Illustratie van:

Fordson Dexta - Hoe een hydropomp demonteren

Hallo,
Ik heb een fordson dexta waarvan de hef helemaal niks doet en nu heb ik het vermoeden dat de pomp kapot is/niet doet. Ik heb de boutjes aan de buitenkant van de achterbrug allemaal los gedraaid maar hij zit nog steeds vast. Wie weet hoe ik de pomp los kan halen?
Alvast bedankt.

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Robbo: Werkt de aftakas nog wel? (De aandrijflijn van de aftakas is tevens aandrijflijn van de oliepomp).
oldtimergek
@Wimsumar Er zit ook een overdruk ventiel in, die is er ook zo uit te halen. Misschien is daar ook wel wat mee. Ik ging eerst een paar dingen testen voor dat ik de pomp er af ging halen.
Robbo
@oldtimergek hoe moet je het overdruk ventiel testen?
+1
oldtimergek
@Robbo je kunt hem eerst eens demonteren en kijken of je er wat bijzonders aan ziet. Kapotte veer oid. Testen zul je hem moeten laten doen bij een mech bedrijf.
Robbo
@oldtimergek dat ventiel is zo niks raars aan te zien
Robbo
@Wimsumar die doet het nog goed ja
oldman
Hallo Robbo.
Boutjes los ,treeplank verwijderen en dan voorzichtig met een schroevendraaier en hamer de pomp los tikken .
pomp zit een beetje stevig vast niet met geweld maar met beleid werken.
groet Anne.
oldtimergek
@oldman kan ie niet beter eerst de pomp testen of hij wel druk heeft. Als er een hydroliek aansluiting op heeft zitten dan daar eerst eens druk op zetten. Dan weet je of de pomp het doet of niet.
Robbo
@oldtimergek dat heb ik al gedaan maar hij doet niks.
oldtimergek
@Robbo Aanzuig filter ook niet vol rommel cq verstopt. Maar dan moet het hefdeksel er helemaal af. Filter zit onderin de achterbrug. Pomp gaat eigenlijk nooit stuk.
+1
Wimsumar
Beste Oldman:

Quote Reactie van @oldman:
met beleid

Jij hebt ooit vergelijkbaar DEXTA-probleem gehad. Was dat ( en dit topicgeval) het gevolg van een vastzittende zogenaamde ontlastventiel of zweefklep?

tractorfan.nl/topic/109571/
Robbo
@Wimsumar ja klopt, die zat ook vast en die heb ik toen gangbaar gemaakt. Filters ook schoon gemaakt en toen het hefdeksel er weer op gezet en toen deed hij nog steeds niks.
+2
jammermaarhelaas
Heb je wel voldoende olie in de achterbrug?

Het overdrukventiel een er een die wel of niet goed is, je kunt er niks aan instellen (bij mijn weten) en kun je het beste even laten testen bij een lmb (landbouw mechanisatie bedrijf) als je het zeker wilt weten of ie goed is. Het is de zeskant van ongeveer 4 cm lang en 2,5 cm doorsnee, die onder aan de pompdeksel zit, steekt schuin naar onderen/achteren onder de treeplank. Kan er af gedraaid worden.

Ook als je geen externe hydrauliek aansluitingen hebt, kun je nog het dekseltje op het hefdeksel demonteren (vooraan, onder de stoel) en dan even starten (motor rond laten gaan), dan komt er olie uit een van de kanalen die je zojuist hebt blootgelegd (dit is het perskanaal van pomp naar hefventiel). Komt er helemaal niks, dan pompt de pomp niet, of krijgt de pomp geen olie.
Bij terug monteren van het dekseltje even opletten of de O-ringen nog goed zijn, en er allemaal goed in zitten. Ook moeten de oppervlakken die op elkaar aansluiten goed schoon zijn, anders sluit ie niet goed aan en dicht ie niet goed af.

Wanneer de pomp is gedemonteerd zal bij montage het hefdeksel er toch af moeten, want bij demontage van de pomp blijft het oliefilter in de achterbrug achter een aandrijfas hangen, en moet er vanuit de opening waar het hefdeksel op zit, weer op gedrukt worden bij het monteren van de pomp. Dit filter is een metalen buis met een filtergaas, en kun je uitwassen. Zit met een pijpje en O-ring op de pomp.
Robbo
@jammermaarhelaas kan het zijn dat door dat overdrukventiel de hef helemaal niks meer doet?
jammermaarhelaas
@Robbo

In theorie, als hij geheel geen tegendruk geeft, zou dat denk ik kunnen. Maar of het ooit is voor gekomen weet ik niet.
Wimsumar
Beste Robbo:

Quote:
Filters ook schoon gemaakt en toen het hefdeksel er weer op gezet en toen deed hij nog steeds niks.

Je bent 'vergeten' het hydraulisch systeem nog te ontluchten.

Lees onderstaande topic:

boeren.nu/topic/51669/
oldman
Wimsumar; dat klopt ik had het zelfde probleem, dat zat toen in de pomp, hierin was het rubber stuk en de afdichting ringen versleten ( ook deze dexta had jaren stilgestaan )
Reparatie set gekocht en de pomp uit elkaar gehaald de zaak vervangen en weer gemonteerd en zie daar het werkte weer. ( was nog wel een klusje hoor! )
Het rep setje gekocht bij een niet nader te noemen firma hier in het noorden (gaan dan weer enkele leden over de zeik) en tot nu toe werkt het nog goed.
Was een poosje afwezig vandaar de wat late reactie.
m.v.g Anne
paulusmahandel
Als het hefdeksel gelicht is zit er helemaal onderaan het hefsysteem een plugner.
Deze zit verstopt achter een ring zo groot als een €2 munt.
Deze plugner er voorzichtig uit tikken, en huis schoonmaken met Scotch Bright
Plugner moet heel soepel gaan.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!