Deutz D3005 - Welke maaier en schudder

Ik heb een oude Deutz d3005. Ik mag van de buurman een stuk weiland van ongeveer 1ha gebruiken voor hooi voor mijn paarden. Ik wil graag zelf de spullen voor elkaar hebben dus zoek de juiste maaier en schudder voor mijn trekker.
Na wat zoeken op internet lijkt de PZ CM 135 cyclomaaier misschien geschikt voor mijn trekker (of wellicht zelfs de 165 versie) . Heeft iemand hier ervaring mee?

Daarnaast zoek ik ook nog een schudder. Deze vergt volgens mij wat minder van de trekker. Iemand nog tips?
tobsie

Reacties

Enno3005
De pz135 past heel mooi achter deze trekker, ook als er wat meer gras staat wil het nog wel, de Deutz farh km20 is ook een maaier van 135cm , deze heb en gebruik ik zelf 👍

Met een 165 achter een 3005 heb ik geen ervaring
goeiedag eem
Pz 135 kan hij prima aan kwa gewicht en pks, een 4 elements schudder kan hij ook wel aan maar zou dan voor een hydraulisch opklapbare gaan ivm het gewicht tov een 4 elements die naar achteren klapt, of je koopt een 2 kopper pz strela, daar kan je ook nog het hooi mee bij elkaar harken, allen is dat voor het persen niet makkelijk ivm de kleine tussenruimte tussen de rijen
+1
Fendt926Driver
Ik zou zeker een 1.65 nemen net iets breder en maait mooier/stabieler dan de 1.35.
Schudden kan met een strela ( kan schudden en harken) maar ook een 4 of 5m brede cirkelschudder en een apparte 2 of 3m brede cirkelhark.
Dat zou ik doen .maar ik kan natuurlijk niet in jou portemonnee kijken.
Maaier rond de 750 euro
Schudder ook zoiets en de hark ook.
Een strela zou rond de 5 a 600 euro zijn .maar neemt schuddend en harkend ook maar 3m mee
goeiedag eem
@Fendt926Driver 1.65 zou ik niet doen, ivm het bij trekken van de trekker tijdens maaien, heb met onze d40eens met een 165 gemaaid maar moest steeds tegen sturen, en een 3005 is nog lichter dus dan moet er wel gewicht voorop,
Sjon
Heeft de Deutz 3005 een doordraaiende aftakas? Zo niet dan word het maaien een probleem.
+1
Fendt926Driver
@Sjon nope.
Oftewel wel doordraaiende aftakas door het 2e deel van de voetkoppeling bediend.
Dus geen hand aftakas koppeling.
tobsie
@Fendt926Driver wat bedoel je hier mee. Is de aftakas achter de d3005 een probleem met het pz135 maaidek?
+1
Fendt926Driver
@tobsie als jij de aftakas wilt inschakelen met het hendeltje links naast de stoel moet je de voetkoppeling helemaal diep in trappen. Dan inschakelen op 540 en de koppeling iets op laten komen en hij begint te draaien.
Dan als die draait heb je de koppeling nog steeds wat ingetrapt en kun je de versnellingen nog schakelen.
Bij op en terug schakelen moe je de koppeling dus precies zo diep in trappen dat je wel schakelen kunt maar de aftakas niet uit gaat
Na een uurtje maaien voel je dat feiloos aan
+1
flip1150
Ik denk dat beide maaiers moeten kunnen.
Als schudder zou ik een PZ HS 360 boven een Strela adviseren. Het verschil tussen beide is dat de HS 360 het zwad opzij maakt en je daardoor breder bij elkaar kunt harken.
Met een Strela kun je allen 3 meter zwaden maken. Als je dan grote wikkelbalen wil maken zal de loonwerker niet blij zijn.
langeslagdiesel
@flip1150 ik weet het niet hoor. Maar vroeger waren strela wierzen in combinatie met een new Holland 276 garanties voor de mooiste baaltjes die je kon maken. Geen breekbouten, lekker doorrijden en super mooie pakjes. Alle oude kleinere pakjes persen kunnen er mee overweg. Met een HS 360 is dat al weer anders. Kemper trommelschudders zijn en blijven ook toppertjes als het maar om 1 ha gaat. En neemt zeer weinig opslag ruimte in de winter. Ook niet geheel onbelangrijk lijkt mij.
tobsie
Allen bedankt voor de tips. Ik ga op MP op zoek naar de schudder en maaier.
langeslagdiesel
Qua maaier zou ik een welger of vicon nemen. Draaien super licht. Ook in zwaar gewas.
tobsie
@langeslagdiesel welke types heb je het dan over?
langeslagdiesel
@tobsie werkbreedte 165 A 170. Kan je met schudden precies 2 zwaden pakken.
langeslagdiesel
@langeslagdiesel kuhn heeft ze ook in die werkbreedte, en krone en noem maar op. Schijven maaier dus.
dx3.10
Ik maai vaak met een Deutz 4506 en een 1.65 breedte maaier maait super denk dat de d3005 het ook goed kan doen alleen heb je denk ik wel gewichten nodig voor
fendt farmer309c
Ik zou persoonlijk voor een Pz 135 gaan want een 165 wordt krap met de pk’s bij een zware snede en voor die 30cm per baantje meer zou ik mijn tractor niet opstoken.
Ik heb eergisteren met een Fendt 102s van 45pk en Pz 165 de eerste snede gemaaid en die trok het goed alleen waar het plat lag en meer als een meter stond viel hij wat terug.
Als schudder/hark zou ik voor een Pz strela of hs 360 gaan want dan heb je 2 machines in 1
en voor 1 hectare lijkt me het gek een aparte schudder voor 500 en nog eens een aparte hark voor een paar honderd euro te kopen terwijl je voor 450 een goede strela hebt.
Het is waarschijnlijk toch voor de hobby dus iets langer maaien of schudden za niet het einde van de wereld zijn.
tobsie
@fendt farmer309c top, mooie tips. Dat het wat meer tijd kost maakt me niets uit.
+1
langeslagdiesel
@fendt farmer309c leuk aangekaart, en goed advies. Niks mis mee. Maar en pz 165 in zwaar gewas zit onder de snippers als je klaar bent. Daar heb een welger geen last van met zijn schroef vormingen op de schijven. En vicon ook niet met zijn 3 hoek schijven. Dat komt omdat het gewas direct na het snijden uit het bereik van de messen is.bij Een trommel maaier moet het gewas met zijn massa van de buitenkant van de trommel eerst naar binnen getransporteerd woorden. En pas als daar geen plek meer is klimt het op de trommel. Daarom is een trommelmaaier in gewone weide snedes nooit blank op de trommels en de maaiers die nu de eerste snede maaien wel. Trommelmaaier wel te verstaan. Pz was niet voor niks de eerste fabrikant die zijn maaiers voorzag van powdercaoting op de trommels. De te maaien snedes werden al lichter en het suikergehalte van het gras steeds hoger.!! Dat hield een gewone laklaag niet vol. Als we het dan toch even over trommelmaaiers hebben. Neem in plaats van een Peper en Zout maaier een schukken ( rasspe ) maaier uit Duitsland. Als je de oude baasjes spreekt, die de overgang van vingermaaibalk naar cyclomaaier hebben meegemaakt, zeggen ze allemaal : PZ was goed maar schukken of rasspe was aanzienlijk beter met die glijplaat. Die gingen in het loonwerk zeker 1 jaar langer mee. En als je er nu 1 koopt hou je nog geld over ten opzichte van een PZ. Het gaat om details maar als je goed, snel en met weinig power lekker maaien wil voor de hobby kom ik op een welger sm4S uit of een vicon cm 165. Het is maar een mening.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @langeslagdiesel:
schukken ( rasspe )

Heb even gegoogled op schukken, komt zo te zien uit Bolsward?
annatefka.com/schukken/schuk_onder27.htm/
Ook blijkt een Schukken van naar schatting 4,5 meter aan een 65 pk trekker te kunnen (maaicombi aan Ford 5000 6x)

Bedoel je met Vicon cm 165 de schijvenmaaier? Ik zie via Google namelijk zowel een schijvenmaaier als de trommelmaaier. Heb zelf een PZ cm 186 (een trommelmaaier), dus een 185 met kneuzer, weet niet beter qua eigen machine.
fendt farmer309c
@jammermaarhelaas @langeslagdiesel een schukken of zo zijn niet zo makkelijk te vinden denk ik en zijn ook Nederlandse machines toch net als mentor.
Met Pz hebben wij thuis hele goede ervaringen robuuste machines waar alle onderdelen nog van te koop zijn, zelfs van een 60 jaar oude Pz 2400 kunnen we de tanden, enzovoort nog krijgen.
Wij hebben een Pz cm 165, een fanex 5000, Pz 2400 en een strela (gehad) .
Met netjes in oliën en goed zuivermaken tussen de trommel en glijschotel na het maaien is er niks mis met een Pz bij de onze uit 1981 zit de verf nog deels op de trommels terwijl die toch ieder jaar maait.
+2
langeslagdiesel
@fendt farmer309c ik zeg ook niet dat ze slecht waren. Zeg alleen: schukken was beter. En technisch is een schukken gelijk aan een rasspe. En ik zeg ook het gaat om details. Een vicon cm 165 is gewoon een vicon schijven maaier. De trommelmaaier van vicon is technisch gewoon een PZ. Tegenwoordig heet dat ding kuhn. Tussendoor heeft hij ook nog greenland geheten. Maar het blijft een PZ.
+1
jammermaarhelaas
@langeslagdiesel

Dat Kuhn ze nu nog verkoopt wil toch wel wat zeggen.
+1
langeslagdiesel
@jammermaarhelaas absoluut. Er zijn nog heel veel mensen die hebben nog nooit met een andere maaier gemaaid . ( geen behoefte aan )
jasper-santing0
@langeslagdiesel Hoe bedoelt U dat precies? Met die maai snippers ben ik het wel mee eens als wij 60 ha dik gras hebben gemaaid voorjaars hebben we de trekker ook onder een berg snippers zitten. Maar van die trommels blank dat hebben wij niet. Wij rijden altijd wel een km of 18 dus ik dacht dat het gras er ook wel snel genoeg door ging. Hier nog nooit wat anders gehad dan pz maaiers en willen we ook niet eingelijk bevalt ons super maaien snel en goedkoop. Alleen simpele dingen kunnen er aan stuk zijn hele eenvoudige maaiers. Alleen we kijken wel is naar een schijvenmaaier frontmaaier omdat ons dat beter lijkt met stalvoeren(makkelijk maaihoogte verstellen) dat is nu wel een nadeel bij de trommelmaaiers.
langeslagdiesel
@jasper-santing0 als jij met 18 km/uur NU de eerste snede aan het maaien ( beheersland ) bent dan sta je na 100 meter met een paar opgerookte V snaren. 8 km haal je meest niet. En ja in weide gras word een PZ niet glad. Heb ik uitgelegd hier voor. Ff terug lezen.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @jasper-santing0:
hebben we de trekker ook onder een berg snippers zitten.

Wanneer de maaier (iets?) achterover staat, maaien de messen aan de achterkant het gras nogmaals, en dat geeft ook snippers.
Ik wil niet beweren dat dat de enige oorzaak van snippers is, maar wel een belangrijke, en moet uiteraard vermeden worden, dus maaier sowieso vlak stellen.
+1
SJB533
@langeslagdiesel
Alsjeblieft, laat een vingerbalk buiten de discussie. Vraagt veel meer kennis, onderhoud en veel schoner land! Ze zijn namelijk veel gevoeliger dan eender welke moderne hooibouwwerktuigen!
langeslagdiesel
@SJB533 je hebt gelijk,✌️ Ha ha.!
+1
faane
Neem maar een 135 cm ik heb een 4005 en maai met een 165 cm en daarmee heeft de trekker zijn handen vol.

En een pz strela of een lely met 2 rotors dat zal al groot genoeg zijn voor een trekker van 30 pk.
Mvg.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz D3005 en hebben de trefwoorden schudder , deutz en maaier geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!