Greppel/Sleuvenfrees

Ik vroeg me af of iemand wat kan vertellen over de verschillen tussen een greppel en een sleuvenfrees.

Wij hebben nu namelijk samen met de buurman een greppelfrees, maar je ziet hier in de buurt steeds meer sleuvenfrezen. Nu had buurman het er dus al over om ipv de greppelfrees een sleuvenfrees te kopen, alleen mijn vader en ik zijn nog niet echt overtuigd.
De buurman geeft als voordeel dat je makkelijker over de sleuven heen rijdt, maar het lijkt ons eigenlijk dat zo'n sleuf makkelijker terug dicht valt.

Kan iemand hier misschien de voor- en nadelen van greppel- en sleuvenfrezen noemen?

Deel dit topic

Reacties

fendt-vario
Een greppelvrees maakt ene greppel en een sleufelvrees een sleuf k zou ut verschil niet weten 😃 k weet wel wat voor werk een greppelvrees maakt
sebas deutz150
Wat voor werk moeten ? in gras of in najaar voor even. sleuvenfrees werkt moot voor een tijdje maar je duwt wel dicht na een tijdje. in het zand spoelen ze ook wel een beetje dich maar dat mag ook want ze zijn vrij diep.
Zeemees
Is voor op graanland, aardappelland, ...
De buurman legt op sommige percelen vaak al vroeg een greppel, omdat daar zodra het flink regent water staat... dus dan is het misschien beter met een greppelfrees?
trekkerfanz-h
Ik zou een greppelfrees nemen. Heb je mooi breede grep en als je hem een beetje fatsoenlijk legt heb je er geen tot weinig last van.

Sleuvenfrees lijkt me toch meer om er een duiker of drainaige slang in te leggen?
Zeemees
Greppelfrees hebben we al, maar hoezo geen tot weinig last van??
Ligt er maar net aan wat je 'last' vind natuurlijk, maar heel comfortabel rijdt het toch niet hoor... en de aardappelrooier moet er ook echt even voor afremmen.

Sleuvenfrees wordt hier gebruikt voor water af te laten, net zoals een greppelfrees...
fendt-vario
Heb het idee dat je zo'n sleuf zo dicht rijd
Zeemees
Ja dat hebben mijn vader en ik dus ook, maar toch zie ik het steeds vaker op het land...
Pascal
Op de koppakker een buis in de greppel/sleuf en daar wat grond overheen gooien, dan hoef je ook niet elk jaar de greppels weer opnieuw uit te vrezen
fendt-vario
Buizen leggen is ook een heel werk maak ik liever de greppels weer open
hendrikopstaele


Veel beter dan een greppelfrees, wij hebben ook een ridder greppelfrees gehad, maar het is niet ideaal. We hebben nu deze cosmeco sleuvenfrees, is veel beter.. tot 70cm diep, sleuven vallen niet terug dicht..maar je moet wel je sleuven trekken op voorhand, dus als het nog een beetje droog is dan werkt hij het best.. Trekker van +-100pk kan hem net de baas, althans tog hier in de klei.
fransfokke
Een greppelfrees maakt een V vorm het nadeel is dan als er een kluit in valt dan moet het water er overheen.
Bij een sleufen frees stel ik me voor dat de bodem vlak is en dat t water sneller om de kluit heengaat.
Dr Fendt
@fransfokke een greppelfrees maakt een \_/ - vorm zo'n sleuvenfrees maakt een |_| - vorm ik zou niet weten wat beter is.. volgens mij is het maar net wat je het beste ligt..

ik denk dat je een greppel minder snel dicht rijdt dan een sleuf..
Zeemees
@hendrikopstaele
Dus als er al water op het land staat, werkt het niet zo goed?
En geen last dus van dichvallen... Ook niet als er vaak over wordt gereden? Het lijkt mij namelijk dat je hem dan dicht rijdt...

@Dr Fendt
Dat je een greppel minder snel dicht rijdt lijkt mij ook, maar dat komt denk ik meer doordat je wel al heel raar moet doen om een greppel dicht te rijden 😛
hendrikopstaele
Dan rij je hem bovenaan mss dicht na heel wat keren over te rijden maar je rijdt hem nooit helemaal dicht tot onderaan, dus er kan nog altijd water doorheen, het werkt wel als er al water staat maar dan rijdt je met de trekker owk speuren enzo, ik vindt het dan niet zo'n goed werkt, maar alles beter dan een greppelfrees.. als het nat is is het gewoon een smeerboeltje, maar werken doet het altijd, en in de natte vraagt hij owk wel wat meer vermogen.. wij doen het met onze fendt 509c meestal, die heeft er nu 115 ofzo en je kunt hem er plat aan leggen.... je kunt ook niet snel rijden e, van 0.3 tot 0.7.. als je redelijke diepte wil.. maar met een greppelfrees kun je dat ook niet sneller, althans tog niet hier in de zware klei..
RF-HanomagR19
Een sleuf van 60-70 cm diep rij jij ook niet zo snel dicht. Misschien druk je de bovenste grond dicht maar onder blijft die wel los.

hedrikopstaele was me te snel af....
Zeemees
Ja ik snap het...
En pk's moet wel lukken. Hebben hier ook een 115 pk sterke trekker en de buurman een van 140... En ik weet ook niet of 70 cm diep nu direct overal nodig is.
eppo
En heeft er ook iemand ervaring mee in de aardappelen? want zon sleuf neemt minder ruimte in en dus meer aardappelen
roelie91
Heb vandaag wat sleuven moeten zagen in de aardappels. een stuk waar we al aan begonnen zijn alleen eruit zijn geregend. er zaten 4 natte plekken in waar het water tussen de ruggen stond. de slootkanten waren eruit. dus kon zo vanaf de sloot naar de natte plek rijden. als ik dan door de aardappels reed maakte je met de trekker sporen en reed je de tussen de ruggen een dammetje. dus die moet je wel weer open maken de schop anders heeft het geen zin. als je over de ruggen rijdt kan je je sleuven zaag niet netjes op een diepte houden.(met een hydraulische topstang gaat dit al beter) dus je krijgt onder in de grond wel ongelijkheid waar het water niet helemaal netjes weg loopt maar over het algemeen heb je er op een centimeter of 70 geen last van. je kan ook minder diep zagen.ook is het zagen evenwijdig aan de rijen geen goed idee want dan kan je er heel diep in weg zakken met een kipwagen of tractor. wij gebruiken de sleuven frees tussen aardappels, graan, suikerbieten en mais. Het nadeel van de sleuven zaag is dat de tanden na ongeveer 30 uur versleten zijn. en een nieuwe set kost rond de 300 euro.
Emiel
Aan de oppervlakte rijd je de sleuf wel dicht, maar dieper in de grond blijft hij toch mooi zitten, voert ie het daar wel af, geen last, wel voordeel
hendrikopstaele
@roelie91 idd de tanden slijten terwijl je er staat op te kijken niet normaal.
massey8690
Begin d'r niet aan zou ik zeggen, geen greppels is een behoud voor je rug/machines! 😛

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
22
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
31