John Deere 3130 - koeling

Ik heb de waterpomp gereviseerd en de thermostaat vervangen, toen heb ik de tractor een half uur met half gas laten lopen. Van de radiateur wordt alleen het bovenste stukje warm,Voor mijn gevoel wordt de motor wel behoorlijk warm.Is op een of andere manier te testen of de waterpomp voldoende druk opbouwd?
ardpassat

Reacties

Wimsumar
Beste Ardpassat: De waterpomp hoeft geen druk op te bouwen, hij hoeft alleen te zorgen voor een gelijkmatige circulatie van de koelvloeistof in de motor.
Fendttrisixfan
Jah er mag inderdaad geen druk op radiator zitten
RobinBos
Er zijn speciale thermometers die mt infrarood of iets dergelijks werken, dat ding kun je van ongeveer een cm of 50 afstand op alle 6 de cilinders afzonderlijk richten. deze moeten allemaal ongeveer gelijk zijn, en max 100 graden, bij voorkeur tussen de 84 en 95 graden.
Sommige mechanisatie bedrijven hebben zo'n ding wel.

Daarbij, halfgas is ook lang niet voldoende om zo'n trekker warm te krijgen eigenlijk.
ardpassat
Misschien een beetje ongelukkig geformuleerd.
Maar ik bedoel eigenlijk of de pomp de kvs wel circuleerd in de motor cq radiateur.Want als de thermostaat dicht is heb je geen circulatie in de radiateur
RobinBos
Misschien heb je de thermostaten er op zijn kop in zitten? dan gaan ze niet snel genoeg open, en blijft de warmte in de motor. via de by-pass zou hij kleine hoeveelheden warm water in bovenin de radiateur krijgen.

de temperatuur meter in je dashboard geeft trouwens de temperatuur in de cilinderkop weer, dus als het blok loeiheet is, dan moet hij dat ook aangeven.
old man jose
Je radiateur is boven warm omdat warm water lichter is als koud water. Water circuleerd pas als de thermostaat open is. De thermostaat had je vooraf kunnen testen door deze in een bak heet water te leggen en het water opwarmen naar 90 grdn.
ardpassat
Thermostaat is nieuw, zou goed moeten zijn.
Radiateur is boven heet en onder koud.
Inderdaad beter eerst even meten met IR-thermometer
RobinBos
Meten is weten
Ik moet er wel bij zeggen dat ook nieuwe thermostaten kapot kunnen zijn, of kunnen blijven hangen. ik weet uit mijn hoofd niet hoeveel erin zitten, maar ik gok 2, als ze beide kapot zijn lijkt me sterk, wat wel zou kunnen is dat je ze beide verkeerd om gemonteerd hebt, dat gebeurt vrij gemakkelijk.

we hebben zelf 5 jaar lang door gereden met de 3020, terwijl mijn pa ze verkeerd om gemonteerd had. als we hem warm lieten draaien was er niets aan de hand, maar met stro laden bij 35 graden buiten temperatuur, en vanaf stilstand meteen hard aan het werk ging niet helemaal goed, dan raakte hij aan de kook.
ardpassat
Zit er bij mijn weten maar 1 in,en volgens mij kan die er maar op 1 manier in.
RobinBos
Dan is je motor serienummer lager dan 235169?
aan de afbeelding van de thermostaat te zien kon je nog wel eens gelijk hebben, dat hij er maar op één manier in kan. in dat geval, meten = weten
ardpassat
Bedankt ,morgen weet ik meer
pibro-modelbouw
Thermostaten even checken pannetje met water opwarmen tot 80 graden thermostaten er in en daarna verder verwarmen... tot kookpunt thermostaten moeten nu geleidelijk open gaan,,
wat ook nog wel eens gebeurt is dat bij het reviseren vd waterpomp het schoepje te ver in het huis wordt gedrukt... dus fan draait wel , maar schoep blijft stil staan.. veel succes.
mvg, Oud JD monteur uit Friesland..
RobinBos
Dat van die waterpomp wil ook nog wel eens gebeuren ja, maar dat merk je toch meteen? als de poelie niet met de hand kan draaien is het niet goed toch?
guy s
Op half gas, zonder dat de motor belast wordt, gaat deze niet te warm lopen . het kan zelfs zijn dat hij , zonder water , door de olie in de motor genoeg koeling krijgt.
Het is overigens ook wel de bedoeling dat de radiateur van boven heet wordt en van onder niet.
ardpassat
Inderdaad meten is weten.
Met IR-thermometer gemeten:
Op de cilinder kop bij de sensor ong. 90 graden
Blok ong. 60 graden
waterbuis 80 graden,bovenkant radiateur 60 graden,onderkant 30 graden.
Dus niks aan het handje.
ardpassat
Gelukkig niet ,maar beter zeker weten dan de motor kapot draaien.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de John Deere 3130 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!