Hoe zit het met de verzekering als je een oude tractor sleept die het zelf niet doet?

Hallo,

Aangezien we thuis pas een oldtimer tractor gekocht hebben die nog niet loopt en zelf niet verzekerd is (heeft een tijd stil gestaan), vroeg ik mij af hoe het zit met de verzekering als je een dergelijk voertuig naar huis gaat slepen, ook als dit slechts een paar kilometer is?

Alvast bedankt
Zuiderling

Reacties

+2
Fendt926Driver
Ik ga er van uit dat je in nederland woont.
Waarmee ga je hem slepen?
Auto? Vergeet het maar.
Een andere trekker om te slepen zal prima gaan. Als die trekker wa verzekerd is zal het te slelen voertuig mee verzekerd zijn als werktuig.
Doe er wel een sleepstang tussen zodat er een vaste verbinding is. Ook verlichting langs de stang naar het te slepen voertuig maken.
+1
walker1
Is het geen optie om trekker te verzekeren voor je gaat slepen? of is dat zonde omdat je er voorlopig nog niet mee gaat rijden ivm opknappen?
een aanhangwagen is altijd meeverzekerd met het trekkend voertuig, of dat ook zo is als je een ander voertuig sleept weet ik niet.
+1
Fordje4600
Word gezien als aanhangwagen, ook degene op de gesleepte trekker moet in het bezit van een rijbewijs zijn. Is het geen optie om hem op een aanhangwagen/dieplader te vervoeren?
Zuiderling
@Fendt926Driver Ik ga hem inderdaad slepen met een andere tractor en heb ook een sleepstang tot mijn beschikking, dat rijdt inderdaad het makkelijkste.
@walker1 Ik weet nu inderdaad nog niet precies hoe lang ik er mee bezig ga zijn hem klaar te krijgen maar ik heb inderdaad de keuze hem nu te verzekeren voor het hele jaar, of ik moet erachter komen dat het gewoon mag en officieel gezien wordt als aanhangwagen/lading.
@Fordje4600 Ik heb al vanalles opgezocht maar kan moeilijk vinden of het te slepen voertuig inderdaad gezien wordt als aanhangwagen of als zelfstandig voertuig en hoe een verzekeringsmaatschappij hier mee om gaat. Een dieplader wordt moeilijk gezien ik hem zo snel mogelijk moet ophalen en er zelf geen heb/weet te vinden.

Hartelijk bedankt voor jullie reacties!
+1
boegie
@Zuiderling Voor zover ik weet moet volgens de wet degene op het gesleepte voertuig in het bezit zijn van een rijbewijs, dan zou ik zeggen dat het niet als aanhanger gezien wordt
+1
erik9831
@boegie ik spreek over België, maar helaas is er nog steeds geen .be versie. Maar hier is het zoals je zegt. Alleen als hij in de hef hangt kan het.

voor die dat de video kunnen openen ... Deze manier dus.

+1
Zuiderling
@erik9831 Ah zo doen ze dat bij jullie, ik dacht al ze tillen hele tractoren op in de hef
Zuiderling
@boegie Dat vond ik ook al zo scheef, alleen wel raar dat ik er nergens iets over kan vinden...
+1
boegie
@Zuiderling forum.infopolitie.nl/viewtopic.php/?t=24106

Ik zou concluderen dat het dus gewoon als voertuig beschouwd word
Zuiderling
@Fendt926Driver En ik woon inderdaad in Nederland 😉
+1
bas101
Wordt volgens mij gewoon gezien als aanhanger , heb mijzelf nooit afgevraagd of een te slepen trekker verzekerd is danwel verzekerd moet zijn , trekstang ertussen en rijden met t spul.
+1
Zuiderling
@bas101 Dat zei mijn neef ook al, ook omdat het maar een paar kilometer rijden is
+1
walker1
@bas101 Het is een voertuig, daarom moet er ook gewoon een bestuurder op met rijbewijs. Definitie van een aanhanger: "een niet-zelfaangedreven voertuig op wielen dat is ontworpen en gebouwd om door een motorvoertuig te worden getrokken" Volgens mij geldt het voor het trekkend voertuig (in ieder geval bij auto's) wel als aanhanger dat je oa niet meer mag slepen als dat het trekkend voertuig mag trekken. Dus als je auto 1500 kg mag trekken, dan mag je er geen auto van 1600 kg mee slepen en in de meeste gevallen heeft de chauffeur van een trekkend voertuig ook B-E nodig om te slepen.
+1
bas101
@walker1 alles wat wielen heeft wordt aangemerkt als voertuig (daar hoeft niet perse een bestuurder op te zitten ) , zit er ook nog een motor in dan wordt t aangemerkt als motorvoertuig en daar hoort wel een bestuurder op te zitten .
+1
Je sleept een motor voertuig ,moet alle bij verzekerd zijn,verplicht op openbareweg
+3
ZetorTwente
Ik zou zeggen vaak bu-j te bange, als het een paar kilometer is, en je doet het met beleid, kan er niet veel gebeuren toch.
+2
Zuiderling
Ik heb voor de zekerheid toch maar eens contact opgenomen met de verzekeraar. Zij zeggen dat indien de slepende tractor WA verzekerd is (dus de tractor die trekt), dan is het getrokken voertuig ook verzekerd. Zodra het voertuig is losgekoppeld geldt dit uiteraard niet meer.
+1
Fendt926Driver
@Zuiderling dat was ook mijn eerste reaktie. Klopt dus wel..
RobVolvo
Wanneer je een triangel aan de te slepen trekker maakt, hoeft er ook niemand meer op te zitten. Omdat je de trekker nu kan 'dwingen' zal hij uit zichzelf mee gaan sturen. Dit geldt trouwens alleen voor een trekker zonder stuurbekrachtiging... 😉
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden slepen en verzekering geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!