Pomp voor beregeningshaspel druk

Ik heb een beregeningspomp met een opbrengst van 75 tot 90m3 en max druk van 7 tot 8 bar. Kan ik hiermee een simpele haspel, bijvoorbeeld kaweco 82/300 aandrijven? Of is de druk te laag ?
Waar moet ik op letten bij aanschaf van een haspel ?
Alvast bedankt, gr paul
Derkmax

Reacties

radium45
Ja lukt prima.
newholland6640
Capaciteit over.
radium45
@newholland6640 Dat wel, die 90 m3 krijg je in een uur niet door een slang.
ares697
Onder andere staat van de slang is heel belangrijk, daarnaast of alles gangbaar is en of de haspel goed in te stellen is.
john.voort
Als de maximale druk (opvoerhoogte) die de pomp kan leveren 7 tot 8 bar is dan is de opbrengt laag en is het waarschijnlijk een pomp voor een buizen installatie De pomp die ik hier gebruik op een 90/300 haspel levert 95 m3 bij 12 bar op 540 rpm, maar draait bij mij op 7.5 bar daardoor hoeft de tractor niet zoveel toeren te draaien wat brandstof bespaart.Meeste haspels hebben een werkdruk tussen de 7.5 en 10 bar. Wat staat er precies op het typeplaatje van de pomp dan kun je opzoeken wat de pomp kan, of zet het hier even op?
Wat betreft de haspel kijk of de lagers van de turbine en vertragingskast nog goed zijn en de remband kan ook ver weg zijn. wat ook vaak een probleem is lekkage waar de leiding de trommel in gaat maar dit kun je alleen zien wanneer de haspel in bedrijf is.
Mvg John
radium45
@john.voort Ik probeer ook altijd rond de 10 bar te zitten maar het water begint hier zo diep te zakken dat ik nu al vaak een nozle gebruik die nog in de verpakking zat.. dan weet je het wel.
Heb al op bronnen staan pompen waarbij dan nog amper 7-8 bar op de pomp haalbaar was, dan ook flink met de rpm naar beneden om cavitatie te voorkomen. Altijd goed naar de pomp luisteren is mijn advies aan diegene die de nacht/dagdienst heeft.
ares697
@radium45 Wat kun je dan horen aan de pomp?
radium45
@ares697 Zie reactie van John
Derkmax
@john.voort vlaming-irridelta.nl/landini-pomp-cu-4-733/
Dit is de betreffende pomp
Draai momenteel op 500 aftakastoeren ruim 7 bar. Opbrengst berekend op 75 m3 bij die 7 bar. Spuit 25mm. Heb er 90 meter slang tussen.
john.voort
@Derkmax Dan heb je water en druk genoeg, als je dan een tractor hebt die sterk genoeg is en met een 750 rpm aftakas, dan kun je nog een stuk terug in het motortoerental
john.voort
@Derkmax Volgens de site van irridelta vlaming-irridelta.nl/landini-aftakas-pompen/ is het wel een pomp voor een buizeninstallatie maar het lijkt erop dat het wel kan op een haspel indien de pomp die m3 levert bij die druk zoals jij schrijft.
@john.voort ik ben een leek op dit gebied, maar is het zo dat de haspel evenveel rondjes per uur blijft draaien? Dus slang uitgerold rolt die minder meters op doordat de haspel niet gevuld is, en bij volle haspel veel harder omdat een rondje een grotere omtrek heeft?
+1
john.voort
@ronald-deutz-fahr Op moderne haspels zit een compensatieregeling. (ijzeren beugel die tegen de slangenrol hangt en met stangenstelsel een kraan bediend) Hoe verder de haspel oprolt hoe verder een bypass kraan wordt opengezet zodat de turbine minder water krijgt, om de grotere diameter en de lagere weerstand bij opgerolde slag te compenseren
@john.voort oude/simpele installaties hebben dat dus niet? En de haspel word volledig aangedreven door het water wat je verpompt?
Is er een norm voor hoeveel capaciteid er verloren gaat per 100 meter slang/buis van sloot/put naar de haspel?
+1
john.voort
@ronald-deutz-fahr Inderdaad oude haspels hadden dat niet altijd maar de meeste wel, en ja de waterdruk heb je nodig om de turbine te laten draaien die weer een vertragingskast aandrijft via een variator waarmee je de oprolsnelheid regelt tesamen met een handbediende bypaskraan.
Een formule ken ik niet voor slanglengte . Maar met een drukmeter op pomp, haspel en kanon krijg je een aardige indruk wat betreft verlies. Ik denk dat een kleine slang-diameter meer weerstand biedt dan een grotere slanglengte.
+1
radium45
@john.voort Ik ging hier van 90 naar 110 mm en dat scheelde enorm drukverlies in de slang.
@john.voort bedankt! Toch nog wat geleerd op deze warme maandag😎
DANOONTJE POWERR
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
haspel word volledig aangedreven door het water wat je verpompt?

@john.voort
Niet altijd, een Faber heeft een hydraulische aandrijving.
Dat geeft een stuk minder drukverlies en de oude types zonder computer zijn ook nog eens veel minder onderhoudsgevoelig.
@DANOONTJE POWERR maar dan moet er dus constand een trekker bij staan? Dus water mogelijk langer/verder aanzuigen ipv wegpompen, wat ook capaciteid kost?
DANOONTJE POWERR
@ronald-deutz-fahr
Voor het beregenen uit bronnen wordt er dan wel een exta pomp bijgezet die gewoon stationair draait.
Aanzuigen over een grote aftand gaat niet.
Bij ons zijn overal sloten met voldoende water dus dan werkt het perfect.
@DANOONTJE POWERR Aha 👌🏻
Dus aanzuigen uit de sloot en dan eigenlijk gelijk de pomp door, dus een meter of 5 slang en dan moet het wel gebeurt zijn?
+1
DANOONTJE POWERR
@ronald-deutz-fahr
Jup, en de pomp blaft het direct het frame in.
Hydropompje zit op de waterpomp.
+1
newholland6640
@john.voort op onze 30 jaar oude zit ook al een compensatie regeling
930triplemaaier
@newholland6640 de oudjes hebben dat meestal met behulp van een riemvariator
radium45
@930triplemaaier Ik heb een vrij nieuwe maar die heeft dat ook, bewust voor gekozen. Waren ook merken die met kabeltjes een by pass kraan bedienden, leek me niks. Heb wel een by pass kraan laten monteren, nu kan ik heel gemakkelijk de snelheid bijvoorbeeld op z,n vlotst zetten indien nodig of stil.
ares697
Hier ook een bypasskraan met riemvariator, bleek alleen het andere deel van de variator vast te zitten, dus was de snelheid totaal niet constant.
JD3010
@radium45 Waarom geen computer erop? Dan kun je de intreksnelheid (m/u) instellen of de tijd wanneer hij klaar moet zijn. Dat had ik veel eerder moeten hebben.
de computer weet via de pulsen van de bak waar de slang op de trommel is. Zo weet hij ook welk toerental vd trommel bij die intreksnelheid hoort. Ook bij het uittrekken weet hij hoever de slang is uitgetrokken.
DANOONTJE POWERR
@JD3010
Die troep geeft meer storing dan plezier...
JD3010
@DANOONTJE POWERR Moet je ook geen Faber kopen...
DANOONTJE POWERR
@JD3010
Haha, ik had er zelf één zonder computer.
Monsterbest ding en nooit problemen.
Op het werk nu twee met computer maar toch wel vaak storing mee.
+1
geerts 88
@DANOONTJE POWERR hier al jaren met computer beregend maar nooit problemen met computer
JD3010
@DANOONTJE POWERR. Ik heb maar zo'n simpele Italiaan die in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Was nieuw bijna half geld van een Faber.
Ik weet niet of het echt waar is, maar hoorde pas dat de Faber de slanggeleider hydraulisch aandrijft en regelt via sensoren. Dat is onnodig onbetrouwbaar maken. 🤔
DANOONTJE POWERR
@JD3010
Die wij hebben zit gewoon een ketting op.
JD3010
@DANOONTJE POWERR Dat hadden ze inderdaad altijd, simpel maar het werkte wel.
fiatfan
@DANOONTJE POWERR ben het eindelijk een keer niet met je eens..
DANOONTJE POWERR
@fiatfan
In welk opzicht?
+1
fiatfan
@DANOONTJE POWERR dat de computers troep zijn..
radium45
@JD3010 Tja, wat er niet opzit gaat ook niet kapot. Heb seizoenen dat die amper gebruikt wordt, nu loopt hij al 5 weken 24 uur en 7 dagen in de week. Heb wel de meters op de slang staan, en een meter die aangeeft wat de meters per uur zijn.
JD3010
@radium45 Maar wat er niet op zit, kun je ook niet gebruiken. Zo kan ik goed plannen wanneer die weer vooraan is zodat ik de haspel niet in het donker hoeft te verzetten.
Op m'n vorige haspel zat een kleine dieselmotor om in te trekken. Dat was altijd maar gokken hoe laat hij klaar was.
+2
radium45
@JD3010 Snap wat je bedoelt, maar als ik hem nu uitrol en ik lees de meters op de slang af, zet hem bv op 15 mtr per uur weet ik ook op een half uur nauwkeurig wanneer die over is. En als dat op een heel ongelukkig moment is, zet ik hem nog wel eens die uren stil wat mij het beste uitkomt. Als ik wist dat ik volgend jaar weer zoveel betaalde uren maakte met het dink... Kwam er weer een nieuwe, bv een 125/500 met computer. Maar als je toch eens alles wist van te voren....
+1
valmet6400power
@radium45
Dat is toch ideaal, wij hebben ook een computer op een Irritech haspel. Nou op 1 minuut nauwkeurig vertelt die wanneer die binnen is. Ideaal als je dan nachts moet verzetten dan je geen half uur voor niks aan het wachten bij de haspel 😄
radium45
@valmet6400power Zal ook nooit zeggen dat er niet ooit zoiets opkomt. Heb me daar eigenlijk nooit in verdiept. Kun je met zoiets ook een begintijd en eindtijd instellen zodat die bij het beginnen van een nieuwe trek eerst bv een uur op de plaats blijft staan? Doe ik nu vaak ook, opstarten met de bak in vrij en dan eerst diesel bijvullen en zulke dingen. Nog een beetje rondloeren en dan pas het oprollen laten beginnen.
valmet6400power
@radium45
Ja, dat kan zeker! En dan hebben we nog een “oude” haspel niet eentje van twee jaar oud ofzo. De onze stuurt alleen geen sms’je als hij onverhoopt in de trek uitvalt, dat kun je dan altijd een keer oplopen. Scheelt dat we het meeste land om de boerderij hebben en als het soort van windstil is kun je de trekker wel horen in bed.

Wij stellen de millimeters in en de werkbreedte en dan regelt de haspel zelf de oprolsnelheid trouwens 😄
+1
wotan2
@radium45 ik heb de simpele computer op mijn bauer. Je kunt de snelheid instellen tot een cijfer achter de komma, tussen de 15 en 90 meter per uur, je moet hier wel een passende versnelling bij kiezen ( mijn bauer heeft 4 versnellingen) de rest regeld hij via de variator. Je kunt er voor kiezen om hem later te laten beginnnen met oprollen, en net voor binnen ook weer stil laten staan. De tijd dat hij dan wacht, is afhankelijk van de gekozen snelheid. Duurdere computers hebben ook nog de mogelijkheid om in het traject de snelheid te varieren ( bij voorbeeld lanzamer op een zandkop en sneller in een laagte).
radium45
@wotan2 Er zijn ook sproeiers verkrijgbaar met een kopakkerfunctie, daar ervaring mee? Dit moet denk ik ook in combi met een computer?
+1
hobbyboer
Quote Reactie van @radium45:
Er zijn ook sproeiers verkrijgbaar met een kopakkerfunctie, daar ervaring mee? Dit moet denk ik ook in combi met een computer?Deze werkt helemaal automatisch en onafhankelijk van de haspel/computer.
Werkt heel mooi en simpel.
radium45
@hobbyboer Dit bedoelde ik inderdaad, maar hoe werkt zoiets? tijdens het oprollen moet de straal weer ''verlengt'' worden. Hoe weet het kanon hoever die bijvoorbeeld van de weg af is?
+1
joske1980
@radium45
Heb dit jaar een sime sproeier gekocht met soort wekkertje. Na de ingestelde tijd springt ie automatisch op de normale sectorhoek. Is simpel werkt perfect en was ong 300 eur duurder dan normaal. Ze zijn er ook met 2 wekkertjes voor als je halfweg bij schuur of zo hebt.
webshop.smitsveldhoven.nl/nl/pd/…
+1
JD3010
Quote Reactie van @hobbyboer:
Werkt heel mooi en simpel.

Uit ervaring bij de buren werkt dit niet vlekkeloos. M'n aardappels op de kopakker zijn half verzopen, omdat met dit systeem al het water dichtbij de sproeier neer plenst. Beetje hetzelfde nadeel als die sproeibomen.
Op het wiel van de sproeikar zit een sensor, na het aantal ingestelde pulsen gaat de sproeier weer normaal spuiten. Aan het einde als de kar bij de haspel is, registreert die geen pulsen meer en gaat die weer dichtbij spuiten als kopakkersproeier. Leuk bedacht, maar als de haspel stilvalt tijdens een trek, doet die dit dus ook en moesten ze eerst naar sproeier om dit uit te zetten en later terug weer aan.
Soms blijken goede ideeën in de praktijk anders uit te komen.
+1
radium45
@JD3010 Las net op hun site dat dit het mooiste werkt in combi met een computer. Als de onderbreker in bedrijf is, is het advies om de haspelsnelheid rond de 60% te verhogen.
JD3010
@radium45 Het blijft gewoon erg lastig om een ronde boog recht te maken. Ik heb aan het eind een natuurstrook, dat kan geen kwaad om die nat te spuiten.
radium45
@JD3010 Nee klopt, maar ik beregen in loonwerk, dus de klant wenst dan ook elke euro aan water op zijn gewas. Zou ik dan ook willen want het kost uiteindelijk allemaal bakken met geld.
hobbyboer
Quote Reactie van @radium45:
Kun je met zoiets ook een begintijd en eindtijd instellen zodat die bij het beginnen van een nieuwe trek eerst bv een uur op de plaats blijft staan?

Helemaal stil laten staan aan het begin van de trek weet ik niet zeker, maar heel langzaam beginnen kan wel.
Je kunt per trek verschillende 'velden' instellen die je ieder een eigen gift kunt geven, dus ook bijvoorbeeld een droge plek halverwege de trek iets extra o.i.d.

Waarom laat je hem btw stil staan?
Hier zie je veel sproeiers die zijn uitgerust met een systeem dat er automatisch voor zorgt dat je geen water over een naastgelegen perceel of weg spuit, zodat je hem helemaal tot het eind van het perceel kunt uittrekken.
Dan beregen je gelijk je eigen perceel ook helemaal mooi tot in de hoeken.
radium45
@hobbyboer kijk, dat bedoelde ik, een kopakkerfunktie. die begrenst de straal op de kopakker. wil mij daar eens in verdiepen
fiatfan
@radium45 dit systeem heet een guncorner. we hebben het op alle twee onze haspels zitten maar gebruiken het niet veel meer. als het nieuw is werkt het super, maar vergt veel afstelling en je kunt je nozzles niet meer eenvoudig verwisselen.
radium45
@fiatfan Dus dat is het ook niet..
radium45
@hobbyboer De klant waar ik nu al 5 weken 24/7 sta wil dat graag. Dat de kopakker drijfnat wordt, als je hem meteen aanzet is loopt de sproeiwagen te snel weg van het begin zeg maar.
+1
JD3010
@radium45 Met de computer kan ik een begin- en eindpauze instellen. Beginpauze gebruik ik niet omdat ik toch een paar keer heen en weer moet fietsen tussen de beide pompen, het intrekken begint dan ook pas later als ik de trek bevestigd heb.
DANOONTJE POWERR
@valmet6400power
Bij mijn Faber telde je de secondes per slag en kon je op 5 minuten nauwkeurig de eindtijd uitrekenen.
+1
john.voort
"Implosies" dit is het tegenovergestelde van explosies je hoort dan klappen en ratelen aan de zuigzijde van de pomp net voor de waaier, Je zuigt dan harder dan je water kunt aanvoeren en dan krijg je vacuumluchtbellen voor de waaier, hierdoor kunnen er stukjes van de waaier afbreken.
Derkmax
Bedankt voor de informatie ! Kan ik wat mee.
john.voort
Misschien nog even goed om te noemen, het is makkelijk wanneer je een haspel hebt met draaikrans ipv vaste opstelling, en kijk ook naar de stevigheid van de sproeiwagen (met grote wielen). En tot slot het sproeikanon, deze zijn er met 1 lepel welke kantelt voor heen en weer sproeien en er zijn er met 2 lepels voor heen en weer, ik vindt die met 1 lepel bedrijfszekerder en minder gevaarlijk.
radium45
@john.voort Ik heb het nieuwe type Rainbird met 2 lepels. Koste wel iets meer als de andere merken maar bevalt mij goed. Slaat ook niet terug op sectorsproeien. Verder heb ik een A-symetrische sproeiwagen, voordeel ervan vind ik dat de slang door het spuitspoor loopt.
john.voort
@radium45 In het verleden heb ik ook een rainbird gehad maar deze stond wel eens stil op het moment van teruggaan en weer overnemen van de grote lepel. Wat bedoel je met "Slaat ook niet terug op sectorsproeien? ".
radium45
@john.voort Wanneer je een sector had ingesteld sloeg het kanon met een noodgang weer terug naar het beginpunt. Levensgevaarlijk die dingen, vooral in het donker.
JD3010
@radium45 Ik heb zo'n sproeier erop staan. Die snelheid van teruggaan is wel in te stellen, maar moet wel een beetje snelheid houden om eruit geduwd te worden.
radium45
@JD3010 Klopt, genoeg ervaring mee gehad. kreeg eergisteren nog een foto van iemand die er weer eens 1 tegen zijn bakkes had gekregen.
JD3010
@radium45 Ik heb de sproeier 2m hoog op de wagen staan, maar het blijft inderdaad uitkijken.
Ik denk dat die andere sproeiers die geen en weer gaan wat minder last hebben vd wind.
+1
radium45
@JD3010 Wind is altijd een probleem, doe hier nog wel eens bij te harde wind de druk iets minder. Dat je iets meer een straal krijgt als ene nevel, wat uiteindelijk toch het mooiste beeld geeft.
newholland6640
@radium45 hoeveel drukverlies heb ik op 500 meter ongv in een vijf duims slang? Normaal gaat alles door drie. Ik denk dat het druk verlies nihil is?
radium45
@newholland6640 5 inch slang? Toemaar.. Mag wat kosten. Ik blaas alles door 4 inch en dan meen ik ook dat het verlies tussen pomp en haspel nihil is.
930triplemaaier
@newholland6640 dan mag je de haspel met heipalen vast zetten....
newholland6640
@930triplemaaier het gaat om de toevoerslang
930triplemaaier
@newholland6640 5 duim is dan pas interesant bij meer de 180m3 per uur
newholland6640
@930triplemaaier dat haal ik nooit. Hoef voor drukverlies dus niet zo bang te zijn.
valmet6400power
@newholland6640
Wij hebben ook de persleiding vanaf de pomp naar de haspel 5 duims (sleep)slang werkt super je hebt echt 0 verlies.
newholland6640
@valmet6400power volgende week maar eens proberen dan. Hoeveel meter slang heb je ertussen dan?
valmet6400power
@newholland6640
Dit jaar op z’n langst 200 meter, vorig jaar hadden we ruim 400 meter.
Case5130
@newholland6640 wij hebben met 240m 6 duims slang en 240m 4 duims buis een drukverlies van ongeveer 1 bar tot 1.5 bar.
De pomp haalt het water dan 9m diep weg
JD3010
Quote Reactie van @Case5130:
De pomp haalt het water dan 9m diep weg

Dat kunnen maar weinig pompen, dat is echt wel het max.
Case5130
@JD3010 klopt zit op het randje, het is een 80/3 pomp en hebben 8 bar druk bij de pomp. Motor lust hem dan ook wel
JD3010
@Case5130 Ik heb een vacuummeter op de zuigkant zitten, als ik verder ga dan 9mwk dan komt er lucht in de pomp via de asafdichting (normaal lekt die daar ietsje). Ik beregen de hele tijd al met 2 pompen, dat bevalt me prima, 1 bij de bron en de 2e bij de haspel. Zo kan ik veel makkelijker 10 bar op de haspel krijgen. Beide pompen kunnen zo rustig aan doen en hebben ook niet veel extra brandstof nodig dan met 1 pomp bij de bron.
Case5130
@JD3010hoeveel ben je dan kwijt aan diesel per uur met die 2 pompen?
Jij hebt dan een haspel met turbine? Wij zitten op ongeveer 7 a 7.5 bij de haspel maar die van ons heeft een dieselmotor om hem in te rollen.
JD3010
@Case5130 De trekker zit op 5,5-6 lt/u. De motorpomp bij de bron ook zoiets, maar dat hou ik niet zo bij. Daar zit een tank van 200 lt onder, daar gooi ik regelmatig 3 bussen diesel in van 30 lt.
Ja, ik heb er een turbine op zitten, dat kost meestal een halve bar. Op m'n vorige haspel zat ook een kleine dieselmotor, die had met 5lt/dag wel genoeg.
Sjon
Ik heb 4 jaar geleden een nieuwe haspel 110/450 gekocht zonder computer. Het probleem is dat de de bypass op grasland heel anders reageert dan op bouwland. Dit voorjaar had ik hem netjes afgesteld op grasland, maar op bouwland rolt hij nu op het einde veel te snel op. Dit bij dezelfde instelling als bij begin oprollen. Het oprollen gaat op gras veel zwaarder dan op bouwland en daar houd de mechanische instelling geen rekening mee.

Deze winter toch maar ombouwen naar met computer zodat de oprolsnelheid altijd constant is.
newholland6640
@Sjon werk je dan niet met te weinig druk?
joske1980
@Sjon
Hier zelfde probleem gras trekt nu eenmaal zwaarder zeker als het langer gras is en verder uitgerold. Hier zijn de meeste percelen droger op het eind dus kan er wel
Mee leven. Ook omdat computer opbouwen ong 3 a 3,5 duizend eur is
Sjon
@joske1980 Ik zou dan nog maar eens een prijs opvragen, het is eerder de helft.
radium45
Het is trouwens jammer dat topicstarter dit niet heeft gepost met een foto van zijn installatie. Geheid een nr 1 geweest in de foto top 10 gezien het aantal reakties.
Wat ene Huub kan met een foto.... 😅
radium45
Ik zit er ook wel eens aan te denken om een paar Storz koppelingen aan een watermeter te fabrieken en die tussen de aanvoer te doen. zo krijg je een goed beeld van de werkelijke liters per uur. Hiermee kun je een beetje rekenen wat de beste strategie is wat betreft druk, brandstofverbruik en dit gekoppeld aan de uren. Kan maar zo zijn dat met een uurtje langer pompen met iets minder druk/liters je nog goedkoper uit bent, nu wordt er nog vaak gevoelsmatig gerekend.
vlaming-irridelta.nl/watermeter-type-delta-dn65/
JD3010
@radium45 Als je een drukmeter op je kanon heb staan, kun je via een tabel ook aardig goed bepalen hoeveel water er uit de sproeier komt. Daar gaat het uiteindelijk om.
radium45
@JD3010 Klopt, maar krijg zo vaak de vraag, ook van burgers of andere belangstellenden: Hoeveel m³ er uit zo,n sproeier komt.
@radium45 goeie vraag indd! Kun je een grove inschatting doen? Kuub per minuut? 2 kuub?
+1
radium45
@ronald-deutz-fahr Gemakshalve ga ik ervan uit dat je max 60m³ per uur op je land krijgt.
Dit betreft dan een haspel met 110 slang en pompen uit de grond. Alhoewel dit de laatste weken steeds moeizamer gaat, dus het aantal m³ zal ook wel dalen.
+1
Derkmax
@radium45 kun je vrij simpel uitrekenen. Stel straal van kanon is 40 meter. Pak je een oppervlakte van pi x 40 in kwadraat dus 40x40 is 1600 × 3,14 = ongeveer 0,5 ha. Regenmeter er onder stel 15mm/ uur, is 15 liter per m2 x 5000 m2 = 75 m3 per uur. Als het fout is,, hoorb ik het graag.
jammermaarhelaas
@Derkmax

Alleen vraag ik me wel eens af of een kanon het water wel goed verdelen kan over de werkbreedte.

Kijk je met de kanonwagen mee in de richting van de haspel, en neemt dat als 12 uur (richting van de grote wijzer van de klok) en je zou het kanon van 9 tot 3 uur later spuiten (halve cirkel), dan krijgt het land onder 11 tot 1 uur veel meer water dan de strook land onder 9 tot 11 en de strook land onder 1 tot 3 uur. Ook al zou het kanon helemaal rond draaien, dan wordt het verhaal er in principe niet anders van.

De straal verspreid zich op 9 en 3 uur immers dwars op de trekrichting, en op 12 uur in het verlengde van de trekrichting. Verdeeld zich op 9 en 3 uur dus over een veel groter oppervlak.
Zet je een regenmeter onder de straal, dan zal er in de regenmeter op 9:30 uur minder water vallen dan in de meter op 11:45 uur (zet je hem op 12 uur, dan kom je de slang of de kanonwagen tegen).

Zie ik het goed, of is het anders?
+1
radium45
@jammermaarhelaas Heel verhaal maar begrijp wat je wil aangeven. Die verdeling heeft alles met de druk op de nozle te maken. Stel dit is maar 2 bar, dan zie je dat aan het eind van de straal er echt emmers vol water op het land plenzen. Haal je rond de 4- 5 bar, dan wordt het al heel wat gunstiger. Het moet zo zijn dat wanneer je in de buurt van het kanon staat en je laat de straal over je heen gaan, dat je meteen tot op het vel nat bent. De Rainbird die ik erop heb staan gaat wanneer die op de sector komt met versnelde slag terug, dan komt er verhoudingsgewijs meer water korter bij de slang op de grond. Dat helpt ook nog eens.
+1
wotan2
@jammermaarhelaas een goed ingesteld kanon geeft water van 7 uur over 12 uur naar 5 uur, en weer terug. Bovendien overlap je de banen ook nog met 5 tot 10 meter.
jammermaarhelaas
@wotan2

Oke, dat is inderdaad een goede manier om het wat te vereffenen.
+1
joske1980
@jammermaarhelaas
Volgens het boekje moet sproeier ong 270 graden maken
+1
DANOONTJE POWERR
@Derkmax
Ga maar eens 10 regenmeters verspreid neerzetten, dan heb je 10 verschillende hoeveelheden.
JD3010
@DANOONTJE POWERR Dat kan je al zelfs met een regenbui hebben.
+1
DANOONTJE POWERR
@JD3010
Ik bedoelde dat je daarmee geen kuubs kunt uitrekenen.
+1
nielsve
@radium45 zo een watermeter is hier in België verplicht om op de pomp te hebben. Deze wordt zelfs verzegeld door de vmm, en je moet jaarlijks doorgeven hoeveel water uit welke bron je ontrokken hebt (voor elke bron die je maakt moet je trouwens een vergunning aanvragen.)
Dit wordt zo gedaan opdat ze de boer nog wat meer kunnen leegzuigen door middel van belastingen.
Oppervlakte water is een beetje goedkoper dan bronwater.
Maar aangezien een grote frietfabriek hier in de buurt ooit zo vriendelijk is geweest om de bruinrotbacterie in te voeren vanuit Egypte kunnen wij bijna nooit met oppervlakte water beregen.
Verpompen afhankelijk van de pomp een 60 kuub per uur bronwater, meestal een nozzle van 28 in de aardappelen.
en ook wat maïs aan het beregenen geweest met oppervlakte water kwamen uit op 93 kuub per uur.
Haspel is een 125/320 met motortje aangedreven, dus geen turbine en een nozzle van 32.
Ander haspel is een 125/450, en dan hebben we nog een oude turbine aangedreven 110/400 gecomi haspel dewelke niet zo niet zoveel gebruikt wordt wegens te duur aan brandstof.
spotmelker
Quote Reactie van @nielsve:
110/400 gecomi haspel dewelke niet zo niet zoveel gebruikt wordt wegens te duur aan brandstof.

Hoeveel liters/M³ water verpomp je dan per liter brandstofverbruik bij die verschillende machines?
+1
nielsve
@spotmelker bij de casella 125/320 en 125/450 haspels verschilt het van pomp tot pomp een beetje.
marani pomp, nieuw van vorig jaar komen we op:
bronwater 71m3/u aan ongeveer 11 liter diesel/u
oppervlakte water 93m3/u ook aan 11 liter diesel/u. zit een fpt 4 cilinder motor in en laten we aan een 1700 rpm. draaien.

dan hebben we de greenpower agregaat met caprari pomp die door een grote electromotor wordt aangedreven,

Foto van een Onbekend Onbekend

deze komt op de zelfde bron op de volgende waarde's:
62m3/u en 9.5 liter diesel/u.
de dompelpomp is bij deze de beperkende factor, in de toekomst gaan we hier nog wel eens een formaatje groter bijkopen. deze dat er nu aanzit past net in een buis van 160mm terwijl onze eigen putten 200mm zijn.

dan hebben we nog een 22 jaar oude gecomi pomp die altijd samen met de gecomi haspel draait, die zuipt er een 15 tot soms 17 liter diesel door. is een iveco 6 cilinder motor die op een 1300 a1400 rpm draait.
hoeveel m3 deze per uur verpompt weet ik zo niet want deze teller draait niet meer goed rond.

eigenlijk zou ik eens een andere pomp bij de gecomi moeten zetten voor exact te weten hoeveel extra diesel de kleinere slangdiameter en turbine aandrijving kosten.

een ding weten wij hier zeker, hier komt geen turbine aangedreven haspel meer binnen.
angelo-nabben
@nielsve dieselverbruik ligt vrij hoog met welke dop regen je en hoeveel druk heb je op de sproeier?
nielsve
@angelo-nabben in aardappelen met een dop van 28, maïs gras en bieten nemen we al eens een grotere dop afhankelijk van het debiet van de bron.
Op het sproeikanon hebben we minstens 5 bar.
Ook kijk ik voor de uren op de urenteller van de pomp, en ik weet niet hoe nauwkeurig deze zijn, durft wel al eens afwijking op te zitten op een uren teller.
spotmelker
Quote Reactie van @nielsve:
Op het sproeikanon hebben we minstens 5 bar.

Hier draaien vrijwel alleen maar AP 320/125 en/of 320/140 haspels v.v. JD 4 cilinders die uit oppervlaktewater (kan hier overal) tussen de 8 en 10 bar aan de sproeier overhouden bij dop 28. De meesten zeggen dat ze makkelijk 10M³ water per liter dieselverbruik halen o.b.v. de tabel zoals @joske1980 aangeeft. AP kan wel turbines leveren maar hier neemt iedereen de hydraulische versie voor opwinden. Wel zijn ze erg duur en zie je weer wat Idrofoglia's en een enkele Irrifrance met turbines opduiken. Zijn bijna de helft goedkoper.
nielsve
@spotmelker AP? Nog nooit van gehoord. Maar het scheelt wel een pak als je zo uit de sloot kunt beginnen beregen.
8 bar aan sproeikanon halen wij nooit. Of het moet misschien met een dop van 24 mm zijn. Wij zijn al best blij als we 5.5 bar halen met dop 28.
+1
JD3010
@nielsve AP was vroeger Faber, Nederlands fabrikaat. Ze zijn veel duurder dan bijv. de Italiaanse haspels. Ik kon die meerwaarde niet vinden erin, dus heb ik toen zo'n Italiaan gekocht, scheelde me echt een hoop geld.
nielsve
@JD3010 ja, op de gecomi na hier ook allemaal italianen. Best tevreden over dat spul. En moest er iets fout mee gaan krijgen we nog goede service ook van gecomi uit mill die deze haspels verkopen.
+1
radium45
@nielsve Ik heb ook alleen maar goede ervaringen met Cornelissen
are550
@nielsve is de gecomi niet ook een italiaan ?? een ocmis of zo
nielsve
@are550 gecomi is een nederlandse lmb.
gecomi.nl/
vroeger maakten ze zelf haspels, maar ik dacht dat dat teveel werk begon te worden en zijn ze gestopt met ze zelf te maken en importeren ze nu andere merkin in.
ik dacht dat ze wel behoorlijke naamsbekendheid hebben in nederland.
zettelmeyer
@JD3010 wij hebben een oude faber 110/330 bevalt ons uitstekend. Als je ziet hoeveel dat nieuwe blauwe spul stil staat vergeleken met de ap zie ik de meerwaarde er nog wel van in.
+1
radium45
@nielsve Ik vraag mij af of mijn Rainbird kanon dat zo leuk vind die 8 bar. Vind 5 bar, als dat al te halen valt uit een bron al redelijk wat.
nielsve
@radium45 idd. Hier houd het ook altijd wel op met 5 bar.
spotmelker
Quote Reactie van @radium45:
Rainbird kanon dat zo leuk vind die 8 bar.

Waarom niet? Zijn die minder sterk dan de Nelson sproeiers met conische sproeidoppen die standaard op AP machines zitten?
radium45
@spotmelker Geen idee, maar ik vind 8 bar op de dop wel heel veel. Heb ik ook nog nooit gehaald die druk dus kan er niks over zeggen.
zettelmeyer
@radium45 wij ook 8 bar opt kannon spuit zo wel mooi ver
radium45
@zettelmeyer Bij 10 bar op de haspel hou ik net 5 bar over op dop 27
angelo-nabben
@radium45 een te dunne slang veel druk verlies
radium45
@angelo-nabben Dus stel ik ga deze haspel eind dit jaar inruilen voor weer een nieuwe, moet ik overwegen om naar 125 mm te gaan?
valmet6400power
@radium45
Heb vandaag in Westmaas een 125 / 650 haspel gezien wat een joekel was dat. Op 1 as..
radium45
@valmet6400power 650 hoeft van mij niet direkt. Vind 500 ook al een heel end.
valmet6400power
@radium45
Van mij ook niet maar wel apart om te zien..
joske1980
@radium45
Of 140 heb je nog minder drukverlies. Kies iets wat bij je bedrijf past maar hoe dikker hoe minder drukverlies. En let ook op het leidingwerk op de haspel zelf. Dik en zo simpel mogelijk. En sproeiwagen ook dik tot het kanon.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @radium45:
moet ik overwegen om naar 125 mm te gaan?

Altijd doen, dikkere slang = minder drukverlies = meer M³ water/per liter diesel. Hier (wordt veel beregend) verkopen ze nieuw alleen nog 125 en 140's. Waar je ook nog op kan letten is of er niet te veel (haakse) bochten in de sproeiwagen zitten, dat geeft veel werveling in het water en dat kost ook opbrengst.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @spotmelker:
De meesten zeggen dat ze makkelijk 10M³ water per liter dieselverbruik halen o.b.v. de tabel

Mijn ervaring is dat tabellen vaak wel een mooie richtlijn zijn, maar als je echt wat weten wilt kun je het beste meten.
spotmelker
@jammermaarhelaas Dat ben ik met je eens maar ik neem aan dat die tabellen waarbij dopgrootte en druk met bijbehorende waterafgifte ook gemeten waarden zijn.
joske1980
@nielsve
Onze pomp bouwjaar 1976 duetz 6 cil lucht gekoeld verbruikt 11,5 liter per uur en blaast dan 75 m3 per uur door een 30 mm sproeier aan 125/400 haspel metbturbine aan max 800 meter 125 mm pvc leiding. Zie tabel hieronder (ook ooit nagemeten) dus vind jou verbruikscijfers wel teleurstellend. En tel je dan die halve liter per uur voor oprollen er ook nog bij?

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

nielsve
@joske1980 de ene installatie is de andere niet.
Werk je met bronwater of met oppervlakte water. Dit geeft al een behoorlijk groot verschil.
Wij beregenen bijna altijd met bronwater en afhankelijk van bron moet water het van 2 meter diep tot 7 a 8 meter diep komen. We hebben zelfs een bron waar het water meer dan 10 meter diep wegzakt en kunnen hier enkel water uitkrijgen door middel van een dompelpomp in de put te laten zakken.
Ook geef jij aan pvc transportleidingen van 125mm te hebben, ondergronds op de huiskavel neem ik aan?
Wij moeten het doen met 4 duims beregeningsbuizen. Als we er in de toekomst nog zouden bijkopen worden het er sowieso van een slag groter, maar aangezien we al 3 km buizen hebben gaat dat nog wel even duren.
Voor op te rollen verbruikt hij nog geen halve liter per uur. Ook zorgt de motor voor het opheffen van sproeiwagen en draaien van de draaikrans waardoor je geen trekker nodig hebt. Stel je kan niet tot vlak aan de haspel komen omdat je eerst een buis of darm moet opzij leggen, dan kun je direct de haspel klaar zetten om aan te koppelen en naar het volgende spoor te rijden. Scheelt weer wat op en afstappen van de trekker. Iets wat mijn knieën wel kunnen appreciëren 😉
Tenslotte beregenen wij bijna altijd aardappelen en kunnen we niet groter gaan dan een 28mm dop.
In de bieten maïs of gras nemen we wel een grotere dop indien mogelijk.
joske1980
@nielsve
Hier goede put inderdaad en hoe dikker de leiding hoe beter. Daar valt veel rendement te halen. Diesel is gewoon duur dus dikke leiding betaald zichzelf een keer terug maar gelukkig zijn niet alle jaren zoals dit jaar.
Ik heb op de snelkoppelbok van de haspel hydrauliekaansluiting met kraan om deze drukloos te maken zodat ik ook niet iedere keer op en af de trekker moet.
Maar vond mijn dieselverbruik al hoog meeste akkerbouwers hier zitten rond de 7 liter per uur
JD3010
Quote Reactie van @nielsve:
hier komt geen turbine aangedreven haspel meer binnen.

Ik heb nu 4 jaar een haspel met een turbine erop, dit kost me meestal nog geen halve bar. De oude turbines schijnen veel meer druk te kosten, een LMB hier heeft een paar haspels omgebouwd met een nieuwe turbine.
Voor mij is de turbine veel praktischer.
nielsve
@JD3010 ja kan best , onze turbine is ook al meer dan 20 jaar oud.
Maar de casella met het motortje erop werkt toch zo gemakkelijk. Met het computertje is hij zeer gemakkelijk in te stellen, en de motor zorgt ook voor alle hydraulische functies zodat je geen trekker nodig hebt om de sproeiwagen op te heffen en de draaikrans te draaien.
+2
john.voort
Omdat de toerentellerkabel van de haspel weer kapot was een deze €40.- kost heb ik het nu maar gemaakt met een fietsen kilometerteller van €5.- euro van de Action. Het is simpel te maken en omdat het een draadloos tellertje is kun je hem makkelijk meenemen zodat ie heel blijft en niet helemaal bruin van het grondwater. Kilometer/uur staat nu voor Meters/uur Misschien hebben jullie hier iets aan.
In de link hieronder een filmpje hoe het eruit ziet.
ares697
@john.voort Hier dezelfde oplossing gebruikt, werkt prima!
+1
are550
@ares697 kun je daar een foto van plaatsen ?
en welke omwentelingen telt de fiets computer ?
alvast bedankt
ares697
@are550 Heb zo snel geen foto volgens mij. Er loopt een V-riem van de turbine naar de tandwielaandrijving van de haspel. Op de poelie van de aandrijving zat al een pinnetje met daarop het deel wat normaal op de spaak van de fiets zit.

Daar tegenover moet dan het andere deel van de fietscomputer en dan is het de kunst het goed af te stellen en controleren.
are550
@ares697 oke
joske1980
@john.voort
Helaas filmpje doet het niet Kun je die nog sturen? Ben wel geïnteresseerd.
+1
john.voort
@joske1980 Nog een poging, anders zoek op Youtube naar john.voort daar staat ie ook tussen
joske1980
@john.voort
Gaan we dat proberen bedankt
are550
@john.voort hallo , ik heb het filmpje op you tube gezien is inderdaad eenvoudig , heb je de omwentelingen van de as en overbreng verhouding in de aandrijf bak naar de tand krans berekend ? of hoe weet je dat de 20 km/h nu 20 meter per uur is ? nog maals een goed idee.
john.voort
@are550 sorry voor de late reactie, waneer ik de haspel uitrol en de gemiddelde snelheid is 20 mtr per uur (haspel van 300 mtr doet er 15 uur over om op te rollen) dan weizig ik de wielomtrek net zo lang in het computertje tot ik op 20 km/uur. Even een beetje uitproberen tot ie goed staat.
ares697
Hoe zijn hier de ervaringen met verschillende merken haspels?
Zat zelf een beetje naar Ferbo, Faber, Bauer of misschien Mariani te kijken
joske1980
@ares697
Heb zelf Bauer 125/400 uit 1976 super degelijk vorig jaar Bauer uit 1995 bijgekocht 125/450 met draaikrans geweldig veel gemakkelijker om mee te werken. Buurman heeft 2 x ferbo super zwaar gebouwd frame maar heeft een nieuwe Bauer erbij en die werkt veel gemakkelijker.
Er wordt wellicht dit jaar ook weer veel ingeruild en service is wel belangrijk want ze gaan alleen kapot als je ze kei hard nodig hebt.
Teun_fendt
Weet iemand hoeveel m3 per uur een haspel van 110/500 nodig heeft? En bij hoeveel bar is dat dan?
radium45
@Teun_fendt Ik heb daar tabellen voor, als je mij via een pb jouw 06 nr doet dan app ik die even.
JD3010
@Teun_fendt Dat is helemaal wat je zelf wilt. Zoveel mogelijk water per uur erop, druppelgrootte, werkbreedte, etc.
Een pomp is niet gauw te groot, je kunt het toerental naar beneden doen om de capaciteit te verkleinen.
Teun_fendt
vlaming-irridelta.nl/caprari-pomp-mec-d365b-1628/
Deze pomp levert 96m3 per uur bij 10,1 bar. Dit zou dan voldoende moeten zijn?
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!