Opraapwagen

Op trekkers kieken kwamen er al heel wat voorbij, en wil zelf een opraapwagen kopen. Want laat nu alles in de baal draaien met plastic, maar dit gaat onderhand mij wat te veel kosten.
Wou zelf een tweedehands wagen van ongeveer 45 a 50kuub, nu heb ik gehoord dat de schuitemakers hun rotor nogal snel slijt en slecht het gras snijd.
Zelf dacht ik aan een krone, of is dat helemaal niets? Mag het graag horen wat jullie ervan denken?

Deel dit topic

Reacties

+2
cjw73
Zelf ging ik voor pottinger of strautmann.
Die zie je het meeste bij loonbedrijven dus zullen er wel op gebouwd zijn.
labella
Als je alles in balen laat persen en dit op zich goed bevalt, waarom dan zelf geen pers kopen?
Nick83
@labella
Zegtie toch?
Quote:
maar dit gaat onderhand mij wat te veel kosten
van Ittersum
@Nick83 500 x 15 euro = 7500 euro, geen werk, geen machines, geen onderhoud geen brandstof.

Kan iemand zelf kuilen dan even recht rekenen
Nick83
Quote Reactie van @van Ittersum:
geen werk, geen machines, geen onderhoud geen brandstof

Ze moeten ook nog naar huis toe...

Hier vorig jaar 2de snede in balen, 320 stuks, incl. naar huis laten halen, zelf niks aan gedaan: € 5060,-

Ter vergelijking de eerste snede vorig jaar, zelfde oppervlakte land, loonwerker met opraapwagen en verdeler, heeft gekost: € 2820,- Maar goed ... eerlijkheids halve moet ik wel zeggen dat ik hierbij wel zelf met eigen opraapwagen bij mee gereden heb.

Eerste snede 2016 heeft 2040 gekost. Toen heb ik nog wat meer fanatiek mee gereden zelf, want toen deed vader nog harken.

En ja ... bij inkuilen heb je nog een rol plastic van € 160,- ... 🙃
van Ittersum
@Nick83 hier was de prijs altijd 12,50 /stuk en thuis brengen op uurloon. Denk dat de beschikbare arbeid de doorslag geeft wat bij je past. Voor mij is balen het ideaalst daarin. Maar sluit terug naar rijkuil niet uit, gezien de toekomst met meer eigen eiwit van eigen gronden, enz.
tok achterhoek
Quote Reactie van @Nick83:
En ja ... bij inkuilen heb je nog een rol plastic van € 160,-

Dan heb je een zeer beste kuil gehad met een rol van 160
labella
@Nick83 Nee, zegt ie niet, alleen dat het balen persen door de loonwerker te veel gaat kosten. Daarom de vraag of het misschien een optie is om zelf balen te persen.
Corne S
@labella

Materiaal zelf was al iets van 6 euro de baal.
+2
dx11
@Corne S 4 euro als je met net afbind en met een 3d wikkelaar wikkelt
@Corne S hier persen we inclusief afschrijving onderhoud en arbeid voor 8 euro? Alleen trekker is afgeschreven pers is net nieuw. Je kan ook naar een kuilbuld toe rekenen als je dat graag wilt......
Corne S
@Deutz 8006spezial

Dan zit ik verkeerd. Maar dan liggen ze nog wel op het land.
@Corne S dat kan ik over een opraapwagen ook zeggen? Je rijd het naar huis en dan ligt het op de buld. Die dek je zo af? Of word die ingereden en verdeeld. Beide inversteringen vragen diesel en arbeid, het is in mijn optiek maar net wat bij je past. Er word veel te kortZichtig gekeken bij het beoordelen van systemen. En al helemaal door lui die dan maar 1systeem goed kennen en het andere bij voorbaad waardeloos vinden.
Ties6210
Ik zou persoonlijk zeker even naar een krone zx bekijken
van Ittersum
@Ties6210 zou hij met 500 baal machines hebben die een ZX kunnen trekken?
+4
boereke
Zelf kuilen moet een wel overdachte keuze zijn. Heb je een man extra om de kuil aan te rijden? Is er al een kuilverdeler aanwezig? Nu laat je alles in balen doen, hoe voer je die en zijn er al sleufsilo's of kuilplaten voorzien? Hoe ga je voeren? Denk eerst goed na over dit alles, het merk opraapwagen is dan echt wel bijzaak in mijn ogen.
pieter p
@boereke Silo's heb ik wel, 2 van 25m bij 10m met de muur van 2m en 1 silo van 31 bij 10 en 2. Dit jaar wil ik een deel van de mais alleen de kolven laten hakselen en dan inkuilen,een verzetbare wand erbij in 1 silo op 3 meter breedte daarnaast kan er gras kan dan kan er meer gras in de koe. Wil de soja rekening wel wat laten zakken als het even kan. Arbeidskrachten, ik me vrouw en een werknemer die we voor 1 dag per twee weken hebben maar komt alleen als we hem nodig hebben met natuurlijk in overleg bij zijn andere twee werkgevers. Het Voeren gaat gewoon met een toverton.
+3
Fendt926Driver
@pieter p jij boert in frankrijk....
Als de franse loonwerkers net zo goed op de afgesproken tijd komen dan de bouwvakkers en electriciens. En ander werk volk.
Dan kan ik snappen dat je het zelf wilt gaan doen
pieter p
@Fendt926Driver De loonwerker die hier altijd bij ons kwam ging het altijd in overleg goed, maar het zijn twee broers die de baas waren en die hebben een conflict gekregen. Nu gaat er 1 door met transport van de vrachtwagens die ze al hadden en de ander met het landbouw gedeelte. Nu is de pers (mac hale) verkocht aan de grote loonwerker die meer dan 800 klanten heeft. Die komt meestal als het hem uitkomt vanwege de afstand. Een andere loonwerker heeft ook zo'n machine maar die gaat richting de 15€ex per baal. Zit nu op 500baal per jaar en volgend jaar komt er meer oppervlakte aan gras bij. Loonwerkers met ladewagens, tja kom ik weer bij die grote loonwerker, trekt me niet meer on hem te bellen.
Gerron
@pieter p Gewoon door de loonwerker laten inkuilen. 1 Eigen ladewagen lijkt leuk maar als die stuk gaat dan kost het je veel. Waarom ben je eigenlijk overgestapt op balen als je toch al die sleufsilo's had?
Grasbaal
Quote Reactie van @pieter p:
Het Voeren gaat gewoon met een toverton.

Toverton??
Piet1960
@Grasbaal Met een mengwagen kun je toveren.
Frans1
@pieter p hoeveel koeien voer je dan? 10 meter breed en 2 meter hoog moeten wel wat bekken aan staan voor voldoende voersnelheid.
Fendt926Driver
Zoek je een wagen van 45 a 50 m3 inhoud?
Of die er losgestort 45 a 50m3 neerlegt.
Een rapide met 45m3 inhoud is er bijna niet of je komt in de 3 assers.
En zo n wagen( ook van andere merken) zal rond de 40 000 kosten
Pottinger heeft ze volgens mij wel met 45m3 inhoud masr ook voor ongeveer die prijs.
Wil je met of zonder walzen?
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
zonder walzen?

Met walzen doen
+1
mdoornekamp
@MTSTAMMINGA ik zou zonder walsen doen.
+1
Eenjohndeere
@mdoornekamp

Als boer zijnde heb ik liever met walsen
mdoornekamp
@Eenjohndeere dat kost je dan wel geld. Want de wagens nemen minder mee. En staan langer te lossen
+5
Fendt926Driver
@mdoornekamp en nog hebben we liever walzen....
MTSTAMMINGA
@mdoornekamp
Dat dacht ik ook altijd Maar met die open walzen tegenwoordige is hij net zo snel leeg als wagen zonder walsen Voor mijn gevoel
+2
mdoornekamp
@MTSTAMMINGA een wagen met walsen kost me 15.000 extra in aanschaf. En meer onderhoud en lastiger te bedienen
+2
CaseCS130
@mdoornekamp Volledig met jou eens. Wij hebben beide, maar voor inkuilen voegt het niks toe als je een fatsoenlijke kuilverdeler en chauffeur op de opraapwagen hebt. Alleen voor stalvoeren icm een bandje zijn walsen van toegevoegde waarde.
+2
MTSTAMMINGA
@mdoornekamp
Met walsen verdeelt veel mooier op de bult is mijn eigen ervaring
pieter p
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Zoek je een wagen van 45 a 50 m3 inhoud?Of die er losgestort 45 a 50m3 neerlegt.

Het is net hoe je het bekijkt, een wagen met ongeveer 40kuub echte inhoud, dat is wat ik zoek met veel messen (min.30 of meer)
Boertje25
Lekker laten doen, veel sneller en betere machines
+4
Fendt926Driver
@Boertje25 veel sneller?
Ja als je ze eenmaal hebt. Maar zelf kun je beginnen als het gras er aan toe is.
zwier
Ik zou eerst eens beginnen met zelf aanrijden.
Kun je per uur het meest mee verdienen, trekker die het kan is er al, kost relatief weinig onderhoud en vermogen, en als ik zie welk tarief de loonwerker er voor rekent heb je een goed uurloon, doe dit zelf ook en bevalt prima.
Als je dit makkelijk kunt behappen qua tijd kun je overwegen alles zelf te gaan doen.
PS loonwerker hebben vaak grote wagens met veel messen, koop je zelf een 2e hands is het afwachten of die ook zo goed snijdt.
+7
jan w
@zwier
Dat moet je zelf ook niet willen en dan de loonwerker aan laten voeren. meestal zijn de trekkers van de loonwerkers en of shovel een stuk zwaarder dan die je zelf hebt.
Zorg dat je het voer goed in de kuil krijgt, dat verdient zich s'winters met het voeren wel weer terug.
pieter p
Quote Reactie van @zwier:
, koop je zelf een 2e hands is het afwachten of die ook zo goed snijdt.

Kijk dat is nu waarom ik de vraag stel welke opraaper
Baltus_steyr
@pieter p hebben julie ook nog wel is stenen door het gras, of zit je in een gebied waar je het gras mooi schoon van het land kan halen? Ik zou toch wel een beetje richting Schuitemaker krone op pottinger of strautmann kijken. En dan met name in nederland/duitsland als je wat goede connecties hebt hier in Nederland hebt. Tkost wel een paar cent maar dan heb je ook een goede wagen waar je lang meer door kunt( ook met veel pk's)
grös
@pieter p
Hier komt een Mega/Giga vitesse CFS, die snijd rond de 5cm en heb vrijwel nooit gras gooiende koeien, zodra ik balen ga voeren dan beginnen ze weer te gooien.
Frans1
@grös hIer vorig jaar gehakseld,maar nog een grappenmaker erbij die toch nog gooide.niet heel veel zoals met wat langer spul,maar het lukte haar nog😒
van Ittersum
Succes van een opraapwagen wordt bepaald door de chauffeur. En daar begint het grote ongewisse ook. Relatief schrijven ze enorm af. Heb je dus een mooie (jonge) 2e handse gevonden, direct afvragen waarom is deze 2e hands. Te klein? Dan is deze veelal vaak vol gepropt. Loonbedrijf geweest?, meestal wel goed onderhouden maar wel de uren maar waarom ingeruild. Van een melkveehouder geweest die stopte met stalvoeren, de meest slecht onderhouden machine omdat gras altijd wat nat is en altijd wat in de wagen blijft liggen. Kortom je koopt ook onderhoud maar met geluk.....

En dan ga je echt eens rekenen en dan kon balen maken je ook nog wel eens meevallen qua jaarlijkse kosten (ofschoon ik je aantallen niet weet). Met ronde balen (laten) maken kun je verder alleen kuilen (opruimen en niet echt tijds gebonden).
Balen laten maken of zelf kuilen, je verdient met beiden 0,0. De één zal hoogstens wat goedkoper zijn, maar beiden kosten geld.
CaseCS130
De oudere Krone rotor wagens waren niet zo geweldig. De nieuwere AX/MX/ZX wagens zijn wel erg goed. Strautmann en Pottinger zijn ook prima, ook de wat oudere types wel. De staat van de wagen is belangrijker dan het merk als je tussen deze drie kiest. Schuitemaker is in mijn ogen meer een dubbeldoelwagen, een aanrader als je er ook mais mee wilt rijden.
+3
eelko
Draaaien zelf met 2 rapides eentje met nieuwe rotor en 1 messen balk en eentje met oude rotor en een driedelige messen balk als ik een rapide zou kopen dan altijd met de driedelige messenbalk alle messen dr in dat draait als een trein
dx11
500 balen? Dus 100 balen per snee? Zijn een keer 10 wagens gras? Koop een taarup oid en het is ook met 15 wagens weg. Heb je voor eennkeer 8000 euro een prachtige wagen staan
van Ittersum
@dx11 idd voor 500-750 baal per jaar moet je die hele circus niet willen dunkt mij ondanks je de silo hebt liggen. Volgens mij bespaar het meest door een andere loonwerker te zoeken.
Nick83
Quote Reactie van @van Ittersum:
idd voor 500-750 baal per jaar moet je die hele circus niet willen dunkt mij

Zeker niet met zo'n grote wagen.
casejxu
@dx11 idd super wagens!! Mijne koste ongeveer de helft. 100 euro aan ijzer in de rotor gelast en wat kleine dingetjes. Draaide nagenoeg probleemloos
+1
Fendt926Driver
tractors-and-machinery.nl/item/501530/…

Balenpers met wikkelaar voor nog geen 12000 euro
Koop er desnoods 2. Heb je er een a hter de hand als er 1 storing heeft. Zit je nog maar op de helft van wat een opraapwagen met verdeler kost
+1
boereke
Als ik je verhaal zo wat begrijp, ben je eigenlijk gewoon je loonwerker beu. Heb je al ervaring met de hectiek van zelf inkuilen? Want je zal er wss toch meestal met je vrouw alleen voorstaan, en als er dan wat op de boerderij is zoals koekalverij of iets in die onverwachte trend, loopt alles meteen in het honderd. Ik rij zelf al een 25 jaar met de opraapwagen en we kuilen zo'n 150 ha per jaar in, maar wij doen dit altijd met 2 wagens, dus als er dan eens iets is, loopt het inkuilen gewoon door. (3de man op de kuil en dan nog iemand op de boerderij voor noodgevallen)
Als de loonwerker echt geen optie is, zou ik jouw plaats serieus de aankoop van een perswikkelcombinatie overwegen. Zo kan je het inkuilen makkelijk alleen doen (balenvervoer kan je makkelijker inplannen) en zijn kleinere partijen gras geen probleem.
Als je toch perse zelf wil oprapen, koop dan alsjeblieft een wagen waarvan de dealer bij wijze van spreken om de hoek zit. Er is niets zo frustrerend dan panne te hebben tijdens het oprapen en geen reserveonderdelen in de buurt te hebben. Wij hebben zelfs een 3de (afgeschreven) wagen steeds klaar staan als reserve.
+1
Derkmax
@boereke dan heb je voor hooguit 50 uur kuilen dus 2 wagens lopen ? Zou dan liever een goede rotorwagen kopen. Die gaan toch eigenlijk nooit kapot..
Een gebruikte balenpers heeft over het algemeen veel meer onderhoud en storingen.
boereke
@Derkmax idd, maar onze ervaring is dat 2 kleinere wagens rustiger werkt dan één grote. We kunnen in onze sleufsilo naast elkaar lossen als we gelijk aankomen met een volle vracht, en één wagen kan de verdere percelen al gaan halen, terwijl de andere de korter bijgelegen hoeken meepakt. Als er dan iets scheelt met één van de wagens, rijdt er altijd eentje door.
Natuurlijk zijn onze wagens iets kleiner dan de hedendaagse loonwerkerkarren, wij rijden met ongeveer 30 m³ (reële inhoud) rond, maar evengoed met 30 messen in de invoer.
Het blijft natuurlijk hobby hé, maar met iets ouder materiaal en goed op de boel passen kom je financieel al een heel eind. En vergeet niet dat wij kuilen als het ons past, niet de loonwerker!
Derkmax
@boereke het belangrijkste is dat er goed voer in en uit de kuil komt. Lijkt me dat je dat goed voor elkaar hebt. Mijn ervaring is juist dat een grotere wagen meer rust geeft op de kuil. Hoef je minder vaak van de bult af met de aanrijtrekker. Verder is 2 wagens dus ook een extra man/vrouw en trekker. Zijn die beschikbaar, gewoon doen dan.
+2
jehan
Ik vraag me af of je het goed hebt om weer terug te gaan naar inkuilen...als je balen voeren gewent bent ..je gaat er wel op achteruit in produktie en gehaltes
+1
boereke
Wat fendt926driver zegt dus!
jehan
Waarom zeg ik dat ..omdat wij klanten hebben die van kuilen naar balen gaan allemaal verhoging in produktie en gehaltes kregen
Gerron
@jehan Dan was hun inkuilmethode of uitkuilmethode niet goed.
jehan
@Gerron nee was bij allemaal prima in orde ..
Eenjohndeere
@jehan

Hoe prima was dat? Je stond er altijd bij met in en uit kuilen?
jehan
@Eenjohndeere ik heb ervaring genoeg om te oordelen of boeren de kuil netjes afdichten en zie later vaak genoeg hoe ze uitkuilen ...
dx11
@jehan daar merken wij niks van. Ondanks we met kuilen alles verkeerd doen. Snachts de bult open laten liggen ed. Te weinig voersnelheid enz enz
+2
jehan
@dx11 hebben jullie het verlies al uit gerekent wat je hebt bij ingekuild produkt..kuil gras wat iets warm is geeft al zo 10% voedingswaarde ..ja hoor k nu iemand denken wat een gelul ...we mengen het met mais en andere produkten ..dus wat maakt het uit ..die 10 % ben je kwijt waar je het ook mee mengt
dx11
@jehan wij mengen niks. Dus het verschil zou goed zichtbaar moeten zijn nu we vorig jaar veel gras in de baal hebben gedrukt. Ik moet zeggen, de melktank stroomde niet over. Ik haalde het laatst ook al ergens aan maar daar kwam geen reactie op. Hier ligt de kuil 2 dagen open. Niet ideaal weet ik, maar nenig boer hier in de buurt kuilt in 2 etapes. 2x 1dag of een halve dag de kuil open. Maar die bult heeft ook een week nodig om stabiel te worden, als he hem dan gelijk al weer open trekt, is dat echt zo veel beter als dat je hem open laat liggen? De zuurstof arme fase is nog nouwelijks of niet berijkt
Eenjohndeere
@dx11

Wat is jullie melkproductie als ik weten mag?
dx11
@Eenjohndeere 7000l met alleen kuilblokken voor het voerhek. En een hapje brok uit de krachtvoerautomaat. Moeten het dus voornamelijk van het gras hebben
rommert14
@dx11 dat is in jullie geval ook het beste denk ik.
dx11
@rommert14 omdat?
rommert14
@dx11 jullie hebben toch bergen gras?
Eenjohndeere
@dx11

Hoeveel hectare? En hoeveel is er eigendom
newholland6640
@dx11

je hebt wel een punt met het open liggen van die kuil.

Hebben hier weleens een 2 dagen na elkaar gekuild. Ondertussen kuil open gelaten. Maar dat werd een grote smeerboel.

Ze schijnen in scandinavie nog wel vrij veel met voersilo;s te werken. Daar zeggen ze zolang je er elke dag maar 1 nieuwe vracht in krijgt gaat het wel goed.
dx11
Quote Reactie van @rommert14:
jullie hebben toch bergen gras?

Dat klopt, daarom zou ik wel graag eigen krachtvoeders verbouwen

Quote Reactie van @Eenjohndeere :
Hoeveel hectare? En hoeveel is er eigendom

80 hectare, 80 koeien aan de melk

Quote Reactie van @newholland6640:
Maar dat werd een grote smeerboel.

Hoe bedoel je smeerboel? Als je er snachts folie over trekt heb je dat opeens niet?
GerbertXL
@newholland6640 Ik ben eens naar een dag over inkuilen geweest en de belangrijkste punten die ik heb onthouden en me nu aan houd waren dat je nooit een kuil mag laten open liggen en dat je je niks moet aantrekken van regen als de boel al geharkt is. En ook niet te zuinig met zout op de kuil, kost geen ook geen drol.
+1
labella
@GerbertXL Hangt er wel vanaf hoeveel als het geregend heeft, wij zijn een keer aan het inkuilen geweest met in de laatste paar ha een stortbui zodat het water de wagen uit liep maar zulk voer wil je geen hele kuil van.
+1
wotan2
@labella als de rest van de kuil (te) droog is mooi verdelen boven over de kuil, merk je in de winter niks meer van, behalve dat je kuil echt vast zit.
Fendt926Driver
@GerbertXL hier zijn we er ook niet zo heel strak aan. Kuil ligt wel vaker een nacht los met inkuilen.
Kan het nog niet uit om de loonwerker het gras op afstand te laten halen a 180 euro per uur en 1 vracht per uur.
De wereld is niet razend gemaakt. En op 25 december hebben we allemaal kerstmis.
Hoe hard je ook denkt te moeten lopen......
Eenjohndeere
@Fendt926Driver

De loonwerker kan het bij huis wel ophalen en zelf op transport. Maar als je de machines al hebt kun je het beter zelf doen, en vooral als je er plezier in hebt
GerbertXL
@Fendt926Driver Ha ja heb je helemaal gelijk in. Zolang je zelf je broek kunt ophouden mag je lekker zelf weten hoe je het fikst. Ik heb bij een enorm ambitieuze akkerbouwer gewerkt, het was heel apart wat die vent allemaal klaarspeelde en hij deed het allemaal zo gruwelijk goed dat je het niet zou geloven. Maarja, ook altijd druk. Ik zat eens met m in de auto, we rijden langs een kleine akkerbouwer, traditioneel bouwplan, en hij zegt tegen me: ja, wie is er nou gek.
cjw73
@jehan mijn ervaring is andersom. Kan met balen bijna nooit trekken wat ik met de bult doe.
+7
Erco
@cjw73 jehan is loonwerker met n pers denk 😉
+1
grös
@cjw73
Jehan zit in de achterhoek, dat is waar ze af en toe van die kuilen maken met 60% DS, in de baal geen probleem, maar in de kuilbult een drama.
achterhoeker2
@jehan En 20% minder opname dus 30 % voederverlies.
Al denk ik dat er veel te droog wordt ingekuild 30 a 35 % ds is droog zat.
Dat betekent in de praktijk meteen harken na het maaien.
cs-agrar
@achterhoeker2 dat betekend dat je ook veel water naar huis moet rijden..
Gerron
@cs-agrar Als het te droog is dan neem je ook niet veel mee.
newholland6640
@Gerron

qua kilo DS minstens zoveel hoor
Gerron
@newholland6640 Laat maar zien met een filmpje!
+1
newholland6640
@Gerron

Ik heb geen filmpje. Maar weet heel goed dat inkuilen met nat gras qua vrachten altijd tegen valt en zodra je 40 procent of meer hebt dat het meevalt.
Logisch ook, dan hoef je minder wat mee te nemen.
Gerron
@newholland6640 Als het te droog is dan komt het aan de bovenkant van de wagen er weer uit. Als je de bovenkant zo dicht maakt dat het er niet bovenuit komt dan krijg je de wagen niet meer leeg. Probeer maar.
+1
newholland6640
@Gerron

Ik rijd hier de meeste hectares naar huis. Dus weet waar ik het over heb. En ja, de bovenkant is dicht. Nog altijd neem ik met droog gras meer mee dan met nat gras.
Gerron
@newholland6640 Ik schreef te droog. Maar heb je de wagen gewogen?
newholland6640
@Gerron

Nee, jij wel?
newholland6640
@Gerron

Toen we dachten dat droog kuilen nog nodig was om pensverzuring tegen te gaan met de mengkuil. Mengden geen strcutuur bij.

Tegenwoordig kuilen we met 35-40 procent. nu weet ik wel dat je met 33 procent minder meeneemt dan met 43, aan kg ds dan.

maar ook toen nooit zo vast gehad dat het er niet uit wilde.
Gerron
@newholland6640 Ik reageerde op 60 procent ds of droger.
pietjepuk
Quote Reactie van @newholland6640:
Nog altijd neem ik met droog gras meer mee

droog gras een nacht in de rug. dan kun je de andere morgen meer laden. Tot dat de dauw er weer uit is dan wordt het weer minder
cs-agrar
Quote Reactie van @Gerron:
t dan krijg je de wagen niet meer leeg.

Wel eens messen in de invoer geprobeerd?
+1
jehan
Als je balen hebt kun je heel selectief voeren ..
+6
rommert14
@jehan elke baal net weer anders...
weurding
Vergeet je niet pieter dat het ook weer uit de kuil moet.? Of heb je daar al machines voor
+1
pieter p
@weurding Mais haal ik nu uit met een bak met klem,gewoon "afkammen" en dan opscheppen met zo'n bak doe ik bijna alles.Behalve balen in plastic ophalen 😅
magsi-agri.fr/boutique-agri/magsi-agri/…
grös
@weurding
Plastic en netten gaan er gelukkig wel vanzelf af, nee hier is jongveeopfokker die elk jaar 6000 balen in de mengwagen gooit, die heeft speciaal ding op de shovel om de baal het plastic er af te halen en de baal eerst uit mekaar te trekken voor ie in de mengwagen kan, zelf doe ik dat met de kuilsnijder, maar goed balen voeren is haast net zoveel werk.
vedder
Ik heb al jaren schik met een Claas sprint 4000 van '93, om maar eens gewoon antwoord op je vraag te geven.
Derkmax
Ik zou kiezen voor een wagen met een vaste invoerrotor (wals). Snijdt beter en geeft minder onderhoud. Strautmann vraagt niet zoveel vermogen. Hoeveel pk komt er voor de wagen ?
pieter p
@Derkmax Kan een trekker van 135pk voor of 210pk
Derkmax
[@Pieter Vermogen genoeg dus. Schuitemakers zijn simpel en oerdegelijk, maar ook duur. Zou toch eens kijken wat er on de buurt aan dealers zit.
+1
grös
@pieter p
Bij strautmann moet je wel een met CFS nemen, dat is die invoerwals net als op een hakselaar verdeelt het mooi voor de pickup, die laden wel het snelste, tenzij je tijd zat hebt neem dan gewoon een schuitemaker en zet er flink pk's voor. Krone heeft er wel een die zelf de messen slijpt, maar je kunt ze bij strautmann natuurlijk ook even omdraaien halverwege de dag.
kees-steyr

we rapen al jaren op met twee Veenhuis Combi 2000 wagens (2002 en 2007). deze bevallen ons zeer goed, weinig onkosten aan gehad.
Alleen de aanschaf is heel wat, maar dan heb je ook wat.
Alleen opletten met gelaste of geschroefde rotoren, de geschroefde zijn beter, de lassen willen wel ooits scheuren bij de gelaste rotoren.
jvt
@kees-steyr dikke steyrs...niet teveel electronica problemen? Heb mijn 9115 weggedaan daarom maar was heerlijke trekker
pietjepuk
Quote Reactie van @jvt:
dikke steyrs...

die met twee maaiers is zo maar tam in dat beetje gras.
+2
kees-steyr
@pietjepuk nee, zit een manneke op die was pas 13 en die mocht niet harder rijden, maar jong geleerd is oud gedaan
kees-steyr
@jvt weinig problemen tot nu gehad, printplaten goed zuiver houden
+2
Piet1960
Als je het niet naar je zin georganiseerd krijgt met een loonwerker, zou ik voor een eigen pers-wikkelcombi gaan. Misschien nog wat loonwerk derbij bij collega's die die loonwerker ook zat zijn.
digger
Zou voor pottinger jumbo gaan.relatief lichte wagen van goede kwaliteit die goed snijdt.
Derkmax
@digger volgens mij is een jumbo met 8 tot 9 ton (met walsen) een zware wagen....
mdoornekamp
@Derkmax een schuitemaker 660 met walsen gaat over de 11 ton
Derkmax
@mdoornekamp oef, die mag bij mij niet op het land komen.
DirkdVGP
Goed ronde balen en goed gewikkeld geeft nagenoeg geen verlies aan gras kuil en kwaliteit.
Dus meer melk.
Kuilbult moet je heel goed doen wil je dat evenaren. Is haast onmogelijk, zeker in warmer klimaat.
Ronde baal wel eens broei gehad?
Inkuil moment is ook flexibeler als kuilbult, de laatste vrachten zijn altijd het droogste.
Dit komt dus boven op, kan je compenseren met een halve meter grond....
+2
dx11
@DirkdVGP ja, maar als je net de pech hebt dat er een baal langs de houtwal hebt, of langs de greppel weg dan melk je die dag wel een paar liter minder! Dat heb je met een kuilbult weer niet.
rommert14
@dx11 dat is t m, elke dag zoveel mogelijk hetzelfde doen, die vracht bij de houtwal weg kan je over de hele kuil bult verdelen.
grös
@dx11
Heb jaren balen gevoerd, maar wat een verschillen zitten daar in joh, en je kunt ze maar een paar jaar bewaren, en als je pech hebt is er op plastic bezuinigd of die kutvogels hebben er gaten in gemaakt en zeker bij droog spul kun je zo een kwart weggooien. Heb nu al paar jaar rijkuilen, even investeren maar scheelt de helft in kosten, en werk.
bio boer
@dx11 juist dat beb ik nou ook met die balen zie je goed bij de melkrobot dan spijt dat ik hem toch heb gevoerd
+2
Noorderling
@DirkdVGP
Een grassnede in balen drukken kost ook ca 150-200 euro per snede. Ben je per jaar tussen de 750 en 1000euro per hectare kwijt. Dan mag daar ook wel wat tegenover staan. Als het gras inkuilen met ladewagens of hakselaar een beetje loopt ben je voor 50euro per snede klaar. Zelf als een loonwerker met hakselaar komt en maar 1 silagewagen is het nog goedkoper dan balen maken.

Zit er minimaal 500euro per hectare tussen per jaar. 25000 bij een redelijk gras areaal. Kun je elk jaar een sleufsilo voor laten zetten of heel wat voor investeren dat het inkuilen optimaal gaat. Als je dat na een jaar of 5 een beetje op orde hebt ben je flink voordeliger uit.
grös
@Noorderling
Balen moet je ook goed droog spul hebben, anders zakken ze als een pudding in mekaar en stapelen wil dan ook al niet.
Boerma
@grös als je ze op de ronde kant zet kun je met slappe ronde balen zo vier hoog. Als er dan een gaatje in zit zakt de andere baal er zo tegenaan. Gaatje weer dicht
bio boer
@grös heb ze hier gewoon 4 hoog DS gehalte van 35/45 is dat erg als het wat inzakt ik Stoor mij er niet aan?
grös
@bio boer
Dat is ook droog zat voor kuil, maar heb ook wel eens met 22% gehad, en dan ben je blij als je die 100 balen op hebt, een kuilbult met een laag zand zakt ook in mekaar, maar dan heb je niet al die dingen van 13 euro/stuk
+1
arnoud
Een schuitemaker rapide is een super wagen als er maar de nieuwe rotor in ligt met brede vingers of met een thm rotor, dergelijke wagen en snijd prima
verwijderd
+1
Eenjohndeere
@

Met dit weer ook meerdere kuilen los? Nog wel genoeg voersnelheid?
+1
Eenjohndeere
Hier in Nederland ben ik voor 25 hectare 3000 euro kwijt met 8 baal van een hectare, dan liggen ze nog op het land.
Voor 1350 euro heb ik het ook in de sleufsilo zitten als ik de loonwerker laat komen inkuilen en aanrijden. Doe hier plastic over heen van goed 100 euro en je bent klaar voor een kleine 1500 euro, hoe kun je het balen maken dan weer recht rekeken?
+1
fendtjecis

dit is de titel want het kopieren lukt niet
Grasoogst met de nieuwe Krone ZX 470 GD. Van Adrichem Noord-broek.

hier zie je mooi het verschil dat de krone veel meer kan verwerken dan de schuitemaker. Aantal messen kan ook wel verschilend zijn
hoest
@fendtjecis
de schuit is nog in de oude kleurstelling dus bouwjaar zal ook wel een jaartje of tien tussen zitten
bio boer
@fendtjecis hier in de buurt is gewoon een boer met die wagen. 😅
weurding
@bio boer pingjum? 😄
bio boer
@weurding juist zal mij trouwens niks verbazen dat hij hier ook ergens rond dwaalt op het forum
weurding
@bio boer nee, doet ie niet
cs-agrar
Quote Reactie van @bio boer:
hier in de buurt is gewoon een boer met die wagen

Adrichem is ook boer
newholland6640
@fendtjecis

het zegt mij ook niet zoveel. Wagen bijna vol of leeg is ook wereld van verschil
GerbertXL
Loonwerker hier heeft net zijn 3 jaar oude strautmann giga vitesse wagens ingeruild voor vlamnieuwe exemplaren. Niks voor hem, hij rijd z'n spullen bij voorkeur totdat ze op zijn maar de dealer was ongevraagd langsgekomen en blijkbaar zoveel geld gegeven dat hij het niet kon weigeren.
Dus ik durf te zeggen dat het wel meevalt met afschrijving met een moderne wagen. Sowieso kijken te weinig mensen naar wat iets nieuw kost als je kijkt naar verschillen tussen jonggebruikt en nieuw.
Ik zou gaan kijken van welk merk je de beste ondersteuning hebt. Als ze maar laden en snijden zal het mij verder een worst wezen.
mdoornekamp
@GerbertXL ik heb mijn super Vitesse cfs ook na 3 jaar weer ingeruild voor een nieuwe wagen. Best interessant. Heb je alles weer nieuwe. Aftakas, banden , messen
komelker 2
Malone opraapwagen nieuw op de markt prima wagen.
JappieJo
@komelker 2 ben jezelf een gebruiker van deze wagen?
komelker 2
@JappieJo Ja, Dit voorjaar aangeschaft mooie korte wagen.
JappieJo
@komelker 2
Dat is mooi, snijd behoorlijker beter dan de oude had ik gehoord😎
bio boer
500 balen is toch niks heb al 1000 balen met de eerste snee dan 50m3 wagen is wel groot 32 m3 van claas tehuur voor stalvoederen draait mooi heb een potinger profie 5000 gekocht met 8 wielig tandum 2e Hans alleen is nog niet klaargemaakt
Valtrapowerr
Ja je kunt ook alleen op kuilKosten rekenen maar hij zit dus in Frankrijk...dan denk ik aan zon, heel veel zon...misschien is zijn gras wel veel te droog om te kuilen?
dan moet hij dermate veel in goede opslag (sleufsilo) en veel gewicht op de kuil investeren dat een balenpers zeker zo interessant kan zijn?

Verliezen/broei en alles ook meetellen niet alleen de opraapwagen!
Gerron
@Valtrapowerr Hij heeft al sleufsilo's
Valtrapowerr
Wat ook een overweging is om gras te laten hakselen en in een slurf duwen dat zit qua kosten tussen kuilen en balen in (er vanuit gaande dat kuilen goedkoper is dan balen)
casexl956
Wij hebben ook overwogen voor een opraapwagen te kopen van 45 a 50 m3
We wisten een schuitemaker 7800 staan voor 73 000 € en een pottiniger 3 Asser voor 70 000 € ik vond dit veel geld.
Wij hebben ons een schuitemaker 155 aangeschaft. En als we genoeg klanten hebben kunnen we nog uitbreiden .
Beunhaas.bv
Rotorbull is een goedkopere variant(nietzeker of het kwaliteit is)
jammermaarhelaas
Wat kost een goede balenpers?
Eentje die niet op elke hectare 5 minuten trammelant heeft, en die geen kruiwagen voer morst bij het lossen en waar voldoende messen in zitten, en die zelf wikkelt?
+1
jjthefrenchman
Hier zelfde situatie en overwegingen als bij jou.
Ik zit in Normandie, en de loonwerkers zijn hier duur, en je moet hier altijd nog zelf kippers regelen, en dus ook weer naar de buren met kipper. (1500 balen per jaar vinds ik ook geen optie) 3 jaar terug een schuitemaker gekocht, en op de paar uur onderhoud na ( en laatst toch een keer stil gestaan met een lager 😞 ), en stuk minder gestress.

De enigste schuitemaker dealer zit bij Laval, (ik weet niet hoever dat bij jou vandaan is? ). Fransen hebben over het algemeen toch niet heel veel specifieke opraapwagens kennis, dus ik zou gewoon een wagen kopen die je aan staat, ik denk dat je bij moderne wagens niet veel miskopen kan doen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
152
DEELNEMERS
56
WEERGAVES
0