij scheef. Toen de nestwielen vervangen, draaide paar jaar prima, maar de ketting slijt ook, waardoor de schakels oprekken en niet meer precies in de nestwielen passen, toen begon de ellende weer opnieuw. Ging soms tijdje goed, maar op gegeven moment werd het wel heel erg, toen 2e hands ketting op de kop getikt die nog nauwelijks gebruikt was. Sindsdien nooit een probleem meer gehad en al wel 60 wagens weggereden.
+2
keesflodder
Vandaag weer een paar vrachtjes gedaan, De ketting loopt nu mooi recht na de ketting goed aangespannen te hebben. Maar ik draai nu geen machtig zware vrachten anders ben ik bang dat de ketting wel weer scheef trekt. Moet denk ik maar van de winter andere nestwielen op zetten en eventueel een andere ketting er op leggen.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Strautmann Streublitz ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!