Rotorkopeg

Ben ik weer met een vraag en/of bewerking over grondbewerking/zaaibed klaarmaken.

Nu hoor ik dat je rotorkopeggen hebt met rechte tanden naar beneden(vermengend werkend) en schuine tanden (meer omkeerwerkend) beiden met de egalisatieplaat en een aandrukrol uiteraard.
Ik zit echt hoe je een de grond goed zwart krijgt zonder te veel bewerkingen maar wel met groenbemester en/of ruige mest
Dus nu de combinatie cultivator met verkruimelrol voor de beluchting en open trekken daarna dus een rotorkopeg voor zaaibed

Wat is jullie kennis en ervaring daarin

Deel dit topic

Reacties

+1
spotmelker
'de grond goed zwart' , dat lukt met geen enkel type rotorkopeg. Je kan het met veel toeren en langzaam rijden wel fijn (= herinzaaibaar) krijgen maar niet zwart. Ik zaai na tulpen, aardappels en uien zonder te ploegen. Trek de (lichte, tot 15% slib) grond los met vastetand cultivator met 60 cm kooirol gevolgd door getrokken 60 cm cambridgerol. Dit om scherpe uitdroging te voorkomen en het land zo vlak mogelijk te krijgen voordat het met combi van rotorkopeg met opbouwzaaimachine en dezelfde cambidgerol ingezaaid wordt. Het lijkt dan wel wat ruig maar m.n door het aandrukken ben ik tevreden over de opkomst van gras/groenbemester.
van Ittersum
@spotmelker daar ben ik dus ook bang voor maar kent u zo'n rotorkopeg
spotmelker
Quote Reactie van @van Ittersum:
kent u zo'n rotorkopeg

Weet niet wat je precies bedoelt met "zo'n rotorkopeg" maar ik heb zelf een Rau met mestanden. Verder weet ik dat Lely (nu Tulip) destijds gewoon ronde penvormige tanden had en ook nog een 'druppeltand' die hebben een verdikking onderaan. Ik heb de standaard kooirol van 45 cm doorsnee en 8 spijlen van 8 extra spijlen voorzien waardoor hij nu minder 'bokt' en dus rustiger loopt onder het zaaien.
van Ittersum
@spotmelker de tanden van de Amazone KX3000 staan anders dan de meesten
spotmelker
Quote Reactie van @van Ittersum:
de tanden van de Amazone KX3000 staan anders dan de meesten

Wat is anders? de dikkere pen of druppeltand die Lely (Tulip) gebruikt(e) verplaatste meer grond dan een meer snijdende mestand. Dit heeft op lichte goed verkruimelbare grond voordelen bij m.n. ondiepe bewerkingen, door relatief meer grondverplaatsing krijg je dan makkelijker een egaal zaaibed. Maar elke grond is anders en daar past het ene merk/tandtype beter dan het andere.
Wat wil je nu precies doen? Grasland scheuren/herinzaaien of maïsland?
mdoornekamp
@van Ittersum Amazone heeft 10 rotors op 3 meter . De meesten hebben 12
JD 6430 The Best
@mdoornekamp Kuhn heeft ook 10 geloof ik.
mdoornekamp
@JD 6430 The Best ja klopt. Ik heb liever 12. Of 14 zoals machio
arjanvw
@mdoornekamp Doordat de Amazone er 10 heeft draaien de buitenste rotoren naar buiten waardoor je van die ruggetjes krijgt naast de kopeg. Ook de bevestiging van de tanden dmv een pennetje en splitpen ben ik persoonlijk niet zo kapot van..
+1
mdoornekamp
@arjanvw ohja. ruggen is altijd klote. Vooral voor mij met gras zaaien. Graszaad ligt snel te diep.
johndeere6230
@van Ittersum

Met een rotorkopeg zal je het land nooit zwart krijgen, zeker niet als er groenbemester op staat.. we hebben vorig jaar thuis geprobeerd om de zode ermee stuk te maken, maar dat wilde niet en hebben we uiteindelijk maar gefreesd... kan je de groenbemester niet eerst stuk maken met een schijveneg oid en dan een voorzetwoeler en kopeg?
+1
Met de ploeg met vorenpacker is in 1 bewerking de grond mooi zwart, en kun je gelijk zaaien op lichte grond, maar dit is vast niet wat je bedoeld..
Hier in de buurt zijn er steeds meer die met de smaragt (vleugelschaar cultivator met schijven erachter) na het bemesten 1x erdoor gaan en dan zaaien
GROENEDEERE
Als je je land zwart wilt hebben dan zul je eerst andere bewerkingen moeten doen zeker in het geval met groenbemester.
Grasland zou ik eerst frezen.
SjoerdHylke
Wij hebben thuis een Kverneland rotorkopeg met messen. Eerst gebruikten we altijd een kopeg met tanden, maar deze maakte de grond niet fijn. Wel ploegen wij altijd. Ons is verteld dat met de rotorkopeg ook de grondbemester 'kapot kan maken' maar hebben wij zelf nog nooit geprobeerd. Achter de kopeg hangt een verkruimelrol welke zorgt voor een mooi zaaibed.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
1.497