Amazone Rotorkopeg - Kan de Amazone KX 3000 met stekende tanden het grasland in één werkgang zaaiklaar maken

Kan deze rotorkopeg met stekende tanden het grasland in één werkgang zodanig zwart krijgen dat je daarna kunt herinzaaien. Uiteraard met een pakkenrol(60cm) , dit alles ipv van frezen.
van Ittersum

Reacties

+1
Gerron
Ik denk dat je dan dikke graspollen aan het oppervlak overhoudt. Het is ook niet prettig voor de machine...
Ferdinanddijkstra
Een amazone heeft 10 rotors en een grotere diameter dan andere merken.
Daardoor is de omtreksnelheid hoger en het verkruimelend effect beter maar om een grasmat te versnipperen tot een direct goed zaadbed zal niet mee vallen, maar wat wil je gaan zaaien ?
De zode frezen scheelt al heel veel of licht ploegen.
+1
valmet6400power
Nee. Grasland kopeggen wil voor geen meter, zou het inderdaad heel licht frezen. Dat je het tot net onder de wortels freest of ploegen maar alsjeblieft niet kopeggen.
van Ittersum
@valmet6400power de Amazone heeft een grote opening tussen de tanden en de bak dat creëert meer vermenging. Ook heeft deze een andere stand van de messen. Geen slepende of rechte maar meer een scheppende wat ook weer de rotorkopeg naar beneden trekt en een zware rol van 60 cm erachter. Ik dacht zo, in combinatie met een tussenwoeler voor de kopeg, dus als het ware dat de zode ( wel doodgespoten of kort gemaaid) al wat breekt is dit mogelijk? Een andere optie is een frees, ook een tussenwoeler en uiteraard ook een dikke pakkenrol erachter.

Mijn opzet is: ermee maisland klaar/zaaiklaar maken, waar ook een groenbemester op kan staan. Of juist gebruiken om grasland klaar te maken in wisselteelt voor maisland. Ik heb ook nog een vaste cultivator staan met een buizenrol. Kortom met zo weinig mogelijk bewerkingen en machines toch van alles kunnen doen. Graag ideeën of suggesties. Grondsoort, veen, klei en zand, geen drainage, wel greppels.
ares697
@van Ittersum heb je de kopeg? De KG serie is zo uit mijn hoofd meer bedoeld voor inwerken van gewasresten.
Siete
@van Ittersum Wij doen het met een 7meter brede overtopfrees over de maisstoppel of doodgespoten grasland en daarna met een 6meter zaaicombinatie inzaaien.
Er is bewust gekozen om zaaien en frezen te scheiden.
De overtopfrees brengt gewas resten (gras of maïs) naar onderen en de 6meter rotorzaaicombatie egaliseert door de breedte de meest gemene gaten er nog eens uit. Kopakker even extra rotoren alvorens te zaaien om de plekken waar de frees ingezet en uitgehaald is netjes vlak te krijgen. Wij zijn er zeer content mee en merken dat boeren die minder willen ploegen (of helemaal niet) ook deze machine omarmen.
mdoornekamp
@Siete een frees van 7 m breed? Ik dacht dat 6 m de max was
Siete
@mdoornekamp Yup. 7meter Valentini.
Kijk maar bij mn foto's daar staat hij wel tussen. Heb eventueel wel meer foto's mocht je meer willen zien.
mdoornekamp
@Siete ok. zal eens kijken
robbin lamers
Grasland kopeggen wil niet fijn, beter gewoon eerst frezen, en dan een keer terug er over met de kopeg om het land zaai klaar te leggen.
+1
wotan2
Is het geen idee om eens met delphy, of andere advies organisatie om de tafel te gaan zitten en een proefveld met jouw ideen aan te leggen.
Laat verschillende fabrikanten hun machines demonstreren, en aan het eind van het jaar weet je wat (kan) werken in jouw situatie en wat niet. Ondertussen deel je hier je ervaringen dan kunnen wij daar ook wat mee.😀
5000 fan
Volgens mij kun je de kopeg beter inruilen op een overtop frees hiermee kun je grasland scheuren en direct zaaiklaar leggen
Pascal
Met frezen creëer je wel een freeszool onderin. Dus na t frezen altijd lostrekken! Woeler met kopegzaaicombinatie ben je in 1 werkgang klaar
arjanvw
Met een woeler voor de kopeg gaat dat prima, heb laatst een stukje laten doen als proef omdat de kleigrond te hard was om te ploegen.
Gerron
@arjanvw Hoe oud was dat grasland?
arjanvw
@Gerron 15 jaar
CaseCS130
Hier in de buurt doet Klaas Fekkes direct inzaaien op bestaand grasland met een Celli overtopfrees. Die krijgt de oude zode er behoorlijk goed onder, dat resultaat zag er op het oog goed uit. Maar daar heb je voor maisland klaarmaken misschien weer niks aan. Of een rotorkopeg dat ook zou kunnen betwijfel ik, maar ik ken dat type Amazone niet wat jij noemt.
Siete
@CaseCS130 Niet alleen Klaas Fekkes 😁
CaseCS130
@Siete Haha, sorry. Maar wat is jou idee over Ittersum z'n vraag dan als grond expert?
Siete
@CaseCS130 Expert zou ik mezelf nooit durven noemen. Wanneer ben je expert 😅
Heb door mn werk wel ervaringen en bepaalde ideeën daarbij.
Ik ken de betreffende machine niet dus ben wel voorzichtig, maar mijn ervaring is dat een kopeg in bestaande zode nooit mooi werk gaat leveren. Iig niet als je de zode kapot wilt maken en meteen nieuw gras wil zaaien. Compleet vergane zode wil wel beter kapot, maar toch ga je het later merken. Je doet niks anders dan in de bovenste laag omroeren. Je werkt niks onder aan gewasresten oid.
CaseCS130
Quote Reactie van @Siete:
Expert zou ik mezelf nooit durven noemen.

Nee, daarom doe ik dat ook ff voor jou 😝
+1
Siete
@CaseCS130 Hahaha. Naja bedankt dan maar. Als je thuis eens een stuk wilt aanpakken weet je dus wie je moet bellen 😉
van Ittersum
Kortom : kans op falen (graslandvernietiging en groenbemester onderwerken) is groter dan succes?

Deze dan (voor)frezen ook met een pakkenrol en afwerken met een cultivator met buizenrol?

Of eerst diep door de zode heen met de cultivator en dan frezen met pakkenrol.

Jullie merken het al, een echte graslandboer😉
Siete
@van Ittersum Als je gewoon oud grasland hebt waar je een nieuwe zode in wilt zou ik zeggen overtopfrezen en dan rotorkopeggen en zaaien. Eventueel voor het overtoppen een diepere bewerking om de onderlaag te breken en zodoende de waterdoorlatendheid te vergroten. Met die methode hebben wij iig goeie ervaringen.
van Ittersum
@Siete overtopfrezen met een goede zware pakkenrol erachter, zou dan de inzaairotorkopegcombinatie genoeg zijn of toch nog na het frezen een extra ronde rotorkopeggen ?
Gerron
@van Ittersum I.p.v. die extra ronde kopeggen kan je denk ik beter die cultivator er door halen.
Siete
@van Ittersum Nee dat moet genoeg zijn. Die machine is speciaal voor dat werk gemaakt. Een kopakker rotor ik vaak wel even een keer extra zonder zaaien. Dit omdat je bulten en gaten krijgt waar je de frees in en uit de grond haalt. Door dit even een keer te roteren (zonder zaaien) trek je dit weer vlak. Bij mijn foto's zijn ook wel foto's van deze werkzaamheden te vinden.
Mocht je nog meer willen zien dan roep je maar.
van Ittersum
Dank u allen
Wimsumar
Bêste van Ittersum:

Quote Reactie van @van Ittersum:
Grondsoort, veen, en zand, geen drainage, wel greppels.

Als het Provinciale skûtsje met de € 50.000-de-hac-Lege-Midden-uitkoop bij jou langsvaren komt, dan A.U.B. enteren die hap (Desnoods met Jenny's charcoal dirt face blockbuster-gang er bij 😎 ).

On topic:
Wees blij, dat hier niet de natuur de diepe grondbewerkingen voor ons verzorgt. Immers, de wekenlange strenge vorst zou ons een ware ontbering doen laten lijden. Maar ook, 'moeten' ploegen betekent ook "met schone lei (zaaibed) beginnen" en tevens de mogelijkheid o.a. de 'bokashi-slootvuilbult' en wat dies meer zij weg te kunnen werken. Ook niet onbelanrijk hier in N-Nederland is de sneller droging/opwarming van geploegd land. Eigenlijk is dat ploegen daarom zo gek nog niet om met 1 bewerking zo veel te combineren. Dat wil zeggen, het lukt vrijwel niet met andere werktuig(combinaties) hetzelfde te evenaren. Niet in laatste plaats te noemen is dat gewasopbrengsten vrijwel altijd het hoogst zijn op geploegd land.
Het enige werktuig wat de ploeg (bij maisteelt) in de schaduw kan zetten is de Evers Hunter (Of de Pieterman,... ehhh,.. ik bedoel, de Pieter P. werktuigencombinatie) voorzetwoeler met opgebouwde maiszaaimachine. Alleen hiermee is in minder bewerkingen dan de traditionele manier (met o.a. ploegen) maisteelt te vereenvoudigen.
Voor wat het graslanddeel van jouw topicvraag betreft, dat kan zonder grondbewerking met doodspuiten + doorzaaien, maar vaak is ploegen toch (weer) noodzakelijk om het perceel (opnieuw) te kunnen egaliseren voor de nieuwe inzaai. (Vergeet dan niet tevens een paar drainen in te laten leggen).
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Amazone Rotorkopeg ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!