Benodigd vermogen op de aftakas van een mestverspreider

Kan een mestverspreider kopen maar deze is zonder aftakas, dus nadien aftakas aankopen. Probleem is dat ik niet weet hoe zwaar deze moet zijn. Als iemand mij kan zeggen welk vermogen de aftakas van een mestverspreider vraagt dan is het wel te doen om een juiste aftakas te vinden. Gaat over een mestverspreider met 2 horizontale molens 1.8 m breed.
valtra1

Reacties

wotan2
Met mijn krone kan een 28 pk trekkertje helemaal smoren als de walsen vol lopen, weet je dan iets meer?
Mdbm
Een mestkar vraagt zeer weinig vermogen. Voor een 4 ton mestwagen kom je al toe met een 40pk-trekker.
Wimsumar
Beste Valtra1:

Quote:
mestverspreider met 2 horizontale molens 1.8 m breed.

Welk merk/type mestwagen gaat het om? Misschien is er online-documentatie met technische gegevens als vermogensbehoefte.
Anderszijds, met de bodemkettingsnelheid op langzame lossnelheid kan een relatief kleine trekker (en dito aftakas) het werk (soms) ook doen. Het laadvermogen van de mestwagen vaak wel wat extra trekkerkracht vragen.
wim-same
Mestwagen met 2 horizontale molens kan een hele grote mestwagen zijn van b.v.15 ton. Hietvoor heb je op losse grond ( bouwland ) al gauw 150 pk voor nodig. een 3 of 4 tons mestwagentje voldoet al met 30 - 40 pk. Dus wat meer informatie zou duidelijker zijn om je beter te adviseren.
wotan2
@wim-same maar met 180 cm breed in de bak haal je 15 ton niet
+1
walker1
@wotan2 @wim-same Kunnen hier wel hele discussie beginnen, maar beter is het als @valtra1 gewoon even duidelijk merk en type van de mestverspreider vermeld, of er een foto van plaatst.
valtra1
Dag allemaal

Bedankt voor de reacties.
Het gaat over een 6.5 ton mestverspreider met 2 horizontale molens, heb zelf al bij een aantal merken gezocht, maar nergens het benodigd vermogen gevonden, en zeker niet wat de aftakas betreft. Bij aftakassen kan je wel vinden welke vermogens deze aankunnen, dus als ik dan het benodigd vermogen weet, weet ik ook welke aftakas nodig is. Ben er ondertussen al ongeveer achter gekomen dat een vermogen van 28 kW of ongeveer 38 pk (op de aftakas) voldoende zal zijn. Er komt een tractor van 65 of 90 pk voor te staan wat zeker ruim voldoende is voor zulke kar. Het gaat er bij mij momenteel maar over dat als de aftakas niet zwaar genoeg is deze op de kortste tijd om zeep is, een te zware aftakas is dan ook weer stukken duurder.
+5
Wimsumar
Beste Valtra1:

Quote Reactie van @valtra1:
om zeep

Zo lang er mest op een mestverspreider wordt geladen is er echter nog niet zo veel loos. Het verhaal wordt nogal anders als er puin, bevroren mest, halve stelconplaten, vermiste koeien en/of Lille's bergrotsen voor de mestmolens komen. Een aftakas met breekboutbeveiliging is dan als extra veiligheid aan te raden
+5
walker1
@Wimsumar Ben erg benieuwd naar jouw meststrooier en hoe jouw land er uit ziet na het bemesten....
+1
nhfendt fan
@walker1 zal wel bouwland zijn ik wil geen koeien over mijn grasland strooien 😂😂
Wimsumar
Beste Walker1:

Quote Reactie van @walker1:
hoe jouw land er uit ziet na het bemesten....

Natuurlijk, het is bij mij ook niet bepaald `a la Flevoland. Toch zal men er 'skande' van spreken als ik er (stel bijvoorbeeld) ooit een natuurgebied van maak zonder m'n buren er eerst 'een goed bod' voor uit te laten brengen. 😉
Nee, een mestwagen heb ik niet. (Wat je niet hebt, kan ook niet kapot gaan). Om de paar jaar brengt de loonwerker de "composthoop" (vrijwel alleen slootmaaisel) over het maisland. Bij voorkeur bewerk ik de hoop (omzetten) vooraf om de dikste keien (die met het slootmaaikorven onvermijdelijk meekomen) en grofste takken/snoeihout (van buurmanszijde -> ik zelf heb geen bomen) er tussenuit te zoeken. Zo ook wil ik graag toezicht houden bij het laden van de mestwagen zodat de kans op ongerechtigheden in de wagen nog verder wordt verkleind.
buorman
@Wimsumar
''vooraf om de dikste koeien''
Wim toch, je zit kort bij 'Burgum'
Wimsumar
Bêste Buorman:

Quote Reactie van @buorman:
koeien

Liefst geen dikke koeien uit de sloot halen. Ik schreef: keien, ofwel natuurstenen.
P.S.: Geef Frysk:
1 ko. 2 kei.
Min Frysk:
1 ko. 2 keien.
+1
valtra1
Dag Wimsumar, daarvoor hebben ze hier, en ik neem aan in Sumar ook, een kipkar uitgevonden. Op sommige mestverspreiders zit volgens mij wel een breekboutbeveiliging op de aandrijfas voor als er te grote rotsen verstopt zitten tussen de mest.@Wimsumar
Wimsumar
Beste Valtra1:

Quote Reactie van @valtra1:
Op sommige mestverspreiders zit volgens mij wel een breekboutbeveiliging op de aandrijfas voor als er te grote rotsen verstopt zitten tussen de mest.

Het is onzeker wat het eerst kapot gaat, de mesthaspel, de originele breekbout of een aftakasbreekbout, maar laatstgenoemde is het eenvoudigst (en "comfortabelst" ) te vervangen. Doe met de tip wat je wilt.
N.B.: Zorg ook voor een goede stenenvanger (net) voor op de wagen.
+5
jehan
@Wimsumar we hebben het over een mest strooier en niet over een puin breker haha..of slachthuis
buorman
@Wimsumar
Dacht al, vreemde molshopen heeft die man.
Witte mollen oke, maar zwartbonte molshopen?
buorman
@valtra1
Maar nu weten we nog steeds geen merk en type!
Kees2030
Ik heb eigenlijk dezelfde vraag.

Een Strautmann mestverspreider met twee horizontale walsen van 5 ton. Komt 68PK motor vermogen voor te staan.
Keuze uit Cat5 aftakas, tot 47PK,
Of een Cat6, tot 64PK

Wat is raadzaam om aan te schaffen?Dacht dat die CAT6 een beetje overkill is.
Wil er wel een pakken met een breekbout beveiliging.
+1
wim-same
@Kees2030 Aftakas vermogen tot 47 pk is in principe genoeg. het meeste vermogen heb je nodig om te rijden.
Kees2030
Ok bedankt. Had al zo'n vermoeden.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden aftakas en vermogen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!