Fendt 308 LSA - Koplampen: grootlichten werken niet

Bij onze 308 heb ik een probleem met de koplampen.

Wanneer je de schakelaar van de koplampen indrukt horen de dimlichten aan te gaan dat doet hij. Als ik dan de hendel van de richtingaanwijzers bedien naar boven zouden de grootlichten moeten aangaan zolang de hendel bediend blijft. Dit doet hij niet, de dimlichten blijven gewoon aan.
Wanneer de richtingaanwijzerhendel naar beneden wordt gedrukt moet hij in deze positie blijven staan en de grootlichten onststeken. Dit gebeurt niet en in plaats daarvan gaan de koplampen uit.

Ik heb de hendel nagemeten en deze schakelt mooi over van de witte geleider (=grootlichten) naar de gele geleider (=dimlichten) als je hem naar beneden drukt. Ook heb ik de koplampen getest met een externe batterij en daar ligt het niet aan, deze doen wat ze moeten doen. De gele geleider doorgemeten en deze maakt mooi contact.

Waar zit het probleem?

Bij voorbaad dank!
Siebe
eicher4048driver

Reacties

Wimsumar
Beste Eicher4048Driver: Vaak zit er bij deze storingen ergens wat corrosie. Controleer (schoonmaken + inspuiten met contactspray) de zekeringen en het stekkertje (+ bedrading) op de lampen.
old man jose
@Wimsumar

Hebben we hier niets aan????

vieilles.soupapes.free.fr/…
eicher4048driver
@old man jose Ik ben even de bedradingsschema's aan het bekijken. Volgens mij moet het ook ergens iets te maken hebben met slecht contact
Wimsumar
Beste Old man Jose:

Quote Reactie van @old man jose:
Hebben we hier niets aan????

Nee. Bij FENDT lopen ze behoorlijk naast de klompen(!). Het bedradingsschema is ondoorgrondelijk en de zeer summiere storingstabel (waar de topicstoring overigens vrijwel nooit in behandeld wordt) verwijst altijd door naar de dealer.
eicher4048driver
@Wimsumar Ga ik eens proberen ja spijtig genoeg was de contactspray op en dat op een zondag 😀
johndeere 2650
Misschien je lampen kapot😅
eicher4048driver
@johndeere 2650 daar dacht ik ook aan vandaar even getest met een externe batterij.
eicher4048driver
Het controlelampje in het dashboard brandt wel als je de grootlichten aan zet. Contactspray hielp niks. Mij lijkt het het meest logische dat de relais dan kapot gaat zijn. Volgens het elektrisch schema is er voor elke koplamp 2 relais 1 voor dimlicht en 1 voor grootlicht. Dus dat zouden dan wel 2 relais zijn die kapot zijn??

En waar zitten de relais? Zitten die in het aluminum 'doosje' dat vasthangt aan het plaatje onder het dashbord dat je kan losdraaien met 4 boutjes? Want op dat doosje hangt een sticker van fendt met in het duits 'codiert' op
Favorit614
Quote Reactie van @eicher4048driver:
Want op dat doosje hangt een sticker van fendt met in het duits 'codiert'

Dat doosje is van je display.
daar dus niet in prutsen.
Daar komen de signalen vd sensoren binnen en worden weer gegeven op je display (toeren motor en aftakas)
eicher4048driver
@Favorit614 de microcontroller / computer van de tractor dus
Favorit614
Zekeringskast was vroeger ook een probleem met corrosie .
eicher4048driver
@Favorit614 Waar vind ik de relais in mijn fendt? er zitten er 3 onder het dasboard maar er moeten er toch meer zijn?
Favorit614
@eicher4048driver Al sla je me d..d .
of onder het dashboard, of in de buurt vd zekeringskast .
Misschien aan de achterkant vd zekeringskast
Wimsumar
Beste Eicher4048Driver:

Quote Reactie van @eicher4048driver:
Waar vind ik de relais in mijn fendt?

De verlichting van de FENDT 308 werkt zonder relais.

Heb je het 3-polig stekkerblokje achter op de lampen al gecontroleerd of de draadjes voldoende strak in de klemmetjes zitten?
+1
eicher4048driver
@Wimsumar Dat is straf. Dan wilt u zeggen dat ze in de handleiding het hele bedradingsschema verkeerd hebben gemaakt?
Wimsumar
Beste EICHER4048Driver:

Quote Reactie van @eicher4048driver:
dat ze in de handleiding het hele bedradingsschema verkeerd hebben gemaakt?

Dat wil zeggen, de trekkers van die serie (300) waarop ook op de dakrand groot-/kleinlicht is gemonteerd, daar zit een omschakelrelais tussen. De standaard 300-verlichting niet.
eicher4048driver
@Wimsumar Nog nooit zo'n fendt 308 gezien hier in België. Dan moet dat iets typisch Nederlands zijn? Toch bedankt dan zal het aan de kabel liggen tussen de lamp en de vertakking naar het controlelampje in het dashbord
Fendt926Driver
@eicher4048driver jij hebt ook niet de standaard 300. Jij hebt de serie MET groot en klein licht in de dakrand MET het omschakelrelais.
Zet de trekker uit en op contact. Schakel van groot naar kleinlicht. Dan moet je een zachte klik horen onder het dashbord of bij de zekeringkast rechtsvoor de kabine onder de motorkap
unipower
Werkt het grootlicht in de daklampen wel?
eicher4048driver
@unipower Ik heb geen grootlicht in het dak enkel werklampen.
Fendt926Driver
@eicher4048driver weet je dat wel zeker?
De inbouwlamp was alleen met groot en klein licht....
unipower
@eicher4048driver De bovenste daklampen zijn geen werklampen, dit zijn je vervangende koplampen voor als je iets in de fronthef hebt bijvoorbeeld, als je ze aan zet gaan ze onder in de motorkap uit en heb je dus ook boven grootlicht als het goed is. 😉
old man jose
Je kunt het beste deze discussie stoppen wan hier is maar 1 man met het gelijk en dat is de topic steller die niet eens weet wat voor trekker hij heeft.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 308 LSA ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!