Schouten ziet voldoende alternatieven voor sleepvoet

Met een pulse-trackbemester en het verdunnen van mest met water zijn er volgens landbouwminister Carola Schouten voldoende alternatieven voor de sleepvoetbemester als het gaat om het bemesten van grasland op klei en veen.

De pulse-trackbemester legt de drijfmest in kuiltjes in de grond, terwijl de mest met de sleepvoetbemester waarbij de drijfmest op de grond wordt gebracht in strookjes van maximaal 10 centimeter breed. Bij die sleepvoetbemester worden twee delen drijfmest verdund met een deel water.

Verder werkt het ministerie op verzoek van de sector aan uitwerking van een alternatief voor bedrijven waar de melk- en kalfkoeien bovengemiddeld worden geweid. Dan mag in de zomerperiode in beperkt mate de sleepvoetbemester worden gebruikt zonder dat daarbij de drijfmest wordt verdund met water. In het voorjaar dient met een emissiearm bemestingssysteem de drijfmest te worden uitgereden. Dit kan ook met de sleepvoetbemester, maar dan moet de mest met voldoende water worden verdund.

Dit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord


 Schouten ziet voldoende alternatieven voor sleepvoet (nieuweoogst.nu)

Met een pulse-trackbemester en het verdunnen van mest met water zijn er volgens landbouwminister Carola Schouten voldoende alternatieven voor de sleepvoetbemester als het gaat om het bemesten van grasland op klei en veen.

Nieuwsgrazer

Reacties

+7
Weidezicht
En dat moet allemaal weer gecontroleerd worden. Weer 100 inspecteurs erbij.... wat een land
+1
Nick83
Wat heb je dr aan om in de zomer met een sleepvoet te rijden als het int voorjaar niet mag. Ik bedoel ... om in het voorjaar te bemesten zul je dan alsnog in een ander systeem moeten investeren, als je dat systeem 1maal hebt, waarom zou je dan in de zomer die sleepvoet weer uit de schuur halen?

Je kunt natuurlijk int voorjaar de loonwerker inschakelen (Die het eremmissiearm doet) en in de zomer zelf sleepvoeteren. Op de korte termijn leuk, maar als die sleepvoet op een gegeven moment vervangen moeten worden, dan is een nieuwe natuurlijk niet recht te rekenen als je daar maar de helft vant jaar mee rijden mag.
+1
Leo,s vriend
@Nick83 volgens het artikel mag het in het voorjaar WEL.(met water)
+3
Nick83
@Leo,s vriend ja, het mag altijd met water. Als je dr een controle systeem op hebt zitten van +- 10.000 euro. En vervolgens kost het je minimaal 33% meer tijd dan nu. Ik heb die tijd niet. Dus geen optie.

33 % meer tijd, dan moet je het heel goed voor elkaar hebben, zodat het water laden geen seconde extra tijd kost. Anders weet je al helemaal niet waar je blijft.
bio boer
@Nick83 dat water verhaal is meer voor een sleep slang volgens mij zijn er nog maar weinig loonwerkers met sleepvoet bemester
+6
Nick83
@bio boer er blijft zo dus geen optie over voor boeren die het een beetje low budget zelf willen doen. Ben erg benieuwd hoe het volgend jaar gaat lopen. Denk dat er bij sommige boeren op het land op afstand alleen maar kunstmest komt en op het land vlak achter de schuur 120 kuub mest per ha ofzo. Wel goed voor de weidevogels hoor...
+5
Piet1960
@Nick83 Zo is 't. Als je maait in dienst van beweiding, heb je geen grote oppervlakten om te bemesten. Is lastig met sleepslang. Zo jaag je de koeien weer naar binnen, kan niet de bedoeling zijn.
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
dat water verhaal is meer voor een sleep slang volgens mij zijn er nog maar weinig loonwerkers met sleepvoet bemester

Klopt, maar hoeveel loonwerkers laten daadwerkelijk de schijven door de grond lopen?
Als ze met een 12meterse bemester in het voorjaar de schijven 4cm de grond in drukken houd je geen zode over en staan ze te slippen.
9/10 bemesters op klei worden als sleepvoet gebruikt maar hebben het gewicht, kosten en onderhoud van een injecteur. Alleen maar omdat de NVWA'ers blij worden als ze een schijfje zien. Bestuurder en afstelling heeft meer effect op het resultaat dan de machine.
bio boer
@Noorderling ik heb zelf sleufkouter bemester van slootsmid 5,80 die komt nog mooi in de grond ook deze zomer op de klei de loonwerker met de zelfde bemester dan de profie uitvoering en 8 meter die komt niet meer mooi in de grond het is afwachten hie er gecontroleerd wordt merk zelf geen nadelige gevolgen van de sleufkouter tot nu toe die slootsmid heeft ook hele dunne messen als je bij zomige merken ziet zijn ze wel cm dik
+1
Nick83
Quote Reactie van @bio boer:
volgens mij zijn er nog maar weinig loonwerkers met sleepvoet bemester

Euhm… hier in de buurt alleen maar. Of … hoe moet ik het zeggen, niet eens een voet, gewoon een stukkie slang naar de grond met aan einde een tuitje eraan.
Nick83
@buorman Nee, zelfbouw. Ze hebben wel een gewone snijmolen.
+3
bio boer
@Nick83 oke hier helaas niet meer allemaal van die lompe zware bemesters van 12 meter van tjalma en schouten dan is de gedachte van sleepslang weg in het voorjaar ben ik van mening hier was altijd nog wel 1 met een lichte baars sleepvoet die is ook niet meer
Leo,s vriend
@Nick83 reactie aangepast zie ik ?
Maar dan nog. het mag WEL.
CorP
Quote Reactie van @Nick83:
dan is een nieuwe natuurlijk niet recht te rekenen

tegen die tijd is er dan wel weer een gebruikte.
bio boer
Pulse-trackbemester zijn die op de markt? Heb even op google gekeken maar kreeg niet veel tezien wat aan de omschrijving voldoet
arjank110
@bio boer volgens mij heeft duport er een op de markt gebracht. De pulse track bemester boerderij.nl/Home/Achtergrond/…
bio boer
@arjank110 kan er niks over vinden was wel nieuwschierig
casejxu
@bio boer Ben gister ook al een tijd aan het speuren geweest maar tevergeefs
+1
casev
@casejxu die zijn natuurlijk veel te druk om 10.000 pulstrackbemesters voor februari volgend jaar te bouwen
+1
casejxu
@casev wij blijven ook sleepvoeteren hoor.
+1
casev
@casejxu wij ook hoor. Hier gaat er zoiezo al een sloot water de kelder in, na het sleepslangen in feb/mrt omdat ik anders te weinig heb.
Nick83
@casev je moet het wel aan kunnen tonen dat je 50 % water (6 kuubs tank is dus 2 kuub water en 4 kuub mest) toevoegd. Bijmengen in de kelder is geen optie. Dat kan je onmogelijk aantonen.
+1
casev
@Nick83 dat is nu precies het allergrootste probleem van heel die poeha, als het op papier maar klopt, de praktijk maakt geen drol uit..... elke boeren lul kan toch gewoon zien of er dikke of dunne stront op het land ligt..... Nee, je mot weer een 1 of ander peperduur apparaat, (is er al 1 op de markt?) Die ongetwijfeld zo fraude gevoelig is als de pest.....
Nick83
Quote Reactie van @casev:
is er al 1 op de markt?

Nee. En dat geeft weinig hoop. Als er nu nog niks is, reken er maar niet op dat ze er met 1 maart wel voldoende leverbaar zijn. Tevens kun je je eigen afvragen of je 1 van de eersten wil zijn die zoiets aanschaft...
casejxu
@Nick83 dat kan. En daar komt een systeem voor. Met datalogger met datum tijd locatie en dacht EC waarde. Die door de handhaver gemakkelijk is te controleren
casev
@casejxu ik heb nu af en toe al moeite m'n giertank te laten functioneren, laat staan met zo'n duur ding eraan...
casejxu
@casev haha simpel houden. Heb zelf 5 slangen aan een 6m3 met 6m bemester. Laatste tank dit seizoen 1e storing van t jaar...
+1
Frekie
@casejxu heb zelf simko storingvrij zal nu wel een Schouten worden 😒😒
casejxu
@Frekie ligt hier in de buurt nog een werkeloos. Ga m er miss wel.achter hangen volgend jaar. Met water verdunnen. Tijdens uitrijden meten en registreren. En dan geld t resultaat. En daar verbaas ik me altijd weer over. Positief!
buorman
@casejxu
Dat verdunnen met water op zich is niet het probleem [al vraag ik me af wat er aan winst over blijft voor 'het millieu' als je extra de diesel/motoruren telt].
Maar de borging zal wel weer een papieren monster zijn/worden
casejxu
@buorman nee moet prima zonder papier kunnen
buorman
@casejxu
Jij denkt dat de [R]overheid jou op je blauwe kijkers geloofd als je zegt dat je een derde water in de put hebt toegevoegd voordat/tijdens het mixen?
casejxu
@buorman zeg ik dat?
buorman
@casejxu
Wat jij zegt/bedoeld zal ik wel niet goed begrijpen.
Het bijmengen van 1/3 water zie ik niet als grootste probleem, verwerkt wel makkelijker en werkt ook beter/sneller.
Ondanks dat ik mijn twijfels heb bij de beoogde millieuwinst.
Echter de borging zal wel weer het probleem/de kosten gaan worden.
Dat is wat ik bedoel.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @casejxu:
Tijdens uitrijden meten en registreren

Op welk moment wil je het water bijmengen en hoe wil je dat registreren?
casejxu
@Jack Rijlaarsdam bij mengen in kelder. In sommige nieuwsberichten is gesproken over een EC meter gekoppeld aan een simpel kastje die via gps locatie en tijd koppelt aan EC waarde. Moet simpel kunnen werken en uit zijn te lezen
Nick83
@casejxu En hoe ga je dat int voorjaar doen als de kelder vol zit? Dan kan je dr niet eerst nog ff 33% water bij pompen ...
jammermaarhelaas
@Nick83

Als de kelder te vol zit waardoor er niet meer voldoende water bij kan, dan zal er buiten de kelder gemengd moeten worden. Mogelijkheid zou zijn een tussenopslag met volume-meetvlotter en menger, of in de mesttank met volume-vlotter mengen (kan bij pomptankwagen eenvoudig, bij vacuumtankwagen is een extra menger nodig, Joskin heeft zoiets in het programma joskin.com/nl/uitrusting/… ).

Al met al wel weer extra werk en kosten, met name voor de doe het zelvers.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Nick83:
hoe ga je dat int voorjaar doen als de kelder vol zit?

Flinke dompelpomp bij laten pompen tijdens het vol zuigen.
Nick83
Quote Reactie van @casejxu:
simpel

dr moet ongetwijfeld ook nog een flowmeter bij lijkt me ... anders weet dat kastje niet wanneer en hoeveel je opzuigt en weer int land bemest. Lijkt me wel belangrijke info wil je overzichtje presenteren aan de controleur.

Verder: we weten allemaal dat wanneer je 3 x een monster neemt van 1 kuub mest, dat je 3 verschillende uitslagen krijgt. Ben bang dat da met zo'n EC meter net zo zal wezen. Dat de ene tank wel goed is en de andere niet. En dat je dr dus veel meer water bij moet doen om alle tanken goed te krijgen ...
pieta
@Nick83 Vaak ben je te bang. Elk probleem wat je noemt is makkelijk op te lossen. Het ontbreken van de wil om het op te lossen zal wel het grootste probleem worden.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Nick83:
anders weet dat kastje niet wanneer en hoeveel je opzuigt en weer int land bemest.

Kastje in de toevoerslang naar de verdeelmolen en gewoon aantonen dat er alleen verdunde mest met goede EC waarde wordt uitgereden, is een flowmeter niet nodig. Klinkt best eenvoudig...
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @casejxu:
EC meter gekoppeld aan een simpel kastje die via gps locatie en tijd koppelt aan EC waarde.

proeftuinveenweiden.nl/nieuws/…

Kost toch nog € 2.500,- en is ook nog niet toegelaten.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Kan het niet met een drogestofmeting op de mest?
casejxu
@Jack Rijlaarsdam word aan gewerkt. En anders loonwerker in t voorjaar en dan de koeien 200 dagen dus lekker door rijde met sleepvoet
overstekend wild
@bio boerweet niet of hij op in de markt gezet word. Duport adviseerde hem volgens mij alleen op veen grond
jammermaarhelaas
Ik ben benieuwd hoe men met een pulse-track systeem gaten in kleigrond wil maken die groot genoeg zijn voor bijvoorbeeld 25m3 mest/ha.
Voorjaar lukt misschien nog wel, in de zomer kon het wel eens niet meevallen.
+2
Nick83
@jammermaarhelaas en dat is dus het grote probleem. Dan koop je zo'n dure machine waarvan je niet weet of die in de zomer goed werkt. Dat doe je toch zomaar niet?
+1
cs-agrar
@jammermaarhelaas genoeg vermogen er op los laten. Das allemaal heel mileuvriendelijk enzo, en verzuurd de grond als een malle, maar ja wat geeft dat nou
komelker 2
.
+2
langeslagdiesel
Beco Vianen van de kiepers heeft begin jaren 90 een ( sterwiel ) bemester in de markt gezet. Denk dat ook dat project wegens enorm succes gestopt is. Toen der tijd is er heel wat uitgedokterd wat de praktijk niet overleefde. Denk dat dat nu weer gaat gebeuren. Ga net als toen ook meedenken over een simpele en goedkope oplossing . De tijd heeft uitgewezen dat de meeste boeren toch de goedkoopste oplossing kiezen. : simpel, sterk, doeltreffend, en een goede capaciteit. Over een paar jaar moet het toch weer anders.
redgiant
Onze vroegere buurman had in de jaren tachtig/ negentig een giertank ontwikkeld met 2 bodems. Onder mest en boven water. En met 2 sproeikoppen/ ketsplaten. Er werd dan direct water over de mest gesproeid. Tot vrij recent heeft hij dat ding nog gebruikt, maar ik vermoed dat ze hem uiteindelijk afgekeurd hebben. Deze had dus helemaal geen injecteur. Ik zie hem er tegenwoordig niet meer mee rijden. Moest ik weer aan denken toen ik dit verhaal las.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden mest , water , bemesten , schouten , grasland , veen , sleepvoetbemester en carola schouten geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!