Hefbedieng aan achterkant maken.

Ik heb een Ford 4830 en zou graag een hefbediening achter aan de tractor willen maken.
Het wisselen van werktuigen is nu niet wat je zegt praktisch.

Zijn er leden die ervaring hebben met het maken van de externe hefbediening?
Martijn S

Reacties

jammermaarhelaas
Elk voordeel heeft zijn nadeel: cabine
Elk nadeel heeft zijn voordeel: niet klem kunnen komen zitten omdat je eerst terug naar de cabinedeur moet om te kunnen heffen. En een hef is genadeloos.

Ik heb zelf een kleine Ford zonder cabine (2600), en kan bij de hefhendel als ik er achter sta. Het blijft verdomd uitkijken wat je doet.

Mijn advies is om gewoon goed passend voor het werktuig te rijden, hef alvast zo ver heffen dat je met de kogels zo dicht bij zit dat je goed kunt inschatten of je die er zo aan kunt doen, en dan de topstang als derde, aftakas en olieslangen als laatsten. Afkoppelen in omgekeerde volgorde.
Voor het makkelijk aan en afkoppelen van de topstang kun je die op maat draaien, of, als dat beter uitkomt, na het aankoppelen van de trekstangen, de hef even wat heffen terwijl de topstang op de topstangpen ligt, kijk dan even naar de kogel van de topstang bij het heffen, en je weet of je ver genoeg geheven hebt.
Martijn S
@jammermaarhelaas ik heb geen grote werktuigen. Vaak willen de kogels net niet inhaken door een verdraaiing van de bok.
Op zo'n moment is het handig om met de hef wat te kunnen en de bok net dat zetje te geven.

Ongeluk zit idd in een klein hoekje.
Wimsumar
Beste Martijn S:

Quote Reactie van @Martijn S:
handig om met de hef wat te kunnen en de bok net dat zetje te geven.

Maak snelkoppelvanghaken aan de hefarmen. Dat is in combinatie met de starre stabilisatiestangen op zo'n FORD-4830 het ultieme machine-aan-/afkoppelgenot.

Eventueel afstandsbediening:
Kijk of je onder de cabine langs een eenvoudig duw-/trekstangetje aan de hefhendel kan bevestigen. Laat het stangetje geleiden door een oogje aan de spindelverstelling van de rechterhefarm.

Martijn S
@Wimsumar dank je voor de info...
E.e.a. eens uitvogelen..
+1
jammermaarhelaas
@Martijn S

Heb je uittrekbare trekstangen? Er zit dan een vergrendel-pen aan het einde van de trekstang, die uit dat dikke deel net voor de kogel, steekt. Als je dat pennetje opbeurt zonder dat daar nog een werktuig in hangt, kun je de trekstang met kogel een stukje uittrekken, en omhoog en omlaag bewegen? Grote kans dat dat er wel op zit.

Het is dan wel zaak om na aankoppelen wel weer die uittrekdelen weer terug te drukken zodat ze weer vergrendelen (de reden dat ik ze nooit gebruikt heb).
Martijn S
@jammermaarhelaas heflatten zijn niet in lengte verstelbaar.. dat is allemaal gelast.
stephan-inter
Zelf bij de inter 644 op een erg beunhaas manier gedaan.
Klein gaatje in achterschot. Daar stukje buis door heen gedaan, die aan de arm van de hef bevestigd en zo kan je de hef bedienen.....
+1
Koiter
@stephan-inter if it looks stupid and it works, it aint stupid😉
Martijn S
@stephan-inter heb ik ook aan gedacht.
Met de hef in de onderste stand staat de handle bijna horizontaal en daardoor lastig te bedienen.

Erg simpel zal een nette oplossing niet zijn, daarom ook mijn vraag 😊
assink
Misschien met bowdenkabel op te lossen? 2 kabels eraan, een duw en een trek kabel.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!