Illustratie van:

John Deere 3050 - Het begrenzen van de hefhoogte bij mechanische bediening

Beste TF'ers,
Als ik de hendel van de hefinstallatie helemaal omhoog heb staan, voel ik dat de pomp nog steeds olie geeft naar de hefcilinder alsof de hef nog hoger moet kunnen. Als ik de hendel vervolgens ietsje omlaag doe, dan houdt dat pompen op. Waar bij die inwendige bedieningsstangen e.d. is een hoogtebegrenzing in te stellen? Is die wel aanwezig? Bij bijvoorbeeld mijn kleinere JD 2140 is de maximale hoogte in te stellen met nummer 5, 6 en 7 op bijgevoegde foto van de 2140. Deze delen ontbreken echter bij de 3050.
Iemand van jullie die het weet?

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Onderelen hefinstallatie JD 2140

(klik om te vergroten)

Onderdelen hefinstallatie JD 3050

Reacties

Wimsumar
Beste Ronald73: Zou het door slijtage op scharnierpennetjes , tastrol etc. kunnen zijn waardoor de 3050-hef nu z'n maximum hoogte niet herkent en door blijft pompen?
+1
JD3010
@Wimsumar Door je gebrek aan kennis van JD ga je hier fout. Een JD pomp stopt als die geen olie kwijt kan.

Het zou kunnen dat die lekt inwendig. Dacht dat bij de oudere 6cilinders de hefcilinder stopt tegen het eind van het hefdeksel.
Wimsumar
Beste JD3010:

Quote Reactie van @JD3010:
JD pomp stopt

Dat is ook zo. Even niet aan gedacht.
JD3010
@Wimsumar Geeft niet, ik wel. 🤗
Wimsumar
Beste JD3010:

Quote Reactie van @JD3010:
ik wel

Dat is heel mooi. Dan heb je vast ook wel een gedachte (en tip voor Ronald73) waar de inwendig lekkage het probleem veroorzaakt.
JD3010
@Wimsumar Ik heb (gelukkig) weinig ervaring met de hef.
Wimsumar
Beste JD3010:

Quote Reactie van @JD3010:
weinig ervaring

Dat betekend dan ook gebrek aan kennis ( 😜 ) helaas.
Aandachtspunt voor Ronald73 zou dan logischerwijze slijtage + inwendige lekkage in het ventiel zijn aangezien hij met iets terugplaatsen van de hendel kan corrigeren.
JD3010
Quote Reactie van @Wimsumar:
Dat betekend

Dat betekent.....😉
Kan zijn dat de klepjes iets te strak staan of de afdichting eruit. Maar daarvoor moet Ronald zelf even op onderzoek uit.
+1
ronald73
Ondanks dat ik enkele jaren geleden tijdens topic tractorfan.nl/topic/89452/ tegelijk maar de oliekeerring van de hefcilinder en beide hefventielen/zittingen heb vervangen, bleef de hef maar zakken als ik de motor uit deed. Dat was ik eigenlijk wel een beetje zat, want bij draaiende motor hoort er dan ook ergens olie te ontsnappen op een plaats waar dat niet hoort. De hefdeksel hebben we enkele dagen geleden van de trekker gehaald. Al hangende aan een werkplaatskraan had ik via de aansluiting van de hulphefcilinder (plug nummer 6 op onderstaande tekening) met behulp van een andere trekker oliedruk op de hefcilinder gezet om nu eens te zien waar die lekkage zich eigenlijk bevind. En ja, er was lekkage, niet via de hef- en daalventielen, ook niet via de oliekeerring van de hefcilinder, maar via overdrukventiel nr 31 van de hefcilinder. Het bleek dat er zelfs zonder oliedruk lucht doorheen kwam. Dat overdrukventiel ga ik nu onder handen nemen en ik hoop dat de hefhoogtebegrenzing, zoals @JD3010 beschreef, dan vanzelf z'n werk wel zal doen.

(klik om te vergroten)

Wimsumar
Beste Ronald73:

Quote Reactie van @ronald73:
bleef de hef maar zakken

Dus de correctie met de hefhendel die je zelf ieder keer moest doen is/was ook maar van korte duur. Ja, dan breng je ons ook op dwaalspoor om niet gelijk aan het overdrukventiel te gaan denken. 😉

Nee, complimenten voor de test/opsporingsmethode. 👍
ronald73
Quote Reactie van @Wimsumar:
Dus de correctie met de hefhendel die je zelf ieder keer moest doen is/was ook maar van korte duur.

Nou ja, het leek erop dat de hendel nooit in de allerhoogste positie mocht staan. Daarom dacht ik dat er ergens iets moest zijn om het heffen op te laten houden in de hoogste hendelpositie. Bij hendel in lagere posities werkte alles normaal, dwz in mijn geval was de olietoevoer toen dus groter als de olielekkage.
JD3010
@ronald73 Lekt dat ventiel dan alleen bovenin?
ronald73
@JD3010 Helemaal bovenin kon je pas duidelijk merken dat er olie ergens doorheen gedrukt werd, in lagere posities niet. Blijkbaar lekte het ventiel altijd, daarom zakte de hef direct als je de motor uit deed.
JD3010
@ronald73 De daal- en hefschuiven hebben wel voldoende vrije slag?

Als die klep altijd lekt, moet die toch ook altijd olie rondpompen?
ronald73
@JD3010 Ja hoor, daar heb ik al heel wat mee gespeeld om te kijken of er wat veranderd. Hoe ik het ook verstelde, telkens weer kwam ik tot de conclusie dat er iets niet lekker zat.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de John Deere 3050 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
15
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0