Agrotechniek of Lanbouwmechanisatie bol4

Heren,

Momenteel ben ik al weer 2 jaar klaar met mijn MBO Werktuigbouwkunde bol 4. En heb een volledige leuke baan bij een machinefabriek.
Onlangs ben ik begonnen met de avondopleiding Werktuigbouwkunde HBO aan de saxion in Enschede welke mij door mijn werkgever is aangeboden.(ik doe het overigens puur voor het papiertje)

Ondanks ik na mijn Havo diploma al eerder een half jaar op de HBO heb gezeten (ben na een half jaar teruggestapt naar het MBO) valt het me nu nog zwaarder dan gedacht.

In de vrije tijd heb ik altijd bij een loonwerker gewerkt en doe dat nu nog steeds.
De agrarische kant trekt mij toch wel heel erg.
Omdat ik de HBO avondopleiding toch wel erg zwaar vind qua stof (o.a wiskunde pff) en het erg moeilijk vind om elke avond huiswerk te maken, zou ik graag willen weten of de HBO opleiding Agrotechniek en Management wat voor mij kan zijn. Of eventueel de 2 jarige BOl4 opleiding technicus landbouwmechnisatie.

Ik heb eigelijk niet de behoefte om weer dagschool te gaan volgen, dus is er bij jullie ook iets bekend of 1 van deze opleidingen ook duaal/ avond te volgen is?

Komt er toevallig iemand uit twente die 1 van deze opleidingen volgt?

alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

RF-HanomagR19
Als jij een havo papiertje waardig bent, moet wiskunde van de eerste 2 periodes niks voorstellen!
Pascal
Wiskunde van periode 3 en 4 is echt lastig! Ik heb afgelopen jaar 1e jaar werktuigbouwkunde niet gehaald
Inter1246fan
Kun je met HBO werktuigbouwkunde ook landbouwmachine ingenieur worden??? Dus Landbouwmachines ontwerpen??? Want dat wil ik heel graag. En ik weet niet of ik dat dan kan worden met die HBO.
NewHollandErik
Landbouwmechanisatie BOL 4 is er alleen voor overdag. Je kunt wel BBL gaan doen van die opleiding denk ik.
fendtjuh
Agrotechniek en Management is ook alleen overdag. Plus dat dat alleen in Dronten is he 😉

Opzich zou ik mooi HBO doen als ik jou was, gaat tegenwoordig steeds meer om het hebben van een papiertje met werk...

Maar wat ik jouw doel van de 'nieuwe' opleiding? Waaar wil je nog meer van leren? Want er is een groot verschil tussen hbo werktuigbouwkunde en mbo landbouwtechniek.
massey8690
Als je hbo'er bent ben je over het algemeen ook ingenieur, en miss ook wel "ontwerper" met een beetje geluk.
als je het hbo papiertje hebt verdient het vaak stukken beter!, als je zelfst met havo de wiskunde niet snapt dan vind ik het wiskunde niveau veel te hoog liggen op de hbo!
dit vertel ik omdat ik hier wat ervaring mee heb op bouwkunde, heb ook eerst mbo bol4 (mts) bouwkunde gedaan en erna hbo, ben ook na een half jaar gestopt, die cijfers knalden me de kop uit!
ik heb dan geen havo diploma maar een kader-bouw diploma.
zit nu al sinds februari thuis zonder baan.
sanderwoude
Waarom gaan jullie niet eersteen avondschool wiskunde doen
en daarna door met jullie opleiding
heb het ook zo gedaan voor mijn zeevaartschool
heel veel wiskunde is dat 80%
RobinBos
Met het hbo werktuigbouwkunde-papiertje op zak mag je jezelf ingenieur noemen. En dat is het papiertje dat ze willen zien bij een (landbouw)machine fabriek.
Die wiskunde is gewoon even doorbijten denk ik.
Agro techniek en management heeft verder volgens mij weinig te maken met wat je bij wertuigbouwkunde mbo geleerd hebt. agrotechniek kun je vertegenwoordiger mee worden en dat soort dingen.
Siebenga
Succes met HBO werktuigbouwkunde... Ik kon het niet opbrengen, tis geen havo waar ze tijd zat hebben om te herhalen herhalen herhalen. HBO werktuigbouwkunde in hard tempo en je moet hele grote zelfdicipline hebben om die opleiding een succes te maken
NewHollandErik
Je zegt trouwens 2 jarige BOL4 opleiding, maar die is toch echt 4 jaar. 😄 Doe hem zelf ook namelijk. Maar wil je echt de trekkerkant op? Of algemener?
Pascal
Volledig met Siebenga eens! Eerste 2 periodes gaat redelijk makkelijk, maar periode 3 en 4 moet je vol aan de bak. En dan moet je genoeg discipline hebben om te kiezen om 's avonds te gaan leren/oefenen ipv werken/kroeg/oid. Leraren flansen een powerpoint in elkaar, lezen die in de les voor en "red oe d'r met". En als je iets niet snapt zul je zelf moeten zorgen dat je het gauw genoeg wel snapt want volgende les gaan ze zo weer verder met nieuwe stof!
tommie
@ Newhollanderik

als je al een diploma werktuigbouwkunde hebt kun je deze opleiding in twee jaar doen omdat je verschillende vakke kunt late vallen
RobinBos
Discipline is inderdaad een van de competenties van een hbo'er
Ernst-Jan
@Inter1246fan: voor het ontworpen kun je ook Agrotechnologie doen in Wageningen. Is wel uni, weet niet wat je doet... 😉
Siebenga
Competenties.. pff competent gericht zegt ie nou daar ben je het eerste jaar nog niet mee bezig.. Je kan nog zo slim zijn, werktuigbouwkunde is volle bak. Ik snapte de stof wel maar was te laks om te gaan oefenen. Dan kom je in de tentamens in tijd gebrek omdat je de stof als routine moet kunnen toepassen. Daar ben ik in gefaald. tijdens het tentamen moest ik mij zelf eerst weer aanleren hoe het ook al weer zat. Mensen die met de titel engineer thuis komen vind ik een held 😃 Ik voel me meer thuis in technische bedrijfskunde
JDfanAlex
Ik zit nu int 4e jaar HBO werktuigbouwkunde in Den Bosch en ik vind het goed te doen. Dit jaar is de HAN (Arnhem) gestart met een keuzeminor Agrotechniek die een half jaar duurt. hier leer je landbouwmachines ontwerpen. dit is eigenlijk gewoon wtb, maar dan voorbeelden uit de praktijke en vakken als biologie en corrosie. ook de opdrachten komen van landbouwfabrikanten.
kun20
@ HanomagR19.

Tja wiskunde 10 is over het algemeen herhaling van de Havo.
Het vervelende is dat ik al 6 jaar geen wiskunde meer heb gehad ( ik had hier op de mts vrijstelling voor)
Omdat het zo lang is geleden weet ik va ndat spul v/d havo ook niet veel meer. En net wat de anderen zeggen, het tempo ligt erg hoog. En daarnaast moet ik alles in de àvonduren doen!

Het gaat mij trouwens puur om het HBO papiertje. Het werk wat ik nu doe (werkplaats, o.a lassen en montage in combinatie met kantoor, werkvoorbereiding en tekenen) kan ik naar mijn mening ook wel volbrengen met mijn MTS diploma.
Als je een keer wat anders wilt kun je altijd makkelijker uit de voeten met het HBO papiertje.

En op de vraag wat wil je precies:
Tja, bol 4 landbouwmechanisatie zal in princiepe op hetzelfde niveau zijn als MTS werktuigbouwkunde neem ik aan. ( ik ben trouwens 23, zitten op deze bol 4 opleiding nog mensen van deze leeftijd?)

Agrotechniek richt zich dus als ik het goed begrijp niet echt op de techniek?
Heeft iemand van jullie die deze opleiding heeft gedaan al werk? zoja wat precies? zodat ik me een beetje kan indenken wat ik er mee kan.

Alvast bedankt heren!
eddie
Maak je over de leeftijd maar nie druk, kom nog vaak genoeg gasten van 20 a 25 op me (mbo) school tegen. maar met werktuigbouwkunde bol 4 kun je toch ook wel redelijk mee uit te voeten ?! hbo is natuurlijk weer een stap hoger en kom je net even in een ander wereldtje te recht maar hbo heb je nie zomaar, dat is verschrikkelijk moeilijk als ik sommige mag horen, ik doe zelf nu grond/weg en waterbouw bol 4, maar als ik dit klaar heb dan ga ik aan het werk, hbo is nie mijn ding! ken je Grenzen
kun20
Ja dat klopt. Normaal kun je met Werktuigbouw bol 4 best aan de bak. Over werk heb ik zeker niet te klagen.
De HBO avondopleiding is door mijn baas aangeboden. Maar het valt me gewoon (te) zwaar. Ik ga m`n best doen om het volt te houden, hoewel ik er een hard hoofd in heb.

Als nu blijkt dat het niet wat wordt, zou ik eventueel in 2 jaar de landbouwmechanisatie kunnen afronden, zodat ik nog allrounder ben.
(weet toevallig iemand of er in deze 2 jaar ook stage is?)

Een andere optie is om agrotechniek in dronten te gaan doen, met het gevolg dat ik dan het hbo papiertje op zak heb. Nadeel hiervan is dat ik dan eigelijk wel op kamers moet en ik 27 ben als ik klaar ben..

magoed.

Die Ares op het plaatje, loopt goed? de loonwerker waar ik in de vrije tijd ben hebben er ook nog een paar. een 715 rz en een 735 rz vooral de laatste is een beer van een trekker. Welke vandaag de dag niet meer gemaakt wordt

Ik probeer
NH-Ford
Ik heb mbo werktuigbouwkunde bol 4 diploma op zak, doe nu de bol 4 landbouwmechanisatie erachter aan, kuj dan in 2 jaar erachter aan doen.
waarom ik dat doe? wtb is mooi brede opleiding, leer je veel over techniek, maar ik wou toch meer richting de trekker/landbouwmachines, en dat krijg je daar niet. had het direct na mijn vmbo kunnen doen, maar toen leek apeldoorn wel erg ver weg, zonder auto en ov.
achteraf echt geen spijt van, wtb leer je veel van, zeker met de bijbehorende stage's.

23 is geloof ik de oudste van onze klas, verder veel rond de 20/22, van de 2 jaar is laatste half jaar stage.
eddie
Ja onze Ares loopt cker goed, niks te klagen eigenlijk. ding gaat nog lang niet weg iig 😉
kun20
@ NH-ford

Okay, welk jaar zit je nu dan?
Heb je na de opleding werktuigbouwkunde nu wel vakken waar je wat van opsteekt dan, met andere woorden: vakken die echt betrekking hebben op hydrauliek besturingen can-bus enz?

Het laatste half jaar is dus een half jaar stage, en de rest zijn vakken welke we met werktuigbouw niet hebben gehad?

Mag ik vragen hoe ver je van Apeldoorn af woont? Ikzelf zou een uur moeten rijden. Das minder magoed
NH-Ford
Zit in 2de jaar, vanaf eind jan. stage lopen.
autocad en mechanica (sterkteleer) heb je vrijstelling van, voor de rest is alles wel 'nieuw'. Eerste half jaar, door de vrijstelling heb je als mee zit ook maar 3 dagen les. Maar, kwa organisatie etc, het blijft een mbo 😃
Vakken zijn echt hydrauliek, can-bus later ook, transmissie's, schakel en vario. Niet veel zelfde als wtb, maar door wtb weet je het wel gauwer te plaatsen vindt ik zelf.
ik woon in Rouveen, tussen zwolle en meppel, mijn record met de auto is 35 minuten, maar ga gerust uit van 50 minuten over algemeen.
fendtjuh
Als je het voor je papiertje doet, mooi HBO doen toch? Anders heb je alsnog MBO, niet dat daar wat mee mis is, maar HBO papiertje is toch vaak weer wat gewilder... A&M schijnt vooral bedrijfskunde/managment te zijn.
Joop3
Ik heb ook HBO-WTB op zak, incl. de titel "Diploming." Omdat ik een uitwisselingsjaar in Duitsland heb gedaan. In Duitsland wordt het meer toegespitst op landbouw, afhankelijk van de achtergrond van de leraren (Niveau daarvan is een stuk hoger, komen allemaal uit het bedrijfsleven) Toendertijd was er geen richting landbouwtechniek, en het werd me afgeraden. Met algemene WTB kun je wel de landbouwmachinekant op, andersom wordt lastiger. In het bedrijfsleven pak je het snel genoeg op.
Ben ook werkzaam bij een landbouwmachinefabrikant; ontwikkeling, inkoop, onderdelenboeken, noem maar op. Dat is het mooie van een "kleiner" bedrijf, het brede. Hiervoor heb ik in dezelfde sector bij een ander bedrijf de werkvoorbereiding/planning gedaan, is toch eentoniger.
Mijn advies is om, indien mogelijk, ervoor te gaan. HBO-WTB is een mooie basis (ze betitelen je hier zelfs als held...), en als de mogelijkheid je binnen het bedrijf wordt geboden moet je dat aangrijpen. In het uiterste geval moet het maar een jaar langer duren, tijdens mijn opleiding stroomde iemand van achter in de 30 in, die wat anders wou doen. Werd heel positief op gereageerd!
P.s. voor specifiekere vragen mag je gerust een PB-tje sturen.
RF-HanomagR19
@kun20, ik ga gewoon de hele week naar school, 's avonds lijkt me idd veel moeilijker.

Heb nu geloof ik rond de 32 uur les (24 uur zonder het project) en van die 24 zijn er 6 practicum uren, waar je dus met z'n tweeen sommen gaat maken. Maar die 18 uur die dus overblijft kun je toch nooit s'avonds allemaal volgen?

Eerste jaar verliep bij mij goed, had 4 herkansingen nodig, maar voor de rest goede cijfers en P -> propedeuse in 1 jaar gehaald.

succes (is mooi opleiding zonde om te stoppen, denk maar zo, 4 jaar ff door bijten= 40 jaar plezier, lkkr verdiene en mooi wark!!)
eddie
Naja plezier ? ken ook genoeg mensen die plezier hebben met een mbo opleiding en die niet al dat gestress wil hebben, want als je hbo doet kom je automatisch in het wereldje van regelen / personeel onder je wat je moet aansturen. mwha dat valt nie altijd mee en daar moet je wel over kunnen, en tegenwoordig meot iedereen maar door leren, om dat de ouders het niet konden moeten de kinderen het nu maar even waar maken. sommige mensen vergeten ook dat er vakmensen moet zijn om de economie draaiend te houden!
kun20
Okay bedankt voor de info.

Ik ga `gewoon` proberen de avondstudie voort te zetten.
Als nu blijkt dat het echt niet wat wordt kan ik volgend jaar nog zien wat ik ga doen.
Denk dat het verstandig is om de opendag te bezoeken van zowel de agrotechniek opleding in dronten alsook die van de bol4 opleiding in Apeldoorn.

Toevallig iemand op het forum die mij kan vertellen welk werk ze nu hebben na 1 van de bovengenoemde opleidingen. (vooral die van de bol 4 landbouwmechanisatie)

bedankt!
kun20
@ NH-Ford

Mag ik weten hoe oud je bent? Ik neem aan dat je intussen bent begonnen met stage lopen?
Ik wou toch nog even weten of je er een goede keus aan hebt gedaan om deze opleiding te volgen, of ben je straks van plan alsnog HBO te gaan doen?

alvast bedankt.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
29
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
19