Wie heeft er ervaring met graslandwoeler

Ik heb al verscheidene filmpjes gezien van graslandwoelers en ik zag een paar dagen geleden nog een foto van iemand op tf die ereen gaat maken. Maar nu mijn vraag zijn de mensen die ermee gewerkt hebben ook tevreden van het resultaat. Want hier bij mij in de streek zie je ze niet.

Dit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord

Saeghershof

Reacties

+1
valmet 605
Bij mij zit het veel meer in de vertwijfeling waarom het nodig is. Let eens op wat er over je land rijd.
Is het niet een optie om rijpaden aan te leggen ipv het land verrot rijden en dan op te lappen.
wim-same
@valmet 605 Kan ook zijn dat er een storende laag in de grond zit. Mijn ervaring is matig. Grasland vernieuwing, met tegelijkertijd de storende lagen mengen is beter en blijft langer goed. Vaak goed te combineren als je er ook een keer mais op wilt zetten.
+1
valmet 605
@wim-same als de storende laag er zit dan doorbreken. Waarom komt deze keer op keer aan het licht. Als ik zie dat er stukken land op zandgrond zijn waar ik echt kan zien waar de bemester rijd.. moet je dan versporen zodat de rest ook kapot gaat?
ga je op 10 meter breed sleepslangen of 6 meter sleufkouter, dan 5 meter breed maaien en dan met een hakselaar elke 9 meter rijden?

Of rijpaden op 9 of 12 meter en daar de rest op aanpassen?
Of met minder zwaar spul op pad?
wim-same
@valmet 605 Ik denk dat je het beste kunt mengwoelen. Waarschijnlijk zit er een leemlaag in. Deze kan je kapot breken, wat een grasland woeler ook doet, en als je hem weer vast rijd heb je hetzelfde probleem weer. Leemlaag goed opmengen met zand, en daarna goed bemesten en bekalken, want een groot deel van je teelaarde is ook naar onderen verdwenen. Maar het zal per situatie verschillen. Soms blijft het een probleem.
+2
valmet 605
@wim-same mee eens Wim. Mengwoelen is een oplossing. accepteren dat er een probleem zit kan ook. Echter word er ook erg veel grond gewoon aan snot gereden.
+1
wim-same
@valmet 605 Als het maar een paar plekjes zijn is accepteren ook een mogelijkheid, Maar al heb je veel van deze grond ga je toch naar een passende oplossing zoeken als dat mogelijk is. vaak heb je wel een deskundige nodig. Ben het met je eens dat er veel grond aan snot gereden word. sommige percelen zijn ook niet geschikt voor sommige gewassen.
valmet 605
@wim-same omgeving appelscha meer als een meter keileem op 40 cm en dan maïs zetten en laat hakselen. Altijd weer bende en veel kosten.
wim-same
@valmet 605 Daar onder zit vaak wel goed zand, maar ja. De kosten om dan te mengwoelen. Soms moet je je wel eens afvragen of dit land wel geschikt is om mais op te zetten.
jehan
@wim-same ja grond aan snot rijden ..stagaires zijn er soms ook heel goed in ...eerst waarschuw je ze daar moet je niet komen met volle vracht ..en wat doen ze rijden er kats door heen ..dielaten we vaak ook iets langer vast zitten dan normaal ..hopen dat ze het op zon manier leren
kaas
@jehan er zijn loonwerkers die niks beter zijn in de akkerbouw keert het al op de eerste akkerbouwers eisen dat er met lichtere bieten rooiers gerooid word
Piet1960
Droge zomer van vorig jaar heeft heel wat storende lagen gebroken.
+3
wim-same
@Piet1960 Ja dat klopt, bij ons ook op plekken. Zaten scheuren van een paar cm in, en in oktober he land op zijn kop gezet. Wat voorheen nog ondoorlatende grond was, is nu gewoon goed land geworden. Blijft wel een fijt, bij natte omstandigheden niet met de trekker over deze plekken rijden. maar nu..... Perfect.
+4
arjanvw
@wim-same (Vorig jaar scheuren van een paar cm) Bij ons op de klei gingen ze tot 70-80cm diep... Ook nu zitten er weer scheuren in de grond. Zo'n droog jaar is niet voor alles goed, maar voor de structuur van de grond is het wel goed. Daar kan geen woeler oid tegenop.
wim-same
@arjanvw Nee dat klopt, daar zijn bij mij ook een paar plekken hard van opgeknapt.
Fast Eddy
Als je in steen rijk gebied zit zou ik ook niet direct een graslandwoeler gebruiken. Dan kan je beter doen wat Wim-Same zegt, woelen/mengwoelen, omploegen en eventueel kilveren.
jehan
Hier in de regio zie je ook vaak natte plekken en dat ook nog dicht bij een sloot .zeg vaak tegen de klant dat is zo simpel te verhelpen ..water kan niet van perceel aflopen omdat er een walletje onder de afrastering zit ..of het perceel loopt op richting sloot ..en als zon perceel opnieuw ingezaaid gaat worden zijn er maar bar weinig die zeggen kom maar met het kilverbord om het goed te leggen ..
arjanvw
@jehan Dat snap ik ook niet, je hebt met grasland vernieuwing daar juist mooi de kans voor. Op een lage plek komt altijd meer water dan de rest,l. Ook hoeft daar nog niet eens een slechte plek of een storende laag in de grond te zitten.
jammermaarhelaas
@arjanvw

Aan je bijdrages te lezen zit je op de klei, en als je met die gedachtengang op het zand komt merk je dat het er daar anders aan toe gaat. Hier in de buurt zegt men ook vaak dat plassen aflaten niet meteen hoeft, die zakken zo wel weg. Ben het met jou en @jehan eens, en de stukken die op kop gaan worden ook meer en meer op een juist afschot gelegd. Tot het zover is graaf ik kleine greppels, ook in grasland, scheelt teveel in het voorjaar.
arjanvw
@jammermaarhelaas Wij zitten idd op de klei, hebben een buitenstuk (op 5 km) dat is wel zandgrond en staat de maïs. In die hoek merk ik het ook idd dat vlak of bol legging helemaal niet leeft. Ze gaan er uit voorzorg met een greppelfrees doorheen.
Boerma
@jehan dan moet het slootpeil wel lager zijn dan het land
jehan
@Boerma dat is hier allemaal wel het geval
+3
jehan
Mijn opa zei altijd ben jij niet verwent met de grond dan is de grond dat ook niet met jou
Saeghershof
Is het de bedoeling dat je jaarlijks met een graslandwoeler over de weides gaat?
jehan
@Saeghershof nee hoor ..tenminste hier hoeft dat niet
+4
antivredo
Ik had laatst een natte plek naast mij in bed heb ik ook ff losgewoeld 🤪
wim-same
@antivredo Met een teVREDO zeker.
Pluto
Drukwissel wordt misbruikt door alles wat met machine bouw te maken heeft . 2 jaar geleden en deskundige op een grasland demo een heel lul verhaal insporing en hoeveel bar max en min in de banden . Er zat geen eens een compressor op de tank en meneer had het niet door !.
wim-same
@Pluto O.K., maar druk wissel merk je ook niet direct. Maar drukwissel werkt terdege wel. Vroeger had je diagonaal banden, je wist niet beter, maar ze verpesten veel structuur op gevoelige gronden, Toen kreeg je radiaal banden, het werd al een stuk beter, en de machines ook groter zonder meer schade. Daarna kreeg je drukwissel in brede radiaal banden. Waar jij niet kunt lopen, kan zo'n trekker met b.v. een sleepslang bemester wel rijden. Greppelfrezen deden wij ook altijd op 0,04 bar, maar je kunt daar niet mee over de weg.
fendtjecis
@wim-same 0,04 gram? Wat voor band was dit dan
wim-same
@fendtjecis 0,04 bar is luchtdruk. Michelin banden.
fendtjecis
@wim-same oei ja had het verkeerd getypt. Maar dan nog 0,04bar of 40gram lijkt me wel heel weinig
wim-same
@fendtjecis Wij hebben het zelf uitgetest. wij met onze laarzen, en een John Deere 6400 met een greppelfrees. De JD achter op 600 X 38 en voor op 540 X 24 Michelin banden. Wij zakten weg op onze laarzen en de 100 pk trekker reed er over heen. met zo'n lage druk in de banden kan je geen snelheid maken, dus op de weg eerst de banden oppompen.
fendtjecis
@wim-same banden mooi heel gebleven?
wim-same
@fendtjecis ja hoor. uitkijken dat ze niet los komen van de velgen, maar de banden konden dit goed aan bij lage snelheid en weinig trekkracht. gaat bij greppel frezen toch niet om trekkracht, maar om draagkracht.
+1
radium45
@wim-same Zo hadden wij vroeger een JD 5830 hakselaar op 0.5 bar in 800R32 banden staan. die machine liep overal overheen, ook op plekken waar jezelf amper kon lopen.
jasper-santing0
Geen 0,4 bar?? @wim-same
+1
wim-same
@jasper-santing0 ja je heb gelijk, typ foutje, 0,4 bar natuurlijk.
+1
jasper-santing0
@wim-same Haha dat leek mij ook al beter met 0,04 bar zijn ze eerder lek 😛 😂 Maar 0,4 is nog laag genoeg 🙈 Maargoed bij trekkertrek durven ze ze ook wel aardig zacht te zetten. Maar goed dat zijn dan meestal ook geen zgan banden die ze op het spel zetten.
stephan-inter
@jasper-santing0 nieuwe banden kan je ook niet mee slepen.
kaas
@fendtjecis ik denk dat hij 0,4 bar bedoelt en ik weet het eigenlijk wel zeker want bij 0,04 rijd de trekker echt op de velg
wim-same
@kaas ja klopt, 0,4 bar.
+1
Johannushoeve cv
@wim-same zal wel 0.4 bar zijn denk ik 0.04 bar is wel heel weinig 😀
+1
jammermaarhelaas
@Pluto

Ja. Drukwissel is een mooi systeem, alleen is de vraag of het überhaupt goed gebruikt wordt.
Pluto
@jammermaarhelaas Drukwissel wordt als excuus gebruikt . een brede band helpt meer dan drukwissel . Het duurt een eeuwigheid voor je 4 banden hebt opgepompt van 800 / 85x 30. ben je een half uur mee zoet. Dan heeft de loonwerker reclame gemaakt voor de verdringer pomp die een enorme capaciteit heeft van wel 7 m3 per minuut staat een half uur op de dam om zijn banden op te pompen .Drukwissel kan een oplossing bieden maar het wordt gebruikt om de tank of wat dan ook weer een factor groter te maken . Geef maar gewoon toe ,het materiaal wordt te groot en vooral te zwaar .Mooie demo's van bietenrooiers of aardappel rooiers die leeg 28 ton wegen met een bunker van 15 ton ?????. En als je er achter loopt bolt de band in het midden hellemaal omhoog en dan denk ,,de druk is te laag !.
+1
jammermaarhelaas
@Pluto

Het is een trend die niet te stuiten lijkt. Ik doe om die reden als klein boertje dan maar zoveel mogelijk zelf met mijn lichtere machines, eigenwijs als ik ben.
Herbert
Hier een paar jaar geleden een keer een demo gehad bij een paar nattere gaten. Na het woelen kwam een droge periode met als gevolg dat de woelsporen kompleet verdroogden. Een natte periode na het woelen was ook geen succes hoorde ik van anderen. Moet wel zeggen dat op die bepaalde plekken altijd water bleef staan na een flinke regebui en dat is nu niet meer het geval. Een ander stukje heeft geen verbetering gehad. Dat is nu opgelost door flink te kilveren.
cs-agrar
@Herbert dat woelen moet je eigenlijk in de droge periode doen, dan versmeert er in de grond niets
Een mooi machine om straks je maisland (met onderzaai) nog wat lis te trekken.

Hier wel gebruikt om met name de kopakkers een keer los te trekken. Geeft wel positief effect naar mijn idee.
weurding
@gert-jan-klaassen wil met 5 poot en rol minus 2 poten ook prima. (Tanden Op 1.5 m dus)
pietjepuk
@weurding Ik zit er toch over te dubben om schijven van de ploeg voor de woeler te zetten om zo het maisland straks open te trekken. Zonder schijven breekt de grondt te veel open waardoor je het gras onderdekt.
eicher4048driver
@pietjepuk Dan moet je ook zorgen dat je de grond openwoelt met min of meer rechte tanden en geen kromme tanden die nog steeds de grond naar boven willen halen en te zeer gaan mengen.
fendtjecis
@eicher4048driver een rechte tand wil niet zo makkelijk de grond in vrees ik. Gewone tand met een smalle voet lijkt mij het beste
eicher4048driver
@fendtjecis Ja daar heb je gelijk in maar dan gaat een schijven voorop de cultivator maken ook weinig zin hebbeen denk ik.
cs-agrar
@fendtjecis een rechte tand wil goed de grond in, gaat om stand van de beitel. Een smalle beitel heb je bij grasland woelen nog niets aan, een brede lift de grond even op en laat weer vallen en creëer daardoor scheuren in de grond. Dat is wat je hebben wilt. een schijf er voor uit is alleen maar mooi, veel zuiverder snit en valt weer keurig terug, liefst nog een prismarol er achter.
weurding
Is te hopen op redelijk droge herfst...er zijn jaren geweest dat je van een evt. Onderzaai niks terug zag na de oogst
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!