Kaweco mesttank - Zuigt maar 9 kuub voor in de plaats 10.5

Hallo wij hebben een kaweco mesttank een 10,5 kuuper alleen hij wil maar 9 kuub er in zuigen... de turbovuller werkt ook niet als je de aftakas uit zet en probeert alleen met de turbovuller te vullen.. we denken zelf dat probleem dus in de turbovuller zit maar wat denken jullie?
newhollandboer

Reacties

1066
Je bedoel dat je veel schuim heb ?
newhollandboer
@1066 nee komt maar 9 kuub in de tank en schuimt nauwlijks/niet de 9 kuub is te zien op de doorstroommeting en die is binnen een week 3x vervangen dus die kan niet verkeerd zijn
radium45
@newhollandboer Loopt de turbovuller wel in de goede richting? Hier al eens gehad met een nieuwe twin dat het zuigvermogen ook tegenviel.. wij bellen met Staja dat wij het vermoeden hadden dat die verkeerd om liep... kan niet, bestaat niet was het antwoord.. Wij eigenwijs toch de hydro slangen omgewisseld op de motor en toen zoog die wel mooi vlot...
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @radium45:
kan niet, bestaat niet was het antwoord..

Als men dat gaat zeggen moet je uitkijken 😉
newholland6640
Draait de turbovuller wel?
newhollandboer
@newholland6640 als de aftakas draait wel maar als het op de turbovuller zelf aankomt niet
newhollandboer
Zag ergens wel staan dat als de turbovuller het niet goed doet dat die dan maar voor 80% vol zuigt
Wimsumar
Beste NewHollandBoer: Is de tankinhoud wel de 10,5 m³ en/of ligt er 1,5 m³ zand/grind/eierschalen op de tankbodem?
newhollandboer
@Wimsumar goede tip we zouden er naar kijken of dat dat het probleem kan wezen
Wimsumar
Beste NewHollandBoer:

Quote Reactie van @newhollandboer:
probleem

Onderstaande tank?
Als mest in zo'n hoge tank moet worden gezogen "trekt de mest uit elkaar" en is een 100% vulling niet haalbaar.
Vol (met slootwater) en leeg over de weegbrug biedt uitsluitsel.

newhollandboer
@Wimsumar oke bedankt
johndeere6230
@newhollandboer

Kun je met een losse slang de turbovuller ook gebruiken? Zo ja, krijgt die hem dan ook maar voor 85% vol?

En krijg je hem zonder turbovuller wel voller?
newhollandboer
@Wimsumar maar zou het dan ook uit moeten maken als je het uit een silo trekt of een put?
Wimsumar
Beste NewHollandBoer:

Quote Reactie van @newhollandboer:
uit een silo trekt of een put?

Ja, het hoogteverschil bij met name een legere put ( + eventuele dikke mest) heeft grote invloed op vulsnelheid en vullingsgraad van de mesttank.
newhollandboer
@Wimsumar weet u nog iets want met water komt die ook niet helemaal vol en je kan horen als je op de tank tikt dat die ongeveer voor 85% vol zit
Wimsumar
Beste NewHollanBoer:

Quote Reactie van @newhollandboer:
ongeveer voor 85% vol zit

Op de foto is niet goed te zien waar de aanzuigafsluiter op de tank zit. Normaal gesproken komt die duidelijk zichtbaar voor op de tank er bovenuit. Hoe hoger, hoe beter de tankvulling.
Deutz 8006spezial
@Wimsumar dat is onzin? Krijg onze 8 kuub altijd strak vol door de turbovuller. Als die niet werkt is het ook maar 7
Wimsumar
Beste Deutz8006Spezial:

Quote Reactie van @Deutz 8006spezial:
strak vol door de turbovuller.

Een (goedwerkende) turbovuller heeft inderdaad goed effect op de tankvulling.
Als bij de topictank lekluchttoetreding plaats vindt (bijvoorbeeld via de scharnieren in de zuigarm) worden de (grote) luchtbellen door de turbovuller intensief/fijnverdeeld door de mest gemengd zonder (extreme) schuimvorming. De tankvulling is dan ook niet optimaal.
arjanvw
@Wimsumar de turbovuller zorgt ervoor dat dat dus niet gebeurd. De tank zou wel vol moeten kunnen komen.
newhollandboer
@Wimsumar maar dat hoort toch niks uit te maken voor de turbovuller?? Want als je nu de turbovuller alleen laat draaien doet die het ook niet dus ligt niet alleen aan de tank of heb ik nu verkeerde gedachte gang?
CaseCS130
Turbovuller kun je meestal wel makkelijk openmaken. Dan zonder mest gewoon ff kijken of die goed draait.
+1
newhollandboer
@CaseCS130 kan dat staat wel namelijk 200 bar op als die draait vgm??
CaseCS130
@newhollandboer Ik kan natuurlijk niet precies zien hoe dat gemonteerd zit. Maar zit van binnen maar een simpele schoep in die snel draait. Dus ff kijken hoe je het draaien ervan het makkelijkste kan controleren.
newhollandboer
@CaseCS130 oke bedankt zullen we naar kijken
newhollandboer
@CaseCS130 hij draait goed en draait ook de goede kant op
deutz dx 470
@newhollandboer zie net bij de je laatste foto dat de tank pas aangeschaft is? Dus denk dat het probleem bij de trekker zit dat die niet genoeg olie geeft voor de hydromotor op de turbovuller. Staat er een druk meter op de turbovuller dan kun je al kijken als die de bars maakt die de trekkker effectief geeft
geerts 88
Weet je zeker dat die draait? 200 bar lijkt me best veel. Bouwt de druk op als je begin t met zuigen? Of meteen 200 bar? En kan er ook nog verschil in draairichting zijn?
newhollandboer
@geerts 88 hij gaat meteen naar de 200 bar en je kan hem ook de andere kant oplaten draaien maar dan doet het nog slechter
JDuitW
@newhollandboer zit de hydromotor/schoep wel goed gecentreerd? Wij hebben de zelfde turbovuller, als die niet goed in de midden zit slaat de schoep tegen het slakkenhuis aan waardoor de druk gelijk naar 200bar gaat. Bij normaal gebruik gaat hij nooit naar 200 bar
arjanvw
@newhollandboer als hij gelijk op 200 bar springt, dan slaat die gelijk vast. Normaal werkt die tussen de 100 - 150 bar hangt van de dikte van de mest af.
mdoornekamp
@geerts 88 200 bar vind ik wel veel. Bij normale mest en kelder niet leeg, moet 100 tot 150 bar genoeg zijn. Schuim krijg je door te snel draaiende turbo en te vroeg aanzetten. Je moet eerst genoeg vacuüm trekken en dan pas de turbo vuller aan zetten.

Ik vind de turbo vuller trouwens wel ver weg zitten vanaf het aanzuigpunt. Aanzuig weg moet zo kort mogelijk zijn. Max 5 meter is het mooist.
jammermaarhelaas
Je verteld dat de doorstroommeter al 3 keer vervangen is, is deze wel goed ge-eikt?
Zit er een kijkglas boven aan de tank? Daar kun je wel zien of ie tot bijna bovenin vult.
Zit er een niveau wijzer op de tank? Als je die met de hand beweegt (als ie het doet), en je kunt hoger komen dan wat ie komt als de tank volgezogen wordt met mest, dan is dat ook een teken dat er nog lucht boven in zit. Een beetje lucht (ik schat 500 liter) houd je toch wel omdat de mest iets uit elkaar gezogen wordt tijdens het vullen.
Als je goed bij het mangat kunt, kun je zo even met een goede (zak) lamp in de lege tank schijnen om te zien of er 1 m3 grind/zand in de tank ligt, iets wat heel goed kan.

Persoonlijk denk ik het eerste aan een luchtlek in de zuigslang/buis, en dan met name in de koppelingen. Dus waar de slang op buis zit, of waar bijvoorbeeld de draai-koppeling zit, daar waar de zuigarm scharniert. Je verteld dat je met de turbovuller de tank niet voller krijgen dan met de vacuumpomp alleen, en dat zou kunnen komen doordat er tijdens het vullen teveel lucht wordt meegezogen, hierdoor gaat de mest in de tank schuimen. De vacuumpomp kan zijn vacuum vaak wel houden omdat die vaak groot genoeg is, dus aan het vacuum zie je het niet, dat is vaak wel voldoende nog. Ook kan het zijn dat er ergens een klep niet goed dicht staat, bijvoorbeeld van een extra slang-aansluiting ergens opzij of achter aan de tank. Of de afsluiter waar de bemesterslang aan zit, zit niet goed dicht, om een of andere reden.

Vult de tank wel goed als je hem via een andere aansluiting dan de zuigarm vult? Dat kan ook duiden op een luchtlek in de zuigarm-slang/buis/koppelingen, omdat bij het vullen aan een andere aansluiting, de klep van deze zuigarm aan de tankkant dicht staat.

Succes ermee.
1066
Ik zie dat het een vacuum tank is die krijgen ze hier in de buurt ook nooit vol
als wij dan met de tank komen zit er ineens veel teweinig mest in de put
+2
newholland6640
@1066 met turbo Vuller wel
boer drenthe
Een vacuum tank krijg je nooit 100 % vol dan moet je een worm of verdringer pomp hebben
+1
newholland6640
@boer drenthe

Met turbovuller wel.
+1
Favorit614
Quote Reactie van @boer drenthe:
Een vacuum tank krijg je nooit 100 % vol

Ik krijg um wel gewoon strak vol.
Met dunne mest moet ik zelfs uitkijken , anders krijgt de omgeving een douche wat langs de pakking van het mangat komt
+3
EA_MF
Als de drukmeter meteen naar 200 bar slaat zit er ergens in die turbovuller of de hoeveelheid olie die hij krijgt iets niet goed, voel tijdens het werk eens of de bypass leiding waar het overdrukventiel in zit ook warm wordt, normaal gesproken hoort daar geen olie door te stromen en zou dat deel van de leiding dus koud moeten blijven.

Oliedrukmeter moet bij het aanzetten minimaal op 70 bar blijven staan (pas aanzetten als er daadwerkelijk mest doorheen stroomt) en zou normaal gesproken tussen 100 en 150 bar moeten blijven.
newhollandboer
Mensen bedankt voor jullie reactie en het mee denken hij gaat morgen naar oudman (machenesatie bedrijf) die gaan de tank en turbovuller helemaal controleren en vrijdag controleren met eigen trekker er voor
StevenBomers
Vacuüm tank? Heb weinig vacuüm tanken gezien die hem helemaal vol kregen.. laatste kuub 1,5 kuub kreeg ie er niet in
jammermaarhelaas
@StevenBomers

Deze heeft tevens een turbopomp (schoepenwiel in een slakkenhuis) in de zuigbuis, en daarmee zou hij geheel vol moeten kunnen worden gedrukt.
StevenBomers
@jammermaarhelaas neehoor dat valt tegen, zodra je naar grotere vacuüm tanken gaat krijg je ze zelfs met een turbovuller niet vol
JDuitW
@StevenBomers ik heb met verschillende vacuüm tanken met turbovuller gewerkt, zolang de mest maar goed gemixt kreeg ik de tank altijd vol, alleen als het dieper dan 2,5 meter weg moet komen dan wordt het wat lastiger, maar anders altijd de tank vol
dieseltank
Lucht lekkage moet je kunnen horen. Vacuüm trekken en trekker uit zetten.
Zand in tank heb je ook snel gezien.
Heb je al eens de tank opgemeten?
Zet je de lucht klep wel in het midden als je alleen met de turbovuller vult? Heb je geen weegbrug in de buurt? Of een kijkglas?
newhollandboer
@dieseltank het is een lucht lekkage want hij begon steeds meer te schuimen
+1
Favorit614
Als ik het zo bekijk , zit er een Joskin turbovuller gemonteerd.
Deze zit zo wie zo op de verkeerde plek.
ik had ook een joskin er op zitten , ook op ongeveer die plek.
na 2 weken heb ik roelama er bij gehad, en deze op de kop vd zuigarm laten zetten.
dunne mest kreeg hij wel goed vol, iets dikkere mest ook maar 12 van de 14 kub.
Let wel op , volgens de gegevens vd hydromotor kan deze 100 liter per minuut olie aan.
Na een hoop getob en dure lagers(110 euro per stuk! 2x) heb ik besloten om de joskin te vervangen door een Veenhuis turbovuller.
Hier van heb ik nog elke dag een hoop plezier van.
14 kub strak vol is geen probleem meer.
newhollandboer
@Favorit614 oke bedankt
Favorit614
tractorfan.nl/picture/179686/…
tractorfan.nl/picture/812579/…

als je hem in de kop monteert , kom je er ook snel achter of je draaikransen nog mooi dicht zijn.
Zo niet , kuj er een emmer onderzetten
mdoornekamp
@Favorit614 duidelijk. De aanzuigweg moet gewoon kort zijn. Dat merken wij met sleepslangen ook.
Favorit614
@mdoornekamp klopt als een bus.
liefst eigenlijk onder in de put
mdoornekamp
@Favorit614 doen wij ook wel met schouten pompwagen. Met turbo onderaan de hydraulische arm. Dan heb je de vacuüm pomp niet eens nodig.

Goedkopere sleepslang systemen hebben de turbo vuller ook wel ergens halverwege gebouwd. En dan eerst nog 6 meter gelaste buis met bochten. En dan nog een 5 meter aanzuig slang. Lachwekkend gewoon. Maar bijna niemand heeft het door.
+1
Favorit614
@mdoornekamp waterschap heeft hier vroeger al eens aan het testen geweest,met diverse soorten slangen en buizen.
En de lengte van de aanzuig leiding.
Met water kan het verschil in zuigcapaciteit al behoorlijk groot zijn .
Bochten en lengte in de zuigleiding kan een verschil opleveren van meer dan 40%
Machinebouwers die hebben dit nog niet altijd in de smiezen.
En mest is qua viscositeit nog iets dikker, dus het verschil kan dus nog groter zijn.
Siete
@mdoornekamp Toch vond ik het altijd een gemis dat de zuigarm alleen maar recht achteruit kan zeg maar. Met de mixer rails was het altijd een heel gehannes om de Turbovuller in de put te krijgen. Helemaal als je ook nog regelmatig moet verzetten...
mdoornekamp
@Siete ja klopt helemaal.

nieuwe systeem is met 9 cubs borger / verdringer pomp. In plaats van turbo vuller. Die trekt zo hard, dat de aanzuigweg wel wat langer mag zijn.
Siete
Is dat nu standaard of eigen fabrikaat?
mdoornekamp
@Siete eh wordt zo gebouwd door oudman Thesinge. Nog wel een beetje lastig om het niveau constant te houden met de kleine 3 cub buffer .
+1
langeslagdiesel
Het is heel simpel. Probeer maar eens een touw door een stalen pijp te trekken van bijna de zelfde diameter! Recht en waterpas vlak gaat prima! Alles wat je er aan veranderd, bv : omhoog, bochten, diameter verkleining, lasbramen. Van lasbochten. Noem maar op, alles werkt vertragend!! Persleiding mag iets kleiner zijn dan zuig. Kijk maar onder je trekker, bij je hydro pomp. Dus turbo vuller zo vroeg mogelijk er tussen ja! En het liefst recht in de aanzuiglijn. Weg pompen mag er best haaks op. Maar weer niet 2 of 3 keer , zoals bij de klassieke Zuigarm . Kan wel maar. Het kost wat tijd.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Kaweco mesttank en hebben de trefwoorden aftakas en turbovuller geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!