Tractie op karren.

Hey TF'ers,

Normaal ben ik een stille fotobewonderaar. Maar zit toch met het volgende. Op TF is de oogst waar het momenteel omdraait. Omdat er toch wel wat avonturen gemaakt worden met natte gronden en dergelijke.
Vroeger had je tractie karren alom (zo lijkt het toch), tegenwoordig kan je die enkel kopen als je een grote silage-wagen aanschaft.

Wij zijn echter een "kleine" melkveebedrijf in combinatie met biologische scharreleieren. We zoeken namelijk een landbouwkipper die iets van een 12a15m3 kan hebben. Maar het zou ook mss leuk zijn om tractie op dat ding te hebben. Waar schaf je zoiets aan?

Voorbeeld: Stel ik overweeg om een Joskin 5000/11BC100 aan te kopen. Moet ik dan klauwen vol geld uitgeven om zo'n tractie erop te hebben (die niet als optie beschikbaar is voor het type) of ga je dan naar een gronddumper kijken waar het wel een optie is?

MAW, waar kan je een kipper nieuw aankopen met tractie bedoeld voor een boer?

Deel dit topic

Reacties

JD1030thebest
Vraag is rond bij de dealers in de buurt waar je wel vaker komt, die willen je vast wel helpen.
SkarphofJDFan
De loonwerker hier heeft vorige week 3 karren van 14 tot 18 ton 2ehands aangeschaft voor iets van 5000 per stuk dus dat valt opzich wel mee qua prijs.
fendt-412
Aangedreven assen met supersingles eronder helpt natuurlijk nog niets. Moet je wel banden hebben met profiel.
frankie11
@fendt-412
Dat valt je hard mee, dachten ze bij ons ook. maar die smalle bandjes liepen er gewoon overheen~!
fendt-412
Dan was je netzo ver gekomen met een gewone silagewagen met "normale" banden. Die bandjes die onder die belgische wagens zitten ploffen er zo doorheen. Veelste veel druk per cm2
dombras
Bij ons had de tractor voor de kipper met de groote breede banden meer moeite om voor de stortbak te komen (met meer pk´s en eve groten kipper) die kar moest veel meer zand op zij duwen.
frankie11
@robbert. neeh hoor.
JD 7920
Lijkt mij wel dat het helpt aangedreven assen. en als je zonder aandrijving rijt staan de banden wel vaak stil rollen ze niet meer. zitten de assen te dicht op elkaar word de stoppel er door de voorste as tussen gedraaid. en met aangedreven assen lossen de banden denk ik ook meer. en heel veel profiel heb je niet nodig dan
jefke
Als je een oude record ofzo aanschaft dan kan je die voor een mooie prijs wel oplappen denk ik, ze zijn er toch genoeg. maar of je een kleine nieuwe met traxie kan kopen weet ik ook niet, maar als je er echt 1 wilt dan kan je dat wel klaarspelen.
Fendttrisixfan
Bij dezeure word alles volgens wens gebouwd dus als jij tractie wil zal jij tractie krijgen
Veken
Trekker zal altijd wel in de 100a125pk klasse liggen. Wij hebben namelijk voor het meeste niet meer nodig. De rest van ons arsenaal is dan ook niet bestemd voor groter vermogen.

@Fendttrisixfan: Dezeure heeft dit wel niet als optie in uw commerciële catalogus staan. En hoe is die tractie dan? Volgens aftakas of volgens hydroliek (Joskin werkt met lamellenpomp ofzo, heeft ooit in trekker&werktuig gestaan toen we dit nog hadden).

@Jefke: ik zou graag eens een nieuwe naast een 2°handse opknapper willen zetten.

@SkarphofJDFan: weet je ook toevallig waar dat hij dit gekocht heeft, of via interwebz gevonden?
bart H
Ja maar waarom tractie

onze loonwerker moet ook op alle 3 de assen tractie hebben ja het heeft wel zin maar alleen het onderstel weegt al 12 TON!!!
dus zonder mesttank of silagebak erop
johndeere6100
Bij ons is een loonwerker bezig met zijn 2e aangedreven kipper, deze kippers waren eerst vrachtauto's maar het is een beetje omslachtig voor sommigen om alles uit te rekenen. maar die OVA silage wagens zijn mooie wagens om mee te beginnen
Veken
Wel, zelfs in droge tijden reed ik mee met bieten uitdoen of mais (wat de loonwerker deed en was transport nodig) en mij stuurden ze altijd naar het natte hoekje en dan bleven die mannen van de loonwerker op afstand staan. Om maar geen sporen te trekken of met alle geweld vast te zetten. Nu met de kippen merken we dat we nood hebben aan een deftige kipper. Dus willen we iets erbij dat voor alles kan dienen en voor alles in staat is. 2dehands is fijn maar heb je meestal werk aan. Een tractiekar wordt niet zomaar weggedaan.

@bart H: moet niet groot zijn, moet degelijk en goed zijn.
Fendttrisixfan
Normaal zijn ze met aftakas, maar wat me eigenlijk ook wel verwonderd is dat ze bij joskin niet te krijgen zijn onder de gewone kippers, zou toch eens informeren bij dealer hoor
DeutzMF
Bij jursoetendaal.nl staat een aangedreven Joskin
Ik zal morgen is een foto maken van een kar op rupsen. dat systeem kan op elke tandemas kipper gebouwd worden. scheelt toch flink in de prijs, en werkt zeer effectief. ik zal hier een link neerzetten
landbouw
Even bij record of dezeure gaan horen .die bouwen veel traxiwagens en kleine ook denk
Veken
@Fendtrisixfan: Heb de tractie optie gevonden bij Dezeure, had er te straks te snel overgekeken denk ik ofzo :s

@landbouw: Ja, klopt. Dezeure bouwt traktie, zelfs op enkelassers (lol). Zal weten te zeggen wat de mogelijkheden zijn bij Dezeure (mail gestuurd). Qua Record moet ik nog even wat uitzoeken en contact geraken.

@unimog-ford-nhthebest: ben wel benieuwd naar het systeem van je, maar moet wel zeggen. Ik heb weinig werk voor een rups-kipper. Maar wel curieus 😃 !

@DeutzMF: Klopt, aftakas aangedreven, gronddumper. Thanks voor de tip!
JOHNDEEREBOERTJE
En als je gewoon een oude as van een kraan ofso onder een kipper zet.
jumpforjoy
@Veken
het feit dat die tractie vroeger schering en inslag was, is omdat er toen veel karren van een vrachtwagenchassis/onderstel werden gemaakt.
Hier zit dan natuurlijk al een tractieas onder en dan is het gewoon een overbrenging voorzien voor al dat vermogen.
Nu denk ik persoonlijk dat het weinig nut gaat hebben om hopen geld uit te geven om een tractieas onder een kar van 5 ton te steken. Kost je meer dan die ene keer een boer te vragen om je weg te slepen en die wat geld in zn hand te stoppen.
weurding
Ik heb mestwagens gezien van de jaren 50 waar af fabriek een opel rekord p7 tractieas onder kwam, deze kon je dmv een klauwkoppeling inschakelen, werd vooral op hellingen gebruikt, het idee is al jaren oud 😉
jumpforjoy
Bestond vroeger ook fabriek af en toen was alles lichter. Maar het feit dat er toen zo veel waren is door die vrachtwagenonderstellen.
mag nu eigenlijk niet meer, maar sommige gebruiken het wel nog.
O N
Onze record mestwagen (in occasie gekocht) is voorzien van een DAF as maar dit was wel af fabriek meende ik .

Bij joskin is het zeker mogelijk alsje ernaar vraagt bij een dealer kandie je wel verder helpen
Record, Dezeure, Joskin, Ova (occasies enkel),Dewa.. kunnen normaal allemaal gekocht worden met tractie-as(sen)

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
25
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
413