Fiona zaaimachine voor tarwe te zaaien

Zou dat goed gaan om tarwe en gerst te zaaien met een Fiona zaaimachine met 32 rijen, het is wel op klei in het najaar,iemand ervaring met deze machine?

Deel dit topic

Reacties

mdoornekamp
Veel pijpen is een nadeel als het nat is op klei. Loopt eerder vol. 25 stuks is meer dan genoeg
burnie
@mdoornekamp dat dacht ik ook,en als je er de helft van zou verwijderen heb je er maar 16 meer,wat dan weer weinig is.
radium45
@burnie Hier ook een Fiona gehad die wij geschikt gemaakt hebben voor alleen graan zaaien.
Zaaiden iets met van 25 pijpen.
arjanvw
@burnie weet niet hoe een Fiona zaaimachine zijn kouters verdeeld heeft, maar wij hebben een 4mtr zaaimachine met 40 pijpen en verdeeld in 3 rijen als het ware. Nog geen problemen gehad op de zware klei. Hoe meer pijpen hoe mooier het zaad verdeeld.
mdoornekamp
@arjanvw met gras zaaien moet je zo veel mogelijk pijpen hebben. Ik zaai gras met 57 rijen op 3 meter.
arjanvw
@mdoornekamp oké dan heb je ook mooie verdeling. Voor gras zaaien hebben wij er breedzaaikouters bij die je onder de bestaande kouters zet. Die splitst het zaad. Bij tarwe vind ik het persoonlijk ook mooier dat het zaad op 10cm ligt ipv 12.5. Bij 10cm ligt er minder zaad per rij waardoor het minder concurrentie heeft van elkaar.
+1
mdoornekamp
@arjanvw Ik zaai ook meeste gras. Voor tarwe een aparte zaaier met 25 pijpen. Hier vlakbij zit een boer die nog jaren met een Nodet gezaaid heeft met 17 pijpen. Opbrengst was goed.
+1
arjanvw
@mdoornekamp daar kan je bijna met een schoffel tussendoor!
JD3010
@arjanvw De tarwe groeit toch wel dicht, ik zie zelf weinig verschil in rijbreedte.
mdoornekamp
@JD3010 klopt. En die Nodet met 17 pijpen is erg licht en heeft veel ruimte. Dus loopt nooit vol. Ideale machine voor extreem natte jaren.
YaMaGa
Je hebt zaaimachines en zaaimachines... wij zitten hier ook op klei en leem meestal wordt tarwe gezaaid na aardappelen maar we zijn niet bang om iemand te vragen met een schijvenzaaimachine wat toch goed lijkt te gaan..
jammermaarhelaas
Ik heb geen ervaring met een Fiona zaaimachine.
Wel met een Saxonia (Siedersleben) met zaaikouters, daar kun je pijpen afsluiten door de instelschuif bij het nokkenwiel aan de bak helemaal dicht te zetten. Ook kun je de zaaikouters zijwaards verstellen door de klem waar ze mee aan het frame zitten te lossen, en dan kun je hem verschuiven.
De kouters die je niet gebruikt kun je optrekken en met een ketting ophangen zodat ze niet meer door de bodem lopen.

Grote kans dat dit bij Jullie Fiona ook kan. Dan hoef je geen pijpen te verwijderen.

Hoe het zaaitechnisch gaat weet ik niet, heb geen ervaring met zaaien op klei.
Als je de afdraaiproef dan doet met het aantal afgesloten instelschuiven zoals je ook wilt gaan zaaien, dan heb je ook de juiste afdraaihoeveelheid.
burnie
Kzal volgende week eens gaan kijken naar een gaspardo mc300 , één met 21 rijen.
+1
sybren
Ik zet de topstang wat korter, komt de macnine iets voorover, loopt ie niet vol.
Ik zaai met fiona 36 pijpen op drie meter.
Heb wel filmpjes en foto's op mijn account.
Zaai er gras, gerst, tarwe, luzerne en klaver mee.
radium45
@sybren Nu zit jij op de klei, dat is heel wat anders als zaaien op lichte gronden. Als ik hier een paar km verderop waar overwegend zware rivierklei te vinden is ga zaaien dan speelt het probleem van vol lopen ook nooit.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
15
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN