Ziegler / Niemeyer Powerdisc 305 IC, welke cyclomesjes ?

Ik ben op zoek naar de originele mesjes die bij deze maaier worden geleverd. (typenr)

Ik heb er een drietal liggen die allemaal wel passen maar toch verschillend zijn. De maaier heeft de laatste tijd de neiging om nogal in strepen te maaien, ik denk dat dit ligt aan foutieve mesjes.
Bedankt
bartdereu

Reacties

Wimsumar
Beste BartdeReu: Hoe zien de strepen er uit?

Het zou kunnen dat je de linker en rechter maaimesjes aan de verkeerde schijf hebt gezet.

In onderstaande link mesjes voor de Niemeyer EURODISC ( ?? zelfde als Powerdisc ?? ).
Mesdikte en meslengte verschilt iets.

techniekwebshop.nl/maaischijven-passend-voor-nieme…
bartdereu
@Wimsumar Nee mesjes zitten wel degelijk juist, we hebben ook zowat alles vervangen waarvan we dachten dat het de reden zou kunnen zijn, meshouders, verschillende mesjes, glijsoffen, kneustanden enz.. allemaal zonder resultaat.

De strepen zijn gewoon een paar cm gras dat amper word gemaaid maar gewoon omver gesleept., vrijwel uitsluitend tussen de eerste en de tweede maaischijf, ook soms wel tussen de twee laatste.

Het is ook zo dat we het probleem enkel hebben in raaigras. Weiden maait hij perfect.

Denk ook dat eurodisc en powerdisc wel dezelfde maaibalk is, maar dan nog weet ik niet 100% zeker welke mesjes wij bijgeleverd kregen toen we'm kochten. Die gingen 2 jaar mee en hij maaide er perfect mee.
fastrac3155
@bartdereu ik gok dat je waarschijnlijk een oneven aantal schijven hebt waardoor er 2 dezelfde kant op draaien, als ik het verhaal zo hoor dan klinkt het mij als gras dat voor de maaibalk blijft hangen en zo het nog te maaien gras wat plat duwt
Wimsumar
Beste BartdeReu:

Quote Reactie van @bartdereu:
De strepen zijn gewoon een paar cm gras dat amper word gemaaid maar gewoon omver gesleept., vrijwel uitsluitend tussen de eerste en de tweede maaischijf, ook soms wel tussen de twee laatste.

Draaien de eerste en tweede schijf tegen elkaar in, of beide dezelfde kant uit?
wilbertkw
De mesjes voor de Powerdisc zijn er in 2 lengtes artikel 570446+570447 lengte 102x48x4 of de 570683+570684 lengte 107x48x4.
Als je strepen maait zou het betekenen dat de mesjes te kort zijn en zul je dus de mesjes van 107mm lang moeten monteren
www.issuu.com/prillinger_at/docs/gruenland_1_2015 blz 200 dacht ik
bartdereu
Alvast bedankt voor deze info ! De mesjes die nu gemonteerd zijn, dat zijn inderdaad de 446 en 447 met lengte 102. het enige verschil met mijn vorige mesjes is niet de totale lengte maar de plaats van plooi in het mesje. Bij mijn andere zit die ongeveer in het midden, bij deze is het meer naar buiten toe.

Het maaibord draait met de messen naar het midden, dwz de 4 binnenste en de 3 buitenste schotels hebben dezelfde draairichting.

Mesjes van 107 ga ik even proberen, maar :

Het enige wat ik na lang zoeken heb opgemerkt, is dat de mesjes van de 1e en 2e trommel (waar er strepen staan) dichter bij elkaar komen dan al de overige. Ik heb het even nagemeten en de trommel komt welk degelijk iets dichter tegen de 2e aan. De mesjes raken elkaar niet maar het scheelt niet zo heel veel. Bij de andere schijven komen ze nooit dichter dan 5tal cm van elkaar.

rariteit dacht ik toch ? En zelfs al zijn de mesjes van de middenste schijven heel ver versleten en dus ingekort, dan nog maaien die goed. Ik krijg er geen vat op waarom enkel die eerste 2 schijven niet goed maaien.
+1
Wimsumar
Beste BartdeReu:

Quote Reactie van @bartdereu:
dat de mesjes van de 1e en 2e trommel (waar er strepen staan) dichter bij elkaar komen dan al de overige.

Ditzelfde (kleiner afstand tussen de schijven) heb ik ook bij mijn KRONE schijvenmaaier met ook hier een langere stoppel. Verschil is echter dat de streep staat tussen 2 schijven met verschillende draairichting en juist daar waar het mesje zou moeten beginnen met maaien. Na vergelijking met een ander merk schijvenmaaier (FELLA) heb ik de schijvenbeschermer smaller gemaakt. Dit gaf iets verbetering. MIjn vermoeden is dat de overlap die de maaimesjes op deze plek te groot is en daarbij de turbulentie (wind) te groot waardoor met name fijne grassprieten platgedrukt/platgewaaid worden.

Wat de plooi in de maaimesjes betreft, daarvan ben ik van mening dat dit alleen maar voor extra turbulentie zorgt. Daarbij werpen deze gebogen messen vervuiling (koeienvlaaie, molshopen) nog eens extra omhoog waardoor het gemaaide gras er nog erger mee wordt besmeurd. (Ik heb er rechte, vlakke mesjes in).
+1
Welgerap52
Maai je wel het juiste toerental?
Bij een te hoog toeren tal wordt het gras plat geblazen ,en bij een te laag toerental klappen de messen weg!
Wimsumar
Beste WelgerAP52:

Quote Reactie van @Welgerap52:
juiste toerental?

Daar zal het niet aan liggen. Topicvraagsteller geeft aan dat de middenste maaischijven wel goed maaien.
hobbyboer
Quote Reactie van @Wimsumar:
Daar zal het niet aan liggen.

Ik zou dat toch niet zo makkelijk uitsluiten.
Varieren met het toerental is 1 van de makkelijkste dingen die @bartdereu even zou kunnen proberen.
Vooral ook even met minder toeren omdat dat iets is waar je niet het eerst aan denkt!

Onze huidige maaier maait het mooist met 900 toeren in een normale snede en rond de 750-800 in een lichte (zomerstalvoer) snee
Welgerap52
@Wimsumar de buitenste schijven hebben er ook trommels opstaan die wind veroorzaken
bartdereu
Hey allen,

zeer boeiende reacties !! Ik moet toegeven dat ik het toerental zelden onder de 1000tpm hou, ik ga deze week maaien en ga even proberen spelen met verschillende tpm's. Ook is in deze mesjes de plooi duidelijk veel minder en zal dus wsl ook voor minder wind zorgen.

Het is ook zo dat inderdaad op de 2 buitenste schijven er trommels aanwezig zijn, die voor extra wind zorgen . Dit klinkt allemaal nog zo gek niet 😄
bartdereu
Even op terug komen,

afgelopen week gemaaid met inderdaad het verhoopte resultaat. Strepen zijn zo goed als weg !

1000x dank aan allen die hier hebben mee geholpen !
hobbyboer
@bartdereu Mooi!
Wat heb je veranderd?
Wimsumar
Beste BartderReu:

Quote Reactie van @bartdereu:
1000x dank

Ooohw, je hebt de Niemeyer dan zeker ingeruild tegen een merk/type maaier die wel streeploos maait? 😉

Kijk, dat het beter maait is toeval. Dat wil zeggen, het gras zit momenteel in de doorschiet(bloei)fase. Door de stengels tussen het 'malse' gras wil het ook met de Niemeyer kennelijk wat beter maaien.
bartdereu
@Wimsumar Geloof me, hij maait écht wel beter. Ik had al vermeld dat hij in weiden beter maait dan in raaigras, maar ook nu heb ik raaigras gemaaid dat in 1e snede zeker niet veel zwaarder/beter stond maar ik had gigantisch veel strepen. Nu had ik er geen enkele. Vorig jaar had ik strepen in elke snede gras. Dat wil wat zeggen.

Wat heb ik aangepast? overal nieuwe meshouders, ander type mesjes (minder wind) en vooral het toerental verlaagd naar 900tpm ipv 1050-1100
Wimsumar
Beste BartdeReu:

Quote Reactie van @bartdereu:
Geloof me

Uiteraard doe ik dat.
(Maar met een portie wantrouwen. Ikzelf heb gisteravond ook gemaaid en daarbij ook met verlaagd motortoerental (van 1.700 naar 1.400). Helaas, de streep bleef. (Of, gelukkig bleef de streep: anders zou ik al pakweg 25 jaar met te hoog toerental hebben gemaaid. 😉 ).
bartdereu
@Wimsumar Dan heb je meer pech dan ik .😁 Net nog even gemaaid voor hooi , en daar kon ik toch bevestigen dat bij 1100tpm op de aftakas de strepen er waren en bij 900 nog, maar duidelijk heel wat minder. Het stoort zelfs gewoon niet. Bij 1100 was het gewoon niet aangeraakt.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!