Agm Voermengwagen - Vijzel uit mengkuip nemen?

Hallo,

Ik heb een zelfrijdende AGM voermengwagen. Een Vantage Miller die wat slijtage krijgt in het menggedeelte.
De hoed van de vijzel is doorgesleten en alle messen moeten vervangen worden.
Omdat er al voer binnen in de vijzel gekomen is en ik niet weet hoe de vijzel gelagerd is, wil ik misschien ineens de mengvijzel uit de kuip halen.
Dan is het messen vervangen ook wat makkelijker en veiliger, kan ik de kuip indien nodig ook oplappen en ben ik zeker dat met de aandrijving ook alles nog in orde is.
Foto's heb ik niet direct, maar weet ook niet of het veel toevoegt. Vijzel wordt hydraulisch aangedreven en moet er volgens mij altijd langs boven uit 😉
Ik kan de hoed al wel eens wegnemen om te zien of daar een borging onder zit, maar denk niet dat de aandrijfas zo hoog in de vijzel zit.
Mijn vraag aan jullie is of iemand hier ervaring mee heeft? Zodat ik een idee heb hoeveel extra werk ik hiermee op men nek haal.

Bedankt.
HansN

Reacties

+1
labella
Ik weet het niet zeker maar als je de vijzel er uit haalt mengt hij volgens mij niet meer.
HansN
@labella Bedankt voor het meedenken 😀
hobbyboer
Ik heb de vijzel er bij onze peecon ook een keer uit gehad.
Stelde niet veel voor, ligt er los in, dus gewoon aanhaken en eruit hijsen.
Kon ik er mooi rechtop bij staan met messen wisselen.

Of de vijzel er bij die van jou ook zo makkelijk uit gaat weet ik niet
Sven Francken
Wij hebben het bij onze Faresin al eens geprobeerd en die konden we er niet gewoon zo uit heffen, we hebben de messen dan zo maar vervangen.
deJong
Bij de rmh van m'n schoonpa zit hij onder het deksel van de vijzel geborgd met 4 of 6 bouten. ff het deksel eraf kun je het zo zien.
HansN
@deJong Zal inderdaad de eerste stap zijn. Maar eens het deksel eraf is werken we het waarschijnlijk in 1 keer af. Daarom dat ik de vraag even op voorhand stel.
Als ik het zo lees is er niet echt een standaard in en is het merk afhankelijk.
Jos1980
De bak en vijzel zit onderaan de bodem geschroefd en moet er volgens mij als geheel uit dan. Dat red je niet ff tussen voeren door. Messen vervangen doen wij ook altijd gewoon in de Kuip .
Roozeboom is nu importeur en heeft veel kennis. Die Kun je gerust vrijblijvend bellen
+1
HansN
@Jos1980 Zie inderdaad onderaan een geschroefde ring. Als ik boven in de vijzel geen schade vaststel doe ik al het werk wel in de kuip dan. Heb nog wat rvs materiaal besteld, eens dat er is begin ik eraan.
Roozeboom heb ik op een beurs al wel is een gesprek mee gehad en gaf idd een positieve indruk. Onderhoud werd al langer niet meer door VanBerkel gedaan en onderdelen zijn meestal ook wel standaard en overal te krijgen. Maar het is goed om te weten dat er nog mensen zijn met de specifieke kennis waar je terecht kunt bij problemen.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Agm Voermengwagen ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!