Illustratie van:

Rauch Kunstmeststrooier - Rauch mds 932M strooihoeveelheid instellen

Dag,

Wij hebben een rauch mds 932M en het klinkt misschien dom maar ik heb geen idee hoe je de strooihoeveelheid in moet stellen. Er staan getallen op en ik ga er vanuit dat deze getallen slaan op een x aantal kg/hectare, maar daar is de rijsnelheid ook van afhankelijk. Is er een standaard rijsnelheid bij deze kunstmeststrooiers? Wij gooien er meestal 1000 kg in en strooien daar dan 4 hectare mee als we 250 kg/ hectare strooien, maar omdat ik het instellen niet snap doe ik dat meestal maar op gevoel en kom je er op het laatst achter dat je net de veel/te weinig overhoudt. Onhandig dus

Deel dit topic

Reacties

+2
rickboer blija
streutabellen.rauch-community.de/streutabelle/…

Even de gegevens invullen en je weet op welke stand de strooier moet staan
@rickboer blija kijk hier zocht ik naar! Super
casejxu
Simpel. Toets op Google Rauch MDS932 handleiding in. Dan krijg je een handleiding van een 935. En verwacht dat de verschillen zeer klein zijn. Daarnaast kan je een app downloaden met de strooitabel. Met de handleiding weet je hoe in te stellen en met de strooitabel waarop in te stellen
verwijderd
rickboer blija
@bernard-vant-klooster de waardes die je insteld is wat werkelijk en efficient gestrooid wordt. Als je bijvoorbeeld 12 meter insteld en 250 kg wordt er die 12 meter 250 kg gestrooid
+2
Overlap heeft iedereen, 100% zelfs als het goed is.
Maar ik zou me ook maareens verdiepen in afstelling van de schijven en strooibreedte als je niks weet over de strooier. ook zou een afdraaiproef niet verkeert zijn.
@ronald-deutz-fahr lees in eerdere topics op prikkebord dat veel boeren “op gevoel” strooien, wij dus ook... daar wil ik graag vanaf maar aangezien mijn vader zo’n op gevoel strooier is zou ik de betekenis achter afdraaiproef en het instellen van de strooibreedte niet weten. Ook is onze strooier zo nieuw niet meer dus kan ik nergens aflezen hoe breed hij strooit en heb ik ook geen idee hoe je de strooibreedte instelt. En wat houdt die afdraaiproef precies in?
+1
rickboer blija
@bernard-vant-klooster de theorie is dat je bijvoorbeeld 12 meter pakt, de strooier op de goeie waarde set en vervolgens om de 12 meter gaat rijden. Dan zou der precies de hoeveelheid op komen die je wilt
+1
joozt
@bernard-vant-klooster Met een afdraaiproef controleer je of de ingestelde waarde (hoeveelheid per hectare) overeenkomt met de gewenste waarde. Bij kunstmeststrooiers doe je dit meestal door de klep een x aantal seconden te openen en te wegen hoeveel kg. kunstmest er in die tijd uit komt. Dit kun je dan vergelijken met de gewenste waarde die in het boek staat. Of je moet zelf even rekenen met de werkbreedte en rijsnelheid om zo een dosering per m2 en dus per ha. te vinden. De precieze procedure van een afdraaiproef vind je meestal ook in de gebruikershandleiding.
+2
@bernard-vant-klooster strooibreedte zou je in het boek moeten opzoeken, de schijven kun je verstellen, is RvS dus theoretisch moet dat niet vastgeroest zitten 😉
Afdraaiproef, ik zal het proberen uit te leggen.
Je strooit 18 meter breed (netto) en rijd 10 kilometer per uur.
Dan rijd je in 1 minuut 166 meter, maal 18 meter breed maakt bijna 3000m3 (0.3 ha)
Stel je wil 200 kg strooien/ha, dan hoort er in 1 minuut, 60 kg (200 maal 0.3) kunstmest verstrooit te worden, 1 kg per seconde dus (is toevallig).
Je demonteerd de stroomschijven en zorgt dat je de kunstmest uit de bak op kan vangen, en laat met draaiende aftakas de klep precies 30 seconde open staan, dan hoort er dus 30 kg kunstmest uit te komen. Zo kun je wat spelen/proberen om aan de juiste afstelling te komen.
@ronald-deutz-fahr super uitleg, weer wat geleerd
+1
jammermaarhelaas
@bernard-vant-klooster

Sinds een aantal jaren doe ik ook bij elke levering kunstmest een afdraaiproef, komt steeds weer anders uit (hoe gek het ook klinken mag, maar dat is me gebleken).

Heb hier zelf een Vicon pendelstrooier, maar het principe blijft gelijk.

Door de afdraaiproef te doen en zo de juiste instelling te vinden kun je ook mooi kleine giften geven zonder dat je er veel te ver naast komt te zitten. Ik geef bijvoorbeeld na de eerste snede in de regel 30 kg N/ha, dus 111kg KAS, en dat gaat vanwege de afdraaiproef prima. Belangrijk is wel dat je bij kleine giften geen harde kluiten, stenen of andere rommel in de kunstmest hebt zitten (komt hier soms wel eens zoiets mee uit de silo) want de doseeropeningen staan bij kleine giften niet ver open, en raken dan makkelijk verstopt met zoiets.

Bij een schijvenstrooier is de toestand van de schuitjes/werpers van groot belang, dus als je goed wilt strooien en ze niet best meer zijn zou ik ze vervangen. Ook de stand van de schuitjes is van groot belang, dat bepaald hoe ver je strooit (werkbreedte) en welke soort kunstmest je kunt strooien.

Foto van afdraaiproef bij schijvenstrooier: rauch.de/niederlaendisch/strooitechniek/…
+2
huub
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
strooibreedte zou je in het boek moeten opzoeken, de schijven kun je verstellen, is RvS dus theoretisch moet dat niet vastgeroest zitten Afdraaiproef, ik zal het proberen uit te leggen.Je strooit 18 meter breed (netto) en rijd 10 kilometer per uur.Dan rijd je in 1 minuut 166 meter, maal 18 meter breed maakt bijna 3000m3 (0.3 ha)Stel je wil 200 kg strooien/ha, dan hoort er in 1 minuut, 60 kg (200 maal 0.3) kunstmest verstrooit te worden, 1 kg per seconde dus (is toevallig).Je demonteerd de stroomschijven en zorgt dat je de kunstmest uit de bak op kan vangen, en laat met draaiende aftakas de klep precies 30 seconde open staan, dan hoort er dus 30 kg kunstmest uit te komen. Zo kun je wat spelen/proberen om aan de juiste afstelling te komen.

@bernard-vant-klooster

Let op, bij onze Rauch is het zo dat je voor de afdraaiproef één uitstroomopening gebruikt en bij het strooien twee. Als je dus in het veld 2kg/seconde wil strooien moet je bij het afdraaien op 1kg/seconde uitkomen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Rauch Kunstmeststrooier ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
12
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN