Volvo BM 430 - koppeling afstellen voor aftekas

Wie weet hoe de aftekas koppeling van een volvo BM 430 moet worden afgesteld?
De koppeling werkt niet met draaiende moter, moet worden afgesteld maar weet niet hoe
volvofarm

Reacties

basia
Hoe ;wekt niet ? koppelt niet vrij ?
Zul je toch een volvo man bij moeten hebben dunkt me .
Zit er een "luikje " waardoor je de drukgroep kunt afstellen ?
Met een MF 65 heb ik wel ervaring ;daarvan braken wel eens "scharnierpennen " maar volvo ken ik niet .
Wimsumar
Beste Volvofarm: Als de aftakaskoppeling niet "loskomt" bij volledig ingetrapt pedaal ("tweetrapskoppeling") dan is de "vrije slag" veel te groot. In het stangenstelsel aan het pedaal zit waarschijnlijk een schroefdraadverstelmogelijkheid om de afstelling weer goed te maken.
volvofarm
@Wimsumar
Beste Wimsumar, bedankt voor je reactie. ik weet dat ik de koppeling beter moet afstellen. is er een bepaalde afstelling hiervoor of is het gewoon de schroefdraad/ `vrije slag` kleiner maken=
Wimsumar
Beste Volvofarm: Inderdaad, de vrije slag kleiner maken tot dat het pedaal nog enkele centimeters vrije slag heeft.
P.S.: Normaal gesproken wordt de "vrije slag" altijd kleiner door de normale slijtage van de koppeling. Nu bij jouw 430 kennelijk de vrije slag erg groot is geworden (abnormale slijtage) zit ik te denken of jij/iemand het koppelingspedaal tijdens het rijden als voetsteun gebruikt. Dit mag niet!
volvofarm
@Wimsumar
Beste Winsumar,
De afwijking van de koppeling heeft te maken met een revisie van het moterblok enkele jaren geleden. waarschijnlijk niet voldoende aangetrokken, te ruim afgesteld waardoor de aftekas niet altijd kan worden ingeschakeld. Vooral bij zware belastingen werkt de aftekas niet, de koppeling werkt dan niet voldoende mee.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Volvo BM 430 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!