Overtopfrees en/of pennenfrees

Iemand ervaring met beiden voor bouwland als mede voor voorfezen van grasland. En hoe goed zijn beiden met het onderwerken van groenbemester, ruige stalmest en voerresten . Verdere verschillen uit ervaring , altijd welkom

Deel dit topic

Reacties

pietjepuk
Is een pennenfrees niet meer voor om grond te verkruimelen???
+3
Fast Eddy
Een gewone frees met messen gebruiken.
Pluto
4 jaar geleden een schijveneg gekocht , geen nieuwe want ze zijn schrikbarend duur . Groenbemester of stalmest inwerken gaat super en je kunt met een relatief lichte trekker aan de gang. Voor mij geen frees of wat dan ook,,,,,na een enkele regenbui is alles pap. capaciteit van een schijveneg licht vele malen hoger, toen ik hem kocht had ik nooit verwacht dat ik zo veel plezier van het apparaat zou krijgen .
van Ittersum
@Pluto maakt u hier uw land zaaiklaar? Mijn opzet is een cultivator met rol om de grond te beluchten maar het zaaibed klaar te maken met een frees. Dus niet in de herfst frezen maar net voor het zaaien(voor maïs dan) .tevens denk ik dat je met alleen een schijvenegg bijvoorbeeld de rijsporen in het maisland onvoldoende opentrekt. Wat zijn uw bevindingen hierin
+3
eicher4048driver
@van Ittersum wie legt nu het land zaaiklaar met een frees? Niet meer met de frees op het land dan nodig is dus enkel groenbemester, graanstoppel, maïsstoppel of weide mee onderfrezen. Voor land zaaiklaar te leggen gebruik je afhankelijk vd grond een zaaibedcombinatie, vleugelschaarcultivator/schijveneg of een rotorkopeg.
EA_MF
Quote Reactie van @eicher4048driver:
wie legt nu het land zaaiklaar met een frees?

op de kleigronden is het vrij normaal om de grond klaar te leggen met een rotorkopeg of (haken)frees

@van Ittersum Wat voor grondsoort gaat het om? Wordt er geploegd en zo ja wanneer? Grote hoeveelheden organisch materiaal (ruige mest en flinke groenbemesters) werk ik zelf het liefste onder met een ploeg (of spitmachine). Als je de groenbemester tijdig klepelt of doodspuit en de ruige mest/voerresten goed laat 'composteren' kun je het prima onderwerken met een frees of rotorkopeg.
+1
Pluto
@van Ittersum In de herfst zaai ik raaigras in een werkgang met een vaste tand .dwz los trekken tot onder de bouwvoor en minimaal 25 kg graszaad. op zandgrond gaat dat met 6 km maar op klei kost het meer kracht . we ploegen niet meer op wintervoor ,dit is meer vanwege de regelgeving. Als de groenbemester goed lukt heb je in het voorjaar een probleem en dan is de schijveneg een uitkomst of je de spuit gebruikt of niet hangt meer af van het gewas wat je gaat zaaien . Niet dood spuiten geeft een flinke kostenpost bij grassenbestrijding in oa mais -suikerbieten en of aardappelen. Begin februari komen van allerlei adviezen in de landbouw media over nu het nog kan de groenbemester vernietigen , de draagkracht is er nog lang niet aan toe dus je kunt hellemaal niks . dood spuiten geeft de laatste tijd veel commentaar maar is milieu technisch verreweg het beste. een mechanische bewerking brengt lucht in de bodem met het gevolg een groei-explosie en meer bewerkingen. met de schijveneg maisland klaar leggen kan prima maar voor een gewas als suikerbieten kies ik toch voor de kopeg.
weurding
Pootgoedteler hier maakt doodgespoten grasland kapot met een niemeyer pennenfrees, maar dat is meer om bij de oogst geen zodetjes in de kipper te krijgen, werkt perfect maar gaat tergend langzaam, 2 tot 3 km per uur
ares697
@weurding Wij verkleinen de zode altijd met een messenfrees, gaat ook niet hard met 3-5kmh
cs-agrar
Wil je een graszode oid goed om zeep helpen, ga dan maar met een messenfrees aan de gang. Een pennenfrees, neem aan da je daar een kopeg mee bedoeld, staat maar beetje te stuiteren in een graszode, heeft er veel moeite mee met half resultaat en schiet niets op. Zelf ooit een schijveneg geprobeerd, viel me niets mee. Groenbemester in een keer onderploegen kan wel, moet je donders goed een ploeg af kunnen stellen maar grote nadeel is een zware vegetatielaag in je bouwvoor, wordt je niet blij van. Beter is dan om het gewas eerst te klepelen. Vleugelschaar met schijven zal in lichte grond wel gaan, in zwaardere trekt ie, vanuit het vaste, teveel repen grond omhoog en dekt dan het onder te werken gewas niet goed toe
weurding
Quote Reactie van @cs-agrar:
. Een pennenfrees, neem aan da je daar een kopeg mee bedoeld,
nee, een pennenfrees is iets heel anders dan een kopeg, idd een kopeg stuitert en werkt niet
van Ittersum
Voor mij is de volgende uitgangspunten belangrijk:
Minder spuiten, omkeerbewerking achterwege laten(regelgeving?), geen kluiten meer(beschikbaarheid van loonwerker is soms zozo op dat moment , Wat ik wel snap) vrijheid van tijdstip van grond klaarmaken. Ik heb alle grondsoorten en (bewust)greppelland .
cjw73
@van Ittersum geen kerende grondbewerking en minder spuiten gaat niet samen!
pieta
@cjw73 minder spuiten is heel makkelijk. Gewoon de veldspuit niet pakken. 😁
+1
cjw73
@pieta Da's waar maar denk dat hij ook nog maïs wil oogsten.🤔
pietjepuk
@cjw73 dat is ook geen probleem. De grond heeft zelfs meer draagkracht als er een laag hanepoot ondergroeit. 😃
+1
weurding
@pietjepuk vorst ook 😉
cs-agrar
Quote Reactie van @weurding:
vorst ook

WimLex ook hanepoten?
cjw73
@pietjepuk komt de opbrengst meestal niet te goede.😉
JappieJo
Zou ik gaan spitten met een goeie rol erachter, frezen moet je op bouw niet willen, enkel oude zode vernietigen. Ik ken geeneen akkerbouwer die zijn bouwland freest, die vreest dan voor dichtgeslagen grond.
van Ittersum
@JappieJo op kleigronden kan ik me er iets bij voorstellen maar knipveen dan?
+1
JappieJo
@van Ittersum ja ook. Niet te diep in ieder geval. Beste is op die grond gras te doen 😁. Tenminste dat was onze ervaring wel dat veen geen bouwland is 😂
van Ittersum
@JappieJo andere gronden heb ik niet en ik zal en moet toch wat maïs verbouwen, van alleen "niet te slijten" kuil wordt ik ook niet vrolijk
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JappieJo:
Ik ken geeneen akkerbouwer die zijn bouwland freest

Hier op de pittige klei raakt het wat in de mode om voor het aardappels poten te frezen zodat de ruggen opgebouwd worden met losse grond en er in het najaar geen kluiten mee de schuur in gaan. Kost wel wat pk's en dus diesel.
spotmelker
@Jack Rijlaarsdam Dat doen ze ook om de middelen die ze gebruiken voor bodemgebonden ziekten goed in te werken. Hier is algemeengoed om een frees voor het aardappelpoten te gebruiken. Voor uien en suikerbieten (ondiep) meestal een rotorkopeg of een sneleg.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
25
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0