Illustratie van:

Massey Ferguson 135 - Welk Schroef draad type

Hallo,
Ik zou graag willen weten wat voor schroef draad ik in mijn mf 135 heb? Zijn dit inch maten en is dit dan unf of unc of iets heel anders? En heb je hier ook schroefdraad meters voor zoja waar kan ik deze kopen.
Groet Siebert

Deel dit topic

Reacties

+1
hooidonk
Bij mijn weten is alle schroefdraad op de 135, engelse inch maten. Dat zijn inderdaad UNC (Unified National Coarse = grof) en UNF (Unified National Fine = fijn)

Zoek je een bepaalde schroefdraad of moet je meerdere dingen vervangen?
+1
Huuuuub
@hooidonk
UNC/UNF zijn amerikaanse maten
engelse maten zijn Whitworth/BSF (british standard fine)
Nu weet ik niet wat er op een ferguson 135 zit. maar dat kan dus vanalles zijn.
Siebert 135
Ja ik moet een paar bouten vervangen.
Dus het zijn dan waarschijnelijk unc of unf bouten?
En kan ik hiervoor ook schroefdraad meters kopen?
MartinZaandam
@Siebert 135 Daar zijn geen standaard schroedraadmeters voor te koop. Je moet eerst het aantal gangen (omwentelingen) per inch weten. Dat kan je zo meten; Maak het inwendige gat of het uitwendige schroefdraad een beetje vet, heel dun uitsmeren. Dan leg je een stuk wit papier op het schroefdraad of je steekt een klein strookje papier in het gaatje en met je pink zorg je an dat er een afdruk van het schroefdraad op het papier komt. Dat papier leg je dan naast een duimstok en kan je het aantal streepjes (is "gangen") per inch meten (dus wel een duimstok nemen waar ook de duims (is ïnch) maten op staan.

Als je het aantal gangen per inch weet, ga je heel nauwkeurig het gat (dus de boormaat, af gatmaat) opmeten of als je een bout hebt gebruikt gaat je die bout exact opmeten.

Als je het boorgat weet of de boutmaat ga je in de schroefdraad tabellen op internet het juist UNC, UNF of Whitworth erbij zoeken.

Nu kan het ook nog milimeterdraad zijn, maar dat lijkt mij onwaarschijnlijk, maar dan ga je op de zelfde manier te werk met opmeten. Tussen deze schroefdraad types, mm of inch maten zit wel een heel duidelijk verschil, namelijk;
Inch maten zijn altijd in "aantal gangen per Inch" en dan boorgat of as maat
mm maten zijn altijd in "een omwenteling is zoveel mm=spoed"

Succes, maar je mag mij ook mailen als dit te moeilijk is
Siebert 135
@MartinZaandam Bedankt! Zal het even proberen.
+1
Wimsumar
Beste Siebert:

Quote:
heb je hier ook schroefdraad meters voor zoja waar kan ik deze kopen.

Jij hebt 3 M.F.-dealers op 10 kilometer afstand om je heen. Daar zullen ze niet schrikken als je 'slechts' voor een paar euro bouten aan de onderdelenbalie staat.
Welke bouten gaat het om trouwens? .

Schroefdraadmeten/-meter:
duursma.nl/blog/…
+1
henk-bouwman
Met een beetje rekenvaardigheid is het helemaal niet moeilijk. Een heel enkele uitzondering daargelaten (en bij mijn weten niet bij MF) gaan de breuken van de maatvoering niet verkleind dan tot 1/16 inch. 1/16 inch is 1,5875 mm.
Als je een bout meet in millimeters, en je deelte die millimeters door 1,5875, krijg je de dikte in 16e deel. Daarna vereenvoudigen tot zover als het kan, en je hebt de diktemaat. Is de draad iets groffer dan een normale metrische bout die ongeveer even dik is? Dan heb je UNC. Is de draad fijner? Is het UNF

Een paar voorbeelden:

1
Een bout meet je op ong 14,2 mm dikte en de draad is fijner dan die van een standaard M14 bout.
Zo weet je meteen al dat het UNF is
14,2/1,5875= 8,945 is afgerond 9. Bout is dus 9/16 UNF

2
Een bout meet je op ong 12,5 mm dikte en de draad is ook fijn.
12,5 / 1,5875 = 7,87 is afgerond 8. Bout is dus eigenlijk 8/16, maar vereenvoudigen leidt tot 1/2"
Bout is dus 1/2" UNF

Veelvoorkomende maten zijn
1/4" ruim 6mm
5/16" ong. 8mm
3/8" ruim 9 mm
7/16" ong 11mm
1/2" ong 12.5 mm
9/16" ruim 14mm
5/8" 16mm
11/16" ruim 17mm
3/4" 19mm
7/8" ruim 22mm
1" 25,4 mm

Deze maten worden ook gebruikt voor de sleutels. Een sleutel 3/4" is bijna precies gelijk aan 19 mm, dus past die ook op een zeskant van 19 mm / 3/4"
+1
MartinZaandam
@henk-bouwman Beste Henk, om de mm sleutels ook te vergelijken met Inch sleutels gaat wel erg kort door de bocht. Die rekensom gaat alleen op boven sleutel maat 24, maar dan is het nog oppassen dat de sleutel de boutkop of moer niet gaat vernielen. Als voorbeeld geef ik de boutkop of moer met 1/2 duims maat. Een 12 mm sleutel gaat niet passen, maar de 13 mm sleutel vernield meer dan nodig is
+3
henk-bouwman
@MartinZaandam die van 1/2 klopt zeker, maar ik kan ook niet teruglezen dat ik dat beweerd heb. En ik heb slechts bij enkele maten een overeenkomende maat gezet. Bij de rest staat ‘ruim’ of ‘ongeveer’.
Het is niet alleen sleutel 15/16 die prima wil, maar ook bij 7/16, 5/8 en 3/4 is het verschil bijna niks. (19,05 en 15,89 ed) zodat dat prima past. Dan is het nog veel kwalijker om een goedkope sleutel te nemen, want die zitten regelmatig veel ruimer in de tolerantie.
valtra1
Op de site van kramp, of aanverwante, kijken bij schroefdraadmeter. Kosten een kleine 10 euro.
MartinZaandam
@valtra1 Beste Heer, heeft u misschien een linkje van de Kramp-site met de juiste pagina? Ik kan hem zo niet vinden. Ook betwijfel ik, of dat is, wat Siebert zoekt. De schroefdraadmeters zijn meestal in een inch uitvoering of een millimeter uitvoering en dan ook nog met verschillende tophoeken van de gesneden draad. Daar kan je zonder tabel nooit uithalen welke draad het is (Metrisch, Metrisch Fijn, UNC, UNF, Whitworth en wat je allemaal nog meer kan bedenken wat ze hebben gebruikt)
jammermaarhelaas
@MartinZaandam

Hier vast een voorbeeld van hoe zoiets er uit ziet:
kramp.com/do/action/…

It's that easy

En voor wie dit leest en niet kan inloggen bij Kramp voor de prijs:
techniekwebshop.nl/catalogsearch/result/…

of:
indi.nl/INTERSHOP/web/…
Siebert 135
@jammermaarhelaas Ik heb vorige week op indi een unf en unc schroefdraad meters gekocht. Komen van de week binnen. Als ik ze heb test ik ze wel even en geef ik jullie wel even een update.
JD3010
@Siebert 135 Die zat standaard bij mij tappenset doos,
Siebert 135
@JD3010 Ik heb alleen een tappenset met schroefdraad meter voor metrische draad.
+1
MartinZaandam
@jammermaarhelaas Bedankt! Die kon ik nog niet, al uitgevoerd met de betreffende schroefdraadtypes. Top
Siebert 135
Update schroefdraad:
Ik heb van de week de unf en unc schroefdraad meter van indi even geprobeerd. Dit pakte goed uit even de aantal gangen uitmeten met de schroefdraadmeter daarna de diameter van de tap opmeten met een schuifmaat daarna met deze tabel (teesing.nl/nl/page/…) afgelezen welke maat het was. Ook de inch bouten even gepast die ik besteld had, maar pasten als een bus! Verder ben ik er achter gekomen dat de meeste bouten in een franse Massey Ferguson 135 unf of unc zijn.

Groet Siebert

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson 135 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
17
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN