Iseki tx1500 - Gloeioog doet vreemd

Beste mensen, mijn iseki 1500 tx heeft een gloeioog dat oplicht als ik voorgloei (zullen ze alle wel hebben lijkt me). laatste tijd gloeit ie niet meer egaal maar als een soort sterretjesvuurwerk. Alsof ie aan het doorbranden is. Nu vandaag deed ie niets meer. Van de gloeispiralen de contacten geschuurd en toen gloeide hij weer op. Het lijkt op het schema of dat niets uit zou moeten maken omdat de spiralen parallel lijken te staan aan het gloeioog. Is dat zo? dus als dat gloeioog niet werkt doen de gloeispiralen het wel? Als ik het kijkroostertje van het gloeioog eraf schroef, zie ik 2 lange moeren met een gaatje erin om een draad vast te zetten. Bij de ene raakt een blanke draad de moer en daar vonkt ie ook tegen aan. Voorheen was het altijd een gloeiende streep. Beetje vaag verhaal en je zal zeggen , haal hem uit elkaar, maar ik vrees dan problemen te veroorzaken. Als het gloeioog het niet doet, doe ik er verder niets aan want tel dan wel tot 15 en dan start ie ook. Wie weet hoe dit zit? Zal proberen een foto te plaatsen hoewel die niet erg duidelijk is.
duitshuisje

Reacties

duitshuisje
De draad die over de bovenste moer/wartel loopt vonkt tegen die wartel aan........

(klik om te vergroten)

De draad die over de bovenste moer/wartel loopt vonkt tegen die wartel aan........
Wimsumar
Beste Duitshuisje:

Quote Reactie van @duitshuisje:
De draad die over de bovenste moer/wartel loopt vonkt tegen die wartel aan........

De draad (die over de bovenste moer/wartel loopt) lijkt mij te zijn doorgebrand/gebroken. Tussen beide moeren/wartels is een stukje draad met een breukvlak zichtbaar.
Het losse eind komt tegen de wand en veroorzaakt de vonkvorming (kortsluiting).
duitshuisje
@Wimsumar Ja daar lijkt het inderdaad op. Het is een heel stug stukje draad en het zal dan wel door de hitte krom getrokken zijn. Ik neem aan dat dat draad dan ook de gloeidraad is? En de vraag hoe kom je aan een nieuwe, weet je dat?
duitshuisje
@duitshuisje Ik zie ze alleen bij tracpartz..........
Wimsumar
Beste Duitshuisje:

Quote Reactie van @duitshuisje:
hoe kom je aan een nieuwe,

Als dit gloei-oog parallelgeschakeld zit aan het daadwerkelijk gloeisysteem, dan kun je dat ding gerust achterwege laten en zelf even meetellen tijdens het gloeien.
Nieuw bij Tracpartz een paar tientjes, dus probeer dat te besparen.

tracpartz.nl/iseki-gloei-oog.html/
duitshuisje
@Wimsumar Een advies naar mijn hart! dank voor je berichten.
Wimsumar
Beste Duitshuisje:

Quote Reactie van @duitshuisje:
advies naar mijn hart

Voordat het advies je aan je hart gaat, gelieve het electrisch schema nog even te bekijken.
Het lijkt of dat het gloei-oog parallegeschakeld is met de gloeiboegies. Maar het kan ook een serieschakeling zijn.

De vraag is of aansluiting 17 en 19 op de gloei-/startschakelaar (nr 12) voeding en massa, of, omgekeerd zijn.

tractorbynet.com/forums/files/…
duitshuisje
Ja dat is moeilijk te weten hoe het in de schakelaar zit. Het is wel zo dat hij gloeit en start ook als het gloeioog niet goed functioneert, dus het lijkt me dat ze parallel staan.
duitshuisje
Overigens is een vraag waarom ik geen melding ervan krijg als er op een topic van mij gereageerd wordt. Zal een instelling zijn, maar wie weet hoe?
Wimsumar
Beste Duitshuisje:

Quote Reactie van @duitshuisje:
Zal een instelling zijn, maar wie weet hoe?

Scroll iets naar beneden op deze pagina. Linksonder verschijnt dan het keuzevenster notificaties aan of uit te zetten.
duitshuisje
Ok staat bij mij aan....
duitshuisje
Het gloeioog staat toch in serie, want nu die helemaal niks meer doet, doet ook het gloeien niets meer. Ik heb er een stukje gloeidraad uit gehaald. Weet iemand toevallig wat voor draad dit is? Is zoiets te krijgen bij een electronicazaak? Zoniet dan verbind ik de 2 punten door met een koperplaatje. Ik ga ervan uit dat als de weerstand van de draad wegvalt omdat ik er een plaatje in maak, het niet zo is dat de stroom in de gloeibougies te hoog wordt? Of is dat te simpel gedacht?
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Iseki tx1500 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!