Fordson Dexta - Lekkage hydrauiek ventielblok Dexta 1961

Hallo allemaal. Wie kan mij helpen...
Mijn Dexta uit 1961 lekt veel olie uit het hydrauliek ventielblok onder de zitting. De okie komt uit een gat dat afgesloten is met pos 28,29 en 30 op bijgaande tekening uit het onderdelenboek.
Pin nr 30 heb ik er al uit, maar heeft iemand een idee hoe ik 28 en 29 eruit kan krijgen?

Alvast bedankt!!

Groet
Eric

Deel dit topic

Fordje61

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

Johan Dexta59
Beste Eric,

Ik vrees dat ik je niet echt kan helpen, maar ik heb een vergelijkbaar probleem en wil mijn karretje hier graag bij aanhangen. Bij mij lekt de olie ter hoogte van de schuif waarmee je omschakelt tussen hefwerking en hydrauliek. Dit wanneer de lift belast is. Alhoewel de constructie er bij mijn 1959 dexta op die locatie anders uitziet dan op uw tekening, gaat het om onderdeel 2. Bij mij bestaan de stukken 3,4...tem 9 niet. De schuif is één metalen geheel, voorzien van een rubberen ring. Deze schuif wordt vanop de zijkant van de behuizing op zijn plaats gehouden wordt met een schroef. (Van deze laatste schroef vermoed ik dat ze niet origineel is en dat dat origineel een kogel met veer, ondersteund door een schroef moet geweest zijn - maar dat is mijn gok).
Mocht je of iemand die dit leest over een exploded view van die constructie hebben, zou dat mij zeer helpen.

Hopelijk komen er oplossingen voor beide problemen !
Interford
Dacht dat daar schroefdraad op zat en dus eruitgedraaid moet worden gr Wim
Fordje61
Hallo Wim, bedankt voor het meedenken! Ik heb nogeens goed gekeken maar er zit geen gleuf voor een schroevendraaier oid in helaas....
Wel vond ik nog een plaatje ter verdere verduidelijking. Het gaat om het stopje dat naast zuigertje 74 op deze foto staat. Iemand nog een andere suggestie?

(klik om te vergroten)

jammermaarhelaas
Goed dat je er alvast wat tekeningen bij hebt gevonden.

Mijn werkwijze zou zijn om, als je er niet goede bij kan, en je kunt er ook niet in kijken, een spiegeltje te pakken om er in te kunnen kijken, eventueel met een lamp op de spiegel schijnen om wat te kunnen zien, wijst zich vanzelf. Misschien zit er nog een ring of seegerring voor de stop? Of zit er een dikke laag verf in de weg die je weg kunt schrapen.

Blijkt dat je er zo niet verder mee kunt komen, dan gewoon het blokje van het hefdeksel demonteren, dan kun je er goed bij. Allicht hangt de stop zich op, en kun je die met luchtdruk (compressorpistool) op een van de aansluitingen/gaten onderin het blokje, er wel uit drukken.
Wel opletten dat je het stopje opvangt, dus bijvoorbeeld een doek om dat deel heen hangen/draaien om het stopje op te vangen, en wat er eventueel bij mee komt.

Bij terug monteren van het ventiel even opletten of de O-ringen nog goed zijn, en of ze allemaal op hun plek liggen. Eventueel zijn de in hun zitting te "plakken" door een klein beetje vet of vaseline aan de betreffende O-ring te doen.

Je zou ook oliedruk op het ventiel kunnen zetten zonder dat je hem vooraf demonteert, maar of dat een aanrader is weet ik niet, misschien is het het beste om in dat geval de stopknop van de trekker uit te trekken (dus "motor uit") en dan de motor laten draaien door te starten, zonder dat deze werkelijk aanslaat. Zo pomp je wel olie, maar blijft de oliestroom beperkt, en kun je meteen stoppen als de stop los komt en er olie uit het gat stroomt.

Allicht lekt er een O-ring die om de stop zou kunnen zitten, heb dit nooit zelf uit elkaar gehad.
Fordje61
@jammermaarhelaas : Bedankt. Ik heb de bovenkant er inmiddels af en er zit een kanaal (helaas met een bocht erin) naar de binnenkant van de stop. Ik zal de verf aan de buitenkant proberen af te krabben en via de binnenkant met iets flexibels het stopje naar buiten proberen te drukken. Wordt vervolgd.....
+2
Fordje61
GELUKT!!
Met een fietspompje met aangepaste nippel heb ik hem op druk gezet en eruit geblazen 😄
Bedankt voor het meedenken!!
Grt
Eric
jammermaarhelaas
@Fordje61

Handig aangepakt.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!