Wat is uw ervaring met het in dienst nemen van wajongers?

Zijn er hier leden die een eigen loonbedrijf hebben en wel eens een wajonger in dienst hebben genomen?
Zoja wat is uw ervaring hierin?
Wat zijn uw ervaringen met het personeel
Was de wajonger zelfstandig genoeg om met groot agrarische machines om te kunnen gaan?

Wat vond u van de regelingen/voordelen die u kreeg van het uwv?
Wat zou u graag veranderd willen zien in deze regelingen?

Zou u in de toekomst wel/niet weer een wajonger in dienst nemen?
zoja/zonee waarom wel/niet?

De reden van deze vraag is vanwege mij het aanbod is gedaan om een wajonger in dienst te nemen maar niet precies weet wat ik kan/moet verwachten.

Ik heb mij beetje in verdiept en ik vind het nog al wat om een wajonger op pad te laten gaan met zware machines.
Denken jullie daar ook zo over?
Niks negatiefs over deze mensen maar voor zover ik begrepen hebt komen deze mensen in de Wajong circuit ter recht omdat ze lichamelijk/geestelijk niet goed functioneren.
Agrarische machines zijn geen speelgoed en vind het dus op eerste gezicht erg risicovol. we hebben geen tijd om elk uur als oppas te gaan spelen en ook de jobcouch doet dit niet.
Maar goed misschien heb ik nu ook wel teveel vooroordelen en is mijn angst onterecht, daarom open ik dit topic.

Op het uwv forum lees ik veel ervaringen van wajongers zelf maar ik kan totaal niks vinden over ervaringen van werkgevers die zelf wajongs in dienst hebben gehad.

Ik wil dus graag een beeld krijgen van de andere kant.

Als er wajongers hier aanwezig zijn en hun verhaal kwijt willen over hun ervaringen in de agrarische sector/loonbedrijf dan hoor ik deze ook graag.
tractormember

Reacties

+5
Sojaboontje
Dat zal sterk verschillen per persoon denk ik
+2
deerefan
Ik ben zelf een Wa-jonger heb nog niet bij een loonbedrijf gewerkt maar wel in het groen, er wordt snel misbruik van je gemaakt door bedrijven! mijn vorige werkgever hoefde maar 66% van het minimum loon te betalen maar ging er wel vanuit dat ik 100% zou werken, tja dat gaat niet.
tractormember
@deerefan
Met 100% bedoel je fulltime?
Als je dat kan kom je niet meer in aanmerking voor een wajong uitkering lijkt mij?of heb ik dat verkeerd begrepen?
Ik lees ook dat veel wajongers er niet financieel eropuit gaan als ze gaan werken. heb jij dat ook ervaren?
deerefan
@tractormember van de 16 uur die ik werkte betaalde hij maar 66%, fulltime ga ik indd wss ook nooit redden. klopt na dat jaar heeft uwv een herberekening gedaan en moest ik nog ruim 700 euro terug betalen. ik ben dr indd financieel niet echt op vooruit gegaan.
+20
radium45
@SJB533 Jouw ervaringen? 😂
SJB533
@radium45
Ervaring met de wahjong? Ik heb er nooit aanspraak op gemaakt, jij ongetwijfeld.
+2
walker1
@SJB533 Wajong is ook maar tot 27 jaar? volgens profiel ben je 31, dus jij zit nu in de Waoud? @radium45
SJB533
@walker1 @radium45 doet weer eens een uitspraak over anderen, waar hij, zoals blijkt, geen enkele kennis van heeft. Uiteraard meent hij van wel...
+3
valmet6400power
@SJB533
Iets met een korreltje zout. Ik moest er wel om lachen!
+2
walker1
@valmet6400power Zo is het, niet alles serieus nemen hier.
+2
CaseCS130
@valmet6400power haha ik ook, opvallend ook hoeveel plusjes radium er voor kreeg 😄
+6
walker1
@CaseCS130 Zeker als je hier altijd de betweterige wijsneus uithangt, kan je ook wel eens iets terug verwachten.
+3
radium45
@walker1 @walker1 @valmet6400power @CaseCS130 Mijn opmerking was inderdaad bedoeld als humor. sjoerd en ik kunnen meestal (niet altijd) wel redelijk met elkaar opschieten.
Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik niet op zoveel plusjes had gerekend 😀
+1
Fast Eddy
Ik heb wel een paar wa-jong collega`s gehad. Het was in het begin een ergernis. Later viel het wel mee.Toen we door hadden wat wa-jong inhoud.
De fout lag bij de werkgever die had ons niet vertelt het het een wa-jonger was.
Ik ben het met deerefan eens dat er veel misbruik van gemaakt wordt. Ze worden als volledige kracht weggezet/verhuurd zonder enige vorm van begeleiding of instructie aan collega`s.
valmet6400power
@Fast Eddy
Soort stagelopers dus 😂
trean
@Fast Eddy wa jongere in dienst bij een Loonbedrijf kan prima. Alleen moet je hem niet alleen op pad willen sturen. Dus samen met kraanmachinist als grondwerker/ dumperpiloot.
Of in een hakselploeg.
Opraapwagen kan ook wel.
dennisbouter
@trean zijn ze te dom om zelf op kraan te zitten?
trean
@dennisbouter dat zeg ik niet, kraanmachinist is veel contact met klant, en met communicatie met vreemden is lastig voor de meeste wa jongeren.
Zolang er een collega bij is kan die praten met klant en dan de opdracht duidelijk doorgeven aan de wa jongere.
+1
Fendt926Driver
Ik heb een authistische stageloper gehad die dus ook een wajong uitkering kreeg.
En authisme is er grof gezegd in 1% tot 99%.
Deze zal rond de15 a 20% zijn geweest.
(Vergeef me de platte vergelijking is om het leesbaar te houden)
Hij wou loonwerker worden of er gaan werken maar was wel enorm gebaad bij weten waar je aan toe bent.
Dat was nogal wat. Dus s avonds vertellen wat er de volgen de dag ging gebeuren en dat dan lekker niet doen. Want dat zou met loonwerk ook zo zijn.
En met mest rijden elke keer even met horloge bij gaan staan tijd op nemen om hem iets op te drijven wat ook later zou gebeuren.
Daar was voor hem wel aan te wennen.
Maar je moest niet vreemd opkijken als hij 3km om reed naar een perceel op 500m afstand omdat er iets langs de straat stond waar hij niet langs kon/wou.

Al met al is hij later een loonbedrijfje gestart met kleine (tuin) machines.

Als de klik eris kun je er best veel mee.
Maar duurt even voordat alles gewenning is bij hun.
Dus inderdaad inzetten op de % wat mogelijk is
valmet 605
Wajong en social return is het nieuwe korting krijgen. Bij envi bestekkebkrijg je virtuele korting. Dus zet je in op deze contracten dan moet je wel.
+1
dennisbouter
@tractormember de defenitie van wajong was in principe dat je voor je 18e of 27 al arbeidsongeschikt ben, dus als je vanaf je 15e een arm mist door een stom ongeluk kan dat ook een wajonger zijn, en er zijn meer dan genoeg trekkerpiloten die met 2 handen nog nie kunnen rijden, en ik ken ook een shovelmachinst die met 1 arm vanzelf handig is geworden,en wat betreft de geestelijke idioten zoals ik zelf: er zijn er ook genoeg die helemaal 100% zijn, en die krijgen machines in sloten of vast in een weiland, en lopen de kantjes er rondom vanaf,,
Reinbier2000
Verschilt erg per persoon (en ligt ook erg aan de werkgever!)
+7
Axeor
@tractormember
Ben zelf werkgever en heb meerder wajongers en 'normale' personeelsleden gehad.
Het ligt zoals eerder gezegd inderdaad erg aan de persoon die je krijgt. Vraag daarom eens naar welke ervaringen die persoon heeft en bel de vorige baas eens op voor een gesprek.

Wat betreft de inzetbaarheid.
Ik heb gemerkt dat je best goede krachten aan een wajonger kan hebben. Ze kunnen zeker bepaalde vaardigheden als trekkerrijden net zo goed doen als een 'gewone'. Mijn ervaring is dat ze het werk vaak goed doen, maar het totale overzicht niet altijd hebben. Bij mij hebben wajongers gerust stukken aardappels gerooid of gepoot en dat gaat goed, maar als er een schuine kant aan het stuk gepoot moest worden dan nam ik even de leiding over. Zelfstandige dingen planning ging niet altijd goed.
Ze komen het beste tot hun recht vind ik als ze in een groepje werken, waar een ervaren rustig persoon de leiding heeft. Stel een hakselploeg met de wajonger op de wagen en een ervaren man die het aanstuurt op de hakselaar.

Dat is gelijk ook het punt waardoor de eerdergenoemde gevoelens van misbruik vandaan komen die hierboven genoemd worden. Soms vindt de wajonger dat ze hetzelfde werk uitvoeren dan de 'gewone' man, en dus gelijk betaald moeten krijgen. Echter, als leidinggevende weet ik dat de gewone man mogelijke problemen sneller zelfstandig zal kunnen oplossen. Daarom krijgt die man uiteindelijk meer betaalt.

Ik zou zeggen, vraag een gesprek met de jongen aan, peil hem een beetje in. Bel eens zijn vorige werkgever voor een indruk en wat de ervaring is. En dan zou het best een goede kracht kunnen zijn in de juiste omgeving.
Wimsumar
Beste Axeor & Tractormenber:

Quote Reactie van @Axeor:
Stel een hakselploeg met de wajonger op de wagen en een ervaren man die het aanstuurt op de hakselaar.

Dan is het wel de klant die (desnoods na een paar keer) het loonbedrijf benadert te mogen komen hakselen, maar dan zonder reade Freddy.
Maar ook het 'andere' personeel heeft werkdruk (lees: stress) genoeg. Die hoeven die 'sensatie ' er ook niet bij.
mklok
De wet Wajong is er niet meer , alleen personen die er nog in zitten blijven een uitkering houden maar nieuwe instroom is niet meer mogelijk.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!