Trioliet s1200 zelfladende mengwagen

Wij hebben nu een trioliet s1200 zelfladende voermengwagen uit 1995/1996 op proef voor een week. Het laden van de machine valt ons 100% mee, maar alleen het lossen is bij ons een groot probleem. De deur gaat steeds verstop zitten, zijn er ook meer die hier last van hebben? of doen wij dan iets fout? en gaat het bij jullie wel goed, hoe lossen jullie dan? te denken aan toeren van de vijzel en hoever de deur geopend wordt.

wij voeren (ronde) balen hooi en kuil. verder hebben wij nog niets te mengen, maar het was om te proberen.

laat jullie maar eens horen, ben wel benieuwd of het ook anders kan.

Deel dit topic

Reacties

fendtthebeste
Foutje, 2005/2006 moet het zijn
willem en mf
Zijn het proppen die er voor gaan zitten i.v.m de ronde balen?
fendtthebeste
Ja staat beetje verkeerd in topic, maar het zijn ronde balen hooi, en gewone rijkuil afgesneden zegmaar.

we hebben ook een keer geprobeerd alleen kuil, maar toen hetzelfde probleem dus lijkt me niet. Tevens staat in de gebruiksaanwijzing dat er ronde balen mee gevoerd kunnen worden.
willem en mf
Ja, oke maar zijn het echt proppen die ervoor gaan zitten of loopt ie gewoon helemaal vast.
SJB533
Gaat om een Triomix? 1200-I of 1200-II?

Gooi je de losklep compleet open (uit mijn hoofd stand 8 )? Of standje 2 of 3?
Hoeveel messen op de vijzel?
en tegenmessen erin?
fendtthebeste
Hij propt de deur gewoon dicht, maakt niet uit hoever de deur los staat. het is net of ie teveel door het gat wil gooien. in het begin zijn het geen proppen, maar als hem even door laat draaien maakt ie er wel proppen van en loopt het voerbandje vast en sta je stil.

stel dat het wel proppen zouden zijn, heb je hier dan een verklaring voor?
fendt-412
Die proppen met ongesneden gras hebben we ook last van gehad met een BVL. Met gesneden gras gaat het prima, misschien is om de volgende oogst rekening mee te houden.

Voer buldert ook meer in het rond dan dat het gemengd wordt zeker? Wou bij ons ook slecht met balen en ongesneden gras. Sinds de lely wagen die wel goed snijdt verloopt het mengen ook veel beter.
fendtthebeste
Het gaat om een triomix 1

en er zit 1 tegenmes in aan de rechterkant, welke wel verstelbaar is. heb zo geen idee hoeveel messen op de vijzel zitten, dan zou ik morgen met licht even moeten kijken
SJB533
Tegenmes er geheel in? Misschien eens laten draaien met alleen gras, zodat dat gesneden wordt?
fendtthebeste
Ja tegenmes er geheel in, maar kan nou niet zeggen dat het echt een mes is ofzo, kan me er niet aan bezeren ofzo in tegenstelling tot de messen op de vijzel. het is meer gewoon een staaf ijzer, maar heb geen idee of dat zo hoort of dat ik me er aan moet kunnen snijden ofzo
Het probleem is vrij simpel; TE lang en ONgesneden gras. waarom er nog steeds boeren/lonwerkers zijn die dat willen is mij een raadsel, maar dat terzijde.
als je dat voer wilt verwerken is het altijd k l ot e n, bij een blokkenwagen dondert het voorover de wals, bij een doseerwagen vreet de wagen zich sneller vast en bij een mengwagen krijg je het er niet uit.
nieuwe wagens van trioliet hebben dat probleem overigens niet meer, maar daar heb je niks aan.
ik kan maar 1 tip geven;
langer mengen met tegenmes er vol in en alle messen op de vijzel zetten (wel scherp maken!!)
fendt-412
Die schuif dient als weerstand, zodat het voer niet grond gaat draaien en de vijzel het gras snijdt.

Dat snijden valt alleen erg tegen, als je het goed wilt doen moet dat al in de pers/ladewagen gebeurt zijn. Alleen heb je achteraf niets aan. Het gras zit zo inelkaar verweven dat het slecht uitelkaar wil vallen en dus mengen.
Tegenmes is ook alleen een stuk ijzer dat het voer tegen de messen aan drukt tijdens het mengen, hij snijdt dus zelf niet.
@fendt-412

dat zeg ik 😄
fendtthebeste
Wij snijden met de opraapwagen ook best wel, we hebben alle messen (33 als ik me goed herinner) in onze claas zitten dus dacht dat dit wel redelijk was.

Hebben de nieuwe trioliet s1200 I hier geen last meer van? en waarom dan niet?

dus stel wij zouden een nieuwe kopen hebben wij geen last meer van dat onze deur verstopt gaat zitten en er dus regelmatiger wordt gelost?
Zitten hogere loskleppen in, omdat er teveel boeren ongesneden gras willen voeren ( ;-))
maar nogmaals; je moet het probleem oplossen door goed te snijden, en niet verwachten dat een mengwagen alles maar kan verwerken en mooi egaal lossen. ongesneden voer is en blijft
k u t
fendt-412
Weet niet hoe het met jullie wagen zit, maar onze claas sneed na 10jaar voor geen meter meer, ondanks dat de messen niet ouder waren dan 4jaar en geslepen. Gras kon ontsnappen aan de messen, werd er in de lengte langs getrokken. Vroeg erg veel vermogen en sneed alsnog niet.

Is nu bij de lely(mengele/veenhuis) veel beter, gras kan niet ontsnappen en wordt volledig gesneden. Mengen gaat beter en sneller. Gras is beter verdicht, maar niet inelkaar verweven waardoor het ook nog eens sneller uitelkaar valt wanneer de happer het in de mengwagen gooit.
SJB533
Trouwens, ineens 30cm of in 3 keer 30cm scheelt ook wel 😉 Met een 1000 met knipmes eigenlijk nooit problemen gehad. Wel dat ik de klep wat te ver los trok 😃 Kun je plukken 😠

@fendt-412Lely heeft geen enkele relatie tot de veenhuizen he. (Ja, die tot 2005 meen ik hadden een invoer uit Duitsland)
fendtthebeste
Dus jullie denken dat het voer te slecht gesneden is voor de oudere mengwagens? ik zal dan morgen eens kijken bij onze kuil op hoeveel cm het is gesneden.

en natuurlijk zijn de balen vrijwel niet gesneden.

ps. de nieuwe mengwagens hebben dus een nog hogere deur? vond deze al heel wat.
fendt-412
@SJB533
dacht dat die nieuwe invoeren van veenhuis alleen verzwaard waren en het systeem niet veranderd, of zit ik dan mis?

Verschil met claas is iig dat claas vingers op de rotor heeft van 5mm breed, zit teveel ruimte tussen de vinger op de rotor en het mes. Bij lely is dat iets van 30mm. Gras kan niet ontsnappen. Er zijn steeds meer merken, en claas ondertussen ook al die bredere vingers monteren om het gras beter te snijden.
WimBe
Veenhuis(voederwinning) is toch ook door Kverneland overgenomen?
SJB533
@fendt-412

Quote:
dacht dat die nieuwe invoeren van veenhuis alleen verzwaard waren en het systeem niet veranderd, of zit ik dan mis?

Maar die zijn van VMR zelf 😉 De oude zijn 100% van mengele, inclusief kappen 😃 (Kun je ze ook aan herkennen, zit namelijk een plaatje met sticker van VMR op, nieuwere is er in gedrukt) Had al eens gehoord dat Mengele niet geheel betrouwbaar was qua leveren en VMR daarom zelf maar is gaan knutselen.

Wim, de voederwinning is naar Kverneland gegaan. Hoezo?
Al heb je de kuil gehakseld, dat maakt geen donder uit, zolang je er wat bij in gooit dat niet gesneden is. daar zit het probleem, niet bij hetgeen dat WEL gesneden is.
mijn enigste oplssing voor de korte termijn heb ik al gegeven, en in de toekomst beter snijden.
boerin
Gewoon beter mengen dat is bijna met elke wagen wij hebben dat vaak met pakken gras of ronde balen als je dan een paar min lager laat mengen dan is dat vaak over
WimBe
@SJB533

Ik dacht dat er bedoelt werd dat dit Lely was, en wist het zelf niet zeker meer 😉

Bedankt!
velsje
Bij mijn baas, voeren we ook met een trioliet 1200, wij hadden dat ook wel eens dat er proppen voor zaten, wij laten eerst 1 snee mais, dan de hoeveel heid gras, en daarna verder aanvullen met de hoeveelheid mais. dan hebben wij der wijnig last van.
SkarphofJDFan
Dan denk ik dat je niet lang genoeg mengt, gooien jullie de baal er trouwens met een shovel oid in? dan kun je hem beter tegen de kuil zetten en dan in 2 keer binnenhalen. en goed laten mengen.
fendtthebeste
Zetten de baal voor de kuil en klemmen hem dan vast tussen de klep en het stansmes en kiepen hem dan in de mengkamer, aan hoelang mengen moet ik dan denken? in de gebruiksaanwijzing staat +/- 5min mengen, en daar zitten wij al wel boven. zijn anders bang dat het gaat vermoezelen of valt dat wel mee?
boerin
Wij doen meestal eerst brokken laden en dan gras dan paar min laten mengen. dan mais laden dan nog 7 a 8 min ongeveer laten mengen en dan even kijken of het goed egaal van kleur is ( dat alles goed door elkaar zit) en dan losse!
velsje
Wij mengen niet eens 5 min, zo gouw dat we klaar zijn met voer halen. rijden we al mengent de stal in
valtradriver
Aan @heersinkvoedertechniek taalgebruik te zien,ben ik dus niet de enige die met ongesnede gras het vloeken heeft geleerd.....
Meestal zijn ronde balen de schuldige,loonwerkers houden als het druk is met persen de messen niet scherp en als het dan zwaar gaat (stompe messen) gooien ze ze er maar uit!
Beste helpt dan om s'winters de loonwerker te bellen en hem een paar balen met de gavel laten verdelen voor de koeien!
Juust, maar vergeet niet dat er nog nog steeds boeren niet willen snijden..
NH-Ford
Heb de vorige reacties allemaal niet gelezen, maar wat mijn ervaring is dat de ouwe type vijzel, zoals jij hebt wel een stuk minder snijdt en mengt dan de nieuwe.
Hebben jullie al lange messen aan de vijzel?
wij hadden bij het oude type vijzel 3 lange messen erin, dit werkt een heel stuk beter! vreet ook een paar pk extra. geen lange messen? zou het zeker proberen!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
34
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
4