Gebruik grondbak achter tractor

Misschien een makkelijke vraag, maar toch stel ik hem.

Waarvoor wordt een grondbak achter de tractor gebuikt? Uiteraard snap ik dat je grond / mest etc mee kan vervoeren. Maar dat zou betekenen dat je hem alleen nodig heb als je vaak en veel moet verplaatsen.
We hebben recent een tractor en ik zoek nog de juiste accessoires om me het leven op een boerderij makkelijk te maken....

Deel dit topic

Reacties

inspecteurfendt
Wij gingen er vroeger jonge aardappels en wortelen mee uitdoen, kleine balen hooi naar de wei brengen, kuil naar de wei brengen, soms hout mee gaan zagen, een mesthoop van een klant leeghalen en zelfs een bbq voor een feestje zijn we er ooit mee gaan halen.
+1
Fendt926Driver
Wij doen er alles in om draad te trekker rond de weide
Halen er gezakt diervoer mee bij de handelaar
Brengen er oud papier mee weg
Trilplaatje ophalen bij de buren
Beton molen ophalen
Mijn vader had vroeger 95% van de tijd het grondbakje achter zijn 62 pk sterke fendt 305ls 2wd trekkertje.
Om overal van alles te transporteren.

We hebben hem hydraulisch kippend gemaakt. En dat samen met een hydraulische topstang kon je er alles mee tansporteren

Sinds vader er niet meer is staat het bakje te koop....
+2
Mdbm
@Fendt926Driver Vroeger had ik een kruiwagen, daarna had ik een grondbakje en werd de kruiwagen zelden nog gebruikt. Nu heb ik een weidemann en word het grondbakje ook bijna nooit meer gebruikt.
Fendt926Driver
@Mdbm klopt. Ik ken het.
inspecteurfendt
@Mdbm Hahaha inderdaad. Ik zit nog in het 2e stadium met een wheel horse en aanhanger 😄
boegie
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
bakje te koop

Mooi voor in de fronthef
+1
Fendt926Driver
@boegie bij mijn fotos staat het bakje wel in de fronthef van de 916. daar had ik dan de grondbak en palletvork van de minishovel in. de shovel zelf had ik dan in de achterhef.
zo kon ik toch 15km rond mijn bedrijf klusjes doen
rommert14
@Fendt926Driver je vind wat uit... haha
eicher4048driver
Sinds dat ik een hefmast heb met balenklem wordt de grondbak eigenlijk nauwelijks nog gebruikt. Voorheen verplaatsten we er vierkante en ronde balen hooi mee, wat spulleen insteken om de wei af te maken en grond scheppen en nivelleren. Dat is eigenlijk het enige dat die nu nog moet doen
flip1150
Ik heb geen ervaring met een grondbakje dus kan daar geen oordeel over geven. Maar ik weet wel dat een palletdrager en pompwagen de kruiwagen buiten spel zetten en je rug bespaart.
Ik weet niet wat voor een boerderij je hebt en wat de dingen zijn die moeten gebeuren, maar kan me indenken dat je van een investering in een grond/transport bakje geen spijt krijgt.
Gewoon kopen als je geen shovel of voorlader of iets hebt, je gebruikt hem voor vanalles. Wij hadden we ook een, tot de shovel kwam. af en toe missen we hem, aangezien de shovel maar 20 loopt, je wil weleens snel iets halen of brengen maar dan is 40km/u toch mooier..
YaMaGa
Hier hebben we ook een bakje wordt bijna dagelijks gebruikt voor allerhande zooi... hangt ook bijna vastgeroest aan de ouwe getrouwe mf 135... de verreiker is hier ook wel aanwezig maar de mf is een stuk handiger en staat dus ook (bijna) altijd klaar met het bakkie aan. Verder is de kostprijs natuurlijk ook altijd een punt van discussie..
trean
Thuis hebben ze in 2011 nog een nieuwe Grondbak gekocht met accord bok. Ruim een jaar gebruikt icm veegband. Die hingen dan achter de D4006 en werden gebruikt om voerresten op te ruimen en vers gras te verdelen. In augustus 2011 een gebruikte reck kuilverdeler gekocht met schuif eraan voor vers gras verdelen op de voergang, toen werd die al minder gebruikt.
In december 2012 is er een voorlader gekocht en toen eerst af en toe de grondbak nog gebruikt voor voerresten en andere klusjes. In 2013 schoongemaakt in de olie gespoten en achterin de schuur gezet bij de bandensleep, Grasbak en oude grondbak.
En in het voorjaar van 2015 de bakken, sleep en kuilverdeler ingeruild voor een nieuwe kuilverdeler.
@trean kijk en dat is ideaal aan een voorlader, je rijd gewoon lekker door op de weg. Dat moeten wij met 20km/u, ff naar de bouwmarkt voor 700 kg Portland cement is dus 2x met de aanhanger achter de auto geworden🙈
trean
@ronald-deutz-fahr zitten ook wel te kijken voor een minischovel voor het uitmesten van de strohokken en het voer aanschuiven, voerresten opruimen en koeien halen.
Dan de 4006 erop inruilen.

Voorlader is er ook zo af als je hem niet nodig hebt.
Afkoppelen is ongeveer 1 min werk en aankoppelen 2.
@trean ah oke, ja voorlader is wel lomp, dat was bij ons een van de redenen om een midi shovel te kopen. En we hebben eigenlijk maar 1 trekker waaraan een voorlader fijn zou werken.
Vanaf heden kunnen we de kalverhokkenmachinaal uitmesten, al een hele verbetering! Ff zien of dat met de happer of pelikaanbak moet.
+1
jammermaarhelaas
De gewone kruiwagen is voor kleine dingen onverslaanbaar, je kunt hem zo meenemen, hoeft er niet op/in plaats te nemen, hoeft hem niet te starten, maakt geen geluid en past door een gewone loopdeur.

Maar voor grotere dingen, en verder van huis is een bak achter de tractor natuurlijk wel een handig ding.
trean
@jammermaarhelaas grootste nadeel van de kruiwagen is dat je hem met bloeddruk moet vullen. Met een bakje achter de trekker of minischovel kan je 90 procent van het materiaal opscheppen. Laatste beetje moet vaak we ff met de schop en bezem of mestriek.
+1
jammermaarhelaas
@trean

Voor dat opschepwerk is een bak al snel beter ja.
trean
@jammermaarhelaas uitmesten van grote strohokken zou ik liever ook met de voorlader doen.

Maar dan moet hier eerst de betonnen zolder en een tussen muur eruit. En nog een paar gruppen dicht maken. Dus voorlopig nog maar even met de griep en kruiwagen.
BEboer
Wij gebruiken het bakje dikwijls voor iets grovere werken, hoeken van percelen opsteken met grond, ook afrastering in orde brengen als het sneeuwt sneeuw scheppen kan allemaal met frontlader ook maar dat bakje koste 6-700 euro als je dan ergens over "oneffen" beton schaaft en je ergens tegenaan stoot (vb sneeuw schuiven van de weg) dan denk ik altijd beter dat bakje die een stoot krijgt of de volledige voorlader
casejxu
@BEboer Kan je beter met voorlader doen dan met bakje. Jr hef heeft altijd wat speling wat bij een hobbel of iets wat hem tegen houd de speling er ook uitklapt wat naar mijn idee de klap alleen maar groter gemaakt.
+1
@casejxu toch word een voorlader niet blij van schuiven met de bak, als er een stelconplaat 2cm hoger ligt... je zal niet de eerste zijn, sneeuw of niet.
bakje van €500 aan een trekker van €2000 kan nog wat leiden 😎
+1
trean
@ronald-deutz-fahr schuiven hier meestal sneeuw met ruberschuif op palletvork van de voorlader.
Lader drukloos/zweefstand en dan achter kant van lepels max 5 cm van grond zodat de lepels aflopen richting trekker en je de schuif makkelijk over hobeltjes drukt.
+1
inter 745xl
Wij gebruikten hem vooral met mais en pulp vastrijden en ook sneeuwschuiven ,maar sinds we een voorlader hebben staat hij weg te roesten
jpljonkman
Bedankt voor de massale antwoorden. Ik moet bekennen dat ik veel van de genoemde activiteiten nog niet doe.... het is uiteraard nooit te laat om te beginnen. En voor de investering hoef je het niet te laten. Ik zal een goede smoes verzinnen en het paardemeisje gaan overtuigen 😉
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @jpljonkman:
Ik zal een goede smoes verzinnen en het paardemeisje gaan overtuigen

Stuur foto van paardenmeisje (met een machine of trekker op de achtergrond) en wij helpen een goede smoes bedenken....
flip1150
Zeker voor het paardenmeisje is het ideaal. Je kunt het bakje gebruiken om water naar de/het paard te brengen, mest uit de paddok/wei te verwijderen, hooi ophalen, rijbak vlak trekken, mest weg rijden bij uitmesten, tuin afval wegrijden bij tuin onderhoud en al die dingen wat je zelf verzint als je er een hebt. Maar ik blijf er bij dat een pallet drager en pompwagen ook zeer handig zijn.
Ik zie dat je je afvraagt wat voor werktuigen je nodig hebt. Nu weet ik niet hoeveel grond/wei er bij jullie boerderijtje is maar voor een klein paarden boertje (ben ik zelf ook een beetje) zijn enkele dingen handig. Zo een bakje is nooit weg zou ik altijd doen. Om je weiland te onderhouden zou ik een weidesleep aanraden. Hiermee kun je ook de rijbak makkelijk egaliseren en onkruid vrij houden. Een cultivator is handig om je rijbak los te trekken. Dus bakje, sleep, cultivator en palletvork zou ik voor jou als een goede basis vinden. Doe er je voordeel mee.
+1
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @flip1150:
Je kunt het bakje gebruiken om water naar de/het paard te brengen

Als het logistiek gaat zou ik er een waterleiding naar toe aanleggen, dan vindt het water de weg zelf wel 😉
nielsve
Bij ons bakje hebben we het kip-mechanisme ertussenuit gehaald, en een aankoppelpunt recht aan het bakje gemaakt.
Het wordt enkel gebruik in de fronthef, voor extra spuitmiddel mee te nemen tijdens het spuiten.
In de zomer hangt het doorgaans altijd aan de trekker waar ik de haspels mee verzet met daarin verschillende hulpstukken voor de beregening (bochten, slangen, gereedschapskistje,...)
+1
ambu954
En als je hier zo leest is er vast iemand die zijn bakje wil verkopen voor een schappelijk prijsje 😁
eicher4048driver
@ambu954 Hahah ja als hij iets heeft aan een bakje van 1,8m heb ik wel iets dat weg mag. Maar denk dat de topic starter eerder op zoek is voor iet voor z'n compact trekker
ambu954
Bedenk ik net dat ik zelf ook nog een grondbak te koop heb 😄
Kees2030
Ik ben ook hobbybob met een paardenmeisje zullen we maar zeggen.
Een grondbakje is inderdaad handig voor allerlei klusje waarvoor je normaal meerdere keren met een kruiwagen moet lopen. Inderdaad een weidesleep en cultivator heb ik ook voor de bak en wei. Pas nog een schudeg gekocht voor de paardenbak, werkt super en ligt gelijk er strak bij.
Verders is een hefmast onmisbaar, alleen al om grote hooipakken te lossen. Verders met verbouwen zet ik alles op pallets, staan ze in de weg, kun je ze zo aan de kant zetten.
Verders is een 4,5 tons kippertje enorm makkelijk, heb ik echt al heel veel plezier van gehad. Puin wegbrengen of BV groenafval. Zand halen is dan ook een makkie. Je moet natuurlijk wel plaats hebben om het kwijt te kunnen.
Bij een grondbak en hefmast zou ik wel een hydraulische topstang adviseren.
trean
@Kees2030 als je een hefmast koopt zou ik er een balendrager of klem aan kopen.

Met een vierkante balen klem kan je ook ronde balen verplaatsen.

Met een ronde balen klem kan je ook korte vierkante balen verplaatsen. Max 1,55 m lang kan met een klem die gewikkelde hooibalen uit een ronde balen pers komen met een diameter van 155 cm.
walker1
Hebben nu al zo'n 15 jaar trekker met voorlader, maar ook nog altijd een grondbakje. Voorlader past maar op 1 trekker, terwijl grondbak achter alle 3 de trekkers past. Soms is het ook gewoon handig om klusje met kleinere 2wd trekker te doen ipv grote 4wd met voorlader. Bovendien is grondbakje ook altijd nog de back up als voorlader trekker bv kapot is. Toen we paar jaar terug met een bouw bezig waren hebben we ook vaak zat even paar bakken zand gehaald bij loonwerker een kilometer verderop, voorlader bak vol, grondbakje in de hef vol en we hadden weer zo'n 1,5 m3. Ja, je kan ook met kipper halen, maar dan rijd je of met 2 trekkers, 1 met kipper, ander met voorlader, of je rijd alleen met voorlader en kipper, maar dan moet je bij loonwerker kipper weer afkoppelen en na zand laden weer aankoppelen, of de loonwerker moet het zand laden. Kortom, voor kleinere hoeveelheden werkte het prima met 2 bakjes.
Al met al blijft zo'n simpel grondbakje reuzehandig, ook al heb je een voorlader, of loader of zo.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
36
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0