Celli Frees - Zijn er mensen hier die ervaring hebben met een Celli Lothar overtopfrees?

Ervaringen, meningen
radium45

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+2
mdoornekamp
Over het algemeen is celli wel goed/degelijk spul. Wij hebben 2 normale frezen van celli en dat draait goed.
Siete
Wat wil je allemaal weten..
Loonwerker uit de buurt (Klaas Fekkes) heeft de grote broer (7m ofzo) van deze machine. Is ook een echte man vd praktijk, die kan je zo alle voor en nadelen opnoemen gok ik..
radium45
@Siete De overtopfrees gaat maar tot 4.50 mtr als ik het goed heb, jij hebt het over een gewone frees?
Siete
@radium45
landbouwpowers.nl/frezen-en-mais-zaaien-door-klaas…
Dit is wel degelijk een Overtopfrees. Verdere info is via Google wel te vinden.
radium45
@Siete klopt inderdaad.
+1
Siete
@radium45
Hij heeft wel vaker materiaal wat op wens gemaakt of aangepast wordt. Staat wel meer info her en der, maar dat kan ik zo snel allemaal even niet vinden. Haha.
Je kunt m ook gerust zelf op bellen. Is n man met hart voor t vak en denk dat hij je graag te woord staat. Zo ken ik m iig wel.
sybren
Kwalitatief is het zeer degelijk, heb een celli van ik weet niet hoe oud, Ding is echt robuust. Overtop van celli ken ik niet. Om het merk hoef je het niet te laten
radium45
Dit lijkt mij namelijk een goede machine waarmee je groenbemester (eventueel doodgespoten) kunt bewerking en waarbij je meteen het land zaaiklaar hebt liggen om er bijvoorbeeld mais in te zaaien.
+1
Siete
@radium45
Wij doen het met een 7M variant van een ander merk. Gaat idd super. Doodgespoten zode gaat wel mooier als vers gras land. Puur vanwege dat je bij vers grasland meer pollen hebt. Doodgespoten grasland valt t mooier uit elkaar.
Verder is het even wennen met in en uitzetten ivm bulten en kuilen op het kop eind. Hydr topstang scheelt daarbij alweer.
Eventueel foto's van ons zijn hier wel te vinden.
radium45
@Siete Wat je al schrijft over het in- en uitzetten, wij hebben hier heel veel ervaringen met de Lely zaaifrees waarbij dit ook speelde. De topverbinding aan de machine pasten wij altijd aan naar een soort van sleufverbinding waardoor je de machine op de rol lopend toch uit de grond kon laten komen aan het eind.
Siete
@radium45
Dat is idd ook een goeie oplossing wanneer je geen hydr topstang hebt. Mooiste is eigenlijk dat je de kopakker met een rotorkopeg doet, maar in de praktijk gaat dit vaak niet.
radium45
@Siete Dat advies gaf mij de importeur van deze machine ook. De kopakkers en de geer even met een kop-eg behandelen. Ik zit er namelijk wel aan te denken om iets van een zaaimachine op deze Celli te monteren.
+3
Siete
@radium45
Persoonlijk zou ik dat liever niet doen. Wij hebben er iig bewust voor gekozen om apart te zaaien. Zoals jij ook weet neem je met een rotorkopeg altijd grond mee voor de machine. Hierdoor heb je ook een egaliserende werking. Je haalt hierdoor veel knikjes en kleinere oneffenheden uit het veld. Met de overtopfrees doe je dit namelijk niet. Snap dat je een werkgang uit spaart door te frezen en zaaien met 1 machine, maar de voordelen om het apart te doen zijn naar mijn idee te groot om het te laten.
radium45
@Siete Duidelijke info... Maar, voor eventueel bedoelt als groenbemester zou het wel weer kunnen? Had gehoopt hier ook blijvend grasland en of graanland meet te kunnen maken. Graan zaaien zou volgens mij nog kunnen?
Siete
@radium45
Naja in principe kan het denk ik allemaal. Ken wel Loonwerkers die wel een zaaimachine direct op de overtopfrees hebben. Het zou alleen ivm de eerder genoemde kans op on effenheden niet mijn voorkeur hebben. En dan vooral niet in blijvend grasland. Als Groenbemester of idd met Granen zaaien trek je het land toch weer over de kop, dus dan kun je eventuele on effenheden wel weer herstellen. Bij blijvend grasland is dit een stuk lastiger en zul je dus meer/ langer last hebben van die gevolgen.
+1
deutzisthebest
Bij ons nu 1 seizoen gedraait. Bevalt prima om een grasmat kort te frezen en gelijk zaaiklaar te leggen. Levert mooi en strak werk. Gras moet wel kort zijn.
+1
wilbertkw
Klein Hesselink Ruurlo heeft een 3mtr Celli frees in de verhuur. Is een gewone veldfrees en daar zit volgens mij geen packerwals achter. En zelf ook niet meegewerkt aangezien de vorige verhuurmachine nu in Zelhem staat 😄. Maar in die hoek zijn nu dus wel boeren / akkerbouwers die ervaring met Celli hebben.
radium45
@wilbertkw Dat Celli goed is geloof ik wel Wilbert, gaat mij vooral om het Lely principe. Of dit werkt zoals ik het mij voorstel.
+7
radium45
Toch de keus gemaakt. Ik heb een Celli Lothar 3.05 gekocht en daar komt een Delimbe pneumatische zaaimachine op met een volledig automatisch hoeveelheidsregeling. Toekomstplannen zijn nog een keer om hier ook een maiszaaimachine achter te hangen.
+1
Siete
@radium45
Mooie machine. Toevallig vrijdag net zo'n machine bekeken. Alles hydraulisch instelbaar.. Heel veel plezier gewenst. Ben benieuwd naar de ervaringen!!
+1
radium45
@Siete Bedankt, ik heb er wel vertrouwen in dat dit gaat werken en dat er markt voor is. Ik hou jullie hier wel op de hoogte middels foto,s en of berichten hoe het gaat met deze Celli.
SJB533
@radium45
Henk, we willen straks natuurlijk wel graag foto's en filmpjes zien. Ook van het resultaat
+2
radium45
@SJB533 Uiteraard. Komt goed.
+1
Siete
@radium45
Het merk is gewoon goed en beproefd. Daar kan t niet aan mankeren. Verder maakte de machine op mij een hele degelijke indruk.
Het werkende principe zie ik ook zeker wel toekomst in. Het is een prachtig concept als je wel iets met je oude zode moet, maar niet hoeft te of wilt ploegen. Je ziet de machines weer steeds meer terug komen.
radium45
@Siete Jij zegt precies wat ik er ook van dacht. Als mijn spaarvarkentje, want die is niet zo heel groot, het weer toelaat dan staat er ook een ecoploeg op het wensenlijstje. Voor die ondiepe kerende werking zie ik ook wel een markt.
+1
Siete
@radium45
Ook dat idee begrijp ik. Ik zie er ook wel heil in namelijk. We worden steeds vaker gevraagd of we ook ondieper kunnen ploegen. Met een gewone standaard ploeg valt dat niet altijd mee. Mij verbaasd het dat (hier in de buurt iig) niet meer van die ploegen te vinden zijn. Voor maisland e.d. zie ik daar wel mogelijkheden. Mits ze t niet eerst ophogen met vaste mest. Haha
SJB533
@Siete
Maïs kan eigenlijk net zo goed in stroken, zoals met strip-till. Voor gras is een ecoploeg ook wel iets interessants. Heb je niet de rommel van het vorige gewas, zoals de maisstoppel, die je alsnog, inclusief AS, inkuilt. En voor grasland hoef je de ploegzool echt niet in China te hebben. 10-15 cm is diep genoeg. Eventueel druk je de driepoot er nog een keer door, ivm waterafvoer.
Siete
@SJB533
Dat kun je wel zeggen maar dat is lang niet altijd waar. We hebben bij mn vorige werkgever van alles geprobeerd en gedaan mbt maisteelt, maar bijv afhankelijk van de grondsoort is stripp till lang niet overal geschikt... Ploegen voor grasland zou ik juist wel met een conventionele ploeg doen. Omdat grasland een teelt is voor meerdere jaren wil je ook een beetje normaal op het perceel kunnen rijden. Daardoor wordt er veel al toch minimaal even met de Kilverbak overheen gereden. Dan is t wel makkelijk dat je geen gewasresten meer hebt, want dat werkt voor geen meter.
+2
mdoornekamp
@SJB533 ploeg met woelers is ook een alternatief. 18 cm ploegen en daar nog 20 cm onderdoor met de woelers
mdoornekamp
Mooie zware machine. Lijkt dat de rol ook mooi breed is. Dat zie je ook wel eens anders. Lely kopeg is de rol maar 2.90 meter.

Hier ga je gras mee zaaien met de Delimbe? Hoeveel uitlopen of volvelds
radium45
@mdoornekamp als ik het goed heb, is de rol 3.20 breed. Mais wil ik met 4 rijige maiszaaimachine gaan doen. Ik ga op zoek naar een Accord.
Siete
@radium45
Probleem bij overtopfrezen en rijenfrezen is dat je alleen de diepte van t zaaiebed maar los maakt. Nou weet ik niet op welke grond jij zit, maar voorkeur is wel om met bijv een (grasland)woeler de ondergrond open te trekken. Anders kun je bij veel regen een laag smots krijgen waarin je maïspitje ligt te verrotten. Bij zand en veengrond zal t minder snel voorkomen, maar met name bij kleigrond is dit wel een risico.
+1
radium45
@Siete dat houden wij goed in de gaten. Wij zitten overwegend op de hoge zwarte grond maar denken idd om vooraf een bewerking met een graslandbeluchter te adviseren.
Pascal
@radium45
Doe je dat beluchten nog of niet meer?
radium45
@Pascal wordt niet echt veel gebruikt. Mischien dat het nu weer een impuls krijgt..
Siete
@radium45
Krijg ook altijd wel het idee dat je serieus weet waar je mee bezig bent hoor. Haha. Zo was t niet bedoeld. Meer om even mee te geven waar wij tegen aan liepen. Fouten die anderen al hebben gemaakt kun je je beter besparen 😉
+1
radium45
@Siete haha. Nee ik vatte datgene ook op als een goed bedoeld advies uit jullie ervaringen.. men kan altijd een hoop van elkaar leren.
+2
sallander
@Siete kan @radium45 zijn mening ook altijd erg waarderen, daar is meestal wel over nagedacht
johndeere6230
Quote Reactie van @Siete:
maar voorkeur is wel om met bijv een (grasland)woeler de ondergrond open te trekken

Een frees voorin, voorzetwoeler en rotoreg is in mijn ogen het makkelijkste. Hier op zware kleigrond, afgelopen jaar grasland gefreest en daarna geprobeerd nog iets los te trekken, maar viel tegen, gerotoregd en gezaaid, ging opzich prima.
Hadden eerst geprobeerd met de voorzetwoeler en daarachter de frees, alleen de trekker die ervoor stond kon niet langzaam genoeg... dus uiteindelijk hiervoor gekozen.
Pas met de oogst merkte je goed dat de ondergrond toch wel wat dicht zat... Was behoorlijk nat, de plek waar het zand hoger zat waren er geen problemen, terwijl de rest gewoon kort gezegd nat was..
Siete
@johndeere6230
Onze overtopfrees is 7meter en de rotorzaaier 6meter, dus dan hoef je met een woeler voor op niet te beginnen. Woelen doen we trouwens voor het overtopfrezen op als dit gewenst is. De uiteindelijk keuze blijft toch bij de klant liggen, maar het heeft zeker onze voorkeur.
johndeere6230
@Siete

Dan wordt het al lastig ja, kun je wel capaciteit draaien 💪
Zo'n 6 meter rotoreg schiet wel op, daar wordt het werk wel leuker van 😜
Siete
@johndeere6230
Ja dat is prachtig werk. Dubbele tank in de Fronthef dus ook graszaad genoeg mee. Kun je wat doen op n dag. 😁 Afgelopen herfst op n perceel van 9ha zat ik op 3ha/uur.
Heb hier wel foto's op de site staan van ons beiden op 1 perceel. Overtopfrees en zaaicombi.
johndeere6230
@Siete

Pfoee... voornamelijk voor gras(her)inzaai dus?
+1
Siete
@johndeere6230
Ja eigenlijk wel. Ik heb er nog nooit anders dan grasmengels (eventueel met klaver oid) mee gezaaid. Weet wel dat er ook pijpen e.d. bij zijn zodat er granen mee gezaaid kunnen worden. Mn Collega heeft dat ook wel met succes gedaan, maar dat was voor dat ik er mee werkte.
johndeere6230
@Siete

Ah oké, jullie zijn als ik je foto's zo bekijk gespecialiseerd in land verbeteren? Kilveren etc?
Siete
@johndeere6230
Klopt. Het bedrijf zelf doet veel meer dan dat hoor. Maar ik en mijn collega zitten idd in dat werk. Grondverzet en Grasland verbeteren met behoud van Teeltgrond. Mooiste werk wat er is 😁
johndeere6230
@Siete

Aahh oke, leuk werk inderdaad. Wat doe je zo in de winterdag dan? Ga er vanuit dat je nu niet heel veel kunt doen...
+1
Siete
@johndeere6230
Van alles eigenlijk. Handwerk, Werkplaats, Vrachtwagen, (Rups)dumper, echt van alles. Haha
+3
radium45
Jammer dat deze combi nog niet gereed is op woensdag. Had ik mooi kunnen testen op het Maliveld...
+7
radium45
Bijna klaar

(klik om te vergroten)

Klimbordes bij opgemaakt

(klik om te vergroten)

CaseCS130
@radium45 mooi geworden. Wij hebben volgens mij dezelfde zaaimachine op de wiedeg. Die is echter van wit enigszins doorzichtig plastic zodat je het niveau in de bak kan zien.
Benieuwd of er bij jullie wat werk voor is. Hier in het Noorden denk ik wel, je ziet het hier vooral om kapot gevreten grasland door muizen opnieuw in te zaaien. @Siete hebben jullie al veel aanvragen om muizenschade land te vernieuwen?
+1
radium45
@CaseCS130 Dank je. Tja, de eerste reakties hier in de streek op deze machine zijn positief. We gaan het beleven. Vooral veel belangstelling om straks het maïsland mee zaaiklaar te maken, hebben al contact met iemand die indien nodig met een triple klepelmaaier vooruit gaat om de groenbemester te kortwieken. Dat spul schiet hier de grond uit.
CaseCS130
@radium45 ben benieuwd, voor die toepassing heb ik nog nooit een overtopfrees gebruikt zien worden. Is dat iets waarmee je pioniert of wordt dat wel meer zo gedaan?
+2
radium45
@CaseCS130 In vroegere jaren werkten wij hier met de Lely zaaifrezen. Daar waren ze druk mee tot ver in den lande. Wij hadden toen een bijzondere band met Lely en wij verzorgden ook het demo freeswerk voor hun. Zo zijn ze veel te vinden geweest in noord Duitsland op het veen.
Ik denk dat we er hier wel een stuk of 5 van versleten hebben van die zaaifrezen. Dus vandaar dat ik dit avontuur aandurf, de ervaring heb ik, dan wel met een ander merk. Maar het principe ken ik.
+1
Siete
@CaseCS130
Momenteel zijn de boeren meer bezig met de mest en het natte weer. Zodra het weer beter wordt is beter te zien hoeveel schade er daadwerkelijk is, en wat de beste aanpak is. Er is zeker al wel interesse en de eerste klussen staan ook wel op papier ja. Maar het land moet eerst maar weer eens droog worden. 😅
CaseCS130
@Siete Het is een beetje aan de vochtige kant ja momenteel. 😬
Ik weet ook niet wat het beste is, maar hier bij ons in de polder zijn er stukken bij die zwarter liggen dan wanneer jullie er met de overtopfrees door geweest zijn haha. Lijkt me sterk dat je daar nog gras van gaat krijgen als je er niks aan doet.
Siete
@CaseCS130
Nee daar zul je zeker iets mee moeten doen. Sommigen kiezen dan voor doorzaaien. Nadeel is dat de gangen e.d. blijven bestaan. Het blijft erg onvlak. Met overtopfrezen en daarna rotorzaaien dan egaliseer je je perceel ook weer deels. Als de ligging verder goed is heb je daarna weer fris en vlak perceel.
CaseCS130
@Siete Ja klopt, grootste nadeel is wel dat je voor de langste dag waarschijnlijk niets te maaien hebt. Dat maakt de keus lastig. Gok je op herstel en doorzaaien of doe je rigoreus en alles opnieuw.
+1
Siete
@CaseCS130 Datzelfde risico heb je met doorzaaien ook, als dat al niet groter is. We hebben zowel bij mn vorige werkgever als bij mn huidige al meerdere keren mee gemaakt dat opnieuw gezaaid gras (in zwarte grond dus) eerder op kwam dan doorgezaaide percelen. Daar moet je qua weer ook geluk op hebben. Helemaal in het vroege voorjaar.
radium45
@CaseCS130 Ik denk dat ik er een keer een stuk uitzaag met de decoupeerzaag en er blank plexiglas in maak met boutjes en de boel goed afkitten. Dan kan ik mooi zien hoe vol de bak nog zit.
CaseCS130
@radium45 Ja dat kan, eigenlijk wil je dat niet bij een nieuwe machine. Weet ook niet waarom ze 2 verschillende kleuren bakken gebruiken. Onze kijk je zo doorheen, dat is toch gemakkelijker dan zo'n groene.
jehan
@radium45 hebben wij ook gedaan bij een zaadbak...plexieglas inmaken ..hebben er later wel een frame omheen gemaakt ..van binnen en buiten ..konden het niet mooi dicht houden
radium45
@jehan hoeveel mm dik was dat plexiglas?
jehan
@radium45 4 mm ..zaad tank was ook hups dunwandig
radium45
@jehan Dan weet ik even genoeg Johan, mijn eerste ingeving ga ik toepassen. Dubbelwandig plexiglas.. zowel binnen als buitenkant bak een laag plexiglas van 4 mm. En deze 2 lagen ook volledig afkitten, anders gaat er geheid stof tussen zitten en dan zie je er weer niks door.
jehan
@radium45 ik had het nooit dubbelwandig gemaakt ..kan altijd stof of wat nog erger is vocht tussen komen
radium45
@jehan ja ik weet het, een alternatief is wat je al schreef een soort van frame aan de andere kant van de bak. Maar ik denk als ik dat ene plexiglas met een stuk of 10 boutjes met royale carrosserie schijven monteer, dat het gaat lukken. Wat ook nog kan is, er een klein lampje in maken, geeft warmte af en je kunt ook in het donker zaaien. Ik had in een Nordsten 3030 ook bakverlichting voor in het donker.
+1
jehan
@radium45 ik heb toen 2 frames gemaakt een aan binnen kant en een aan buitenkant ..daar plexieglas tussen en dan klem je het mooi vast met stel boutjes of pomp nagels..zal is een foto maken
hobbyboer
Quote Reactie van @radium45:
ja ik weet het, een alternatief is wat je al schreef een soort van frame

Of misschien een camera in de bak?
+1
radium45
@CaseCS130 Ik heb online al 2 stukken plexiglas op maat besteld. Die maak ik aan de cabinezijde in de bak. Even met de decoupeerzaag rondknetteren, een beetje kit en een handvol M6 boutjes erdoor boren... Foto,s volgen.
CaseCS130
@radium45 Ja, qua kosten valt dat ook wel wat mee.
+1
joozt
@radium45 ben benieuwd! Als dat goed lukt heb ik ook nog wat te knutselen!
SJB533
@radium45
Je vergeet het randje kit niet?
mdoornekamp
Netjes. Hoeveel uitlopen heeft die zaaier? En gaat dat elektrisch of hydraulisch
+1
radium45
@mdoornekamp 10 rvs ketsplaten. De machine is electrisch aangedreven op advies van Delimbe. Voor deze werkbreedte was hydr. onzin en het ging nog wel eens kapot. Ik heb er totaal geen ervaring mee dus ik vertrouw op hun goede raad. Pas als je vanaf 4.50 mtr ging zaaien kon je overwegen om naar hydr. te gaan. Zaaimachine wordt aangestuurd via de din stekker in de cabine. Dus hoeveelheid gaat met de rijsnelheid mee en start en stopt auto op de kopakker.
Pascal
@radium45
Mooie machine! Heb je enkel de packerrol of komt daar nog wat bij achter voor inwerken van het zaad?
radium45
@Pascal De ketsplaatjes zaaien achter de packerwals, op mijn wens trouwens omdat ik anders bang ben dat er graszaad te diep weggedrukt wordt door de kammen op de wals. Ik ben nu aan het zoeken naar een geschikte na-egge. En anders heb ik hier nog een grote verkruimelrol liggen die er achter kan.
mdoornekamp
@radium45 ik heb nog wel een nieuwe Kongkilde zig zag eg liggen
+1
radium45
@mdoornekamp Heb je een app gedaan, iets gemakkelijker.
Noorderling
@radium45
Hoeveel graszaad gaat er in die bak?
Is toch wel het nadeel van die kleine pneumaten dat je aan het bijvullen blijft. Met groenbemester zaaien staan ze ook na 2 rondjes weer achterop in het stof om er een zakje in te gooien. Kistenkantelaar of een bigbag met granen of rogge kun je helemaal vergeten.
radium45
@Noorderling Meende iets van 600 ltr. Voor graszaad en de relatief kleine percelen zoals hier gaat dit lukken. En mocht het werkelijk zo goed gaan lopen, dan zit ik voor volgend jaar aan een Samex twinseeder of iets in die geest te denken.
+1
Siete
@radium45
Mooie machines. Zaaide ik veel mee bij mn vorige werkgever. Moet alleen wel echt droog zijn anders wordt je niet blij met dat ding 😅
+1
radium45
@Siete Normaal gesproken is het hier al vrij vlot aan de droge kant, maar het klopt wel wat je zegt. Door het water frezen gaat hem niet worden.
+1
Siete
@radium45
Bedoelde hij die opmerking de Samex. Heb wel beleefd dat het net te nat werd, en de rollen vd Samex vol liepen. Dan kwam ook de 6210R met de beentjes voor van de grond. Haha. Maar voor omstandigheden waarvoor ze gemaakt zijn vind ik het een prachtige "simpele" zaaier!!
+6
radium45
De eg er ook achter zitten. Mogelijk gemaakt door @mdoornekamp. Die had nog zoiets liggen. Paar km rijden (185) maar dan heb je ook wat.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

johndeere6230
@radium45

Netjes! Komt er nog iets van een rol bij?
radium45
@johndeere6230 ja mischien wel. Een kleine verkruimelrol of zon gaasrol wat je bij gazonzaaimachines vaak ziet. Maar ik moet er eerst mee aan het werk. Heb al redelijk wat belangstelling van mensen die dit wel eens willen zien werken.
johndeere6230
@radium45

Ah oké, jullie zitten voornamelijk op zand dan met die machine?
radium45
@johndeere6230 hier om de plantage is het allemaal zwarte grond. Maar krijg vraag naar info van boeren op de zware klei. Ze hebben daar veel muizenschade.
johndeere6230
@radium45

Oohzo, dan zal ik een rol nemen die je ook op de klei kan gebruiken...

De muizenschade blijft vooral op de klei volgens mij, zandgrond blijft aardig gespaard lijkt het.
SJB533
@johndeere6230
Of de rol makkelijk verwisselbaar maken
johndeere6230
@SJB533

Tsja dat kan altijd, alleen zonde om 2 rollen te hebben liggen, maar als het niet anders kan dan is het niet anders. Zo'n gutler rol zeg maar is wel mooi, alleen is gelijk zo'n extra gewicht, zeker zo ver van de trekker...
+1
mdoornekamp
@radium45 Mooi geworden Henk. Ook handig opklappen voor transport. Hoef niet af te dekken zo denk ik.
joozt
@radium45 Mooi gelukt zo! Ben benieuwd naar de ervaringen!
assink
Gutler rol heb je toch ook in kunststof? Maar is nogal prijzig spul voor ff erbij 😅
+4
radium45
Het eerste baantje getrokken.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

bert8210
@radium45 ziet er goed uit. Zou het ook werken in bio waar het gras niet mag terug groeien? En hoe diep heb je hier gefreesd? Grt bert
radium45
@bert8210 Ik zat hier vrij ondiep, rond de 10 cm want het is de bedoeling dat dit perceel nog geploegd gaat worden. Hier komen voederbieten te staan. Ik mocht even wat proberen van de eigenaar.
bert8210
@radium45 denk je dat het gras genoeg weg zou zijn om niet kerend te werken?
radium45
@bert8210 ik durf zoals het net ging de zaaimachine wel aan te zetten en er bijvoorbeeld granen en of graszaad in te zaaien. Gaan het van de week beleven. Appte net al iemand voor graan zaaien deze week.
+1
jehan
@radium45 zien frezen doet frezen
radium45
@jehan Dat freesde ik ook al..
jehan
@radium45 wat is je snelheid daar?
radium45
@jehan Ik had hem hier op 3 km/h staan. Grond was nogal vet en redelijk veel gras erop staan. Verwacht dat wanneer het droger gaat worden dat de rijsnelheid ook omhoog kan. Dat was met de Lely zaaifrees ook altijd het geval.
jehan
@radium45 hmm das te hopen want 3 km schiet niet echt op ..heb vorig jaar nog anderhalve ha gefreesd met lely overtop frees ..ging ook niet veel harder dan 4,5 km per uur .met harder rijden was het resultaat te slecht
radium45
@jehan Zelfs met 3 km/h schiet het nog aardig op, zijn wel banen van 3.20 breed.
jehan
@radium45 wacht maar als je drukker gaat worden
radium45
@jehan Gaat per uur.. 😂 En wij zijn hier gewend om de nacht door te werken..
jehan
@radium45 nacht is veur ongedierte en inbrekkers
+1
radium45
@jehan En veur luu die drok bunt.
jehan
@radium45 haha ja dus je gaat met ploegen dienst werken
+3
radium45
@jehan Nee, frezendienst.
+1
jehan
@radium45 hahah zon antwoord had ik verwacht
jehan
@radium45 celli overtopfreesdienst ..klinkt toch veel beter
+1
Siete
@jehan
De ondergrondse...
Voor alles wat onder de grond dient te verdwijnen..
radium45
@jehan Haha, ja. Ik zal gelijk een domeinnaam laten vastleggen.
jehan
@radium45 ja das wel 2 keer zo breed als onze lely
+1
Siete
@jehan
Voor mooi resultaat kun je nu eenmaal niet hard rijden met een overtopfrees. Daarom zoeken wij de capaciteit ook in de breedte. Op deze grond gaat t t nog, moet je een op klei grond komen 🙈
+1
jehan
@Siete ja dat weet ik dat je niet te snel moet rijden ja
bert8210
@radium45 ja zo te zien zit alles er mooi onder.
mdoornekamp
@radium45 mooi werk van de Celli. Maar ik had ook niet anders verwacht. Hoeveel vermogen heb je er nu voor staan?
radium45
@mdoornekamp Een tamme 155 pk volgens een recente vermogenstest. Overweeg al langere tijd om er even een laptop aan te leggen omdat deze trekker ook voor de haakarm niet echt gal spuwt.
+1
radium45
@mdoornekamp Morgen gaan we nog ff verder testen in de wei. Dan gaan we ook jouw egge balk uitproberen. Eens kijken hoe die het vind om van de Groningse klei naar het Hengels zand te zijn verhuisd.
mdoornekamp
@radium45 Kun je de egge balk ook nog wat laten zweven of druk ontlasten?
radium45
@mdoornekamp nee. Alleen verzwaren. Morgen ga ik daar mee experimenteren.
mdoornekamp
@radium45 ok. Bij Kongskilde kun je niet verzwaren
jehan
@radium45 nog veel regen gehad bij ow ..vannacht?.
radium45
@jehan Ja als ik zo langs de weg naar de plassen kijk, schat ik een mm of 15-20
jehan
@radium45 ow das weer hups vulle ..hier 5 mm uit de meter gegooid
jehan
@radium45 en al over het gefreesde gelopen na de regen
+1
radium45
@jehan Ben er net overheen gelopen.. Tja het is vet van boven na al die regen van vannacht. Maar ernaast is een gedeelte voor een aantal weken terug met een vaste tand bewerkt en dat is ook vet. Maar zoals al gezegd is een bewerking vooraf met een beluchter zeker niet verkeerd, welke bewerking je natijd ook doet met de zode, of ploegen of frezen.
jehan
Kiek zut dr mooi uut
guus hiddink
Ik ben wel benieuwd of de grond niet te dicht slaat na een plensbui
+1
radium45
@guus hiddink Och, als je nu soms ziet... Eerst zwart jagen met de ploeg, dan voren proberen dicht te maken met van alles. Dan met een kopeg het zand nog iets fijner maken dan dat het al was..
guus hiddink
@radium45 ja idd sommigen 🙈🙈
+2
radium45
Dit hele avontuur is aan de gang gekomen door @CoenNijenhuis die mij wees op de Celli Lothar. Bij de deze nog dank daarvoor Coen.
radium45
Ik wilde een kort filmpje posten maar kan dat of moet dat eerst via YouTube?
+1
CaseCS130
@radium45 Moet via YouTube. Video's nemen te veel ruimte op de server denk ik.
+1
radium45
jehan
En al gps drop ?..
radium45
@jehan Nee, wel TomTom.
jehan
@radium45 lijkt me heel handig als je nog een keer zoals je zei een maispoter er achter hangt
+1
radium45
@jehan Ja alles is makkelijk. Ik weet het. Denk dat ik dan beter een keer een trekker kan gaan kopen waar dat al op zit.
jehan
@radium45 de case al gauw aan inruil toe dan ?
radium45
@jehan Nee nog lang niet. Maar vind zo,n Valtra uit de S serie wel leuk.
jehan
@radium45 huh s serie wat moj toch met zon groot warkpeert
MFPOWER06
Wij zijn er ook mee bezig groenbemster onderwerken zonder diepploegen of spuiten wij hebben een ecoploeg van ovlac gekocht
radium45
@MFPOWER06 Een ecoploeg is het volgende wat op mijn wensenlijstje staat.
MFPOWER06
En waarschijnlijk komt er nog een hydraulisch verstelbare schijvenegg achterna
JoranK
Mooi resultaat. Tis dat je niet om de hoek woont, anders was ik wel benieuwd hoe dit zal gaan als je er daarna mais opzet.
+3
jehan
@JoranK daag hem niet uit hoor
Siete
@JoranK
Dat gaat Prima. Doen wij al wel een aantal jaar. Het is alleen op sommige gronden werl verstandig er even met een woeler oid voor op te gaan. Anders kan de losse laag zich bij veel regen vol zuigen waardoor je maïspitje verrot.
jehan
@Siete dus eerst met vaste tand bijvoorbeeld en dan frezen ?
Siete
@jehan
Ja bijvoorbeeld. Al moet je er wel om denken dat je niet de hele zode over de kop trekt en dat het allemaal platen en pollen worden. Je hoeft niet over de hele breedte de grond los te trekken maar als de ondergrond het water niet goed doorlaat, is het wel verstandig daar iets mee te doen. Zelf met ik wel gecharmeerd van bijv een grasland woeler. Deze laat wel de zode verder intact waardoor de werking vd overtopfrees ook goed intact blijft.
jehan
@Siete ikzelf zat meer te denken om dat na het frezen te doen met vaste tand met rol er achter ..
Siete
@jehan
Dat kan. Maar met de overtopfrees maak je in principe ook je zaaibed. Als je daar met de vaste tand doorheen gaat is deze verstoord. Tuurlijk kun je gaan kopeggen, maar dan is de kans groot dat je weer pollen omhoog haalt en de werking vd Overtopfrees te niet doet. Vandaar dat ik,e voorkeur is om de bewerking voor het frezen te doen.
jehan
@Siete als je met vaste tand met rol maar diep genoeg gaan ..dan blijven de pollen wel onder ..
Siete
@jehan
Ben bang dat je dat vies tegen valt.
Wij hebben er iig geen goeie ervaringen mee. Maar je staat vrij om mn ongelijk te bewijzen natuurijk. 😁 Kan alleen van eigen ervaring uitgaan, en dat is niet altijd van toepassing voor een ander zijn situatie.
+1
CaseCS130
@jehan Als je al gezaaid hebt is dat toch wel riskant, zeker met mais. Denk dat een cultivator er teveel een rotzooi van maakt, een woeler zou beter zijn.
jehan
@CaseCS130 how how voor het zaaien natuurlijk ..en ik heb het over een vastetand met rol geen cultivator
CaseCS130
@jehan Oh, dan volgde ik je gedachtegang even niet.
jehan
@CaseCS130 dat kan maar zo haha
+2
radium45
@Siete Dat is hier ook al besproken, als we vermoeden dat de ondergrond hard is om er eerst met de graslandbeluchter door te gaan. De zode moet eigenlijk zoveel mogelijk intakt blijven voor de frees.
Siete
@radium45
Klopt. Weet ik. 😄
Ken jullie situatie niet, dus misschien is het daar wel helemaal niet nodig.
SJB533
Quote Reactie van @Siete:
Het is alleen op sommige gronden werl verstandig er even met een woeler oid voor op te gaan.

Bouwvoorlichter tussen trekker en frees is een optie?
+1
Siete
@SJB533
Bij de machine van @radium45 misschien wel. Bij onze niet door de werkbreedte. Trekker heeft er zo wel sjouwen aan 🙈
+1
SJB533
@Siete
Nou ja, die 155 uit het Valmetblokkie van Henk zal ook wel niet over hebben?
+2
CaseCS130
@SJB533 beste is zo snel mogelijk inruilen op een S serie met GPS. Ik weet nog wel een plekje voor die 155 ☺️
+1
SJB533
@CaseCS130
T254 kan al mooi
+1
radium45
@SJB533 Vergeet ook niet dat het een overtopfrees is... Spulleken wil achteruit, dus de trekker moet er nu al redelijk aan zeulen om vooruit te gaan.
SJB533
@radium45
Klopt, die moet je trekken. Gewone frees moet je haast remmen
+1
radium45
@SJB533 Daar moest je lang over nadenken.. 😬
+1
SJB533
@radium45
Ik werk gewoon nu ff een bak koffie
+1
radium45
@JoranK Ik weet uit vroegere ervaringen met de Lely zaaifrees dat maiszaaien prima ging na deze bewerking. Je moest alleen de kunstmestkouters iets minder diep zetten omdat ander toch weer tossen naar boven werden getrokken. Wij deden dat vooral op grond die zoals wij dat zeggen nog nooit geen zon of maan gezien hadden. Ondiep ploegen bestond toen nog niet.
JoranK
@radium45 Tjah, kunstmest toedienen is bij ons toch niet aan de orde. Vooral benieuwd of ik de onkruid druk laag kan houden zo. Dat is bij ploegen in ieder geval minder snel een probleem.

Zit dat gras er al lang in op je proefveldje? Bij een grasmat van meer dan 20 jaar oud zal het resultaat misschien wat minder meevallen?
radium45
@JoranK dit is een weide van een jaar of 25 minimaal. Friesland zit je?
JoranK
@radium45 Ah, dat valt me helemaal mee dan.
In zuid oost friesland ja.
+1
ronald-deutz-fahr
@JoranK waarom wil je niet ploegen als je onkruid druk graag laag wil houden ?
JoranK
@ronald-deutz-fahr Kost in onze ogen veel organische stof. Dus als je dan met zoiets ook een goed resultaat met weinig onkruiddruk kan krijgen zou dat mooi zijn.
ronald-deutz-fahr
@JoranK als biologisch heb je toch ruim voldoende organische stof? Helemaal icm bovengronds uitrijden moet dat geen probleem zijn lijkt me? Of valt dat in de praktijk allemaal tegen?
SJB533
@JoranK
Ecoploeg dan, Joran?
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Celli Frees ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!