Illustratie van:

Onbekend Onbekend - Voorboormaat helicoil UNC 3/4

Goedendag,

Ik heb hier een tap en inserts voor een 3/4 UNC helicoil, maar de voorboormaten in de documentatie stoppen bij 1/2 UNC.
Als ik de lijst doorreken, zou ik ongeveer bij Ø19 of Ø19.5 uit komen.
Weet iemand misschien wat de juiste maat is, want volgens mij komt het vrij nauw?

Deel dit topic

Reacties

MartinZaandam
Beste Heer, die 0,5 mm verschil kom jij niet tegen met handboren. Of je de 19mm of de 19,5mm gaat gebruiken hangt veel meer af van jouw boormethodes. Als je uit de hand boort is 19 goed, maar in een freesbank of kolomboor zou 19,5 ook kunnen. Ook het materiaal is van belang. Aluminium of giet-ijzer maak ook uit en als je een gat moet opboren in giet-staal of gehard smeedstaal wordt het ook een ander verhaal.
hooidonk
@MartinZaandam
Beste Martin,

De gaten zitten onderin de achterbrug van de trekker, dus dat wordt inderdaad uit de hand boren.
Ik neem aan dat het materiaal 'gewoon' gietijzer is.

De voorste twee gaten zat nog draad in, de achterste twee was deze uit geroest. Één van de verrassingen die je tegenkomt bij een oude strandtrekker. 😞

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

jammermaarhelaas
Persoonlijk zou ik naast door te rekenen ook zeker even de draaddiepte schatten en de totale diameter meten over de laatste tap, dus de grootste diameter. Trek daar dan twee maal de draaddiepte vanaf en je kunt ongeveer zien of je berekening uitkomt.
hooidonk
@jammermaarhelaas
Bedankt, ik ga er mee aan het stoeien.
Zou de schroefdraad gewoon dezelfde zijn als de originele draad, maar dan met een grotere diameter? De spoed moet sowieso hetzelfde zijn natuurlijk.
+1
BjornV
Als je toch een tap liggen hebt, zou ik gewoon de diameter meten, vooraan aan de tap, waar de eerste groef begint. Moest je na het boren naar eigen mening te veel kracht moet gebruiken, kan je iets groter boren.
BjornV
@BjornV of probeer eens in een ander stuk
hooidonk
@BjornV
Ook een goeie tip.
Als de tap halverwege het gat vast loopt, valt het niet mee om het gat alsnog op te boren zonder de nieuwe draad te beschadigen. Maar in een proefstukje maakt dat niet uit natuurlijk.
hooidonk
@jo845xl
Bingo, dat is 'm!
Goed gevonden, bedankt!
Ik ga er mee aan de slag.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Onbekend ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
9
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
551