Jeroen Elfers van FrieslandCampina: ‘Wij sleutelen aan motor’

Ierland stimuleert zijn melkveehouders al jaren om minder broeikasgassen uit te stoten. Ze ontpoppen zich daardoor tot een geduchte concurrent voor de Nederlandse zuivel. Coöperatiedirecteur Jeroen Elfers van FrieslandCampina plaats kanttekeningen bij de Ierse aanpak. ,,Wij gaan volgend jaar wederom flinke stappen zetten.”
 Jeroen Elfers van FrieslandCampina: ‘Wij sleutelen aan motor’ (lc.nl)

Ierland stimuleert zijn melkveehouders al jaren om minder broeikasgassen uit te stoten. Ze ontpoppen zich daardoor tot een geduchte concurrent voor de Nederlandse zuivel. Coöperatiedirecteur Jeroen Elfers van FrieslandCampina plaats kanttekeningen bij de Ierse aanpak. ,,Wij gaan volgend jaar wederom flinke stappen zetten.”

Nieuwsgrazer

Reacties

+6
labella
RFC kan beter de motor helemaal vervangen.
+3
Bekkink
Maak eerst de organisatie maar in orde! Voordat er weer regels bij komen!
van Ittersum
Het Cono duurzaamheidsconcept(ofzo)? Logisch nadenkend zou dat in die richting gaan denk ik. Meer valt er op de boer ook niet te realiseren.
+3
weurding
Te hopen dat ze een ervaren monteur hebben
De monteur komt via een uitzendburo.
IJsseldelta
@Detukkeroettwente Uut Polen
+4
walker1
Misschien moeten ze dat sleutelen aan de motor lekker in hun vrije tijd doen en eens gewoon pakken melk, yogurt en vla gaan vullen en verkopen.
van Ittersum
@walker1 als je de verkoopprijs maar ver genoeg laten zakken gaat het zeker lukken of je probeert je te onderscheiden. Welke heeft u voorkeur?

Laat duidelijk zijn, beiden kost het ons geld en zal ons in eerste instantie windeieren geven. Heb het wel een beetje gehad met klakkeloos te wijzen, ik zou meer naar de bron willen kijken. Indien er daadwerkelijk een probleem of een bepaalde roep is, wat is hier de oorzaak van, kon/kun je er iets aan doen en is dit van tijdelijke aard of is dit structureel. Iedereen heeft er wel een mening of gedachte over maar wat is de werkelijke reden dat we steeds door o.a milieufreaks, instanties en groepen aangewezen worden als schuldige , terwijl om de 2 minuten vanaf Schipol een Boeing ongestoord de lucht in kan gaan(Als voorbeeld). Dat verschil maakt me tegelijk boos , nieuwsgierig, maar ook hoe heeft dit beeld zover kunnen komen?

En hoeveel keuze heb je straks nog als welke melkfabriek dan ook wanneer bv Jumbo of andere retails behalve de lage prijs en nog hogere kwaliteit ook nog "duurzaamheid" als harde eis op tafel neerlegggen. Cono haalt en doet dit al jaren, kijken wij als boeren wel hongerig tegenaan. Maar voor de betreffende boeren worden ook harde offers verwacht. Dus zo nieuw is het allemaal niet.
jg
@van Ittersum Voor de politiek is de keuze : milieugebruiksruimte (welke vorm dan ook) voor de Nederlandse bevolking heeft prioriteit boven het produceren van voedsel voor export. Dus als er meer ruimte nodig is op prioriteitsgebied haal je dat weg bij 'export'. Als je daar goed over nadenkt is dat een plicht van de nederlandse volksvertegenwoordigers. Dat het ons vakgebied raakt is lastig en dwingt tot aanpassingen.
Blijvenboeren
@walker1 ben toch blij bij RFC te zitten met melkprijs nog steeds hoogst, de Ieren komen nog niet in de buurt
brabo
Quote Reactie van @Blijvenboeren:
de Ieren komen nog niet in de buurt

met hun kostprijs komen ze zeker niet in de buurt, ze kunnen daar melk maken voor 20 cent
hans1980
Wacht een programma van keurings dienst van waren af ....
Kijken hoe die de CO2 onzin als marketing instrument beoordelen
hans1980
Borstklopperij tegen de Ieren die slechts 500kg krachtvoer per koe voeren en het dubbele aan beweidingsuren halen , misschien zonder zonnepanelen en mestvergister (jumpstart) maar toch probeer niet te zeggen duurzamer te zijn RFC!
van Ittersum
@hans1980 wat is "duurzaam" of "duurzamer" ? Tis hetzelfde als het woord "discriminatie", kun je overal te pas en on te pas voor gebruiken. Het is maar wat je invalshoek is en wat je wel of niet wil zien.

Hoorde deze week een ondernemer die meer vrouwen in zijn autowasstraat wilde krijgen, gaf deze groep korting. En ja hoor, iemand vond dat discriminatie maakt er een zaak van. Toen dacht ik ook van.....die woord is zijn doel al ook ruim voorbij geschoten 🤨 en die kant gaan we met het woordje duurzamer ook heen vrees ik.
ted9
Laat een melkfabriek uit n ander land die uber top zuivel maar leveren aan de Nederlandse supers. Stuur de melk van hier maar naar een andere super in een ander land wat net onder de norm zit en net nie aan de topzuivel voldoet. Kon kostprijs technisch wel eens beter zijn.
horstink
@ted9 Dit meen je toch niet?! Welk signaal geef je dan aan onze exportmarkten als onze medelanders onze melk niet eens meer kopen.... En waarom zou je (burger) buurman je nog ontwikkelingsruimte gunnen als toch alle melk naar het buitenland gaat. Dan kun je het toch ook beter daar produceren?!
+2
ted9
@horstink Hoeveel zuivel gaat er nu al niet naar elders in de wereld . Heb nu maar niet de illusie dat je hier goedkoper extensief geproduceerde tegen bio aanhangende melk kunt gaan produceren die wat kosten betreft uit kan voor 1tot3 ct meer opbrengst.

Bio boeren klagen al dat t bijna niet uit kan die paar daargelaten die goedkope grond van stazibosbeheer of postcodeloterij natuurmonumenten in beheer hebben dmv van oneerlijke concurrentie.

Burgers zijn helemaal niet negatief over de melkveehouderij dat hebben een hoop boeren (veel al domme) zich aan laten praten door wat clubjes die het heel hard schreeuwen.
Elvis
@ted9 stazibosbeheer...
+4
demelkboer
Het probleem zit em niet in de motor, of de versnellingsbak of de ophanging. Probleem is volgens mij de bestuurder en de bijrijders.......
CorP
Als je aan input van de motor begint te frummelen raak je of vermogen kwijt, of er komt, dmv toepassen van extra rare fratsen vermogen bij, maar achteraf blijkt dan vaak dat de voorgaande versie werkelijk duurzamer was.. Duurzaam is een mode cq emotie-woord. Kijkende naar werkelijke effiecientie moeten alle koeien direct 100% op stal. Maar weiden wordt juist als duurzaam bestempeld..
+1
m uut m
@CorP
Weiden is op alle fronten efficiënter dan opstallen
j h p
@m uut m Waarom zijn de gehaltes bij weiden dan lager?
+1
dwers
@CorP een stal is bedoeld voor de winter.
CorP
@dwers en @m uut m dat kunnen wij met zn allen wel vinden, maar als de wetenschap met andere getalletjes aan komt gaat men daar van uit. En bij meeste opstallers is de melkgift gemiddeld wel wat hoger dan bij de beweiders, dan wordt alles per kg melk opeens heel anders.
j h p
@dwers Het politieke landbouwklimaat in NL is knap herfstachtig/ winters.
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden jeroen , Sleutelen , frieslandcampina , ierland , zuivel en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!