Mais schoffelen en gras zaaien in één werkgang

Zinger Mechanisatie combineert in éénn machine een Zibo Schoffelbalk met een Zibo pneumatische zaaimachine om in één werkgang aan de eis van een vanggewas bij de teelt van mais tegemoet te komen.

Deel dit topic

Reacties

dijkstra uit w
Ben je wel een 9 rijige maiszaaier nodig als je deze machine koop. haha
jan w
@dijkstra uit w
De Zibo Combi Schoffel-Zaaimachine is leverbaar als 8- en 6-rijige uitvoering.
Henry1
@dijkstra uit w Dat is eigenlijk wel een goede. als je 9 elementen hebt, heb je 8 rijen waar je omheen gaat. Maar dan doe je wel steeds een rij dubbel. Of het komt sowieso niet meer overeen met de breedte van zaaimachine. En met gps zaaien maakt dat misschien niet meer uit?

dat het oneven is klopt denk ik ook wel. want als spoorbreedte 1,50 is heb je er precies 1 in het midden.
+1
Arum
😀
weurding
Rogge zaaien als maïs halve meter staat met km strooier. Kost weinig
huub
Quote Reactie van @weurding:
Rogge zaaien als maïs halve meter staat met km strooier. Kost weinig

Ervaring mee?
weurding
@huub wel met rogge zaaien zonder inwerken, ga het zeker proberen, en nee, omdat het niet verplicht was geen ervaring in een gewas, maar komt vast goed
ford8630power
@weurding
Heb je dan geen meter rogge tussen de mais bij het hakselen?
weurding
@ford8630power Als je zo laat zaait vast niet. Wordt behoorlijk donker dan al. Ben bang dat als je alles gelijktijdig zaait de kans daarop veel groter is
PIONIER
@weurding kwam die rogge ook op dan?
weurding
@PIONIER Ja. Stond boven verwachting. Inwerken wilde niet veel te nat. Gewoon bovenop gegooid
matt
@weurding dat lukt ook met graszaad.
weurding
@matt te duur voor. En rogge zaait als kunstmest. Kunt veel breder rijden met km strooier
pietjepuk
@weurding Beter zaaien kan ik niets tegen in brengen. Maar de prijs zal weinig verschil maken. voor 20 euro italiaans raaigras per ha ben je helemaal klaar.
weurding
@pietjepuk is duurder dan rogge dus ben benieuwd hoeveel kg je er op gooit?
pietjepuk
@weurding met tien kilo per ha staat er ruim genoeg voor de verplichting. hoeveel rogge strooi jij? hoeveel kost die per kilo.
matt
@pietjepuk vraag mijn eigen af hoe dat met hakselen gaat met die onderzaai die bekken zijn gevoelig voor strupen als de mais niet zuiver staat hele rijen tegen de grond aan als de machinist niet oplet
pietjepuk
@matt Als je het allemaal goed doet is bij de oogst nauwlijks gras te zien.
weurding
@pietjepuk strooi 50 kg,51,2 cent per kg ong 25 euro per ha , rijdt op 16 meter, is maar even bijgaan
jan w
@weurding
Italiaans raaigras, zal wel iets duurder zijn, maar het doet ook meer in de bodem dan rogge. rogge groeit meer boven de grond en italiaans groeit meer onder de grond.
weurding
@jan w rogge heb ik puur voor de verplichting. Overigens kun je dat prima kapot krijgen met een mechanische bewerking ipv roundup
+1
George
Wat een onzin dat ze ons weer aandoen.
diezel
@George
Heb jij er al iets van gehoord dat er vanaf 2020 géén contracten meer afgesloten worden voor conserven/aardappelen als die percelen grenzen aan maisland?
p.s. heb het enkel nog maar gehoord.
George
Quote Reactie van @diezel:
Heb jij er al iets van gehoord dat er vanaf 2020 géén contracten meer afgesloten worden voor conserven/aardappelen als die percelen grenzen aan maisland?p.s. heb het enkel nog maar gehoord.

Nee niks van gehoord. Welke reden zou dat moeten hebben?
+1
diezel
@George
Uitsluiten mogelijke residuen door drift.
George
Quote Reactie van @diezel:
Uitsluiten mogelijke residuen door drift.

Voor die ene keer dat mais gespoten wordt?
+2
Pluto
@George Hier is meer aan de hand !. Dit hele onderzaaien idee is al jaren uitgeprobeerd op De Marke ,er wordt niet bij verteld dat het hier om klapzand gaat . Op For Farmers dagen ,,u weet wel van die licentie bijeenkomsten werd er vaak over gesproken door allerhande specialisten en hoe geweldig het was . Door enkele loonwerkers werden kritische vragen gesteld en deze werden telkens met een kwinkslag of lekker belachelijk maken in gezelschap dan houd die zijn mond wel dicht !. Het komt er ruw weg op neer dat rond om deze onderzaai percelen AM een enorm probleem wordt voor de aardappel teelt en dit geld voor meerdere jaren . Je krijgt het jaar rond waardplanten in de nabije omgeving .Het kost opbrengst aan mais want er is concurentie in de tijd dat er gegroeid moet worden . wat er ook niet bij wordt verteld is de enorme hoeveelheid roundup die nodig is om de vertering van het gewas te versnellen , je kunt niet volstaan met een litertje om de groei er uit te halen . Het onderzaai systeem staat of valt met roundup. Dat er wordt vermeld dat er na de maisoogst geen grondbewerking nodig is ?? dit is pertinent onjuist . Regenwater zal in de aangereden sporen niet wegzakken maar afspoelen naar de sloten met als gevolg minder watervoorraad in de bodem en vernietiging van bodemfauna .Onze specialisten waren niet blij met deze uitleg van een paar loonwerkers maar na veel aandringen gaven ze het wel toe met de opmerking dat het onderzaai fenomeen zeer waarschijnlijk binnen 3 jaar is afgelopen en wanneer de milieu schade zich eerder aandient nog sneller !.
Leo,s vriend
@Pluto Iedereen die de Marke kent weet dat ze daar op klapzand boeren, sterker nog, dat is juist de reden dat ze daar een proefbedrijf zijn begonnen.
De link onderzaai en AM zie ik totaal niet.
Juist de late onderzaai zorgt er voor dat het vanggewas alleen opkomt en minimaal groeit, dus geen concurrentie voor mais is.( wel een risico> als maisgroei stagneerd, of onderzaai te vroeg is kan de mais wel lijden)
Bijtijds vanggewas kapot maken zorgt er voor dat de roundupspuit in de loods kan blijven staan.

Wel volledig mee eens dat kapotrijden tijdens maisoogst en rijsporen een zeer zwak punt in deze regelgeving is.
achterhoeker2
Het zou mooi zijn dat het maisspuiten dan achterwege kon blijven.
bertusdebeer
Volgens mij is roundup helemaal niet gevaarlijk
+2
George
Quote Reactie van @bertusdebeer:
Volgens mij is roundup helemaal niet gevaarlijk

Nee is net ranja. 😂
sander
Zo.n machine heb ik al 😀

Foto van een Fendt 515 C
KOC1981
@sander en hoe zijn de ervaringen?
kaas
@sander en hij werkt goed sander
Henry1
@sander doe je de buitenste rij dubbel? Of let je niet op breedte van de zaaimachine
+1
pietjepuk
@Henry1 kijk effe naar de zaaipijpen en je weet genoeg.
Henry1
@pietjepuk is ook zo! Scherp opgemerkt!
sander
Prima machine niks mis mee. alleen zelf nog wel wat dingen naar eigen zin aangepast.
+2
JappieJo
Jodel er wel wat met de km strooier overheen
sander
Tjah ieder z.n eigen manier 😬
Flinstone
Gewoon vroeger hakselen en dan inzaaien met Italiaans raai!
We hebben ooit ook wiedeg gehad en na 3 jaar kon ie voor mais bij het oudijzer😂
jan w
@Flinstone
Wiedeggen gaat best wel goed en kan ook een goed resultaat opleveren. Alleen je moet wel goed weer erop treffen. Dus bij gebruik van een wiedeg moet je wel ff het weerbericht in de gaten houden. Anders wegblijven.
kaas
@Flinstone hoeveel keer in de 10 jaar heb je de mais voor 30 sept rijp in het noorden en dan vroeger hakselen kost ook opbrengst dus als je voor vroeg ras gaat en het weer zit tegen heb je het nog niet rijp voor 30 sept wil je zekerheid met goede mais zal je toch onder zaai moeten toepassen voor al in het noorden./
Flinstone
@kaas best wel vaak en als je op tijd zaait op grond wat voor mais geschikt is! Na de oogst italiaans raai erop wat in het voorjaar weer zorgen voor extra draagkracht!
Rogge zie ik niet zo zitten wegens te snelle groei en daardoor verdamping van cappilair water
Flinstone
Het lijkt wel of er een stortvloed aan negatieve berichten over landbouw en veel collega’s geven er de brui aan
weurding
@Flinstone des te beter wordt het voor de blijvers😊
sander
Die buitenste elementen zie ik als halve ja idd.. ik heb er verder positieve ervaringen mee. Regelgeving kun je van alles over zeggen. Maar dat zo langzamerhand meer bezig bent door alle regels en eisen heen te wurmen is wel duidelijk, jammer dat echte boerenleven hier dan op geven moment ten koste aan gaat..

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden gras , zaaien , Mais , mechanisatie , mais schoffelen , gras zaaien , machine , zaaimachine , Schoffelen en zibo geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
47
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0