Bakolie 80w90 GL4 of GL5

Goede avond TF ers , ik heb een kwestie versnellingsbakolie , ik moet binnenkort van diverse ZF en Hurth bakken in oldtimers de bakolie verversen , sommige vanwege normaal onderhoud sommige na totale revisie , nu heb je neven de viscositeit (in dit geval sae 90 en 80w90) ook nog de keuze GL4 en GL5 , na enig rechergeerwerk op internet komt globaal uit de bus dat GL4 hoofdzakelijk geschikt is voor tandwielen differentieelhuizen en pignon kroonwielen ( spiraalvertanding met hartlijn in t midden ) en GL5 voor hoog belaste eindaandrijvingen , differentieelhuizen en hypoidvertandingen ( spiraal vertande kroon pignonwiel met hartlijn van pignon onder ov boven t kroonwiel) , echter GL5 zou de zogenaamde geelmetalen als brons en koper aantasten ,ik heb beide olien op voorraad en daarom mijn vraag is : is t hier ooit iemand overkomen dat een bak in de soep is gelopen omdat er GL5 gevuld is ? denk aan synchromeshringen ( die overigens niet in oldtimers zitten) en bronzen bussen ., ik zit er nl aan te denken GL5 in een bak te vullen , versnellingsbak en differentieelhuis zijn hier 1 compartiment .

Deel dit topic

Reacties

Ruud smit
GL5 werkt destructief op bronzen lagers, niet gebruiken als je om de oldtimer trekker geeft !
Koiter
Bij mijn unimog moet er per se 80w90 gl4 (!) In de versnellingsbak en 80w90 gls 5 in de eindaandrijvingen.
Dit word met een reden geadviseerd omdat het de synchmesh ringen op den duur wel degelijk aantast.
Koiter
@Koiter tevens is een vaatje gl4 kopen goedkoper dan een een versnellingsbakrevisie door gebruik vam verkeerde olie
bas101
@ValtraStisch lang verhaal in t engels maar bevestigt o.a dat GL5 niet geschikt is voor synchromesh bakken wat mi jal bekend was ,er wordt hier wel onderscheid gemaakt tussen manuele bakken en synchromes transmissies .

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0