Keuze voor kievit bij mestinjectie levert boer in Friese greidhoek voorwaardelijke straf op

De bemesting van een maïsperceel is een boer in de greidhoeke ruim anderhalf jaar geleden duur komen te staan.

Als fervent weidevogelbeschermer werkt hij al jaren samen met de vogelwacht om de nestelende kieviten en andere weidevogels zo goed mogelijk te helpen bij het nestelen van de kieviten en opgroeien van de kuikens. Voordat de maïs zou worden ingezaaid in mei 2017 is het omgeploegde land bemest met de zodebemester. Vogelnesten werden gespaard, maar het kon niet worden voorkomen dat er mede daardoor mest op de bovengrond bleef liggen. En dat is niet toegestaan volgens de meststoffenwet. Mest moet direct worden ondergewerkt.

Rechtbank
Omdat dit direct onderwerken niet is gebeurd, kwam de bijzonder opsporingsambtenaar (boa) in actie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) legde de boer al een korting op van de landbouwsubsidie van bijna vijfduizend euro. ,,Tegen een schikking die daarbovenop zou komen, hebben we dan ook bezwaar aangetekend”, zei zijn advocaat gisteren in de rechtbank. Volgens haar zou uit jurisprudentie blijken dat de boer niet nog eens gestraft zou kunnen worden voor hetzelfde feit.

Je hebt te maken met de werking van een machine en aan de andere kant met de liefde voor de vogels
De rechter ging hier niet in mee omdat volgens een latere uitspraak van het Hof een combinatie van een korting en een geldstraf wel mogelijk is. ,,De korting op de Europese landbouwsubsidies van meer dan 3 procent is een bestuursrechterlijke zaak, daarnaast kan de zaak ook strafrechterlijk nog worden behandeld.” Ook het feit dat de zaak na anderhalf jaar pas voor de rechter verschijnt, was volgens de rechtbank geen reden om de zaak niet te behandelen.

Spagaat
De melkveehouder toonde zich gisteren tijdens de behandeling van de zaak bewust van het feit dat je met een goede bescherming van de nesten, minder goed in staat bent om alle mest direct onder te werken. ,,Je zit in een spagaat. Laat je de loonwerker komen, dan kun je niet goed de nesten beschermen. Het ging in ons geval om 2,5 hectare van de totale oppervlakte vijftig hectare land, bedoeld voor maïs. Op dergelijk ondergeploegd land zitten altijd veel kieviten. In dat jaar waren er vier nestjes. Omdat het om ondergeploegd land gaat, leidt dat ertoe dat waar je rijdt, de bodem inspoort en dat de mest daardoor minder goed in de bodem terechtkomt. Er blijft dan altijd wat op liggen.”

De officier van justitie erkende dat de boer met zijn handelen in een spagaat was gekomen. ,,Je hebt te maken met de werking van een machine en aan de andere kant met de liefde voor de vogels. Er is echter sprake van een strafbaar feit.” Zij kwam dan ook met een eis van vijftienhonderd euro boete waarvan duizend euro voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar.

Geen waarschuwing
De advocaat van het melkveebedrijf stelde dat de boer zeer zorgvuldig tracht om te gaan met milieu en weidevogels en dat het onbegrijpelijk is dat de huidige wetgeving ertoe leidt dat een boer dan kan worden geconfronteerd met fikse boetes. Ook was ze kritisch op de houding van de boa. ,,Normaliter is het zo dat wanneer je nooit iets verkeerds hebt gedaan, er een waarschuwing volgt. Nu werd er direct opgetreden terwijl er geen winstbejag is geweest en de boer een gewetenskeuze heeft moeten maken.”

De economische politierechter zei te beseffen dat er een gedegen afweging van belangen is geweest, maar dat er desondanks sprake is geweest van een overtreding van de regels. ,,De mest is niet direct ondergewerkt.” Hij nam de eis dan ook deels over. Het leverde de boer een geheel voorwaardelijke boete op met een proeftijd van twee jaar.

Bron

Het Friesch Dagblad maakt gebruik van cookies
toestemming.ndcmediagroep.nl

Deel dit topic

Reacties

+22
puntertje
Goh, wat zal die bijzonder opsporingsambtenaar zich trots gevoeld hebben. Al die jaren dat hij/zij vroeger is gepest op school, maar nu heeft hij/zij eindelijk zelf macht. Hulde voor dit soort plichtsgetrouwe mensen.
+4
van Ittersum
@puntertje één stap eerder, wie heeft die BOA gebeld......zo werkt dat.....
+1
puntertje
@van Ittersum O.k., dan is er nog iemand met een enorm plichtsbesef.
van Ittersum
@puntertje als niemand die BOA had gebeld had die BOA de letter van de wet niet te hoeven volgen. Ook met zoiets te maken gehad(blijf een beetje vaag, ben er nog steeds niet 100% achter wie dit gelapt heeft) en die BOA zei duidelijk, ik moet nu wel, normaal had er niemand druk om gemaakt. 100% zeker weet ik niet of het hier het ook zo gegaan is maar schat de kans zeer hoog in.
+1
JohnDeere5085
@van Ittersum zoals de advocaat ook al aangaf, er was compleet geen economisch belang bij en de boer deed wat hem het beste leek. Vind ik het triest dat er alsnog een boete wordt opgelegd, ondanks dat hij gelijk krijgt van tegenpartij
+1
van Ittersum
@JohnDeere5085 tis niet aan mij om te bepalen waar de werkelijke streep ligt, maar inderdaad sociaal gezien incorrect, wettelijk klopt!
BernieX2
@van Ittersum waaruit concludeer jij dat de boa gebeld is?
+1
van Ittersum
@BernieX2 eigen ervaring en een gemeente heeft maar 1 of 2 BOA's die voornamelijk bezig zijn met handhaving van vergunningen en milieucontroles. Onlangs toen ik milieucontroles had zei hij ook dat hij bijna 2 jaar achterliep mede omdat door de ,meldingen en/of klachten. Die vergen heel veel werk, vooral na werk. Legsel heeft totaal geen prioriteit tenzij...
+1
walker1
@van Ittersum maar gaat het in dit geval wel over een boa van de gemeente? Kan ook een inspecteur van de nvwa geweest zijn .
ford8630power
@walker1 volgens mij is de nvwa daar ook verantwoordelijk voor.
+1
Jan S
😀
Jan S
😀
+1
buorman
@Jan S
Van 1998 t/m heden;
Kok 2
Balkenende 1
,, 2
,, 3
,, 4
Rutte 1
,, 2
,, 3

Roept u maar.......
+2
walker1
@buorman Laten we hopen dat hierna Baudet 1 volgt, en 2, en 3, enz
+1
buorman
@walker1
Strak plan, zei gisteren nog dat Ned uit de EU moet....
Gaat de Brexit mss niet door, gaan we voor de Nexit....
JohnDeere5085
@walker1 ben benieuwd naar 20 maart
+3
JohnDeere5085
Triest
+2
Door en door triest. Waar gaat de wereld heen vraag je je af
+1
van Ittersum
@bernard-vant-klooster de wet beschermt maar werkt ook vaak tegen
+1
Jan S
😀
+2
verbi
Voortaan dus gewoon over de nesten mesten en bewerken. Ik wil geen boete van 5000 euro voor dit soort flauwekul voor 4 nesten. Krijgen ze prcies het omgekeerde van wat we allemaal willen.Beloon dit soort mensen.
van Ittersum
@verbi gewoon in eigen beheer nesten beschermen, hoe meer anderen weten hoe meer je moet verantwoorden. Iedereen heeft het altijd maar over "even" doen. Mijn antwoord is dan steenvast : "even erbij doen" is heel iets anders dan "even erbij staan te kijken"
de hoef
@verbi iklas ergens dat hij twee ha niet ingewerkt had, als dat klopt vind ik het niet raar dat het zo loopt ,
en met welke machine mag je nog in twee werkgangen inwerken ,
Leo,s vriend
Quote Reactie van @de hoef:
iklas ergens dat hij twee ha niet ingewerkt had, als dat klopt vind ik het niet raar dat het zo loopt ,en met welke machine mag je nog in twee werkgangen inwerken ,

In de kop staat dat hij het geploegde land had bemest met zodebemester,volgens mij mag dat niet, was er niet bij dus kan niet oordelen over resultaat, maar:
-Is hij beboet voor een paar stukjes niet onder gewerkt rond kievitsnesten of omdat het hele perceel niet goed bemest was ?
- Is het kievitsnestverhaal er bij gehaald om een excuus te bedenken voor het niet voldoen aan de wet ?
Als het om een paar stukjes gaat is het idd te gek voor woorden, maar als het een grote smeerboel was ,kan ik me er iets bij voorstellen, iedereen moet aan de wet voldoen.

Zal me wel weer een heleboel bagger opleveren.........
de hoef
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Zal me wel weer een heleboel bagger opleveren.....

ik deel je mening
Leo,s vriend
Quote Reactie van @de hoef:
ik deel je mening

Oh jee.............
+2
@Leo,s vriend daar ben ik het mee eens, desondanks vind ik het goed dat dit soort dingen aandacht krijgen omdat er, los van het feit of deze boer wel of niet onterecht is beboet, teveel boeren onterecht beboet worden voor dingen die in de wet misschien fout zijn maar in de praktijk weinig tot geen schade opleveren aan het milieu oid. En waar zij ook niemand mee lastig vallen. Misschien zat hij fout, misschien ook niet, maar 1 ding weten we zeker: in de regelgeving omtrent landbouw gaat iets goed fout. Mede dankzij lobby door natuurorganisaties en partijen die door extra regelgeving meer werk vrijmaken binnen de landbouw zodat zij er zelf aan kunnen verdienen.
buorman
Quote Reactie van @bernard-vant-klooster:
in de regelgeving omtrent landbouw gaat iets goed fout. Mede dankzij lobby door natuurorganisaties en partijen

Met name doordat de wetgever niet in de gaten heeft hoe de aangenomen wet in de praktijk uitpakt/uit kan pakken, en doordat controlerende instanties die wet naar eigen inzicht inkleuren.
''Iedere burger word geacht de wet te kennen'', ja amehoela
Heb zelf noch een zaak lopen waarbij de rechter[s] en handhavers het een het zelfde wetsartikel verschillend uitleggen/lezen, maw zij die er voor geleerd hebben kennen de wet verschillend en ik zou hem moeten kennen.
Jan S
😀
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Jan S:
Ook als wetten moreel gezien niet te verantwoorden zijn?Bijna nergens ter wereld is het verplicht om mest te injecteren. Zouden alleen in Nederland de natuur daar last van hebben? Of is de wetgevers de kolder in de kop geslagen?

Snap ik, en ja, het is een aantal wetgevers behoorlijk in de kop geslagen, maar dat doet niks af van het feit dat die rechter ook gewoon naar de wet vonnist.
En nogmaals, ik ben er niet bij geweest , dus kan ook niet oordelen over hoe en wat.
BertK
@verbi Ook daar krijg je een boete voor....
Nico96
@BertK je mag nog geen houtduif van de nest jagen als die zit te broeden.
+1
arjankok
@verbi wat kortzichtig zeg , deze veehouder had gewoon de plicht van onderwerken en koos voor zijn eigen niet geschikte machine zo als ik zo veel collega's stiekem zie doen , de vogels moeten de aandacht afleiden , is gewoon onzin dat de loonwerker de nesten niet kan sparen
hoest
@arjankok Zoals ik het lees had hij 50 ha mais en was op 2 ha het niet goed ondergewerkt. Ik kan er niet uit opmaken of die 2 ha helemaal niet ondergewerkt was of alleen om de nesten heen niet. Maar het lijkt mij sterk dat deze boer 48 ha door de loonwerker laat doen en dan uit kostenbesparing de laatste 2 ha zelf met het risico op dit soort fratsen
buorman
En dan te bedenken dat we voorheen/vroeger een wal van mest rondom het nest maakten om het te beschermen tegen vertrapping; it is harren yn de harses slein
+1
spotmelker
Quote Reactie van @buorman:
it is harren yn de harses slein

It syget se by de boksen yn
+1
tok achterhoek
Nederland wordt steeds verrotter
Landini 6500
Vandaag op omrop Fryslan mensen poep moet bewaard worden,zit vol mineralen
+2
jan w
@Landini 6500
En boordevol met hormonen en antibiotica
diezel
Quote Reactie van @Landini 6500:
poep

Heeft het in het Fries toch geen andere betekenis. Hier in de Belgische grensstreek moet je nl. ook nogal voorzichtig zijn met dat woordje! 😄
dwers
@diezel Friezen skyte stront.
@dwers duidelijk
+2
vaak
@diezel Ja, het poeeeeeepen in het bels is.......
Waldboerke
Van die boete kunnen dan "de zilverlingen" worden betaald. Triest dit. Let maar op, het kan even duren maar de aangever wordt wel bekend.
buorman
@Waldboerke
En welke boa was dit?
Want je hebt ze er bij..................
Als ik dit zo lees wat trouwens bizar is vraag ik mij eigen af of in de toekomst bagger spuiten nog wel mag,we leven in een doorgedraaide maatschappij en erg triest!!! HOE KAN JE,JE WERK NOG UITVOEREN?
weurding
Zal meer geweest zijn dan paar m2 anders zou beweiden al lang verboden zijn
+5
weurding
Kijk net effe 9 uur journaal... als ( niet
blanke )rapper zijnde mag je continue wetten overtreden en agenten schofferen .. 300 km rijden.... rechters die over de strafhoogte nachtjes moeten slapen.... .. naam boef heeft ie al... maar een eindje geen mest onderwerken..da's pure misdaad... . Lijkt wel of rechters allemaal gecastreerd zijn in gerechtshoven als het gaat om enigszins bekende inwoners van nl... man.. toon je kloten
+1
spotmelker
Quote Reactie van @weurding:
Lijkt wel of rechters allemaal gecastreerd zijn in gerechtshoven

😂 hmm, ik heb de indruk dat ze een eierwekker onder hun stoel hebben waar een harpoen uit schiet.
+2
diezel
@weurding
Jan had er vanmorgen ook een mooie "briefje" over.....
tpo.nl/column/briefje-van-jan-aan-rapper-boef/
+1
George
@diezel

Zulk waardeloos kutvolk , ongelooflijk. Vorige week zag ik een vrouwke van een jaar of 30 lopen met een trui aan met grote letters Boef , dan denk je echt vrouwke kun je geen ander idool verzinnen?
+2
de hoef
[quote="@George" p="1597271"]Vorige week zag ik een vrouwke van een jaar of 30 lopen met een trui aan met grote TIETEN
+2
diezel
@de hoef
Verrek, ook al veel KECH's in Brabant? 😄
speld.nl/2017/12/…
Pluto
Ken het !.. Zelf ook meegemaakt . De kievit is een WEIDEVOGEL en heeft daardoor geen toegang op akkerland . Daarvoor is ontheffing nodig die alleen door de vogel zelf kan worden aangevraagd . Aldus de controleur in 2004 , kreeg ook een sanctie van 1500 euro .
JohnDeere5085
@Pluto bij ons nestelen ze meer op het bouwland dan op het gras...
buorman
@JohnDeere5085
Komt doordat weidevogels vaak terugkeren naar waar ze geboren/opgegroeid zijn.
En op veel graslandpercelen is de laatste jaren weinig vliegvlug geworden.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden mest , werking , kuikens , bodem , milieu , boete , landbouwsubsidie , vogels , bemesting , weidevogels , melkveehouder , boer , loonwerker , zodebemester , melkveebedrijf , meststoffenwet , uitspraak , landbouwsubsidies , rvo , regels en machine geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
57
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0