Wanneer kunstmest strooien Weiland

Hallo wanneer kan ik het beste kunstmest strooien in de paardenwei?
bas repko

Reacties

+1
joozt
Nu! (of morgen) De temperatuur is goed en met een beetje geluk krijg je er nog wat regen overheen.
+2
Wimsumar
Beste Bas Repko: Nooit!
De (klei)grond in jouw woonplaats is van nature vruchtbaar doordat de meststoffen die het paard achterlaat niet/nauwelijks uit de kringloop verdwijnen.
Daarnaast, goedbedoelde groeibevordering d.m.v. kunstmest leidt tot nog slechter begraasde paardeweide met extra maai- en afvoerwerk van de niet afgegraasde grasresten.
Van de besparing (niet strooien) is prachtig mooi aanvullend ruwvoer te koop.
bas repko
@Wimsumar ik doe het ook voornamelijk om het gras extra te laten groeien omdat ik een deel van de weide hooi afhaal
+1
Het best een (paar) dagen voor het gaat regenen als je je paarden dan op de wei doet is je kunstmest al de grond in geregend
jammermaarhelaas
Kunstmest is er in vele soorten, en het gewenste strooimoment verschilt per soort.

Voor KAS is het nu hoogste tijd, maar let wel op dat je niet gaat overdrijven voor een paardenwei.

*aanvulling*
Zoals door meerderen reeds gezegd, liefst helemaal geen KAS geven, KAS werkt vrij snel en een overdosering is snel gegeven, dat kan dan ziekten bij het paard veroorzaken.
Advies van @Wimsumar is misschien nog wel het beste: geen kunstmest gebruiken, de paardenmest en het feit dat er geen producten worden afgevoerd. Het paard/de paarden eten alles op en de mest komt er weer op terecht, er wordt allicht zelfs nog voer aangekocht waarvan de mest ook weer op hetzelfde perceel terecht komt, dus hiermee voer je al mineralen aan.
@jammermaarhelaas zou kunnen maar ik zou het net voor het regenen zo weet je zeker dat je paarden je kunstmest opeten doordat het nog op het gras ligt als je je paarden lang binnen kunt houden maakt het nie uit
jammermaarhelaas
@case en international 1455xl

Dat heeft ook mijn voorkeur, maar de topic vraag heb ik opgevat aangaande het moment in het groeiseizoen.
+2
flip1150
Kijk uit wat je doet. Ik weet niet wat voor ras paarden je hebt en hoe je ze gebruikt (intensieve sport of niet). Paarden hebben over het algemeen het liefste schraal gras dus niet te zwaar bemest. Ik strooi nooit KAS maar een speciaal mengsel voor paardenweiland met veel spore elementen. Dit vanwege het feit dat ik 1 keer een pony tetanie (melkziekte) gehad heb.
Husqvarna
@flip1150
Heb het hier vorig jaar in de straat nog gezien, mensen haalden paard uit afgegrazen wei en zo in knalgroen goed bemest land gedaan, beest was paar dagen later zo dood. Koliek heet dat geloof ik.
Mdbm
@Husqvarna Correct, niet (teveel) bemesten met stikstof voor paarden- en schapenweides. Koliek of het bloed kan zeer snel optreden. Koliek is niet altijd dodelijk, maar aan bloed is niets te doen.
+2
geerts 88
Scheelt ook of er drijfmest gereden is in de wei. Welke kunstmest ligt ook aan de toestand van de bodem. Je zou bij de verkoper van de kunstmest advies kunnen vragen. Het is nu wel het moment om te strooien
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!