Manifest en motie voor verlenging bovengronds uitrijden van mest

Vandaag om 17:20 uur wordt de motie ingediend:

PERSBERICHT

De ‘Vereniging tot Behoud van Boer&Milieu’ (VBBM) heeft vandaag een manimest (manifest) aangeboden aan de vaste Kamercommissie van landbouw. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) was ook aanwezig om het manifest te ondersteunen. In het manifest pleiten zij voor toekomstbestendig mestbeleid. De huidige koers waarin technische en chemische maatregelen, om milieudoelstellingen te behalen, centraal staan is een doodlopende weg volgens VBBM. De vereniging is al 30 jaar pleitbezorger voor mestbeleid die biologische principes volgt. Het bovengrondse aanwenden van kwalitatief goede mest is daarbij een speerpunt. VBBM en NMV vinden de tijd rijp voor de overheid om een alternatieve koers te faciliteren. Ze vinden een bondgenoot in Tjeerd de Groot, landbouwwoordvoerder van D66, die warm pleitbezorger is van kringlooplandbouw. De Groot diende vandaag, samen met collega Futselaar (SP) een motie in om de vrijstelling voor bovengronds bemesten te continueren.

Van end of pipe naar bronmaatregelen
In het manifest pleit VBBM voor de gewenste beleidsrichting; Gebaseerd op broninterventies en de biologie die leidend is. Er zijn uitstekende mogelijkheden voor emissiereductie via rantsoenmaatregelen voor vee of het laten fermenteren, in plaats van rotten (anaerobe omzetting van eiwit) van (drijf)mest. Mest van een goede kwaliteit heeft minder stikstofverliezen door emissie of uitspoeling omdat het veel organisch gebonden stikstof bevat. Boeren die zijn verenigd in de VBBM laten koeien, dankzij broninterventies, mest produceren welke 30% minder ammoniakale stikstof bevat dan mest die geproduceerd is op een gemiddeld bedrijf in Nederland. Omdat de totale emissie dankzij VBBM management laag is zou deze mest nog gewoon bovengronds moeten kunnen worden aangewend, vindt VBBM. Te meer nu de emissiefactor van verschillende bemestingsmethodes discutabel zijn en de berekende reductie zich niet terugvertaalt in een zichtbare daling van ammoniakconcentraties in de lucht. VBBM is overtuigd dat er een kanteling plaats dient te vinden bij de wetgever die zich door moet vertalen in een andere benadering in wetenschappelijk onderzoek. Het ministerie wees dit voorjaar de vraag om verlenging van de vrijstelling voor bovengrondse bemesting resoluut van de hand. De motie van Tjeerd de Groot (D66) en Frank Futselaar (SP), om de vrijstelling voor bovengrondse bemesting te verlengen met vijf jaar, is dan ook koren op de molen van beide boerenverenigingen.

Tjeerd de Groot, landbouwwoordvoerder van D66, steunt dit manifest: “Kringlooplandbouw draagt bij aan duurzame voedselproductie die in evenwicht is met de natuur. Daarom dien ik vol overtuiging deze motie in met mijn collega Futselaar. Om de kringloop nog beter te sluiten pleit ik in de Tweede Kamer ook voor betere mestkwaliteit en een gezondere bodem. Dat is goed voor het klimaat, want het houdt het grondwater schoon en de natuur intact. Op die manier zorgen we er samen voor dat kringlooplandbouw écht de standaard wordt”.

Duurzaam mestbeleid
Erik Valk, voorzitter van de VBBM: ‘Overheid, wetenschap en politiek hebben de laatste jaren de mond vol van duurzaamheid. Wat mij betreft een holle term waar het mestbeleid aangaat. Ze weigeren de ingezette weg van technische en chemische oplossingen los te laten. Mest wordt verplicht ondergewerkt waardoor lachgasproductie uit landbouwbodems is verdubbeld (bron: RVO) door stikstofomzettingen in de bodem. Vervolgens belanden we in het klimaatdossier voor een enorme uitdaging, terwijl lachgas 320 keer CO2 is. In het verleden is de grote fout gemaakt door van de biologie af te stappen en in verschillende milieudossiers door middel van techniek en chemie oplossingen af te willen dwingen. De natuur laat zich niet sturen, mest hoort op de grond, dat heeft een reden. Het onderwerken van mest is funest voor een goed functionerend bodemleven, wat cruciaal is voor de juiste omzetting van nutriënten. De enige juiste wijze van landbouw bedrijven heeft in mijn optiek alles te maken met het volgen van de principes van de natuur. Het kàn anders, dat bewijzen boeren van de VBBM. Biedt hen de ruimte om dat te doen’.

Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) ondersteunt manifest
De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) was aanwezig bij de petitieaanbieding van VBBM en is positief over de ingediende motie van de Groot en Futselaar. Standpunten van VBBM passen bij wat NMV voor ogen heeft. Harm Wiegersma, voorzitter van NMV; ‘Veel beleid is tot stand gekomen omdat er constant ingezet is op productiemaximalisatie en efficiency. Er zijn alleen ook andere mogelijkheden om ammoniakemissie te beperken, waar NMV absoluut voorstander van is. Waar VBBM het met name zoekt in bronaanpak zijn wij bijvoorbeeld groot voorstander van het ‘Aeromix systeem’. Door het zuurstof aan mest toe te voegen krijg je mest die minder ammoniakaal stikstof bevat en gerijpt is. Wanneer je op deze wijze ammoniakemissie kunt reduceren zou die reductie gevalideerd moeten worden in het beleid, zodat het onderwerken van mest niet meer noodzakelijk is. Dat is beter voor het hele systeem, dat zien wij al jaren in. Hopelijk leidt deze motie er tevens toe dat de beleids- en wetmakers zich hier eens te meer bewust van worden er ruimte voor gaan bieden en onderzoeken faciliteren’.

In 2013 zorgde een politieke motie van Henk van Gerven (SP) er voor dat boeren, die aan door VBBM gestelde voorwaarden voldoen, mest nog steeds bovengronds aan mogen wenden. Mestinjectie is bij wet verplicht maar kent volgens de vereniging vele ongewenste neveneffecten die nog steeds onderbelicht zijn. VBBM en NMV hopen dan ook dat op het moment dat er over de motie gestemd zal worden de kamer zich net als in 2013 kamerbreed achter de motie zal scharen. Dit maakt de weg vrij voor het scheppen van ruimte voor toekomstbestendig mestbeleid.

Deel dit topic

Reacties

+2
Boerderie
Rond 17:20 wordt hij ingediend, we zijn nog ff in Den Haag blijven hangen om dit werkelijk te zien. volgende week zal er vermoedelijk over gestemd worden, de ontvangst van het manifest was in ieder geval erg positief onder de landbouwwoordvoerders!
+2
robbies
@Boerderie Ik heb ooit het genoegen gehad met wijlen Paul Blokker te mogen praten. Die man had voor een leek een onnavolgbare gedachtegang. Pas later ben ik gaan begrijpen wat hij allemaal vertelde. De VBBM bedrijfsvoering is niet voor iedereen weggelegd, maar van de filosofie kan nog menig gangbare collega iets leren
Boerderie
@robbies Hij heeft zoveel voor de VBBM betekent, het is een aderlating en gemis om zijn persoon en kennis zo te zijn kwijtgeraakt...

Wat ik minder met je eens ben is dat het niet voor alle boeren is weggelegd. Sturen op mestkwaliteit kan iedere boer, wil niet direct zeggen dat dit betekent dat ze aan de voorwaarden voldoen om bovengronds te bemesten, maar het zou goed zijn wanneer dit meer een speerpunt wordt voor veehouders maar ook akkerbouwers.
+1
newholland6640
@Boerderie

Inderdaad, intensief is het gewoon lastiger om de kringlopen sluitend te krijgen. Maar dat betekent niet dat je je er niet mee bezig kunt houden en niet het meeste optimale hoeft te doen.
robbies
@Boerderie ik denk dat we elkaar goed begrijpen. Het bovengronds uitrijden bijvoorbeeld is niet voor iedereen weggelegd, terwijl dat volgens mij wel een belangrijk punt is binnen VBBM. Maar mestkwaliteit verbeteren kan natuurlijk wel.

Ik vind het oprecht jammer dat VBBM vaak wordt weggezet als een clubje biologen. Daarmee wordt de kennis van de club ondergewaardeerd door het reguliere deel van de melkveehouderij.
+1
hans1980
@robbies heb al eens 3kwartier met hem aan telefoon gepraat, idd erg bevlogen helaas is hij niet meer onder ons .
Goed boeren zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen
+1
dwers
Helaas heeft Schouten het bovengronds uitrijden niet verlengd.
Gelukkig is bij mij het meeste nog vaste mest.
newholland6640
@dwers als die motie wordt aangenomen moet Schouten dat toch gewoon uitvoeren?
wally
@newholland6640 helaas de motie over voer mest overeenkomsten is ook overtuigend aangenomen in de tweede kamer incl Eigen partij carol (die heft ingediend met cda) maar ze legt het gewoon naast zich neer

ze laat nog niet erg overtuigend zien dat ze boeren wil stimuleren om te verduurzamen
m uut m
@wally
Geen appels met peren vergelijken.
De voer-mest contracten zitten al in jouw fosfaat referentie.
pieta
@m uut m Is geen appels met peren. Zijn gewoon allebei ingediende en aangenomen moties neem ik aan.
+1
slagroomvla
Lijkt me heel normaal dat iedereen gewoon op dezelfde manier uitrijdt/laat uitrijden!

Dus of iedereen met de ketsplaat, of niemand.
+1
dx11
@slagroomvla Dan ook iedereen 2,3 gve per hectare! Gelijke monniken gelijke kappen!
+1
dx11
@slagroomvla Verder ben ik het er overigens wel mee eens dat iedereen met de ketsplaat zou mogen rijden, de zeker na wat er met de meetresultaten van de WUR allemaal speelt
grondlozeboer
@dx11 gewoon iedereen de vrije keus geven. Vanmorgen ook weer bezigeweest in de regen. Dan gaat t mooiste
Koeien boertje
@grondlozeboer alleen jammer dat je alle mest niet kwijt kunt tijdens de regen.
Ik zou ik heb voorjaar alles wel weg willen spuiten, maar in de zomer vind ik met de bemester wel net zo plezierig.
m uut m
@Koeien boertje
Zoveel mest heb je niet als je dag en nacht weidt.
grondlozeboer
@Koeien boertje dat is ook zo. Maar als t donker weer is en de stoppel kort wil f prima. In overgeweid land laat ik het wel injecteren. Anders blijft t aan t gras zitten
+1
spotmelker
Quote Reactie van @grondlozeboer:
In overgeweid land laat ik het wel injecteren.

Heb al jaren proefjes genomen om naast de loonwerker ook strookjes zelf te bemesten. Eigenlijk weinig verschil op het oog behalve de rijsporen. Het gewicht van het materiaal is onderhand een groter probleem dan de bemestingstechniek.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
19
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0