Werken met een 8 of 10 kleine balen klem.

Ik zie op YouTube veel video's over het laden van kleine balen met een balenklem.
Volgens mij zou dit een 1 mans systeem moeten zijn, maar ik zie bijna altijd wel een man of 2 op de wagen staan om te stapelen.
Waarom deze mensen of is het zo moeilijk om goed te stapelen met een voorlader?
flip1150

Reacties

jippe
Als je het met de hand stapelt kan je zo stapelen dat het aardig vast ligt, als je met de voorlader het zo recht op elkaar stapelt valt het denk ik sneller om
+1
assink
Omdat er anders totaal geen verband in zit en de boel zo van de wagen af kan donderen. De mannen op de wagen zorgen dat er verband in komt.
Ga maar eens een muur metselen zonder de stenen in verband te leggen, die blijft ook niet heel.
bartjuh
't valt ook niet mee om vanuit de trekker te zien ov je recht omhoog stapelt. Heb 't wel vaker allen gedaan maar tis soms net toren van pizza....
+1
Eenjohndeere
@bartjuh

Toren van Pisa
bartjuh
@Eenjohndeere 👍🏻 die scheve toren ja...
+1
mfboer
@Wilco vd Kuilen kan je er vast meer over vertellen, die stapelen heel veel met zo'n klem aan de voorlader 😁
+1
Wilco vd Kuilen
@mfboer Wij hebben altijd 1 man op de wagen staan dat is in principe genoeg. We leggen de balen die over de breedte liggen er zo goed mogelijk op met de klem. De balen die over de lengte liggen (de kantlaag) moet je met de hand goed leggen. Stro is best wel maatvast en dan lukt het goed om de balen in 1x goed te leggen. Je komt dan iets schuin aanrijden en dan draai je hem op het juiste moment er in. Dan liggen ze goed strak. Je moet dan wel goed kijken of de vracht recht is, want dat is vanuit de trekker iets lastiger te zien.
Bij hooi is met de klem laden iets lastiger. Helemaal als er maat verschil in de baaltjes zit moet je goed om het verband denken.
Hier een filmpje waar we hooi geladen hebben die handmatig goedgelegd werden. Bij stro doen we zo min mogelijk met de hand omdat er dan veel vrachten op een avond geladen moeten worden. In dit filmpje hadden we drie wagens en genoeg jongens die goed kunnen laden dus gooiden we de pakketten gewoon op de wagen, dat gaat dan sneller.
mfboer
@Wilco vd Kuilen Mooi filmpje 😀
ronald-deutz-fahr
@Wilco vd Kuilen mooi filmpje met mooi materiaal! Maar wat moet je met zoveel hooi in kleine pakjes?
Wilco vd Kuilen
@ronald-deutz-fahr grotendeels handel voor paarden
ronald-deutz-fahr
@Wilco vd Kuilen Pfoe mooie handel dus 👌🏻 Hoeveel heb je er per jaar?
casejxu
@ronald-deutz-fahr vlak bij me werk zit er een die perst rond de 18.000 kleine balen per jaar. Maar die maken er grote pakken van en verplaatsen de met balenklem
JohnDeere5085
@casejxu Rodenburg? Perst er wel meer hoor
casejxu
@JohnDeere5085 dat was 3 jaar terug idd
goeiedag eem
@flip1150 Even op youtube zoeken naar "hooibalen laden met de shovel (kan het filmpje er niet bij plaatsen geeft een fout melding), dit filmpje, met de weidemann shovel is van het begin dat we ermee werkten, het gaat nu stukken sneller maar je moet ze wel op de wagen goedleggen om er verband in te krijgen en om ze strak te stapelen, heb er eek wel een verzamelkar bij gehad voor achter de pers maar dan was mij combinatie te groot voor de kleinere stukjes
valmet 605
Een goed scheef hooirek kan ook.. dan scheef stapelen en afwisselend lengte en breedte pakken zou kunnen helpen.
Welgerap52
@casejxu bij julie in de buurt rijdt zo,n machine dan?

(klik om te vergroten)

Dit werk beter als een 8 paks klem
casejxu
flip1150
@Welgerap52 Is nieuw ook duurder dan een Welger ap 830.
Ik heb nog niet geteld maar volgens mij kan het net niet uit voor mijn 1200 pakjes per jaar.
Werkt wel fantastisch.
MaxxuM4ever
En al die balen moeten savonds ook weer van de wagen af en in verband in de schuur gestapeld worden zeker. Hier in de polder rijdt er een met een new Holland zelflader achter de trekker. Kan 120 balen meenemen dacht ik en geen handwerk nodig.
flip1150
@MaxxuM4ever Die heb je ook nog als zelfrijder. Werkt prachtig als je grote loodsen hebt om het hooi of stro in op te slaan. Voor ons op kleine schaal rendeert het niet. Je ziet hier ook geen 24 rijige mais zaai machines terwijl ze in America heel gewoon zijn.
Ik wil het als hobby hooi boertje gewoon gemakkelijk en betaalbaar hebben.
En mijn rug is toch wel wat waard.
+2
Wimsumar
Beste Flip1150:

Quote Reactie van @flip1150:
Ik wil het als hobby hooi boertje gewoon gemakkelijk en betaalbaar hebben. En mijn rug is toch wel wat waard.

Dan moet je vooral niet gemechaniseerd pakken gaan laden. Al die ogenschijnlijk prachtige apparatuur kost je vele ruggen euro's.
Als men hier in de omgeving mij vraagt/vroeg om mee te willen helpen de hooipakken van het land in te schuren, dan antwoorde ik met: "Ja graag, maar alleen als de pakken bierkratformaat hebben". ( Dat wil zeggen, ongeveer 12,5 kilo/stuk). Meestal keek de vraagsteller dan wat zuur ( de vele pakjes zou het dan wel heel 'duur' maken) en wilde dan eerst nog wel even iemand anders vragen. (Ik blij 😉 ).
Kijk, in het land gemechaniseerd laden ontslaat je niet van de vele malen handmatig verplaatsen van hooi-/stropakken op plekken waar het pakgewicht nog veel slopender voor het lichaam is.
+1
flip1150
@Wimsumar Ik heb voor mijn balen al jaren een standaard lengte van 85 cm. Dit heeft als voordeel dat dit heel gemakkelijk te stapelen is. Bij deze lengte en een fatsoenlijke dichtheid wegen de stevige pakjes tussen de 15 en 17 kg. Ik hoor wel vaker verhalen van balen van 25+ kg. Maar dat zijn de ruigere jongeren die nog geen last van hun rug hebben. Persen doe ik al jaren zelf dus die paar cent extra voor die paar pakjes meer boeien niet. Ik doe wel ruig door te zeggen dat ik meer baaltjes binnen gehaald heb.
We zijn nu zelf een klem aan het maken. De reden dat we ze zelf maken is gewoon als leerproject voor mijn zoon. Zo heeft hij meer voldoening en leert hij wat er allemaal bij komt kijken om zoiets te maken. Dit leer project is voor mij belangrijker dan de klem.
ronald-deutz-fahr
@flip1150 goeie opvoeding dus👍🏻😜 Al spelenderwijs leren, en ondertussen nog wat nuttigs maken ook
MaxxuM4ever
@flip1150 met de heftruck en pakkenklem wordt in de schuur wel hoger gestapeld hoor, maar nog steeds geen handwerk. Of laat jij het op de karren staan totdat het naar de klant gaat? Dan is dit wel een mooiere manier omdat je veel meer pakken kunt meenemen.
jasper01
Je kunt eventueel ook een slee achter de pers recht op de wagen bouwen maar stro bouw mje achterover zodat elke laag half over de vorige komt heb je een bepaalde vorm van verstek dan 2 touwen erover en goed aantrekken blijft het wel liggen als je er maar niet als een gek mee gaat rijden
flip1150
@jasper01 Ik heb alleen 2 wielige aanhangers
jasper01
@flip1150 maakt weinig uit als die maar plat is anders tja meestal gedaan hier met oude vrachtwagenaanhangers maar tegenwoorig 99%grote balen met stro
zou anders gewoon een baan achter de pers bouwen rechtstreeks op de wagen persen
assink
Je ziet ook wel eens verzamelwagen die de eerste 2 balen 90 graden verdraaien. dit zorgt ook al voor verband, als je dan van 2 kanten laad heb je er wel sterkte in zitten dunkt me?
flip1150
@assink Klopt. De meeste reactie's hierboven zijn voor een 8 paks klem met 2 dwars is voor een 10 paks klem.
jammermaarhelaas
Om van een deel van het handwerk af te zijn is het misschien eenvoudiger om de balen vanuit de pers met een slede van boven af in een wagen met wanden (bijvoorbeeld (oude) opraapwagen) te laden (laten vallen), deze kan met bodemketting gelost worden en de baaltjes bij opslag eventueel met een transporteur op de eventuele zolder/op stapel, te brengen?
valmet 605
Ik ben laatst hooi wezen laden (welger pers) niet droog hooi. man man wat een drama. die pakken waren zo verschillend. dan is een pakken klem niks waard. dus bij hooi let extra op. met stro gaat het denk ik beter.
+1
goeiedag eem
@valmet 605 hooi wat niet droog is moet je ook niet in kleine pakjes willen doen, daar hebben ze tegenwoordig de folie pakken voor, maar inderdaad wij hebben het ook wel eens gehad, die man stond er op dat het in kleine pakjes moest en we hebben ze geladen met de klem maar werkt niet, we kregen de tanden haast niet in de pakken
valmet 605
@goeiedag eem het was ook niet mijn hooi. Ik werd gevraagd om te helpen bij een paardenboerderij. Zelf heb ik dus ook NIETS gezien voordat het al in pak zat. Zelf had ik er ook grote foliebalen van gemaakt.
jammermaarhelaas
@valmet 605

Plus het risico op hooibroei/brand...
+1
Tractor TV
Je kunt de pakken ook laden met een pakjeslader, kost niet veel en werkt ook prima. Zo doen wij het ook, zie video:
Gerron
@Tractor TV Als je die wagen direct achter de pers hangt dan bespaar je een trekker en 1 man!
goeiedag eem
@Gerron dat is waar maar zorg dan wel dat je een stevige trekhaak bouwt aan de pers die op de as zit en niet de stevigheid uit het perskanaal haalt, een klein wagentje gaat wel goed maar met een zware wagen rechtuit is ook geen probleem maar in de bochten krijgt de pers het wel zwaar op de kloten door het zijwaarts trekken, heb als meerdere persen gezien met een krom perskanaal,en ook de opvoer goot moet je stevig opvangen en want ook die zorgt voor voor een behoorklijke belasting op je perskanaal in de bochten door het zwiepen. Ik ben totaal geen voorstander van zon goot en komt bij ons ook niet aan de pers.
Ford 2000 Ruben
@Gerron zo persen wij al jaren. Mooi werkje, persen er dikke 300 op de wagen en dan als er een andere voor handen is een nieuwe eraan. Enige nadeel is dat er niet bijzonder veel ruimte is om veel wagens binnen te zetten. Het ideale systeem lijkt mij gelijk op de wagen persen(wat we nu doen) en dan genoeg wagens hebben en ze in een kapschuir drukken en opkrikken. Hoef je ze niet te lossen! Maarja zo'n schuur en een stuk of wat grote wagens kost een beetje veel geld...
Gerron
@Ford 2000 Ruben Het ideale systeem lijkt mij direct persen op wissellaadbakken. Kleedje erover en je hebt geen schuur nodig.
Ford 2000 Ruben
@Gerron hm ja wissellaadbakken lijkt mij ergens ook mooi, alleen geen idee of dat een beetje capaciteit heeft qua aantallen baaltjes in zo'n bak. Kleedjes ben ik niet zo over te spreken, als tijdelijke oplossing goed. Maar voor langere tijd gaan de bovenste toch altijd beetje slechter worden door condensatie of water wat niet helemaal goed afloopt.
+1
Tractor TV
@Gerron Als je de wagen achter de pers hebt moet je langzamer persen omdat het laden anders niet bij te houden is. Als je vervolgens nieuw touw in de pers moet doen staat alles stil. Als je eerst perst heb je genoeg tijd om nieuw touw in de pers te doen zonder dat de trekker met wagen staat te wachten.Daarnaast heb je op deze manier geen last van het stof en lawaai van de pers.
goeiedag eem
@Tractor TV weet niet met wat voor pers jij perst maar als ik onze deutz fahr kleine pakkenpers vol gooi met touw zit er voor zo`n 2000 pak in dus dat zal geen probleem zijn om iedere keer te stoppen om touw bij te laden
Gert Agripassion
Valt me op dat een kemper balenwagen nog niet aan bod is gekomen. voor een 2000€ is een mooie wel te vinden in Frankrijk of in de Walen (Duitsland moet je niet gaan, die mannen willen veel te veel). Zelf hebben wij er twee en zijn er tevreden van. We hebben ook hiervoor moeten kiezen aangezien we hier nog amper volk vinden om mee te helpen. Nu krijgen we alles van schudden tot pressen en inhalen wel gedaan met een man of vijf.
Tractor TV
@Gert Agripassion Zo'n kemper wagen werkt om te laden en lossen wel mooi maar als je honderden pakken hebt zal je tussendoor moeten lossen wat me niet heel fijn lijkt.
Gert Agripassion
@Tractor TV Dat valt allemaal best mee, hangt ook wel af van hoe ver je van de stapelplaats zit. Hier is de ene altijd aan het lossen terwijl de andere laadt. met vier man lukt een 1500 pakken op een avond wel, dat is dan alles al op hoop en zonder compleet kapot gewerkt te zijn. En als pluspunt, de twee laatste wagens kan je altijd vol binnen zetten voor de volgende dag. Het enige systeem wat mij persoonlijk nog beter lijkt is een bale baron systeem maar is dan weer veel te duur in aankoop. Ook een newholland wagen die gewoon de hele stapel kan neerzetten is mooi, maar daar zijn we kwa gebouwen niet op gesteld.
flip1150
@Gert Agripassion Ik ken de Kemper (Fella) ballenautomaat evenals de Omas balenwagen. De Newholland stack cruiser is al behandeld. Ik zoek iets voor onze hobby (hooien en techniek).Ik heb ook naar een Cooper Balco verzamelaar gekeken maar daar zit helemaal geen verband in.
Wij hebben het probleem dat we lage gebouwen hebben (2,5 meter doorrij hoogte), en dat ik mijn hooi en stro opslag op 30 tot 60 meter van de deur heb. Ik heb nu een DeVos wikkelbalen klem waar ik opzetstukken voor gemaakt heb zodat ik 12 kleine balen in 1 keer mee weg kan zetten.
Mijn zoon wil al een hele tijd een balenklem met haken aan de boven zijde, dus heb ik maar toe gegeven dat hij er een mag bouwen. Hij is er wel achter dat het meer werk is dan hij dacht en dat het veel rekenen en meten is, maar daarom is het een leer project.
Tractor TV
@Gert Agripassion Dat valt inderdaad mee, dat halen wij met de pakjeslader waarschijnlijk niet, maar we hebben ook nog nooit zoveel pak op een avond gehad.
jasper01
Je hebt trouwens ook nog een soort kattapult die ze zo de wagen op schiet wel met hekken maar gewurg om hem leeg te krijgen
flip1150
Er zijn zoveel verschillende systemen. Ik heb gewoon niet de mankrachten om veel met handwerk te doen. Hard werken in de brandende zon deden we ook toen we jong waren maar nu wil ik het wel anders.
De klem die mijn zoon wilde maken is nu af. Eind deze week doen we hem testen en dan zal ik wel wat foto's plaatsen.
Mdbm
@flip1150 Perfect. Ik ben benieuwd.
+4
flip1150
Hierbij een paar foto's van de zelfgemaakte klem.
De voorste as met haken is afneem baar binnen enkele minuten om zo van een 10 paks klem een 8 paks te maken.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

ronald-deutz-fahr
@flip1150 mooi! Alsof die uit de fabriek komt
flip1150
Omdat ik de vraag kreeg voor een wat duidelijkere foto over hoe ik hem gemaakt heb.
Op deze foto is duidelijk het afneembare voorste gedeelte te zien, wat er maar net aan zit en nog verder ingeschoven moet worden.

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!