39

Wat bevalt beter hakselen of snijwagen?

Wat vindt u beter werken gras hakselen of met de snijwagen

Deel dit topic

Reacties

+1
Bij ons zeggen ze altijd 'mij heeft het nog geen enkele koe gezegd wat beter is' al dan niet gesneden of gehakseld
@YaMaGa Tsja, met een opraapwagen heb je meestal meer restvoer, dat is toch al iets wat de koeien zeggen lijkt me...
@ronald-deutz-fahr Haha!! Grapjas!
+1
@arjanvw wou je zeggen dat het niet zo is? Naar mijn idee blijft er bij opraapgras veel meer ‘proppen/ballen voor het voerhek liggen als bij hakselen, heb zelf het verschil gezien
@ronald-deutz-fahr dan moet je is kijken naar de ladewagen ...als je proppen en ballen in het gras hebt
@jehan en naar de chauffeur die de wagen vol aan het stampen is.. heeft de boer zelf wel goed geschud. hoe en waarmee is er geharkt. Allemaal factoren voor proppen uit de lade wagen. Het voordeel van hakselen is dat deze proppen altijd verdwijnen. Bij opraapwagen verdwijnen ze alleen met een goed snijdende kar en een chauffeur met verstand
@casejxu de mengwagen is heel goed in ballen maken....
@ronald-deutz-fahr dat wil ik idd zeggen. Je vergelijkt hetzelfde gras? Als het goed kwaliteit gras is maakt het geen verschil. En de opraapwagens tegenwoordig snijden zo goed dat het in de buurt komt van hakselen.
@arjanvw nee niet zelfde partij, maar wel gewoon het verschil tussen hakselen en oprapen, en indd opraapwagens gaan steeds beter snijden. Maar ik blijf bij mn standpunt en ben zo te lezen niet de enige..
en oprapen is goedkoper door lagere uurprijs en hogere capaciteid, maar wij lopen op de kuil dan vast doordat de shovel geen genoeg capaciteid heeft...
voor de melkkoeien hakselen we tegenwoordig alles, voor jongvee (op rijkuil zonder wanden) meestal opraapwagen, en bij voorkeur 1, zodat de shovel voldoende tijd heeft om in te rijden..
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
en oprapen is goedkoper door lagere uurprijs en hogere capaciteid, maar wij lopen op de kuil dan vast doordat de shovel geen genoeg capaciteid heeft...

Met 1 opraapwagen? dan gaat er wat niet goed
@newholland6640 ho ja dat staat er wat raar ja..
Met hakselen van de 1e 2e en 3e snede kan de shovel het mooi bijhouden, maar als er 2 opraapwagens op de huiskavel zouden rijden is het gewoon niet te doen, daarom, als we oprapen (latere snedes) bij voorkeur 1 wagen, maar dat komt niet altijd uit..
+1
@ronald-deutz-fahr

ja precies, 1 wagen is net mooi. Twee is voor bij huis gewoon te gek.
+1
@ronald-deutz-fahr klopt. Wij doen ook beide. Gehakseld gras geeft minder restvoer
Hakselen krijg je het korter, dus zou je het in theorie beter kunnen aanrijden, dus beter ruwvoer (in theorie)
@Reinbier2000 maar het gras moet van zich zelf wel genoeg structuur bevatten anders kun je nog weer duur stro bijvoeren
@ford3000case745 stro duur? Eiwit is duurder, maar smakelijker.. blijft een discussie
@ronald-deutz-fahr op het ogenblik is stro duurder dan hooi
@ford3000case745 zit er in hooi veel eiwit dan? Ik doelde meer op soja..
@ronald-deutz-fahr in Hooi/stro en gras zit structuur, in soja haast niet plus dat je dan veel fosfaat aanvoert
Welke manier past best bij je bedrijf en wat voor gras heb je. Ooit lang geleden stage gelopen in Denemarken daar stond ruwbeemd. Daar snapte ik hakselen helemaal.

En deze optie dan?
@valmet 605 is inderdaad per bedrijf verschillend, maar ook per regio. Gras hakselen doen ze vooral in de regio’s waar ze ook veel mais verbouwen. In de veengebieden wordt weinig mais verbouwd en een loonwerker koopt geen hakselaar voor alleen het gras. Daarnaast is een hakselaar ook nog eens een extra machine op het slappe land. Daar past een opraapwagen beter.
Verder is het in het algemeen zo dat boeren die zelf kuilen dat met opraapwagen doen, op uitzonderingen met hakselaar na dan. Boeren die het uit besteden kunnen natuurlijk kiezen of er een loonwerker komt oprapen of hakselen.
@valmet 605

In Denemarken (begin jaren 90) heb ik destijds veel getrokken hakselaars, en ook wel hakselwagens, dus een opraapwagen met een hakseltrommel in de invoer in plaats van een snijwals gezien.

Ook de beroemde Taarup opraapsnijwagen komt er vandaan.

Schudden heb ik ze daar destijds nagenoeg niet zien doen, hooguit een gemaaid zwad omkeren/losleggen met een acrobaat.
@jammermaarhelaas ik heb toen 1996 ook nog naast een getrokken hakselaar gereden. Toen was het daar (behalve bij mijn stageboer) allemaal gps teelt.
Wij hakselen alles, het wil veel beter mengen als gesneden gras, ook in de blokkenwagen valt het mooi uitelkaar.
Met hakselen krijg je een homogener product dan met de snijwagen, als je kijkt naar lengte, dan kun je het met een opraapwagen even kort krijgen als met hakselen (met onze opraapwagen wel althans)
Opraapsnijwagen zal per kg ds. goedkoper werken dan hakselaar? Hakselaar heeft dan als onderscheidend punt de betere menging van het product, maar of dat de eventuele extra prijs waard is?
@jammermaarhelaas denk dat je dat nog wel eens mee gaat vallen. Hakselen is per uur wel duurder maar werkt veel meer weg als een opraapwagen
@zettelmeyer 2 opraapwagens kosten bijna evenveel als 1 hakselploeg. En werkt bijna een kwart meer weg dan een hakselploeg
@Fendt926Driver Ligt er natuurlijk aan als je het zelf voor elkaar hebt. Als je een hakselaar over een wiersje stuurt waar 7 meter bij elkaar ligt geef je de hakselaar ook geen kans.
+3
Onze klanten willen niet eens meer hakselen ..sinds we onze pottingers comby wagens hebben ..
@jehan dat zijn ook de mooiste wagens!
@jehan het is misschien ook een kwestie van opslag, als je geen silo's hebt kun je niet hakselen tenzij je het hele land vol gaat leggen. Dat doen hier wel.
+1
Net nog 15 ha gras door de pijp laten gaan. Ben over het algemeen meer tevreden over hakselen dan oprapen. Betere conservering mooier gesneden product. het gras lag in anderhalf uur ook in de bult. (Wel wiersen van 14m bij elkaar)
Hakselen zal wel duurder zijn maar als je het met mengen weer sneller of makkelijker kunt verdien je het daar wel weer mee terug
@hermanjohndeere betere conservering en schonere opname niet te vergeten.
Hakselen ,gaat sneller ,egaler product want t alles wordt gesneden wat bij een opraapwagen niet lukt.Makkelijker te verdelen en wat taaier en natter gras gaat ook beter met een hakselaar als met een opraapwagen.Bij de meeste loonwerkers staan de haskselaar en de silagewagens er toch en maakt dat de dure machines toch wat rendebaler .op afstand werkt een opraapwagen welweer wat voordeliger.Opraapwagens zie je nog wl1eens 2 wagens tegelijk bij de kuil verscheinen dat zul je met 2 silagewagens niet mee maken
Ik vind dit maar een stomme discussie elk voordeel heeft zijn nadeel want bijv. bij boeren die 40 hectare in de buurt van de boerderij en bij elkaar er af maaien en alles kuilen wiersen van 14 meter hebben dan is hakselen mooier. Maar heb je 40 hectare uit elkaar liggen en paar stukken op afstand (ongeveer 8 kilometer verder op 16 hectare) dan vind ik het persoonlijk mooier om met 2 opraapwagen te doen. 1 op afstand en 1 in de buurt zodat je aanvoer niet te snel gaat bij aan rijden.
@newhollandboer Loonwerker hier in de buurt hakselt al jaren lang, totaal 3 hakselaars, maar heeft er sinds vorig jaar ook 2 van die combi wagens bij, kunnen ingezet worden als silagewagen onder de hakselaar, maar ook als opraapwagen. Juist voor de kleinere percelen. Soms zie je ze dan met hakselaar en 2 silage wagens bezig op een grote huiskavel, terwijl die combiwagen ondertussen de kleinere percelen doet. Ook in de herfst makkelijk als alle hakselaars in de mais lopen en er ook gras gekuild moet worden.
@walker1 Het is niet 1 de beste vind ik want zit je in een gebied met veel mais dan is hakselen een goed idee. Zit je in het gebied waar ik zit waar veel boeren geen eens mais hebben dan is het weer een ander verhaal ook voor het koste plaatje bij de loonwerker. Zijn hier ook mensen in de buurt die zetten pakken aan de bult en trekken daar plastic over heen dus ik vind dat het bij iedereen anders zit. Want sommige hier in de buurt doen ook 1e snee hakselen en de rest met opraapwagen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
39
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0