Illustratie van:

Perfect klepelmaaier - Lagers van de looprol blijven kapot gaan

Sinds een aantal jaar heeft onze perfect zw210 klepelmaaier het probleem dat de lagers in de looprol steeds kapot gaan na een 20-30 uur maaien.
Alle merken lagers ondertussen geprobeerd en we monteren nu elke keer gopart lagers vanwege de kostprijs.

Er zijn aan beide kanten flenslagers gemonteerd (fl207).

Iemand die dit probleem herkend en een oplossing weet?

Mvg

Geert

Deel dit topic

Reacties

nielsve
Hangt ie vooraan of achteraan de trekker?
Als ie vooraan hangt zorg er dan zeker voor dat je hem niet naar beneden duwt met de frontlift, maar hem lichtjes over of zelfs net van de grond houd, zodat niet al het gewicht op de rol zit.
En natuurlijk tijdig, doch niet overdreven smeren.
geertyb0y
De klepelmaaier hangt achteraan de trekker, en de topstang word gemonteerd in een sleufgat, en loopt eigenlijk altijd vrij, nooit naar beneden drukkend.
De machine is uitgerust met side-shift en als ik er op let om niet te shiften met de machine stilstaand lijken ze wel langer mee te gaan, maar nogsteeds niet echt wat ik verwacht.
Wordt altijd goed gesmeerd niet teveel, niet te weinig en werkt ook nooit in het water
5000 fan
Loopt de maaier zwevend achter/voor de tractor of wordt er d.m.v de topstang overmatige druk uitgeoefend op de looprol? Wat voor constante hoge belasting van de lagers zorgt zeker als je ook nog veel bochten maakt.
Sanderjd
Heb ik ook al vaak gehad, maar dat kwam doordat de klepelmaaier in het slootwater hing. Nu let ik erop dat ik niet in het water kom en nu gaat ie niet meer kapot.
jehan
Wat de heren hier boven zeggen daar zat ik ook aan te denken
+1
hobbyboer
Ik had dat ook met onze oude klepelmaaier.
Opgelosd met hardhouten lagers.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Wimsumar
Beste GeertyBOy: Toch zit het originele flenslager mooi aan buitenzijde van de klepelbak gemonteerd. Desondanks zou een eenvoudig glijlager niet misstaan op die plek.

techniekwebshop.nl/looprol-passend-voor-perfect-zw…

Voor de lagerprijs kun je heel wat glijlagerbussen verslijten/maken. De asstomp op de conus (nr 9) van de looprol lijkt ook eenvoudig te reviseren.
Maak aan binnenzijde van de klepelbak een soort spatbordje over de rol om intreding van vuil. zand, vocht etc bij de lagering te verhinderen.
ares697
De klepelmaaier is wel in balans neem ik aan?
GROENEDEERE
Hoe is de staat van de glijvoetjes aan de zijkanten van de klepelbak?
Als die ver versleten zijn komt er teveel druk op de rol.
En welke lager gaat er altijd kapot?
Aan de trekker kant of de andere?
geertyb0y
@GROENEDEERE die hebben nu wel slijtage omdat er ooit doorgereden is met kapotte lagers, maakt eigenlijk niet uit, is steeds wisselend
radium45
Probeer eens zelfinstellende lagers.
geertyb0y
@radium45 Hier zat ik inderdaad ook aan te denken als beste oplossing
JD3010
@geertyb0y Er zitten toch van die Y-lagers aan? Is je as niet krom.
radium45
@JD3010 dat vermoeden had ik ook, vandaar eens zelfinstellende proberen.
+1
JD3010
@radium45 Ik heb er aan 1kant een nylon lagerbus aangezet, net als @hobbyboer gedaan heeft. As was niet zuiver meer en liep regelmatig door het water met de slootkant klepelen. Als ik de lagers na gebruik zou smeren, zoude ze wel veel langer meegaan.
casejxu
Quote Reactie van @JD3010:
Als ik de lagers na gebruik zou smeren, zoude ze wel veel langer meegaan.

Dat is een veelgemaakte fout. Tijdens het werk komt er water in en een paar weken later pers je vet in een leeg roestig lager
JD3010
@casejxu Een paar weken later? Ik klepel vaak hooguit een uur.
casejxu
@JD3010 ken je nagaan. Enigste keren dat ik klepel is rond de bollen tijd. En dat is 5 weken af en toe dus vandaar. Maar je gebrijp wat ik bedoel iig
JD3010
@casejxu Ach, ik heb de hoop allang opgegeven om dat lager heel te houden, vandaar de nylon bus erin. Het andere lager blijft ook veel langer heel, maar kisten ook niet zo veel.
casejxu
@JD3010 wij al 5 jaar 60/65 ha sowieso alle slootkanten en denk n 30ha per jaar ook boven op. Perfect doet t perfect. Alle lagers nog origineel enkelt verliest ie af n toe een klepel
JD3010
@casejxu Ik verloor de buitenste klepels, omdat die door de slootbodem gaan. Nu heb ik er veel zwaardere klepels aan de buitenkant, die blijven er langer inzitten.
De lagers vd rol kosten nog geen 15 euro/stuk, dat valt wel mee dus.
casejxu
@JD3010 bij ons is t wisselend welke der uit vliegt. T is ook gewoon t oog van de klepel die op t laatst open scheurt. Lagers vallen idd wel mee
@casejxu wat is de veel gemaakte fout? Smeren na of voor gebruik?
casejxu
@ronald-deutz-fahr niet smeren na gebruik. Bij slootkanten maaien komt er water in de lagers. Deze moet je dus eigenlijk na gebruik smeren zodat t water er uit gaat
@casejxu jaa zo, netals smeren na schoonspuiten zegmaar
+1
casejxu
@ronald-deutz-fahr zeer correct
geertyb0y
@JD3010 Ja die heb ik, en de as is niet krom, in iedergeval niet op het oog
josje
Zit er nog een afstrijker over de rol,deze dient vaak als chassis van de klepelbak als je deze mist komt er meer belasting op de lagers.
En loopt de lagers zelf kapot of barst het huis ook kapot
geertyb0y
@josje deze is er inderdaad af, heeft iemand ooit krom gereden, ik wist niet dat het zoveel uit zou maken. Zal deze wel eens maken en terug monteren, misschien dat het helpt
josje
Heb je lagers met inbusje of een exentriese ring
geertyb0y
@josje met inbus
assink
Glijlager maken van delrin of HMPE1000. Of hardhout, dat kan natuurlijk ook.
Heb hier wel delrin liggen tot 60mm doorsnede.
Fred6490
Had ik ook maar bij mij zaten de astappen gelast op de rol. Deze stonden echter niet in lijn scheelde enkele mm. Veroorzaakt spanningen en gevolg was lager stuk.....

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Perfect klepelmaaier ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
33
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN