PZ CM 165 - Lagers glijschotel los krijgen

Hallo ik ben bezig met het vervangen van de lagers van de glijschotels, maar nu krijg ik het oude lager (de bovenste in de "naaf") en de spanring? Er niet af. Iemand een tip of weet hoe ik de spanring los krijg
Thijsk 3430

Reacties

Wimsumar
Beste ThijsK 3430: Welke bedoel je (nummer in onderdeellijst) :

Quote:
het oude lager (de bovenste in de "naaf") en de spanring?

Pdf pagina 42:

kvgportal.com/W_global/Media/…
Thijsk 3430
@Wimsumar ja die had ik ookal gevonden, maar de afstands ring draait wel op de as, maar is er niet af te grijgen...
Wimsumar
Beste ThijK:

Quote Reactie van @Thijsk 3430:
afstands ring

Welk onderdeelnummer afstandsring?
+1
atlaspower
Met een 2.5 mm elektrode de kogels uit het lager branden. Een paar is genoeg om ruimte te krijgen zodat je de rest aan die zijde er ook uit krijg
RPCounty
Dat ga je ook zo niet redden. Daar zit een dunne borgring in. Ring kapot slijpen en dan kan ie dr af. Of de hele as demonteren en dan de naaf van de as persen. Dan kun je t lager vervangen. 9 van de 10 snijden de ring kapot. Dan ben je met een half uur klaar.
Thijsk 3430
Hier een foto

(klik om te vergroten)

De span ring /afstandsring heb ik er inmiddels af. Maar nu het restantje lager nog?
Wimsumar
Beste ThijK:

Quote Reactie van @Thijsk 3430:
Maar nu het restantje lager nog

Slijp voor zover mogelijk deze ring door. Vervolgens met hamer en beitel (in de slijpgroef) de ring er af tikken.
Sanderford
@Wimsumar wel de veiligheidsbril op houden wanneer je de ring door wil slaan met een beitel! 👍
Feeling Blue
@Sanderford Hard spul idd..
donkey63
@Thijsk 3430 Een andere optie is een lasrups leggen in de binnenring. Door de hitte "groeit " de binnenring. Vaak kun je hem er dan zo vanaf tikken. Succes
atlaspower
@donkey63 daar vergis je je in als je te laat bent zit ie juist vaster hij krimpt juist .dit trukje werkt wel veilig bij de buitenring. Die krimpt dan in zijn huis. En valt er vervolgens gewoon uit bij afkoelen
+1
RobVolvo
Dikke moker onder tegen de lager ring houden en een klap met een hamer van boven geven, dan knapt hij in 2 helften. Denk inderdaad wel even om de ogen. 😉
Feeling Blue
Past net geen steeksleutel achter he? Dan wrik je hem zo met een hamer achter de steeksleutel los.. Misschien een tang, of twee bandenlichters..

Als ie echt vast zit dan heel gericht heet stoken of met een dremel/luchttol iets inslijpen en met een kapbeitel verder open tikken kan natuurlijk ook..

Mooie klusjes zijn dit.. Weinig werk, beetje prutsen en veel eer.. 👍
henk de lange
Hallo,

mooi dat dit net op tractorfan staat. Mijn glijschotel is afgelopen week ineens op het land eronder uit gevallen, inclusief de lagers, naaf etc.
Waar kan ik alle onderdelen krijgen die ik dan nodig heb?
De foto van Thijsk is precies zoals mijn as er nu nog uitziet; helemaal kaal zonder naaf, lagers etc.
Wimsumar
Beste Henk de Lange:

Quote Reactie van @henk de lange:
Waar kan ik alle onderdelen krijgen

"Krijgen"? Kopen! 😉

Kijk eerst goed of de trommelas niet dusdanig beschadigd is dat de lagering en glijschotel niet meer geborgd/vastgezet kunnen worden (en/of de trommelas ook vervangen moet worden. Dan kan de lak duurder worden dan de brief).
donkey63
@Wimsumar Heeft wel niks met dit deze maaier te maken, maar heb je misschien ook voor een cyclomaaier van 1.35 mtr gegevens?? Wil dat hij niet zo kort maait, maar als ik de trommel aan de onderzijde losdraai, komt de hele trommel naar onderen en dat is niet de bedoeling.
Bvd Henk
Wimsumar
Beste Donkey63:

Quote Reactie van @donkey63:
Wil dat hij niet zo kort maait,

Bij een PZ CM 1-35 cyclomaaier kan de maaihoogte veranderd worden door andere glijschotels te monteren.

Zie pdf pagina 10: "Maaihoogteverstelling"punt 4

Pdf pagina 59 onderdeel nr CM 0104.

Pdf pagina 61 de afbeelding nr 8 met de hoge en lage schotel.

Handleiding/onderdelenboek PZ CM 1-35:

kvgportal.com/W_global/Media/…
donkey63
[@Wimsumar Bedankt voor je snelle reaktie. Was te mooi om waar te zijn dat ik met vulplaatjes de hoogte kon instellen, nu ben ik gebonden aan orgineel of + 15 mm.
Wimsumar
Beste Donkey63:

Quote Reactie van @donkey63:
Was te mooi om waar te zijn

Het maairesultaat van die oude "PZ-tjes" wordt als ongeëvenaard gezien, zo goed. Dit komt omdat ze zo'n 'gladde' korte stoppel achterlaten. Helaas komt kort maaien de hergroei van het gras niet ten goede. De maaihoogte op een langer stoppellengte afstellen kan echter in sommige gevallen (platgetrapt weidegras, platgeregend gras) een veel te lange stoppel geven. Ook dit is niet goed voor de hergroei en oogt uiteraard slecht.

N.B.: Of de hoger maaischotels (nog) leverbaar zijn weet ik niet. Misschien erg kostbaar. Ook zou je de maaimessen iets kunnen inkorten (mits de maairijsnelheid niet maximaal is). Dit zal enkel mm langer stoppel geven.
Met een sterke veer tussen driepuntsbok en "maaiende gedeelte" zou je de druk waarmee de glischotels op de grasmat glijden kunnen verlagen en ook iets stoppellengte kunnen winnen.
+1
donkey63
@Wimsumar Klopt wat je schrijft. De maaier wordt enkele keren per jaar gebruikt om wat gras te snijden voor mijn dierenhobby. Ik hoef er geen boterham mee te verdienen. De messen heb ik reeds omgebogen zodat ze iets hoger staan en dus iets langere stoppels snijden. Oppassen dat ze niet te ver omgebogen worden anders slaan ze tegen de trommel! Daar kan ik mee leven. Nieuwe schotels gaan het inderdaad niet worden.
+1
Thijsk 3430
Allemaal bedankt voor de tips. Ik heb hem losgekregen met zon lagertrekker. Het laatste stukje wou die niet meer. Toen een grote klap met de hamer en inderdaad hij barste. Alle lagers er nieuw in gezet van middag en het draait weer als een zonnetje.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de PZ CM 165 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!