Ervaringen rupstrekkers met spitfrezen

Wat zijn jullie ervaringen met rups trekkers en spitfrezen in combinatie met het zaaien van tarwe
wij denken thuis voor de aanschaf van zo'n combi
groetn michael
alhyco diver

Reacties

maartendankers
Wat voor grond zitten jullie? En hoeveel PK trekker moet het zijn?
alhyco diver
Wij hebben gaan kijken naar een challinger 765 (350pk)
en zitten in de zware poldergrond
eddie
Hele dure combi
alhyco diver
150 000 euro
in twedehans
maar als we zouden kopen zouden we draineren en kilveren met de trekker hoor
bas930


verder denk ik dat de ervaringen hier in de buurt goed zij,, als ik de loonwerkers en boeren zo hoor wel.
alhyco diver
Wij zijn juist bang als het droge jaren zouden zijn dat er dan geen werk voor is
me
Volgens mij is er steeds meer vraag naar zulk spul ..
Maar zoiezo hele spitten onder natte omstandigheden weet ik niet of ik daar zo warm van ben ..
staaf
Hoezo? Komt ie dan niet vooruit als het droog is....
william brooymans
Me bedoelt denk ik dat je met een rupstrekker langer door kunt werken dan dat goed is voor de grond.
fendttrekker
Wat ze zeggen is dat er veel modder in de rups gaat zitten en dan is er meer slijtage. Vooral op de kopakker met draaien
Joop3
Spitten kan ook met een wieltrekker. Spitten vraagt alleen aftakas-PK's, een spitmachine duwt zichzelf + de trekker vooruit. Als je met een gewone trekker + spitmachine niet het land op kunt, kun je beter thuisblijven.
Wimsumar
Beste Alhyco Driver: Voor een marginale teelt (= teelt met nauwelijks winst) als de graanteelt is het een veel te kostbare grondbewerkingscombinatie.
alhyco diver
Bij ons in de regio zijn er 100 der den ha niet kunnen geploegt worden en zitten veel grote landboeren die soms wel 50 ha tarwe ieder jaar zetten en in droge jaren zouden wij dan denken voor te diepgonden in plaats van spitten en dan ook diurect te zaaien
Wimsumar
Beste Alhyco Driver: "Directzaai met minimale grondbewerking" geeft meestal niet de hoogste gewasopbrengst maar door de lage kosten vaak wel het beste saldo.
boonman
Spitten zaaien is niet duurder als ploegen en zaaien en zeker niet als je de chaufeur ook nog per uur moet betalen
en voor direct zaai moet je grond ook niet te zwaar zijn doe je dit hier met zo,n jaar als nu mag je blij wezen als je met 500 kg tarwe naar huis komt
Kareltje
@boonman

Spitten is goedkoper, je verbruikt minder brandstof, je bespaart een trekker+man. Daarnaast moet je maar een keer het land op! Er zijn uiteraard ook grote nadelen, bijvoorbeeld de ganzen!
boonman
@alhyco diver
in n droog jaar zul je voor zo,n combi niet veel werk hebben maar als je deze dit jaar gehad had was die al terugverdient en dit zal niet t laatste jaar zijn dus als je t kan betalen altijd doen
boonman
@ kareltje
je hebt helemaal gelijk daarom word er hier op z-b ook al steeds meer gespit en die ganzen zien hier zoiezo al een een probleem net weer tig van de tarwe gejaagd en dat was dan nog geploegd en gezaaid
maar dat is aan jullie kant vast niet beter
fendt-412
Ook al is ploegen goedkoper, wanneer het nat is verneuk je wel je structuur. Dan weet ik nog wel niet wat goedkoper is, kun je denk ik beter spitten. Minder kans op structuurschade.

rups is tweede hands iets goedkoper dan een nieuwe wieltrekker. Ben je veel veelzeidiger mee. Met een wieltrekker kun je ook goed kilveren met 350pk. Grond moet later toch los gehaald worden, de grond wordt door de kilver/dozerbak helemaal dichtgedrukt bij het snijden, rupsen hebben dan niet veel nut.
vanlint8
Het nadeel van ploegen op kleigrond, is dat je een soort 'bak' maakt, waarin de geploegde grond ligt. dit merk je goed in de mais. dan is er namelijk niet doorheen te komen. vele in deze omgeving merken dat en gaan over op spitten.
Kareltje
@boonman

Idd, bij ons op NB grote problemen. Af en toe schieten is dan noodzakelijk!
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!