Aardappel rooier loofband vervangen

Hallo
ik heb een Bergmann K100 aardappel rooier en hier wil het loof band van vervangen
het is 85 breed lengte weet ik nog niet (moet hem nog van rooier afhalen)
en zit er verschil in de afstand van de blokjes waar het band mee word aangedreven ?
weet iemand waar je gebruikte loof banden krijgt ?
een nieuwe is te duur om alleen vroege aardappels mee te rooien.
MRdeere

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

mike_v
Dat zijn verschillende afstanden. Als ik kijk naar die bij ons (Dewulf) zijn er volgens mij een 10 verschillende ... Weet dat er zijn van 20, 30, 32, 36, 56, 72, ... . Als je niet de juiste hebt, gaan de tabjes niet overeen komen met het trekwiel en na verloop van tijd gaan ze "op" het trekwiel lopen ipv "in" het trekwiel.

Kan je niet beter nu op veilig spelen en een nieuwe kopen dan nu lang zoeken naar een gebruikte die mogelijk na een paar hectare helemaal stuk gaat?
MRdeere
@mike_v waarschijnlijk wel maar ding rooien misschien net 1hectare per jaar voor de huisverkoop heb ook geen idee wat zoon band kost.
mike_v
Val je nog van achterover hoeveel zo'n riem kost @MRdeere 🙈
MRdeere
@mike_v daar was ik dus al ben bang voor ik denk dat ik hem maar ga oplappen met tie-wraps en stukken transport band en als het dan echt niet meer gaat kijk ik wel verder
mike_v
Ik zal eens kijken bij ons of ik morgen een riem vind die opgelapt is. In geval van nooit leggen wij ook wel eens een tweede riem "op" de andere om ze zo aan elkaar te maken. @MRdeere
ronald73
Als ik mij goed herinner heeft Bergmann niet de gangbare steek riemen (en dus ook bijbehorende aandrijfwielen) bij deze rooiers. Je kan ze dus niet bij wijze van spreke bij elk LMB vinden. Met zoeken zou ik jou adviseren om bij Zinger Mechanisatie te beginnen.
Als die loofband een slechte plek heeft, of meerdere, kan je proberen zelf geproduceerde riemverbinders op die plaats te zetten. Op die manier heb ik de rooiband van mijn K90 gerepareerd, dat was ook geen standaard steek.
JD3010
Gezien je foto laatste lijkt dit me steek 42. Heb je nog contact gehad met een fabrikant van zeefbanden? Denk dat een nieuwe riem wel mee zal vallen, de spijlen kun je er zelf aanklinken of evt met boutjes vastzetten. Daar hebben ze speciale plaatjes voor.
mike_v
42 lijkt me te kort @JD3010. Eerder 46. Meet de afstand eens tussen 10 nokken. Hoe meer, hoe nauwkeuriger.
JD3010
@mike_v Wat ik zie zijn 5 nokken ca. 210mm, maar inderdaad hoe langer meten hoe nauwkeuriger.
mike_v
Bij de eerste nok zit je al sowieso boven de 45 volgens mij @JD3010 😉 . Tel daar de afronding nog bij en de afstand is weer wat groter. Altijd moeilijk meten die dingen 🙄 ...
JD3010
@mike_v Maar bij de 2e nog geen 9cm, maar het is makkelijker om de mat vlak op de grond te leggen en op de spijlen te meten. Ik weet ook niet hoe die mat verder is, of het om 1 of beide riemen gaat.
MRdeere
@JD3010 de aandrijfriemen zijn goed op sluiting na de spijlen ook alleen er zitten hier nog 3 riemen tussen deze zijn slecht en laten op veel plekken los. en dan die rubberen/plastieken loof mee nemers vallen er af zijn deze los te verkrijgen? Als dit mogelijk is dan kan ik beter het band een beetje oplappen dat is goedkoper.
MRdeere
@JD3010 Ben vandaag bezig geweest met ketting spannen met als resultaat dat ik nog een kapot band heb gevonden en een slecht tandwiel. dus hebben we het loofband nog maar beetje uitgesteld. onderdelen zijn bestelt en we gaan weer verder zodra ze hier zijn. begint langzaam aan n dure hobby te worden. maja als hij dan weer n paar jaar mooi loopt......

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

tommie
@MRdeere is die mat niet orgineel zo? Zodat als er rotzooi in de mat zit het er tussen uitkan. Zie je wel vaker namelijk
mike_v
@tommie, dat is inderdaad niet stuk, maar bedoeld om stenen ed. uit de zeefmat te laten vallen ( @MRdeere )
MRdeere
@mike_v @tommie wat ik dan zo vreemd vindt is waarom lopen de klinknagels dan door ?
mike_v
Kan eventueel ook het slot zijn @MRdeere. Dan zou die inderdaad "vast" moeten hangen ...
Op de foto leek het me dat de klinknagels 'stopte' in de eerste riem?
MRdeere
@mike_v ik ga morgen kijken en maak ik nieuwe foto's dat brengt waarschijnlijk meer duidelijkheid
+1
MRdeere
@mike_v @tommie jullie hadden gelijk denk ik heb nog eens bekeken en inderdaad er voor dat het band leeg loopt

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
JD3010
Een plaatwiel bestellen en opnieuw aan die naaf lassen. Kost niet veel 😉
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!